Six Songs: Folk τραγούδια που αγαπήσαμε στη Eurovision

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-05-14 053847

Η Eurovision τελείωσε και επίσημα έχουμε τη Loreen να κατακτάει για δεύτερη φορά την κορυφή. Ήταν πράγματι εξαιρετική και το τραγούδι της μου άρεσε πολύ, αλλά βαϊμπαρα άσχημα και με Φινλανδία-Μολδαβία και μου άρεσαν και οι Σλοβένοι. Αν θέλετε τη γνώμη μου, οι επιτροπές για άλλη μια φορά πήδηξαν τον διαγωνισμό αφού ο Φινλανδός το άξιζε πραγματικά. Anyways όπως κάναμε μίνι αφιέρωμα στα rock και metal τραγούδια της Eurovision, σήμερα είμαστε εδώ να μιλήσουμε για folk.

Το folk σημαίνει παράδοση και για μένα το νόημα στη Eurovision είναι να δείχνεις ως χώρα τα παραδοσιακά όργανα ή την μουσική του τόπου από τον οποίο κατάγεσαι και εκπροσωπείς. Και αν μπορείς αυτό να το συνδυάσεις σε πιο pop ή rock φόρμες ακόμα καλύτερα. Σήμερα λοιπόν επέλεξα έξι τραγούδια που έχω αγαπήσει και έχουν folk στοιχεία και με τα οποία είτε συγκινούμαι είτε μου δίνουν τρομερό vibe. Εννοείται περιμένω και τις προτάσεις σας.

1. Elitsa Todorova & Stoyan Yankulov – Water (Βουλγαρία – 2007)

Αυτή η απίστευτη κομματάρα ήταν ο λόγος που σκέφτηκα να φτιάξω αυτή τη λίστα ειλικρινά. Οι Elitsa Todorova και Stoyan Yankulov πήγαν στη Eurovision για να προσφέρουν κάτι που δύσκολα έχουμε ξαναδεί. Με τα παραδοσιακά κρουστά τους, τη folk ενορχήστρωση, το dark βρωμόbeatο και το τρομερό βάθος που έχει η φωνή της Todorova, το Water είναι απλά ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα και όμορφα κομμάτια. Έδωσε στη Βουλγαρία την πέμπτη θέση, την καλύτερή τους στο διαγωνισμό έως τότε και ακούγεται μέχρι σήμερα τρομερά ευχάριστα. Αν και επέστρεψαν στο διαγωνισμό το 2013, δεν προκρίθηκαν στον τελικό, αλλά όπως και το 2007 έδειξαν ότι είναι ίσως το καλύτερο act με κρουστά και προσάρμοσαν τέλεια την παραδοσιακή μουσική της Βουλγαρίας στα Eurovisionικά πρότυπα τραγουδιού.

2. Go_A – Shum (Ουκρανία – 2021)

H Ουκρανία είχε παραδοσιακά πολύ καλές συμμετοχές στη Eurovision (και κάποιες όχι τόσο καλές αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας τώρα), ωστόσο πάντα ήξερε πως να βάζει λίγο την δική της παράδοση στα τραγούδια της και να σε κερδίζει. Οι Go_A αφού δεν τα κατάφεραν να πάνε στη Eurovision του 2020 που αναβλήθηκε, επέστρεψαν το 2021 με το Shum και ειλικρινά ήταν ό,τι καλύτερο. Folktronica με ουκρανικό στίχο και την εξαιρετική Kateryna Pavlenko να τραγουδάει με πάθος και να κοιτάει την κάμερα με βλέμμα που μαγνητίζει. Και πάνω που νομίζεις ότι άκουσες το τραγούδι, έρχεται αυτό το φοβερό break στο τέλος που το ανεβάζει επίπεδο. Πέμπτοι μεν, αλλά σε μια εξαιρετική Eurovision!

3. Zeljko Joksimovic – Lane Moje (Σερβία και Μαυροβούνιο – 2004)

Ήθελα μια folk μπαλάντα ανάμεσα στις επιλογές μου, αλλά τόσο το Nocturne των Secret Garden όσο και το The Voice της Eimear Quinn είχαν νικήσει τον διαγωνισμό και δεν ήθελα να συμπεριλάβω νικητές σε αυτά τα αφιερώματα. Οπότε κατέληξα στο Lane Moje του Zeljko Joksimovic, ενός πραγματικά εξαιρετικού Σέρβου ερμηνευτή και δημιουργού που έχει συνδυάσει το όνομα του με τη Eurovision. Ο Joksimović έχει συνθέσει πέντε τραγούδια για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά το Lane Moje που τραγουδάει ο ίδιος είναι το καλύτερο από όλες τις μπαλάντες του. Μια σύνθεση ήρεμη, όμορφη, με πλούσια ενορχήστρωση την οποία ο ίδιος και η φωνή του καθοδηγούν σε διαδοχικές κορυφώσεις. Fun fact: O Joksimovic πέραν του ότι παίζει 12 διαφορετικά μουσικά όργανα μιλάει και έξι γλώσσες μεταξύ αυτών και ελληνικά, στα οποία τραγουδάει κιόλας. Δεύτερη θέση πάνω μεν από Shake It του Ρουβά, αλλά δε γίνεται να πεις κακό αυτό το τραγούδι.

4. Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – Trenulețul (Μολδαβία – 2022)

Οι Μολδαβοί είχαν δείξει από τον Epic Sax Guy ότι μπορούν να συνδυάσουν άψογα το folk και την παραδοσιακή τους μουσική με οποιοδήποτε είδος. Πάντα είχαν ενδιαφέροντα folk acts όπως φέτος ή το 2009, αλλά και πέρυσι δεν πήγαν άσχημα. Στο Trenulețul έχουμε μια γαμάτη σύνθεση, ένα βαλκανικό folk με στοιχεία ska συνδυάζοντας άψογα τη μουσική των δύο διαφορετικών καλλιτεχνών που συνεργάζονται. Του ska punk συγκροτήματος Zdob şi Zdub και των Advahov Brothers που ντύνουν άψογα τη σύνθεση με βιολί και ακορντεόν.

Ένα χαρούμενο τραγούδι που περιγράψει τη διαδρομή ενός τρένου μεταξύ Κισινάου και Βουκουρεστίου και το οποίο σου ανεβάζει τη διάθεση. Οι Μολδαβοί τίμησαν τα παραδοσιακά ακούσματα τους κάνοντας κάτι που έχουμε ξεχάσει εμείς εδώ και χρόνια και ανεβάζοντας τη διάθεση σε όλο το κοινό της Eurovision. Και πολύ πιθανό να έπαιρναν πολύ καλύτερη θέση αφού οι επιτροπές τους έδωσαν μόλις 14 βαθμούς, ενώ ο κόσμος τους έβγαλε δεύτερους και τους ανέβασε στην έβδομη θέση. Έχουμε ξαναπεί. Οι επιτροπές είναι για γέλια.

5. Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai (Ουκρανία – 2007)

Ήρθε, είδε, έχασε στο διαγωνισμό, κέρδισε στις καρδιές μας. O Verka είναι μια από τις larger than life προσωπικότητες που εμφανίστηκαν στο διαγωνισμό και κατάφερε να συνδυάσει την καλώς εννοούμενη κιτς τρολιά με τη folk ενορχήστρωση. Οι γκριμάτσες του, το outfit του, το μεγάλο 69 στην πλάτη, τα αστεία χορευτικά του, ακόμα και το γεγονός ότι τρέχει και ρίχνει μπατσάκι στις γυναίκες που κάνουν φωνητικά και όταν καταλαβαίνει ότι πάει να κάνει το ίδιο σε αυτόν με το ακορντεόν τραβιέται απότομα, κάνουν το συνολικό αποτέλεσμα συγκλονιστικά αστείο. Έχασε από τη Σερβία με πολύ μικρή διαφορά και πήρε τη δεύτερη θέση σε μια Eurovision που δεν είχε ελιτίστικες επιτροπές να ανεβάζουν τραγούδια αηδίες θάβοντας feelgood προσπάθειες που γουστάρουμε όλοι. Ένας πραγματικός θρύλος της Eurovision και προσωπικά το αγαπημένο μου τραγούδι στο διαγωνισμό.

