The Movie Corner: Doctor Strange

doctor-strange-movie-composer-cumberbatch

Ευτυχώς που σπάσαμε λίγο το σερί των super hero movies, γιατί επανερχόμαστε σε αυτές! Σημερινή ταινία λοιπόν το Doctor Strange, το τελευταίο πόνημα του Marvel Cinematic Universe. Σύντροφοι κομιξάκηδες ίσως η χρονιά για εμάς να τελειώνει κάπου εδώ μετά και την προβολή της 6ης (!!!) super hero movie της χρονιάς. Το Doctor Strange έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες πριν μερικές μέρες. Ήταν μία ταινία που αναμέναμε, καθώς περιμέναμε να βάλει τη μαγεία στο παιχνίδι για το MCU, ενώ από τα trailers φαινόταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα στο οπτικό κομμάτι. Κατάφερε να εκπληρώσει την αποστολή της; Φυσικά! Το Doctor Strange ανταποκρίθηκε 100% και οι παραγωγοί του μας έδωσαν μία πολύ καλή και άρτια ταινία. Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Το Doctor Strange αφορούσε έναν ταλαντούχο νευροχειρούργο που μετά από ατύχημα, χάνει τον έλεγχο των νεύρων στα χέρια του και δε μπορεί να εξασκήσει το επάγγελμα του. Απελπισμένος στην προσπάθεια να βρει θεραπεία, κατευθύνεται στο Kamar-Taj για να θεραπευτεί. Ωστόσο εκεί θα γνωρίσει την Ancient One που θα του προσφέρει πολύ ανώτερη γνώση και διδασκαλία σε πνευματικό επίπεδο, εξηγώντας σε έναν αθεράπευτα λογικιστή την ύπαρξη πολλαπλών και παράλληλων διαστάσεων, τις οποίες ο Strange πρέπει να κατανοήσει για να πετύχει το σκοπό του. Η επίθεση όμως ενός παλιού μαθητή της Ancient One, του Kaecilius με σκοπό να φέρει στη Γη τη σκοτεινή διάσταση, θα οδηγήσει τον πρωταγωνιστή μας σε αναθεώρηση του σκοπού του, ο οποίος θα είναι η προστασία του πλανήτη.

Η ταινία διέθετε ένα cast χωρίς τεράστια ονόματα, αλλά πολύ ουσιαστικά και ταλαντούχα. Δε θα μπορούσα να βρω κάποιον που να μη μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του ή να αντικατασταθεί. Οι επιλογές που έγιναν ήταν 100% εύστοχες, παρά το γεγονός ότι η φυλή και το φύλο κάποιων χαρακτήρων από το κόμικ άλλαξαν. O Cumberbatch αποτέλεσε τον ιδανικό ηθοποιό για να ενσαρκώσει τον πρωταγωνιστή, όντας καταπληκτικός. Το ίδιο ισχύει και για την Tilda Swinton ως Ancient One και μου άρεσε που τον χαρακτήρα τον έφεραν στη μεγάλη οθόνη ως γυναίκα. Επίσης αν θέλεις έναν αινιγματικό και ψαγμένο κακό, φυσικά θα επιλέξεις τον μετρ αυτών των ρόλων, Mads Mikkelsen που πρόσθεσε ακόμα μία εξαιρετική ερμηνεία ως Kaecilius στο πλούσιο παλμαρέ του. Αυτοί οι 3 ήταν και αυτοί που ξεχώρισαν λόγω του ότι αποτέλεσαν ιδανικά fit για τους ρόλους τους. Πολύ καλές επιλογές οι Benedict Wong ως… Wong (τι εκπληκτικά αστεία έγιναν με το όνομά του) και Chiwetel Ejiofor ως Karl Mordo. Και οι δύο έχουν χαρακτήρες με πολλά περιθώρια εξέλιξης και ανυπομονώ να τους δω σε επόμενες ταινίες. Τέλος η Rachel McAdams ήταν πολύ καλή ως Christine Palmer, το ρομάντσο της με τον Strange πήρε ακριβώς όσο χρόνο χρειαζόταν και αποδόθηκε ολόσωστα στην οθόνη.

