Συνέντευξη “INK”

14872673_10210881551493068_1673898541_n-large
Οι INK, alternative metal συγκρότημα

Μέσω του anthem.gr, έχουμε ανακαλύψει πολλά συγκροτήματα με ξεχωριστό ήχο λόγω των ποικιλόμορφων επιρροών τους. Ένα από αυτά είναι οι ΙΝΚ που πρόσφατα κυκλοφόρησαν το δίσκο τους “Loom”, έχοντας ήδη διαγράψει πορεία 17 χρόνων. Συνομιλήσαμε με τον frontman των ΙΝΚ, Χρήστο Τσάνταλη, ο οποίος απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις.

Μιλήστε μας για τη δημιουργία και την πορεία των ΙΝΚ. Ποιο είναι το σημερινό line-up;

Οι ΙΝΚ δημιουργήθηκαν το 1999 όταν γράψαμε το πρώτο μας demo, το 2002 ηχογραφούμε το δεύτερο και από το 2004 είμαστε ενεργοί και συναυλιακά όταν ξεκινήσαμε να εμφανιζόμαστε σε σκηνές της Θεσσαλονίκης όπου και σπουδάζαμε εκείνη την εποχή. Έχουμε κυκλοφορήσει δύο δίσκους Diary, Loom αρκετά singles και videos. Σημαντικές θεωρώ τις συνεργασίες μας με τον Jeff Martin από τους Tea Party, τον Craig Walker – Archive, τον Johnny Bacolas – Second Coming, Alice in Chains. Συναυλίες αρκετές με πολλά γνωστά ονόματα του χώρου, εμφανιστήκαμε στο Spirit of Burgas με τους Faith No More, Clawfinger, έχουμε παίξει με τους Twilight Singers, God is an Astronaut και άλλους πολλούς. Το σημερινό line up αποτελείται από τον Κώστα Αποστολόπουλο κιθάρες, Τσάνταλη Σταύρο τύμπανα, Κετσέρη Κώστα μπάσο, ενώ εγώ είμαι στα φωνητικά (Τσάνταλης Χρήστος).

Τι σημαίνει το ΙΝΚ; Είναι αρχικά κάποιας φράσης;

ΙΝΚ σημαίνει μελάνι, scripta manent λοιπόν, τα γραπτά μένουν..

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας;

Πολλές, ακούμε διάφορα και μας έχουν επηρεάσει μπάντες όπως οι Faith No More, Cult, Tea Party, Soundgarden, Tool, Alice in Chains, Pantera, Doors, Monster Magnet..

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το τελευταίο σας album με τίτλο “Loom”. Ποιοι άνθρωποι σας βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια και τι εμπειρίες σας άφησε η ηχογράφηση;

To Loom άργησε πολύ να κυκλοφορήσει για διάφορους λόγους και κυρίως λόγω αλλαγών στο line up και μετακομίσεων, την ηχογράφηση θα την χαρακτήριζα δύσκολη, το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ καλό. Την παραγωγή την ανέλαβε ολοκληρωτικά ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά ενώ για το Ophelia συνεργαστήκαμε με τον Johnny Bacolas στα London Bridge Studios του Seattle.

Τα τραγούδια του Loom παρουσιάζουν μία εξαιρετική ποικιλομορφία, θα κατατάσσατε τους εαυτούς σας σε κάποιο συγκεκριμένο είδος της rock ή της metal;

Νομίζω πως ανήκουμε στο φάσμα του εναλλακτικού metal με ότι αυτό συνεπάγεται, η ποικιλομορφία έχει να κάνει με το ότι εγώ μπορεί να ακούω Morrison, Lanegan, Astbury, Nick Cave και ο Κώστας να μου φέρει μια κιθάρα που θα μοιάζει με Fear Factory, Τοοl, Pantera, Soundgarden, Rammstein. Λειτουργούμε με πλήρη ελευθερία και δεν είχαμε ποτέ ως στόχο να ακουστούμε κάπως ή να βάλουμε μια ταμπέλα στον ήχο μας, οι επιρροές είναι πολλές και ετερόκλητες.

