Hogwarts Legacy: Δύο κουβέντες για το νέο Harry Potter βιντεοπαιχνίδι

HogwartsLegacy001

Το τι είναι το Harry Potter και το Wizarding World, δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να το αναλύσω νομίζω. Απλά για να έχουμε μια τάξη μεγέθους να πούμε ότι μιλάμε για την σειρά βιβλίων με τις περισσότερες πωλήσεις, έχοντας 600 εκατομμύρια αντίτυπα και οι ταινίες πλέον είναι το 4ο μεγαλύτερο franchise σε εισπράξεις πίσω μόνο από το MCU, το Star Wars και τον Spider-Man. Με μόλις 11 ταινίες, όταν το MCU έχει 30! Τέλος πάντων, αυτά δεν έχουν και τόση σημασία. Άλλο είναι το θέμα μας. Βγαίνει καινούργιο video game. Ναι ναι. Το πρώτο μετά από δέκα χρόνια κι εκείνη την φοβερή διετία του Kinect. Παρένθεση, έχω ζήσει παρουσίαση της Microsoft για το Kinect. Μαγική εμπειρία. Ίσως αξίζει να υποθεί σε άρθρο ή κάπου αλλού. Κλείνει η παρένθεση.

Η αφορμή που ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο είναι ο έντονος προβληματισμός και η μουρμούρα η οποία υπάρχει σε όλα τα social media. Για να μπούμε σε μια σειρά, να πω από τώρα ότι δεν πρόκειται να γίνει κουβέντα καθόλου για το πως είναι παιχνίδι και ας ξεκινήσουμε με ένα ερώτημα. Θα αγοράσεις/παίξεις το Hogwarts Legacy; Ναι ε; Τότε συγγνώμη που στο λέω, αλλά είσαι ομοφοβικός και πολύ κακός άνθρωπος. Ή έστω έτσι λέγεται από μια μερίδα του ίντερνετ. Αποφασίζεις να το μποϊιτάρεις; Τότε είσαι από τους ανώμαλους και αυτούς που δεν αφήνουν τον κόσμο να έχει άποψη.

HogwartsLegacy002

Έχουμε μπει σε αυτή την συζήτηση για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Λόγω της συγγραφέα των βιβλίων και των απόψεών της για την LGBTQ+ κοινότητα και γενικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η -ξέρετε ποια- προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας θυμίζει πόσο προβληματικές απόψεις έχει. Το οποίο βάζει καθημερινά και το ερώτημα αν πρέπει ή όχι να στηρίζεις οικονομικά τα δημιουργήματά της.

Η συζήτηση τού αν ξεχωρίζεις το άτομο από την τέχνη του δεν είναι καινούργια. Γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια και δεν θα σταματήσει να γίνεται, γιατί δεν μπορεί να βρεθεί μια απόλυτη απάντηση στο ζήτημα. Ο λόγος όμως, κι όχι η αφορμή, που γράφω αυτές τις προτάσεις είναι το σημείο που έχουμε φτάσει σαν κοινωνία να χαρακτηρίζουμε ανθρώπους από μια επιλογή με πρωτοφανή ευκολία. Αγοράζεις ένα παιχνίδι και αυτόματα είσαι σκουπίδι. Δεν το κάνεις και είσαι καλύτερος άνθρωπος για κάποιο λόγο. Να σας ενημερώσω, λοιπόν, πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

HogwartsLegacy003

Θα το πάμε λίγο πιο προσωπικά. Η σχέση που έχω με τα βιβλία της ακατανόμαστης είναι αυτή του αρκετά ένθερμου φαν. Potterheads μάς λένε κάποιοι. Θυμάμαι πάντα να ψάχνω ποιος γνωστός ή φίλος αγόρασε πρώτος το καινούργιο βιβλίο για να το δανειστώ και να το διάβασω. Ναι, με εξαίρεση τις δύο αρχικές ταινίες του Chris Columbus, που είχα λιώσει από το βίντεοκλαμπ τις VHS κασέτες τους, στις υπόλοιπες ταινίες είχα διαβάσει πρώτα τα βιβλία και στην συνέχεια πήγαινα στις πρεμιέρες των ταινιών. Είναι το μικρό μου flex για σήμερα. Οπότε, όπως και σε πάααρα πολλούς άλλους, η σχέση που έχω με αυτό το σύμπαν είναι κάτι παραπάνω από μια αναγνωστική εμπειρία με κάποια βιβλία της φανταστικής λογοτεχνίας. Προφανώς, μετά ήρθαν τα videogames, οι μαραθώνιοι των ταινιών, η λατρεία για το A Very Potter Musical και οτιδήποτε άλλο υπήρχε. Όμως… Υπάρχει ένα όμως…