doctor-strange-1366x768-marvel-2016-movies-101-large

Το σενάριο μας αφορούσε ένα κλασικό origin story από αυτά που μας έχει συνηθίσει πλέον η Marvel, προκειμένου να εισάγει στο σύμπαν της καινούριους χαρακτήρες. Αν θα μπορούσα να βρω ένα αρνητικό στην ταινία ήταν ο πολύ γρήγορος ρυθμός με τον οποίο πέρναγαν τα γεγονότα μπροστά από τα μάτια μας. Θεωρώ πως θα μπορούσε να διαρκέσει 15-20 λεπτά παραπάνω για να προετοιμάσει το έδαφος καλύτερα για την τρίτη πράξη της και να θέσει τις βάσεις για τις επόμενες ταινίες, καθώς και να αναπτύξει με πιο ορθολογικό τρόπο τους χαρακτήρες και ειδικά τον Karl Mordo. Επίσης νομίζω ότι βάσει concept, η ταινία είχε πολύ περισσότερα αστεία απ’ όσο θα έπρεπε. Ήταν όλα εξαιρετικά και το κοινό γέλασε (και εγώ μαζί), ωστόσο κάποια δεν τα επέτρεπε το ύφος της ταινίας, χαλώντας μερικές τυπικές ηρωικές σκηνές που θες να τις δεις χωρίς τη διακομώδηση. Ίσως ωστόσο τα αρκετά αστεία εκεί που δεν το περιμένεις, είναι ένας λόγος που οι ταινίες της Marvel σε κάνουν να περνάς τόσο καλά. Θα το έλεγα περισσότερο σαν παράπονο, παρά σαν αρνητικό.

Highlight της ταινίας είναι τα φανταστικά εφέ της. Πριν την επίσημη πρεμιέρα της, ο Cumberbatch είπε ότι καλύτερα να βγει από την αίθουσα όποιος έχει πάρει LSD και όσοι δουν την ταινία, θα καταλάβουν αμέσως γιατί! Οι δυνάμεις των πρωταγωνιστών μας απαιτούσαν από την ταινία τα καλά εφέ και πραγματικά εκεί φάνηκε πόσο μεράκι είχαν οι συντελεστές της. Πάλευα να βρω κάποια σκηνή που να κάνουν κάποιο λάθος, αλλά δε βρήκα τίποτα. Οι επιρροές των εφέ από ταινίες όπως το Inception και το Matrix μόνο θετικά αποτελέσματα είχε. Άψογα σκηνικά, πανέμορφες εικόνες και κάδρα που θα τα έκανα αφίσα για το δωμάτιό μου πολύ χαλαρά. Οι εικόνες που είδαμε στο trailer και εντυπωσιαστήκαμε δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την πανδαισία που απολαύσαμε στο σινεμά!

doctor-strange-teaser-trailer-inception-alternate-realities-large

Επιπλέον όλες οι μάχες ήταν πραγματικά υπέροχες, η δράση ήταν ποιοτικότατη και σε πολύ σωστές δόσεις, ενώ στην τρίτη πράξη μου άρεσε που αντί να δούμε πολύ ξύλο και χαμό, είδαμε τον πρωταγωνιστή να εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα του να επηρεάζει το χωροχρονικό συνεχές για να επιτύχει το σκοπό του (όχι δε θα πω κάτι παραπάνω λόγω του ότι ίσως αποτελέσει spoiler). Είναι βέβαια γεγονός ότι η ταινία δε χρησιμοποίησε αυτή τη δυνατότητα στο έπακρο (κάτι που ίσως δημιουργούσε plot holes), έπαιξε μπάλα σε πιο safe μονοπάτια και μας άφησε διψασμένους να δούμε το μεγάλο εύρος δεξιοτήτων του Doctor σε επόμενες ταινίες. Στα θετικά της ταινίας, η πολύ ωραία μουσική που έντυσε όμορφα τις σκηνές της.

Βλέπουμε λοιπόν πως το MCU επεκτείνεται και η μαγεία είναι πλέον κομμάτι του. Η μαγεία είναι ένα στοιχείο που σίγουρα θα χρειαστεί εναντίον του Thanos. Το πέμπτο Infinity Stone έκανε την εμφάνισή του και μάθαμε πως βρίσκεται στο Kamar-Taj, ενώ στο πρώτο mid credit scene (δε θα spoilάρω) σχεδόν επιβεβαιώθηκε η παρουσία του Doctor Strange σε μία μελλοντική ταινία του MCU που θα ήθελα πολύ να τον δω. Α και τη δυνατότητα του refill μπύρας κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη θέλω κι εγώ! Όπως και να ‘χει η προσθήκη του Doctor Strange στο σύμπαν της Marvel, μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει.

Οπότε, μήπως ο Doctor Strange είναι σχετικά ασήμαντος και να κάτσεις να τη δεις την ταινία σπίτι; Όχι! Ειλικρινά σιχτιρίζω που δε μπόρεσα να τη δω σε 3D, αν βρήκα μία ταινία που να άξιζε μετά από χρόνια, είναι αυτή! Τα visuals και τα εφέ της είναι από άλλο πλανήτη, όπως είπα και πριν φάνηκε το μεράκι των συντελεστών, όπως είχε φανεί στο Mad Max και το District 9. Αξίζει 100% να πας στο σινεμά να τους τα σκάσεις για τη δουλειά τους, αλλά και για το γεγονός ότι η ταινία είναι πολύ ποιοτική στο σύνολό της. Αυτά λοιπόν, τώρα θα πάρει καιρό για Movie Corner με super hero movie, αλλά σίγουρα έχουμε στα υπ’ όψιν διάφορες ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες!