Ranking: Τα καλύτερα επεισόδια των πρώτων πέντε σεζόν του Black Mirror

InCollage_20230618_170041501 (1)

Νέο Ranking και με αφορμή την επιστροφή του Black Mirror δε γινόταν να μη μιλήσω για μερικά από τα επεισόδια της σειράς. Το Black Mirror είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ταυτόχρονα μέτριες σειρές εκεί έξω. Ναι, το είπα και το εννοώ. Αυτή η σειρά με έχει κολλήσει εδώ και πολλά χρόνια στο να βλέπω κάθε νέα σεζόν με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά τα σκαμπανεβάσματά της είναι απίστευτα.

Κάθε επεισόδιο αποτελεί και μια διαφορετική ιστορία οπότε αν και όλα (εκτός από ένα) έχουν γραφτεί από τον Charlie Brooker, υπάρχουν αριστουργήματα, υπάρχουν χαζομάρες, υπάρχουν κάποια με απίστευτα εύστοχη κριτική στην τεχνολογία και την κοινωνία και άλλα που χάνουν τελείως το point. Εμπνευσμένο από το The Twillight Zone, το Black Mirror θέλει να σχολιάσει τι μπορεί να συμβεί με την τεχνολογία αν δεν προσέξουμε ως ανθρωπότητα (με το χαμό που γίνεται με το ΑΙ θα έχει ακόμα περισσότερο ψωμάκι πλέον).

Έχει επεισόδια φουτουριστικά, δυστοπικά, ιστορίες αγάπης, ψυχεδελικά, έχει δράμα και πολιτική σάτιρα και γενικότερα συνεχώς εξερευνά νέα θέματα και η φαντασία του δημιουργού του ξεπερνάει συνεχώς κάθε όριο. Πολλές φορές πιάνουμε τους εαυτούς μας να βλέπουμε ειδήσεις και να νομίζουμε ότι ζούμε στον κόσμο του Black Mirror ή να έχουμε δει κάτι παρόμοιο σε κάποιο επεισόδιο. Και κυρίως διαβάζουμε ειδήσεις που μας κάνουν να φοβόμαστε ότι θα ζήσουμε μια πραγματικότητα όπως στο Black Mirror.

Στις πρώτες δύο σεζόν στο BBC είχαμε μερικά από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς και μερικά μετριότατα, αλλά μετά στο Netflix με άλλες δύο σεζόν των έξι επεισοδίων η κάθε μία, η μπάλα χάθηκε. Υπήρχαν φοβερές ιστορίες, υπήρχαν και τρομακτικά αδιάφορες. Αποκορύφωμα η πέμπτη σεζόν που αν και περιλαμβάνει μόλις τρία επεισόδια είναι από τις πιο βαρετές και ανούσιες ιστορίες της σειράς. Αποφάσισα λοιπόν αντί να κάνουμε ranking όλα τα επεισόδια να επιλέξω τα δεκατρία που εγώ προσωπικά αγάπησα περισσότερο και να σας τα βάλω και με τη σειρά που τα γούσταρα περισσότερο. Πάμε λοιπόν!

13. Playtest (S03E02)

Ranking Black Mirror 0013

Ξεκινάμε με το Playtest στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Wyatt Russell ως ο Cooper, ένας νεαρός που ταξιδεύει τον κόσμο αναζητώντας την περιπέτεια και έτσι οδηγείται στα γραφεία μίας μεγάλης εταιρίας παιχνιδιών προκειμένου να δοκιμάσει ένα από τα καινούρια παιχνίδια της. Το τεστ αυτό θα γίνει μέσω μιας μικρής συσκευής που μπαίνει στο πίσω μέρος του λαιμού του και τον οδηγεί στην εναλλακτική πραγματικότητα του παιχνιδιού. Αν και η ανατροπή στο τέλος μετράει πολύ, τα όσα ζει ο Cooper μέσα στο παιχνίδι μετατρέπουν το επεισόδιο σε ένα από τα πιο τρομακτικά της σειράς καθώς δε φλερτάρουν απλώς, αλλά ασπάζονται τελείως το horror στοιχείο. Ίσως δεν είναι το πιο αντιπροσωπευτικό της, αλλά ένα επεισόδιο που 100% θα θυμάσαι καιρό μετά.

