Συνέντευξη “House of games”

Για την πρώτη μου προσωπική συνέντευξη εδώ στο Anthem.gr, αποφάσισα να πάω στο HoG ή House of Games, ένα μέρος αρκετά ζεστό και φιλικό προς το κόσμο που το επισκέπτεται. Ένα μέρος που πάντα μπορείς να βρεις κάτι να ασχοληθείς και να κάνεις νέες γνωριμίες, με μια κοινότητα αρκετά συνδεδεμένη μεταξύ της. Όταν πήγα στο HoG συνάντησα τους 2 ιδιοκτήτες, το Δημήτρη Δημητρίου και το Γιάννη Βουνάτσο, με τους οποίους συζητήσαμε για αρκετά ενδιαφέροντα θέματα.

βιβλιοθήκη με επιτραπέζια

Καλησπέρα! Έχοντας φύγει από το κέντρο της πόλης, έχουμε έρθει στο Αιγάλεω. Μαζί μου ο Γιάννης και ο Δημήτρης. Για πείτε που ακριβώς βρισκόμαστε.

Δ: Βρισκόμαστε στο House of Games, μαγαζί από τα πρώτα του είδους του.

Με λίγα λόγια, τι ακριβώς είναι το House of Games;

Γ: Πολύ επιτραπέζιο, αρκετό RPG και ειδικά τον τελευταίο καιρό, πολλά wargames. Σε συνδυασμό με μπύρες, καλό φαγητό…

Δ: Και σε ένα χώρο που θυμίζει medieval καταστάσεις. Είναι ζεστός και χειμωνιάτικος, χτισμένος με πέτρα και ξύλο.

Τι το διαφορετικό μπορεί να βρει κάποιος στο house of games που δεν μπορεί κάπου αλλού;

Δ: Η διαφορά μας με άλλα μαγαζιά του είδους ή μπυραρίες ή διάφορους συλλόγους, είναι ότι εμείς τα συνδυάζουμε όλα αυτά, συνοδεύοντας τα με καλό φαγητό και ήχους ροκ!

Γ: Είναι ένα καλό blend, μια δυνατή μίξη διαφόρων στοιχείων…

Πως ξεκίνησε το House of Games, ποια είναι η ιστορία του; Ας πάμε πίσω…

Γ: Η έλλειψη ενός χώρου κοντά μας πέρα από τα σπίτια μας (όχι τίποτα άλλο κανείς δεν ήθελε να κάνει τη λάντζα) να μπορούμε να παίζουμε επιτραπέζια και RPG. Έτσι ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το δικό μας στέκι ένα μέρος που και οι δυο να πηγαίνουμε.

Δ: Και λέγοντας την αλήθεια, ο Γιάννης μπορεί να μην το θυμάται, αλλά πριν το 2010 που  έγινα φαντάρος, περίπου το 2006-7, συζητάγαμε να ανοίξουμε ένα μαγαζί μαζί. Τότε, όμως, σκεφτόμασταν κάτι σε μπυραρία, το κλασσικό εφηβικό όνειρό πολλών. Έτσι, συμφωνήσαμε μόλις τελειώσουμε με το στρατό, και το 2011 αρχίσαμε να ψάχνουμε το θέμα, και κοιτάγαμε για το οτιδήποτε, γιατί τότε άρχισε και η κρίση, και έπρεπε να βρούμε δουλειά. Φτάνουμε 2014, και αφού βρήκαμε το χώρο που μας άρεσε, αποφασίσαμε τι θα κάνουμε, ανοίγοντας έτσι το House of Games.

παίζοντας επιτραπέζια

Φαντάζομαι σε αυτά τα χρόνια λειτουργίας και με το κόσμο που έχει μαζευτεί, έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα γύρω από το μαγαζί.

