Past Forward: ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια, ωραία!

 ΠΑ.ΣΟ.Κ ωραία χρόνια, ωραία !

pasok

Χαιρετώ τους απανταχού λάτρες του καλτ. Μετά την μυθική τριλογία με τις καλύτερες καλτ στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης από το 2000 και μετά η στήλη ”Past Forward” του anthem.gr επιστρέφει με ένα άρθρο κόντρα στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Mιας και το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα δεν φαίνεται να αλλάζει, αποφασίσαμε να θυμηθούμε και να νοσταλγήσουμε μια εποχή της Ελλάδας που φαντάζει τόσο κοντινή αλλά και τόσο μακρινή πλέον…

Ήρθε η ώρα να αναφωνήσουμε σαν την μοναδική Λυδία Φωτοπούλου στην σειρά “Η Τούρτα της Μαμάς” το αξέχαστο ”Αχ, ΠΑ.ΣΟ.Κ ωραία χρόνια.. ωραία! Έβηχες και σε έβγαζαν στην σύνταξη δεν σε έβαζαν καραντίνα…”. Είστε έτοιμοι για το λουτρό νοσταλγίας που έρχεται κατά πάνω σας;

Στο παρακάτω άρθρο χρειάστηκε η συνδρομή του διαδικτύου πρωτίστως αλλά και ατόμων της οικογένειάς αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος μου φυσικά που έζησαν στο ζενίθ αυτά τα ένδοξα χρόνια και μου μετέφεραν με λεπτομέρειες τα όσα ζούσαν σε καθημερινή βάση και θεωρούσαν φυσιολογικά την τότε εποχή.

3+1 δώρα εφημερίδων που ήταν καθημερινότητα επί ΠΑ.ΣΟ.Κ

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς την λέξη εφημερίδα; Αν σου έρχονται εικόνες με την οικογένειά σου να έχει γεμίσει τα συρτάρια τους με κουπονάκια είσαι στο κατάλληλο site. Στα θεσπέσια εκείνα δώρα τα οποία οι μεγαλοεκδότες προσέφεραν απλόχερα στους αναγνώστες τους. Και μην πάει το μυαλό σου στις κληρώσεις έτσι; Μόνο κουπονάκια. Μάζευες κουπόνια; Παίρνεις το δώρο!

Και τι δώρα έτσι, υπερπαραγωγή! Ακόμα και οι νεότεροι τα θυμόμαστε! Την επόμενη φορά που θα βρεις σε καμία κούτα κάποιο DVD «Υπαστυνόμου Ρεξ» ή κανένα CD με best of Τάσσου Μπουγά από το περιοδικό Πίστα, κάνε αυτή την κάλτ αναδρομή και με θλίψη βρες τις διαφορές με το σήμερα. Ευτυχώς που υπάρχει και το Anthems Radio Show να μας θυμίζει αυτή την εποχή με τους αποχυμωτές που κληρώνει (μπορεί και όχι) κάθε εβδομάδα.

Διαμερίσματα & Μεζονέτες

Σε αυτήν την περίπτωση αναφερόμαστε σε δυο εφημερίδες , την εφημερίδα Εξουσία και την εφημερίδα Εξόρμηση. Τα έντυπα χάριζαν ούτε ένα (Κοψιάλη γελάω), ούτε δυο, αλλά 30 διαμερίσματα 100+ τετραγωνικών μέτρων, 20 στην Αθήνα (και όχι σε καμιά φθηνή περιοχή αλλά σε Ψυχικό και Λαγονήσι που τότε παίζει να είχε λαγούς ακόμα) και 10 στη Θεσσαλονίκη εντελώς δωρεάν! Με μερικά κουπόνια! ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΕΣ, ΕΠΙ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΚΕΡΔΙΖΕΣ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΚΟΥΠΟΝΙΑ!

Τώρα για να λέμε και του στραβού το δίκιο δεν ξέρω αν τα πήραν οι νικητές ποτέ αυτά τα διαμερίσματα αλλά τέτοιο δώρο έπρεπε να το αναφέρω!

Αυτοκίνητα

Τα αυτοκίνητα τα χάριζαν τότε με την ίδια συχνότητα που σήμερα κερδίζεις σεντόνια με κουπόνια του σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για δώρο που κέρδιζες παντού: Από το κοινό κάποιας βραδινής εκπομπής (Μόνο ο Κοκλώνης το κρατάει αληθινό πλέον), μέχρι τους τηλεθεατές των πρωινάδικων και τους αναγνώστες των μεγάλων εφημερίδων της εποχής. Μιλάμε για ποσότητα, όχι αστεία.