12. USS Callister (S04E01)

Ranking Black Mirror 0012

To Black Mirror πάντα εξερευνούσε διαφορετικά είδη τηλεόρασης και με το USS Callister η εικόνα φέρνει απευθείας στο Star Trek, αλλά σε μια πιο δυστοπική πραγματικότητα. Το USS Callister είναι ένα simulation του παιχνιδιού Infinity, στο οποίο ο Robert, CTO της εταιρίας που έχει δημιουργήσει το παιχνίδι, αναπαριστά τον κυβερνήτη του στόλου με τα υπόλοιπα μέλη να είναι κλώνοι συναδέλφων του, τους οποίους γελοιοποιεί επειδή στην πραγματική ζωή φέρονται άσχημα σε εκείνον. Έχει μια φοβερή μίξη της ιστορίας στην πραγματική ζωή και τη σύνδεσή της με την εναλλακτική πραγματικότητα του USS Callister, έχει δράση και πολλή αγωνία για αυτό και είναι αγαπημένο επεισόδιο για πολλούς.

11. Hated In The Nation (S03E06)

Ranking Black Mirror 0011

Το Black Mirror πάντα άφηνε για φινάλε ένα μεγάλο σε διάρκεια επεισόδιο που θα ήταν δυνατό σεναριακά και η τρίτη σεζόν δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στο Hated In The Nation έχουμε μία αστυνομική ομάδα που προσπαθεί να διαλευκάνει μια σειρά φόνων και γρήγορα διαπιστώνει ότι ένα σμήνος από AI drones σκοτώνουν κάθε μέρα από έναν άνθρωπο αν είναι αυτός που το όνομα του γράφεται περισσότερες φορές στα social media δίπλα στο hashtag #DeathTo. Πόσο τέρατα μπορούμε να γίνουμε άραγε, πόσο μπορούμε να χαρούμε με φόνους και πόσο απαθείς μπορούμε να μείνουμε απέναντι σε ένα λαϊκό δικαστήριο τέτοιας μορφής;

10. Be Right Back (S02E01)

Ranking Black Mirror 0010

Δύσκολα επανέρχεσαι μετά την πολύ δυνατή πρώτη σεζόν και ο Brooker έπιασε ένα ζήτημα που τώρα θα ήταν τρομερά επίκαιρο. H Martha και ο Ash είναι ένα νέο ζευγάρι που μετακομίζει στην επαρχία, ωστόσο πολύ γρήγορα ο Ash σκοτώνεται σε τροχαίο. Η Martha που μαθαίνει ότι είναι έγκυος εγγράφεται σε μια υπηρεσία όπου με βάση τα ποστ και τα μηνύματα του Ash στα social media τον ξαναδημιουργούν με τη βοήθεια ΑΙ. Αρχικά επικοινωνεί μαζί του μέσω μηνυμάτων σε τσατ και αργότερα επαναδημιουργούν τον Ash ως ένα AI ρομπότ που είναι εμφανισιακά ίδιο με εκείνον.

Ωστόσο αυτός ο νέος Ash δεν μπορεί να είναι ίδιος με τον πραγματικό και η Martha το διαπιστώνει με έναν σκληρό τρόπο. Αν και πολύ ψυχοπλακωτική, είναι από τις λίγες ιστορίες που έχουν ένα συμβιβαστικό τέλος για την κάθε πλευρά αφού η Martha μεγαλώνει το παιδί δίνοντας του επαφή με τον ρομποτικό πλέον Ash και προσπαθεί να ζήσει με αυτό. Σκληρό επεισόδια, ανά σημεία καταθλιπτικό, αλλά ταυτόχρονα εύκολα στα δέκα καλύτερα της σειράς.

