Συνέντευξη “Varathron”

varathron
Φωτογραφία του Κωστή Εμμανουηλίδη.

Συνέντευξη του George Zoula.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη για το anthem.gr, ο Στέφανος, μέλος της θρυλικής ελληνικής black metal μπάντας Varathron, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για το νέο άλμπουμ τους, “The Crimson Temple“. Ηχογραφημένο στα SUNCORD AUDIOLAB STUDIOS και έχοντας κυκλοφορήσει στις αρχές Δεκεμβρίου 2023, το άλμπουμ προσφέρει ένα νέο επίπεδο μουσικής και οπτικής τέχνης.

Γειά σου Στέφανε. Σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μας κάνεις να μιλήσεις στο anthem.gr!

Kαι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη στην μπάντα μας.

Θα ήθελα να μας πεiς λίγα λόγια για τον επερχόμενο, έβδομο αισίως, δίσκο των Varathron. Πού και με ποιους ηχογραφήθηκε το Crimson Temple;

Το καινούργιο μας άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα SUNCORD AUDIOLAB STUDIOS με ηχολήπτη τον κιθαρίστα μου Αχιλλέα. Κυκλοφορεί παγκοσμίως από την 1η του Δεκέμβρη 2023.

Θα ήθελες να μας πεiς λίγα λόγια για το εντυπωσιακό artwork του Paolo Girardi;

Πριν από αρκετό καιρό, όταν δουλεύαμε διάφορα riffs για το καινούριο μας άλμπουμ μου γεννήθηκε η ιδέα του τίτλου. Πάνω σ’ αυτό τον τίτλο έχτισα με κάθε λεπτομέρεια το εντυπωσιακό αυτό εξώφυλλο το οποίο έγραψα σαν έκθεση και έστειλα στον καταπληκτικό αυτόν καλλιτέχνη. απέδωσε με τον πιο τέλειο τρόπο όλα αυτά που γέννησε ο άρρωστο μυαλό μου. Η όλη επιρροή έρχεται από τους Φλαμανδούς ζωγράφους του 15ου και 16ου αιώνα. Αυτά τα χρώματα που χρησιμοποιούσανε τότε προσπάθησε και τα πέτυχε ο Πάολο στο δικό μας εξώφυλλο. Είναι όντως μια καταπληκτική και εντυπωσιακή δουλειά.

Crimson Temple

Υπάρχει κάποιο concept πίσω απ’ τον τίτλο Crimson Temple; Τί γέννησε την ιδέα του ”Πορφυρό Ναού”;

Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο concept απλά η όλη ιδέα που γεννήθηκε αναφέρεται στον πορφυρό ναό – θυσιαστήριο στον οποίο θυσιάζονται αθώες ψυχές στο βωμό του Σκοτεινού Θεού. Όλο αυτό το αίμα που πέφτει, εξ’ ου και η ονομασία πορφυρός ναός κατευθύνεται προς την άβυσσο που εκεί ταΐζει τις δαιμονικές μορφές.

Μετά το Patriarchs του 2018, από το οποίο προέκυψαν αρκετά instant classics, θεωρείς ότι με το επερχόμενο υλικό θα συμβεί κάτι ανάλογο;

Όταν τελειώσαμε το “PATRIARCHS OF EVIL” και στη συνέχεια εκλάβαμε τις θετικότατες αντιδράσεις από τους οπαδούς μας σε όλο τον κόσμο, πίστεψα ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι ισάξιο ή έστω λίγο καλύτερο από αυτό. Με πολύ πείσμα και πολύ πάθος γεννήθηκε το “THE CRIMSON TEMPLE” άλμπουμ στο οποίο πετύχαμε να είμαστε ένα επίπεδο παραπάνω τόσο στην καταπληκτική απεικόνιση του εξωφύλλου αλλά και άλλο τόσο στο μουσικό μέρος. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που το στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου το πέτυχα και έτσι όλοι οι φίλοι μας ανά τον κόσμο θα ακούσουν μια νέα καταπληκτική δουλειά.

Αν ένας ακροατής είχε στα χέρια του το θρυλικό demo procreation of the unaltered evil toy 1989 και το επερχόμενο album, εν έτη 2023, ποια στοιχεία θεωρείς ότι θα εντοπίσει ως αναλλοίωτα στην ατμόσφαιρα, τη μουσική και τις ”σκοτεινές προθέσεις” του black metal των Varathron;

Αυτό που έχει μείνει αναλλοίωτο στα χρόνια είναι αυτό το occult black στυλ των VARATHRON. Όποιο άλμπουμ και να ακούσεις θα βρεις κάποιες μουσικές διαφορές (λογικό) αλλά θα δεις ότι η βάση του δηλαδή η ανίερη ατμόσφαιρα, τα ονειρικά σόλο και riffs από τις κιθάρες και οι σκοτεινοί στίχοι παραμένουν αναλλοίωτα και σε ταξιδεύουν σε διαστάσεις πέρα από το χρόνο και τον γνωστό κόσμο.

Οι Varathron είναι η πρώτη black metal μπάντα της ελληνικής σκηνής. Βλέπουμε ότι ακόμα και σήμερα μία τεράστια μερίδα οπαδών διατηρούν μία αδιάρρηκτη σχέση αφοσίωσης με την πρώτη εκείνη γενιά μουσικών και συγκροτημάτων που γέννησαν τον ελληνικό ήχο. Πού θα το απέδιδες;

Πιστεύω ότι η ελληνική σκηνή είχε, έχει και θα έχει πολύ αξιόλογα συγκροτήματα. Όλοι εμείς οι παλαιοί που ξεκινήσαμε αυτό που ονομάζεται τώρα ελληνικό BLACK METAL συνεχίζουμε να κυκλοφορούμε αξιοπρεπείς δουλειές και έτσι ο κόσμος παραμένει πιστός σε αυτό βλέποντας την σοβαρή προσπάθεια που γίνεται.

Τέλος, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους οπαδούς της Αθήνας εν όψει της συναυλίας στο Κύτταρο;

Θα ήθελα να σας δω όλους εκεί και να υποσχεθώ ότι θα είναι μία καταπληκτική βραδιά στην οποία θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας μιας και οι οπαδοί μας το αξίζουν. Ραντεβού λοιπόν στην Αθήνα στο Κύτταρο στις 11 του Φλεβάρη. Beware for the… Sinners!!!!!

Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις πατώντας εδώ.