Δ: Καταρχήν το μαγαζί ξεκίνησε με το όνομα του House of Games. Το οποίο όνομα αποφασίστηκε όταν ο Γιάννης είχε λίγο περισσότερη πώρωση με το GoT, το οποίο έβγαζε ένα ωραίο ακρωνύμιο για τα δικά μας δεδομένα, δηλαδή το αγριογούρουνο (hog). Από εκεί και πέρα, ο κόσμος άρχισε να μας επισκέπτεται ολοένα και περισσότερο, ίσως λόγω της ανάμειξης όλων εκείνων των διαφορετικών στοιχείων που εκφράζουν το House of Games, δημιουργώντας έτσι κάτι το πρωτότυπο. Έτσι, κάναμε ουσιαστικά trademark το «Πάμε στο HoG.»…

Γ: Δηλαδή δεν έρχεται ο κόσμος στο HoG μόνο για επιτραπέζιο ή μόνο για φαγητό. Έρχεται και για την παρέα.

Κάτι που προσωπικά εγώ δεν έχω ξαναδεί. Στον επάνω όροφο, παρατήρησα ότι έχετε τραπέζια για να έρχονται παρέες και να παίζουν RPG με την ησυχία τους.

Γ: Ναι. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα focus που έχουμε κάνει στο μαγαζί κατά την δημιουργία του. Το stock με τα επιτραπέζια δεν ήταν τόσο μεγάλο. Η επαφή μας με τα wargames δεν ήταν τόσο μεγάλη. Αλλά, ως gamers και οι δυο μας  και σαν παίχτες RPG, ξέραμε ακριβώς τι θέλαμε από ένα δωμάτιο για RPG. Και για αυτό το φτιάξαμε με υψηλά standards.

Δ: Με ειδικό τραπέζι, κρυφούς φωτισμούς, πρίζες πάνω στο τραπέζι το ίδιο, terrain, battlefield, Dm screen ενσωματωμένο στο τραπέζι, με καλό εξαερισμό, χτισμένο με πέτρα και ξύλο, με καλή ηχομόνωση. Όλο αυτό δημιουργήθηκε επειδή είχαμε την εμπειρία και την όρεξη πάνω στο RPG. Ενώ η γνώση στα επιτραπέζια και στα wargames μας ήρθε σιγά σιγά. Τώρα, μπορώ να προτείνω ή να εξηγήσω τι θέλει ακριβώς ο  κόσμος που έρχεται εδώ. Και έτσι, από εκεί που το μαγαζί ξεκίνησε σαν ένας χώρος με 2 δωμάτια, πλέον έχουμε φέρει μεγαλύτερη γκάμα επιτραπέζιων, ενώ μας επισκέπτεται αρκετά ο κόσμος του wargaming, είτε μιλάμε για Warhammer είτε για Warmachine είτε για Infinity.

παρέα μαζεμένη σε τραπέζι

Πάντως, το μαγαζί προσφέρει αρκετά καλό φαγητό και σε αρκετά λογικές τιμές. Πρέπει να πω πως έχω εντυπωσιαστεί.

Γ: Ξεκινήσαμε, η αλήθεια είναι, χαλαρά με το φαγητό, δεν ξέραμε αν θα πετύχει. Αλλά, με βάση όλα τα χρόνια που παίζουμε RPG, ξέρουμε ότι ένα RPG session τραβάει φαγητό. Όσο προχώραγε το μαγαζί, αυξάναμε και την ποιότητα στα φαγητά μας, και έτσι φτάσαμε σε σημείο να προσλάβουμε και ειδικό μάγειρα για την κουζίνα. Και παραδόξως, έχουμε γίνει και ένα dinner spot, αφού έχουμε κόσμο που έρχεται εδώ μόνο για να φάει.

Δ: Στο μαγαζί έχουμε βαρβάτα blends καφέ, από τα καλύτερα στην Αθήνα, ενώ παράλληλα έχουμε δημιουργήσει μια ποιοτική κουζίνα, χωρίς να έχουμε βάλει υψηλές τιμές, αφού έτσι και αλλιώς, ούτε εγώ ούτε ο Γιάννης δεν έχουμε βάλει σκοπό να γίνουμε πλούσιοι από το μαγαζί. Παράλληλα, το μαγαζί έχει ποικιλία κοκτέιλ, ποτών, ενώ από μπύρες προσφέρουμε μια ποικιλία από 13 διαφορετικά μπουκάλια και 4 draft, κάτι το οποίο δύσκολα μπορεί να βρει κανείς αλλού. Πάντα προσπαθούμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατόν στο HoG, πρώτα σαν κόσμος που θα μας επισκεφτεί και μετά σαν ιδιοκτήτες.

Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν διάφορα events που τρέχουν στο HoG, όπως π.χ. είναι το mass campaign του Etnaar…

Δ: Από τότε που ξεκινήσαμε έτυχε κάθε περίοδο να τρέχουμε ένα μεγάλο campaign και στο τέλος το κρατήσαμε σαν «παράδοση». Είτε τώρα αυτό είναι D&D είτε οτιδήποτε homemade, παίζει πάντα, ένα μαζικό campaign. Αυτή την περίοδο παίζει το Etnaar’s Chronicles, που θυμίζει αρκετά D&D, αλλά με δικό του ιδιαίτερο σύστημα και χρώματα από το Game of Thrones.

παρέα μαζεμένη σε τραπέζι

Γ: Το Etnaar ξεκίνησε με λίγο κόσμο γύρω στα 10 άτομα και έχει φτάσει πλέον 40 και βάλε. Και όπως πάει πιστεύω ότι θα αυξηθεί πολύ ο κόσμος. Πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά και οργάνωση και λαμβάνει την υποστήριξη από εμάς για να συνεχίσει.

Δ: Σε παρόμοιο τόνο, σκεφτόμουν τώρα για τις γιορτές να φτιάξω ένα event-campaign που θα έχει χριστουγεννιάτικο theme και με κεντρικό κακό τον γνωστό σε όλους μας Big Red, Άγιο Βασίλη. Ζωντανές κάλτσες Χριστουγέννων, cookie monsters, ζεστό γάλα και διάφορα τέτοια.

Χάρτες παντού, οι τοίχοι θυμίζουν dungeon- κάστρο, η ομπρελοθήκη που είναι γεμάτη όπλα για τον κόσμο. Όπως παρατηρώ, πολύ λεπτομέρεια έχει δοθεί στη διακόσμηση του HoG.

Δ: Καθώς χτίζαμε το μαγαζί σκοπός μας ήταν να το κάνουμε όσο πιο φιλικό γίνεται.

Γ: Σε πολλά μαγαζιά, ξέρεις ότι δεν μπορείς να αγγίξεις την διακόσμηση.

Δ: Εμείς πήραμε πανοπλία, για να την φοράει ο κόσμος, ακόμα και να πηγαίνει μέχρι και το περίπτερο με αυτή. Το βασικότερο όλων, ενώ δυστυχώς είμαστε σε περίοδο κρίσης, και με τα έξοδα να αυξάνονται, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο που θέλουμε να είμαστε, εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το χώρο όσο πιο επικό γίνεται!

Ωραία, λοιπόν, και με αυτή την ερώτηση στο τέλος της συνέντευξης. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ ωραίο χώρο που όλοι τουλάχιστον μια φορά θα πρέπει να επισκεφτούν( εγώ σίγουρα παραπάνω.) Πείτε μας ένα τελευταίο πράγμα για το τους αναγνώστες του Anthem.gr.

Δ: Κάτι ξέχασα να αναφέρω. Η πρόσβαση στο House of Games είναι αρκετά εύκολη από όλη την Αθήνα, αφού βρίσκεται δίπλα στο σταθμό του μετρό στο Αιγάλεω, μόλις 3 στενά από την πλατεία Ευσταυρωμένου.

Γ: Ανυπομονούμε λοιπόν να έρθετε και από κοντά να σας γνωρίσουμε και να παίξουμε μαζί σας. Ευχόμαστε να σας αρέσει το μέρος και από εκεί και πέρα σας περιμένουμε.

Δ: Να ψάξετε για το τύπο με τα μαλλιά και τον φίλο του, που αποτελεί ένα μυστήριο… και να έχετε ένα καλό βράδυ.

Κείμενο: Πέτρος Καβαλιώτης                                                                                                                                                                                           Επιμέλεια: Πέτρος Καβαλιώτης                                                                                                                                                                                         Φωτογραφίες: Πέτρος Καβαλιώτης