9. Shut Up and Dance (S03E03)

Ranking Black Mirror 0009

Από τα επεισόδια που έχουν δυνατή ανατροπή (υπάρχουν αρκετά τέτοια), στο Shut Up and Dance ο Kenny εκβιάζεται μέσω Ϊντερνετ από κάποιους που του λένε ότι θα διαρρεύσουν υλικό που αυνανίζεται εκτός αν κάνει ότι του λένε. Αυτό τον οδηγεί σε μια απίστευτη περιπέτεια καταδίωξης μαζί με άλλους που έχουν εκβιαστεί για πράγματα που κρύβουν από τον κοινωνικό τους περίγυρο και τελικά η ταύτιση μας με τον Kenny ως ένα θύμα γίνεται όλο και μεγαλύτερη με όσα περνάει μέσα σε όσα τον βάζουν οι εκβιαστές του να κάνει. Τελικά είναι όμως θύμα και γιατί όλοι προσπαθούν τόσο απεγνωσμένα να κρύψουν τους λόγους που τους εκβιάζουν;

8. Nosedive (S03E01)

Ranking Black Mirror 0008

Το Nosedive είναι μια από τις ιστορίες του Black Mirror που έγινε πραγματικότητα. Πως θα ήταν το να κρινόμαστε κοινωνικά από μια βαθμολογία; Να αξιολογούμαστε από όποιον συναντούμε και αναλόγως βαθμολογίας να μπορούμε να λάβουμε καλύτερες ή χειρότερες υπηρεσίες; Αυτό εξετάζει το Nosedive με τη Lacie να προσπαθεί συνεχώς να ανεβάσει τη βαθμολογία της για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο διαμέρισμα και μια καλύτερη ζωή, κάτι που όπως είναι φυσικό την οδηγεί στην απόλυτη παράνοια του να εντυπωσιάσει τον κοινωνικό της περίγυρο και τελικά να καταλήγει στο ότι δε χρειάζεται να τη νοιάζει τίποτα και να μην είναι ποτέ ξανά δέσμια μιας τοξικής κοινωνίας που κυνηγάει τις εντυπώσεις και την εκτίμηση των άλλων ανθρώπων. Πολύ σκληρή και δυστυχώς πολύ αληθινή ιστορία.

7. Hang the DJ (S04E04)

Ranking Black Mirror 0007

Δε γινόταν να μείνουν στην απ’ έξω τα dating apps και εν προκειμένω έχουμε την ιστορία του Coach, ενός app που μπορεί να σου βρει ερωτικό σύντροφο προβλέποντας επακριβώς το χρόνο που θα παραμείνετε μαζί. Ο Frank και η Amy βγαίνουν ραντεβού και το app τους λέει ότι θα αντέξουν μόλις ένα βράδυ. Πεπεισμένοι ότι το σύστημα έχει δίκιο, συνεχίζουν να βγαίνουν με άλλους συντρόφους και να αποτυγχάνουν ώσπου αποφασίζουν ότι μάλλον ήρθε η ώρα να δώσουν βάρος στο τι θέλουν αυτοί και να προσπαθήσουν να είναι μαζί. Ένα από τα πιο ρομαντικά και αισιόδοξα επεισόδια του Black Mirror με ένα μικρό μεν twist, αλλά γενικά μια από τις πιο γλυκές ιστορίες της σειράς.

6. White Bear (S02E02)

Ranking Black Mirror 0006

Για κάποιους μέτριο, για άλλους φανταστικό, προφανώς ανήκω στους δεύτερους. Μια άγνωστη γυναίκα ξυπνάει σε ένα σπίτι και βλέπει φωτογραφίες με έναν άντρα και ένα κοριτσάκι. Γρήγορα θα βγει από αυτό και θα δει ότι ζει σε μια δυστοπία και πολλοί άνθρωποι έχουν επηρεαστεί, αλλά περιέργως υπάρχουν κάποιοι που αντί να επηρεαστούν την κοιτάνε και την βγάζουν φωτογραφίες σαν να είναι υπνωτισμένοι. Έχει μια τρομερή ανατροπή στο τέλος και είναι ένα από τα επεισόδια που ο Brooker κοιτάει προς την κοινωνία και της δείχνει το κακό της πρόσωπο, την εκδικητικότητα της, την τάση να βλέπει τα κακά μόνο στον άλλον και ποτέ στην ίδια. Ένα αριστούργημα από την αρχή έως το τέλος.

5. The Entire History Of You (S01E03)

Ranking Black Mirror 0005

Η πρώτη σεζόν Black Mirror ήταν ίσως η πιο ισορροπημένη της σειράς με μερικά αυθεντικά καλές ιδές να ενυπάρχουν στο κάθε επεισόδιο. Στο The Entire History Of You έχουμε μια πραγματικότητα όπου κάθε άνθρωπος μπορεί μέσα από ένα εμφύτευμα και φακούς που φοράει να αποθηκεύει όλα όσα έχει ζήσει και να ξαναζεί τις μνήμες του βάζοντάς τες σε replay. Η ιστορία επικεντρώνεται στον Liam που υποψιάζεται ότι η γυναίκα του Ffion τον έχει απατήσει με έναν άνδρα που όπως αποδείχθηκε στο παρελθόν είχαν σχέση.

Ο Jesse Armstrong εξετάζει την παράνοια που μπορεί να σε οδηγήσει το να μπορείς να ξαναζήσεις τις μνήμες σου και σε τι σημείο μπορεί να φτάσεις για να χτυπήσεις σε έναν άλλον άνθρωπο το παρελθόν του. Όμως σημαντικό είναι και το πως θα διαχειριστείς μια σκληρή αλήθεια αφού πλέον υπάρχει τρόπος να ζεις και να θυμάσαι αυτή τη στιγμή ξανά και ξανά για πάντα.

4. San Junipero (S03E04)

Black Mirror

Για πολλούς είναι το αγαπημένο τους επεισόδιο της σειράς, αλλά για μένα δεν μπαίνει τοπ 3 γιατί αν και υπέροχο επεισόδιο, δεν έχει τόσο ισχυρό το δυστοπικό και τεχνολογικό στοιχείο. Είναι μια πανέμορφη ιστορία αγάπης που πατάει αρκετά πάνω στην αναβίωση των 80s που έπαιζε πολύ στις σειρές το 2016-17 λόγω του Stranger Things. Είναι η ιστορία της ντροπαλής Yorkie και της πιο ζωηρής Kelly, δύο γυναικών που συναντιούνται και αγαπιούνται σε διαφορετικές δεκαετίες.

Όλα αυτά χάρη στο San Junipero μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου οι νεκροί ζουν και οι ηλικιωμένοι μπορούν να μπουν και να ξαναβρούν το νεανικό τους σώμα και να επισκεφτούν όσους έχασαν, κάτι που συμβαίνει και με τις δύο γυναίκες. Αν και αρκετά στενάχωρο, είναι ένα επεισόδιο που έχει χαρούμενο τέλος σε μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες αγάπης που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην τηλεόραση.

3. Black Museum (S04E06)

Ranking Black Mirror 0003

Το φινάλε της τέταρτης σεζόν (που όπως όλες ήταν αρκετά άνιση) μας επιφύλασσε το καλύτερο επεισόδιο της σειράς από τότε που πήγε στο Netflix. Το Black Museum εμπνεύστηκε πολύ την αφήγηση του από το White Christmas, στο οποίο ο Brooker δεν παρουσίαζε μία ιδέα πάνω στην τεχνολογία, την οποία και ανέπτυσσε, αλλά σκέφτηκε 2-3 πολύ τρομακτικά ενδεχόμενα που μπορούν να συμβούν και τα συνδύασε στο τέλος του επεισοδίου μεταξύ τους για να δημιουργήσει ένα ασύλληπτο φινάλε.

Η Nish επισκέπτεται το Black Museum όπου ξεναγείται από τον Rolo, τον ιδιοκτήτη του σε κάποια από τα εκθέματά του τα οποία έχουν να κάνουν με τραγικές ιστορίες ανθρώπων των οποίων οι συνειδήσεις σημαδεύτηκαν ή ακόμα χειρότερα παγιδεύτηκαν μέσα στα αντικείμενα τα οποία εκτίθενται. Σύντομα όμως αποκαλύπτεται ένα τραγικό backstory ενώ η σαδιστική φύση της κοινωνίας και η ανοχή της απέναντι στον πόνο των άλλων ξανασχολιάζεται πολύ έντονα σε ένα επεισόδιο που οι ανατροπές στο σενάριο και το αργό χτίσιμο προσφέρουν ένα φανταστικό τελείωμα.