14885799_10210881551533069_766871562_n-large

Από ποια θέματα είναι εμπνευσμένοι οι στίχοι του δίσκου;

Από την ίδια τη ζωή, προσωπικές εμπειρίες, σουρεαλισμός, λογοτεχνία, ποίηση, αγάπη, η μάχη του καλού με το κακό, η νύχτα, όνειρα και αυταπάτες, ο ήλιος, ο ατελείωτος ουρανός…

Για ένα από τα καλύτερα τραγούδια του Loomκαι προσωπικό μου αγαπημένο, το Persephone δημοσιεύσατε στα τέλη της περσινής χρονιάς ένα videoclip. Πείτε μας 2 λόγια για τη διαδικασία δημιουργίας του.

Το video clip γυρίστηκε στην χειμερινή Αλεξανδρούπολη του περσινού Δεκέμβρη με σκηνοθέτη τον Μάνο Γεωργακόπουλο από τους Universe 217 με τον οποίου έχουμε συνεργαστεί ξανά για τα γυρίσματα του Heart Pills.

Έχετε εμφανιστεί στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στο Ράδιο Αρβύλα για να παίξετε live κάποια τραγούδια σας. Θεωρείτε ότι τα mainstream ΜΜΕ στηρίζουν νέους μουσικούς ή η σκηνή του Ράδιο Αρβύλα που κάνει εξαιρετική δουλειά, είναι μία από τις λίγες εξαιρέσεις;

Ναι σε εκπομπές τέτοιου περιεχομένου μόνο θετικά μπορείς να αποκομίσεις, δεν θα μπορούσαμε όμως να βγούμε σε μια από τις γνωστές μεσημεριανές ή πρωινές κατίνες σε καμιά περίπτωση. Πρόσφατα συνεργαστήκαμε για μια πολύ ωραία προσπάθεια που κάνει η ΕΡΤ 3, επεισόδιο που ελπίζω να δούμε σύντομα. Το ραδιόφωνο βοηθά επίσης, το θέμα είναι σε τι κοινό απευθύνεσαι, έτσι και αλλιώς δεν θα εκτιμήσουν όλοι αυτό που κάνεις, ειδικά αν η μουσική που παίζεις είναι δύστροπη. Στοχοποιημένα όσο γίνεται θα έλεγα, δε μπορεί να ακούσει τη μουσική μας κάποιος που έχει την Πάολα σε αφίσα στο δωμάτιο μπορεί όμως να μας ακούσει αυτός που ασχολείται γενικότερα με μπάντες. Αυτό που έχω να πω είναι πως δεν χρειάζεται να γίνεις μαϊντανός, θα καταλήξεις γελοίος. Πρέπει να προστατεύει κανείς την τέχνη του, είναι η ψυχή του η ίδια.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική underground σκηνή;

Πολλά και μεγάλα βήματα, εξαιρετικές δουλειές, το θέμα είναι πως όλα αυτά για να ευδοκιμήσουν και να πάρουν αυτό που πραγματικά τους αξίζει πρέπει να μεταναστεύσουν μιας και η Ελλάδα δε φημίζεται για τη δυναμική της στη συγκεκριμένη αγορά η οποία είναι στα σπάργανα. Γίνονται βέβαια πολλές προσπάθειες και αυτό είναι ελπιδοφόρο, αλλά σε μια χώρα που βασιλεύει το ντισκομπούζουκο, δεν έχεις και πολλές ελπίδες. Θυμάμαι να βλέπω κατά τύχη στην Τv μια τύπισσα να αναρωτιέται “καλά ποιος είναι αυτός ο Cornell που του βάφτισε το παιδί η Βίσση..!!!». Αυτό τα λέει όλα, ξέρεις με τι έχεις να τα βάλεις…

8761_1019371254792156_8304333929479228131_n-large

Μετά την κυκλοφορία του Loom, τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους ΙΝΚ;

Έχουμε ήδη 10 τραγούδια για την τρίτη κυκλοφορία μας και αυτή τη στιγμή τα δουλεύουμε, επίσης θα κυκλοφορήσουμε μια διασκευή στο Gardenia των Κyuss, συμμετέχουμε στο tribute του Metal Hammer για τους Nightstalker με το Go get some, κάνουμε κάποιες συζητήσεις – ανοίγματα στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα συζητάμε το γύρισμα του video clip για το Rain.

Που μπορεί το κοινό να μάθει νέα σας;

Facebook: https://www.facebook.com/INKbandgr

Twitter: https://twitter.com/INKbandgr

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;

Keep on Rocking, stay safe!

Κλείνουμε με το φοβερό Persephone!