Κινητά τηλέφωνα

Και όχι ό,τι κι ό,τι μα για το ένα και μοναδικό μοντέλο που είχε μόλις κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας. Εκείνο που ζύγιζε ίσα με δεκαοκτώ κιλά περίπου, κεραία μέχρι την κορυφή της πολυκατοικίας και για να εφαρμόσει στο αυτί σου θα έπρεπε να κάνει 3 προσευχές στον Anubis. Ε, αυτό το κομμάτι που σήμερα είναι συλλεκτικό και φιγουράρει στο μουσείο τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, τότε τα χάριζαν οι εφημερίδες με συλλογή κουπονιών.

MΠΟΝΟΥΣ: ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ

Τι να πει κανείς γι’ αυτές τις καταπληκτικές εγκυκλοπαίδειες (τύφλα να έχει ο Άδωνης) που μέχρι σήμερα όλο και κάπου θα βρεις καταχωνιασμένες στο σπίτι της θείας σου (ή και στο πατάρι σου). Οι εφημερίδες τότε στις χάριζαν με αποτέλεσμα εκείνα βιβλία να έχουν κατακλύσει τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Μόνο ΠΑ.ΣΟ.Κ, τι να λέμε!

Από όλες τι αφηγήσεις που μου έκαναν και όλα όσα διάβασα κατέληξα στο ότι αν γύριζα το χρόνο πίσω και μπορούσα να πάρω κάποιες συνήθειες της εποχής ΠΑ.ΣΟ.Κ στο 2023 θα ήταν οι παρακάτω:

– Τα έτοιμα συναρμολογημένα έπιπλα που τα αγόραζες και στα έφερναν στο σπίτι κατευθείαν για χρήση (ΙΚΕΑ μακάρι όλα τα μακάρι…)

– Τις δωρεάν σακούλες σουπερμάρκετ που ΔΕΝ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ και έχουν διπλή χρήση γιατί ως γνωστόν εκεί πετάς τα σκουπίδια σου, μην ντρέπεσαι όλοι το κάνουμε.

– Το ελεύθερο κάπνισμα στα ΚΤΕΛ, στα αεροπλάνα, στις καφετέριες και γενικά παντού.

– Το Μεγάλο Παζάρι με δώρα τύπου ιδιωτικό σκάφος 12 μέτρων.

– Η σύνταξη από τα 50 αν ήσουν δημόσιος υπάλληλος.

– Τα πακέτα Ντελόρ γιατί τα χρωστάνε στην γενιά μας.

– Τα μπουζουκοδάνεια, διακοποδάνεια κλπ.

– Η Γιουροβίζιον με ορχήστρα.

– Τα παγωτά ΕΒΓΑ

– Οι τάπες Πόκεμον

– Τα μπουζούκια 7 στα 7

– Οι βιντεοκασέτες Ψάλτη,Γαρδέλη και Τσάκωνα.

– Να πληρώνουμε στο λεωφορείο με κέρμα.

– Το παλιό δημόσιο, το ορθόδοξο, χωρίς εξετάσεις ΑΣΕΠ με υπαλλήλους σε άδεια επί 10 χρόνια.

– Το φαξ ! Όχι στα mail, στα bluetooth και στα wetransfer!

– Το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο

– Το AUTOSTOP (που σταματούσαν να σε πάρουν!)

– Οι επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες για δουλειές που κρατούσαν μια αιωνιότητα και μια μέρα περίπου.

– Το ποδόσφαιρο χωρίς VAR.

– Το κατοστάρικο χαρτζιλίκι.

– Το Carnation ή Το Yoko Choko.

ΜΠΟΝΟΥΣ: Νόμος Παπαθεμελή

Τον Φεβρουάριο το 1994 λοιπόν υπερψηφίζεται στην Βουλή ο ιστορικός νόμος Παπαθεμελή κατά τον οποίο προβλεπόταν τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν στις 2:00 τα ξημερώματα! Όλη η νεολαία που έπασχε από ”ξενυχτίαση” έβγαινε στους δρόμους μετά το αναγκαστικό κλείσιμο των καταστημάτων και έκανε την νύχτα μέρα με πορείες ,μπάχαλα και μάχες με την αστυνομία. Γιατί τότε αυτά ήταν τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας! Χαρακτηριστικό της κατάστασης το παρακάτω βίντεο:

Για όσους παλιούς ορθόδοξους πιστούς έφτασαν μέχρι το τέλος του άρθρου να τους δώσω αρχικά το μετάλλιο της Πασοκικής καλτίλας και τους πω ότι “Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ΄ναι” (ίσως και όχι). Ελπίζουμε να σας άρεσε! Mείνετε στο anthem.gr για περισσότερα ρετρό και κάλτ άρθρα πολύ σύντομα.

Σημείωση αρχισυντάκτη Νικόλα: Συγγνώμη, αλλά το παρακάτω δε γινόταν να λείπει!