2. White Christmas (Special)

Ranking Black Mirror 0002

Το Black Mirror είχε μια αρκετά συμπαθητική δεύτερη σεζόν, αλλά το Χριστουγεννιάτικο σπέσιαλ επεισόδιο που ακολούθησε μετά από αυτήν ήταν ο ορισμός του έπους. Όπως στο Black Museum έτσι και εδώ έχουμε τρεις διαφορετικές ιστορίες που τις αφηγούνται οι Matt και Joe την ημέρα των Χριστουγέννων. Η πρώτη αφορά έναν άνδρα που γνώριζε ο Joe και που προσπαθεί να αποπλανήσει μια γυναίκα σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι ενώ λαμβάνει εξ αποστάσεως καθοδήγηση. Η δεύτερη έχει να κάνει με τον Matt, ο οποίος στη δουλειά του εκπαίδευε cookies, δηλαδή ψηφιακούς κλώνους ανθρώπων.

Η τρίτη δείχνει τον Joe ο οποίος είχε εμμονή με μια πρώην αρραβωνιαστικιά μετά την απότομη λήξη της σχέσης τους με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη δολοφονία του πατέρα της. Ο Brooker όχι απλά αναλύει τα διάφορα προβλήματα με την τεχνητή νοημοσύνη και τις τιμωρίες ή τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στη ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα έχει αναφορές σε όλα τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς. Και φυσικά in classical Brooker fashion συνδυάζει και τις τρεις ιστορίες του επεισοδίου συν ιδέες από επεισόδια των πρώτων δύο σεζόν για ένα μαγικό τελικό φινάλε που δε γίνεται να το ξεχάσεις. Είναι ίσως το καλύτερο επεισόδιο της σειράς, αλλά στην καρδιά μου θα έχω πάντα ένα άλλο ελάχιστα ψηλότερα…

1. The National Anthem (S01E01)

Ranking Black Mirror 0001

Όλα ξεκίνησαν εδώ. Μια από τις πιο έντονες και διαστροφικές ιδέες του Brooker, περισσότερο κοινωνικό επεισόδιο παρά σχολιασμός της τεχνολογικής εξέλιξης. Ένας άγνωστος απαγάγει την πριγκίπισσα της Αγγλίας και για να την απελευθερώσει έχει μια απαίτηση. Ο Πρωθυπουργός της χώρας να βγει σε live μετάδοση μπροστά σε όλη τη χώρα και να κάνει σεξ με ένα γουρούνι. Οι τεχνικές προδιαγραφές που δίνει και οι απειλές του κάνουν αδύνατο το να μη συμβεί και η ζωή της πριγκίπισσας είναι σε κίνδυνο.

Πως αντιδρά το πολιτικό προσωπικό σε ένα τέτοιο περιστατικό; Πως το Twitter ανεβοκατεβάζει τη δημοφιλία του Πρωθυπουργού, πως θάβει και πόσο εύκολο θεωρεί το να προβεί σε μια τέτοια πράξη; Πόση τοξικότητα μπορεί να παραχθεί ακόμα και για τους πιο αθώους ανθρώπους της ιστορίας; Πως ένας άνθρωπος τολμά να προβεί σε μια τέτοια πράξη προκειμένου όχι μόνο να σώσει την Πριγκίπισσα αλλά και την πολιτική του καριέρα και πως αντιδρά η οικογένεια του; Πως γίνεται ένα τέτοιο γεγονός να παρακολουθηθεί με προσοχή από όλο τον πλανήτη και όλοι να συμμετέχουν εμμέσως σε αυτό το γεγονός καθώς το βλέπουν;

Και κυρίως πόσο περίεργες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου, πως συναισθάνονται ή αντίστοιχα χαίρονται με τη γελοιοποίηση του Πρωθυπουργού τους σε ζωντανή μετάδοση; Είναι ένα πραγματικά έντονο επεισόδιο με συγκλονιστικές εξελίξεις, αυτό που με έκανε να αρρωστήσω με το Black Mirror και το πόσο περίεργη σειρά είναι κατά βάθος. Το The National Anthem θα μνημονεύεται για χρόνια ως ένα από τα πιο αγωνιώδη και ανατρεπτικά επεισόδια στη σύγχρονη τηλεόραση.

Η έκτη σεζόν του Black Mirror streamάρει αυτές τις μέρες στο Netflix. Πιθανώς σε λίγο καιρό να ετοιμάσουμε ένα Ranking μόνο για τα επεισόδιά της. Μέχρι τότε τα λέμε σε κάποιο επόμενο άρθρο!