6. Koza Mostra feat. Agathon Iakovidis – Alcohol Is Free (Ελλάδα – 2013)

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Για μένα δεν υπάρχει καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική συμμετοχή για τη χώρα μας αφού κέρδισε τη Eurovision. Ειλικρινά έχω κουραστεί να βλέπω να βγαίνουμε στο κυνήγι να βρούμε τον κάθε ομογενή με συμπαθητική φωνή και φάτσα και να πανηγυρίζουμε δεκάδες με τραγούδια που δε θα θυμόμαστε σε ένα χρόνο. Ενώ το Alcohol is Free δεν ξεχνιέται. Γιατί ήταν μια από τις λίγες φορές που αυτή η χώρα αντί να προσπαθήσει να γίνει Ευρώπη και να κρύψει τη βλαχιά της ΣΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΥΨΕΙ επέλεξε να στείλει κάτι feelgood και όμορφο.

Αγάθωνας λοιπόν ο παραδοσιακός ρεμπέτης παρέα με τους Koza Mostra σε μια αυστηρά folk σύνθεση και αυτή με πολλά στοιχεία από ska, ελληνικό στίχο και ένα τρομερά κολλητικό επαναλαμβανόμενο ρεφρέν με το Alcohol is Free. Τρομπέτα, μπαγλαμαδάκι, ακορντεόν και όλη η Eurovision στο πόδι. Και ειλικρινά αν θέλει η Ελλάδα να στείλει πλέον κάτι αξιομνημόνευτο και όχι τραγούδια που βγήκαν από μηχανή παραγωγής, η συνταγή των Koza Mostra και του Αγάθωνα είναι ο δρόμος. Έκτη θέση μεν, ξανά με θάψιμο από τις επιτροπές, αλλά τι σημασία έχει; Θα θυμόμαστε για χρόνια πόσο καλά περάσαμε. Αναπαύσου εν ειρήνη Αγάθωνα. Koza Mostra συνεχίστε τις φοβερές περιοδείες σας στο εξωτερικό, το αξίζετε!

Bonus: LT United – We Are The Winners (Λιθουανία – 2006)

Όχι folk, αλλά δεν γίνεται να μην πω για τούτους εδώ τους θεούληδες που είναι η μόνη εκπροσώπηση της Λιθουανίας που πραγματικά θυμάμαι. Πρόκειται για ένα συγκρότημα που φτιάχτηκε μόνο για τη Eurovision από μερικούς γνωστούς Λιθουανούς σόλο τραγουδιστές και DJs. Έρχονται στην Ελλάδα και απλά λένε ότι είναι οι νικητές της Eurovision και ψηφίστε μας. Τόσο απλό, τόσο τρολ. Απλά αναλογιστείτε αυτόν που θα μπαίνει στο Youtube το 2050 και θα νομίζει ότι όντως οι Λιθουανοί πήραν τη Eurovision. Μεταξύ άλλων έχουν τον τρελό με τη ντουντούκα, βγάζουν τον απίστευτο καραφλό τρολά να χορεύει με ήχους βιολιού και γενικά από την αρχή έως το τέλος είναι ό,τι πιο χαζό και ταυτόχρονα αστείο είδαμε εκείνη τη χρονιά. VOTE!

Αυτό ήταν το αφιέρωμα μας στη Eurovision στο Six Songs. Ελπίζω λίαν συντόμως η στήλη να επιστρέψει με φουλ καινούριο υλικό. Τα λέμε!