Μουσική Σ. #13: Αποδεικνύοντας πως το ελληνικό ροκ δεν είναι μπούρδες! (part 1)

Προσοχή: Οι απόψεις στο παρόν άρθρο είναι αποκλειστικά δικές μου και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των υπολοίπων συντακτών του anthem.gr!

Στην προηγούμενη Μουσική Σχιζοφρένεια ασχοληθήκαμε με τις δηλώσεις του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα για το ελληνικό ροκ, το οποίο ο συγκεκριμένος κύριος χαρακτήρισε “μπούρδες”. Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης πέρασε για μας στην κατηγορία Μποφίλιου, που σημαίνει πως παύουμε να τον παίρνουμε στα σοβαρά. Welcome to the club dude…!

Επειδή όμως εγώ αγαπώ την ελληνική ροκ σκηνή και δεν ανέχομαι να μειώνουν και να ισοπεδώνουν την πορεία καταξιωμένων κι ανερχόμενων καλλιτεχνών, θα σας παρουσιάσω είκοσι συγκροτήματα και καλλιτέχνες ροκάδες (δέκα αυτή την εβδομάδα και δέκα την επόμενη) που είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της σκηνής αυτής, ενώ θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να διαβάσει ο κύριος Μαχαιρίτσας το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο έχει σκοπό να αποδείξει πως ο ίδιος προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις μόνο και μόνο για τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, τα οποία το τελευταίο διάστημα του είχαν γυρίσει την πλάτη!

ελληνικό ροκ συγκρότημα

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ το φίλο και συντάκτη του anthem, Νικόλα, για τη βοήθειά του στη συγγραφή αυτού του άρθρου.

Το συγκεκριμένο άρθρο, πέραν του ότι αποτελεί απάντηση των δηλώσεων του Μαχαρίτσα, είναι κι ένα μουσικό ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της ελληνόφωνης ροκ. Σας προσκαλώ να έρθετε μαζί μου σε αυτό το ταξίδι, όπου μπορείτε να θυμηθείτε ή και να γνωρίσετε τους ποιοτικότερους (κατά την άποψη μου) ροκάδες! Enjoy!

1) Ενδελέχεια

Οι “Ενδελέχεια” είναι ένα απο τα ιστορικότερα και δημοφιλέστερα συγκροτήματα της ελληνόφωνης ροκ σκηνής. Γέννημα θρέμα των 90s, οι “Ενδελέχεια” είχαν μία λαμπρή πορεία ως το 2009, χρονολογία στην οποία το συγκρότημα έπαψε να είναι ενεργό. Μας χάρισαν διαμάντια που αγαπήσαμε όπως το “Τι Τραγούδι Να Σου Πω;”, “Η Πεταλούδα”, “Διαμαντένια Προβλήτα” και “Βουτιά Από Ψηλά”, το οποίο είναι το προσωπικό αγαπημένο μου!

2) Πράσσειν Άλογα

Οι Θεσσαλονικείς ροκάδες “Πράσσειν Άλογα” ιδρύθηκαν το 1995 και από τότε μέχρι σήμερα μας χαρίζουν υπέροχα τραγούδια. Με 20 είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας στα ροκ δρώμενα καθώς και 6 δίσκους στο ενεργητικό τους, θεωρούνται από πολλούς ως οι απόλυτοι Έλληνες ροκάδες.

3) Magic De Spell

Οι “Magic De Spell” ίσως είναι το “σκοτεινότερο” συγκρότημα της ελληνόφωνης ροκ σκηνής. Δηλώνουν παρών από το μακρινό 1980 και εξακολουθούν να ροκάρουν απ’ άκρη σε άκρη της χώρας. Επαναστατικοί, αντικομφορμιστές και ειλικρινείς, οι “Magic De Spell” έχουν διαγράψει λαμπρή πορεία και ανήκουν στην αφρόκρεμα του Ελληνικού πενταγράμμου! Αγαπημένα τραγούδια τους είναι μεταξύ άλλων “Το Ζεμπέκικο Του Ροκ”, “Εμένα Οι Φίλοι Μου” και “Sarajevo”.

4) Πάνος και Χάρης Κατσιμίχας

Άλλοτε συνεργάζονταν μεταξύ τους κι άλλοτε έγραφαν τραγούδια μόνοι τους. Τα περισσότερα από αυτά γινόντουσαν επιτυχίες. Το σίγουρο είναι ότι το δίδυμο των αδερφών Κατσιμίχα γνώρισε την επιτυχία. Η ροκ στην πιο αγνή της μορφή! Το τραγούδι τους “Μη Γυρίσεις” είναι ένα από τα ιστορικότερα ροκ άσματα της σκηνής μας!