Η έντονη αγάπη για κάτι δεν σε τυφλώνει απαραίτητα. ‘Οταν μεγαλώνεις, αρχίζεις να αναγνωρίζεις τα προβληματικά κομμάτια που υπήρχαν και αναπαράγονταν για πολλά χρόνια χωρίς σκέψη. Τα βλέπεις, τα τονίζεις και τα βάζεις στην συζήτηση. Το θέμα είναι ότι άλλο πράγμα αυτό και άλλο να πάμε στο ακριβώς απέναντι άκρο. Είναι διαφορετική κουβέντα να πας στο πλαίσιο της εποχής που βγήκε κάτι, να συζητήσεις την ύπαρξη προβληματικών στερεοτύπων και είναι εντελώς διαφορετικό το ότι επειδή θα παίξω ένα παιχνίδι, ξαφνικά έγινα ο χειρότερος άνθρωπος που υπάρχει. Έχουμε μπερδέψει ορισμένα πράγματα και σε αυτό συμβάλλει σε έναν βαθμό ο αμέτρητος θυμός που υπάρχει και βρίσκει εύκολα διέξοδο μέσω του ίντερνετ.

Προσοχή! Δεν λέω ότι αν ο τρόπος που νιώθεις ότι μπορείς να εκφραστείς γι’αυτό το θέμα είναι μέσω του ίντερνετ, δεν πρέπει και να το κάνεις. Αλλά ας θυμηθούμε ότι καθένας έχει την δική του οπτική στα πράγματα και πράττει αναλόγως. Ό,τι δικαιολογία κι αν λες στον εαυτό σου, στην ουσία για σένα το κάνεις. Και ΔΕΝ είναι κακό αυτό. Νιώθεις ότι αν μποϊκοτάρεις ένα άτομο αυτό θα βοηθήσει στο να μην αναπαράγει επικίνδυνες απόψεις; Καλά κάνεις και το πιστεύεις. Από την άλλη, μην ξεκινάς να χαρακτηρίζεις ανθρώπους που δεν ξέρεις. Γιατί το άτομο που βρίζεις για την επιλογή του να παίξει το καινούργιο video game του Harry Potter, μπορεί στην προσωπική του ζωή με τις πράξεις του να στηρίζει περισσότερο τα άτομα που νομίζεις ότι στέκεσαι δίπλα τους, επειδή ανέβασες ένα βίντεο στο TikTok.

HogwartsLegacy004

Ήταν το 2019, τότε που πήρα επιτέλους την απόφαση να μαζέψω τα βιβλία. Έχω αγοράσει ήδη το πρώτο και βάζω στο καλάθι το επόμενο. Ώσπου ξεκινούν τα σχόλια της ακατανόμαστης για τις τρανς γυναίκες. Κι εκεί παγώνω. Είμαι στο δίλημμα. Να συνεχίσω να αγοράζω την σειρά που αγαπώ ή να μην στηρίζω το συγκεκριμένο άνθρωπο; 4 χρόνια μετά και στην βιβλιοθήκη υπάρχει μόνο η Φιλοσοφική Λίθος. Όχι γιατί είμαι κάποιος καλός άνθρωπος που στηρίζω τα τρανς άτομα. Αλλά γιατί ακόμα ψάχνω το τι είναι ηθικά σωστό. Έτσι και με το Hogwarts Legacy. Δεν μου είναι τόσο απλό να αποφασίσω, τι πρέπει να κάνω…

Δεν κρίνω αυτόν που θα το παίξει. Μπορεί αυτό που μου βγαίνει αυθόρμητα σαν άνθρωπος να είναι ο προβληματισμός για το τι είναι σωστό ή λάθος, αλλά δεν σημαίνει ότι έχω δίκιο κιόλας. Αυτό για το οποίο είμαι 100% σίγουρος ότι πρέπει να κάνουμε, είναι να μιλάμε. Επίσης, είμαι σίγουρος ότι επειδή έζησες δύσκολα παιδικά και όχι μόνο χρόνια, δεν απέκτησες ξαφνικά το δικαίωμα να βρίζεις και να κάνεις τα ίδια σε άλλους επειδή δεν στηρίζουν την απόφαση σου να μποϊκοτάρεις ένα παιχνίδι κι ένα franchise. Αυτό που θα πρότεινα είναι να μπούμε όλοι σε μια κουβέντα. Μην κοιτάμε μόνο την πάρτη μας και μην κοιτάμε πως θα καβαλήσουμε το κύμα του trend για να βγάζουμε βίντεο σε ποιον οίκο ανήκει ο καθένας μας και 10 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε πριν ξεκινήσουμε το παιχνίδι. Να χαρείς το παιχνίδι σου αν αυτό θες, ενώ ταυτόχρονα να αρχίσεις να σκέφτεσαι και τον συνάνθρωπό σου. Μετά, όλοι μαζί ας ψάξουμε τι είναι το ηθικά σωστό να γίνει τελικά…

Και για να μην ξεχνιόμαστε, η ομάδα του Starkid είναι αυτή που έγραψε τα βιβλία του Harry Potter!!