5) Ξύλινα Σπαθιά

Άλλο ένα παιδί των 90s είναι τα “Ξύλινα Σπαθιά”. Ξεκίνησαν την πορεία τους στη Θεσσαλονίκη. Αποτελούν προσωπικό αγαπημένο συγκρότημα πολλών Ελλήνων ροκάδων και τα τραγούδια τους έχουνε ακουστεί στο ραδιόφωνο περισσότερο από κάθε άλλο ελληνικό συγκρότημα. Αγαπημένα τραγούδια το “Ατλαντίς”, το “Φωτιά στο Λιμάνι”, “Ο Βασιλιάς της Σκόνης”, το “Ξεσσαλονίκη” και άλλα.

6) Γυμνά Καλώδια

Τα “Γυμνά Καλώδια” είναι ανερχόμενο ροκ συγκρότημα το οποίο ξεκίνησε την πορεία του πριν από περίπου δέκα χρόνια! Το μέλλον τους φαντάζει λαμπρό, καθώς θεωρούνται ένα από τα πιο ταλαντούχα συγκροτήματα που έχει να αναδείξει η σκηνή μας σήμερα!

7) Αχαιοί

Για να περιγράψω με τον καλύτερο τρόπο τους “Αχαιούς” θα δανειστώ μία πρόταση από το προφίλ τους στη σελίδα www.anexartisi.gr. “Η δουλειά των “Αχαιών” βασίζεται στις ετερόκλητες μουσικές επιρροές που στιγματίζουν τον καθένα από αυτούς έτσι ώστε τελικά να επιτυγχάνεται ένα αποτέλεσμα με ιδιόμορφες αναλογίες”.

8) Διάφανα Κρίνα

Πολλοί θα τους καταχωρούσαν στους εντεχνάδες. Οι ακροατές τους όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως πρόκειται για αυθεντικούς ροκάδες. Τα τραγούδια τους είναι συνήθως μελαγχολικά, μελωδικά και άκρως ατμοσφαιρικά. Για να πειστείτε, αξίζει πραγματικά να ακούσετε ολόκληρο το 11λεπτο έπος με τίτλο “Τα γλυκά απελπισμένα σου αντίο” που έχω επισυνάψει παρακάτω.

9) Τρύπες

Κατά την άποψη πολλών, το απόλυτο ελληνικό ροκ είδωλο είναι ο Γιάννης Αγγελάκας. Με το συγκρότημά του, “Τρύπες”, έφερε τα πάνω-κάτω στην ελληνική σκηνή και την άλλαξε προς το καλύτερο. Οι “Τρύπες” με τους “επαναστατικούς” τους στίχους συνεχίζουν να μας εμπνέουν μέχρι σήμερα και διαμορφώνουν τη συνείδηση του Έλληνα ροκά.

10) Μωρά Στη Φωτιά

Τα “Μωρά στη Φωτιά” σίγουρα ξέρουν πως να επιβιώνουν στην πολυτάραχη μουσική σκηνή της χώρας. Αυτό οφείλεται στην τρομερή συνθετική τους ικανότητα και στο τρομερό ταλέντο τους. Προσωπικό αγαπημένο τραγούδι είναι το “Βαβυλωνία”, το οποίο έχει ως στόχο να δώσει απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα.

Όταν, λοιπόν, λες πως το ελληνικό ροκ είναι μπούρδες προσβάλλεις όλα αυτά τα συγκροτήματα που ανέφερα στο παρόν άρθρο, τα υπόλοιπα με τα οποία θα ασχοληθώ την επόμενη εβδομάδα, καθώς και δεκάδες νέα παιδιά τα οποία παλεύουν με νύχια και με δόντια για να ακουστούν! Μην ξεχνάμε όμως, πως υπάρχει και αγγλόφωνο ελληνικό ροκ, στο οποίο δεκάδες συγκροτήματα της χώρας μας έχουν διαπρέψει και πολλά από τα οποία έχουμε παρουσιάσει, κατά καιρούς, στο anthem.gr. Αν ασχοληθούμε όμως και με το αγγλόφωνο ελληνικό ροκ δε θα τελειώσουμε ποτέ. Όπως βλέπετε, κύριε Μαχαιρίτσα, οι γενικότητες σας, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως δηλώσεις δε στέκουν και βλάπτουν μονάχα το πρόσωπό σας. Αν δε σας έπεισα σε αυτό το άρθρο, τα ξαναλέμε την επόμενη εβδομάδα.

(To be continued…)