Συνέντευξη “Lavalanche”

ANB_2439
Οι Lavananche, post metal συγκρότημα από την Καλλιθέα.

Αν είναι κάτι που έχω παρατηρήσει στην ελληνική underground σκηνή είναι ότι τα περισσότερα συγκροτήματα, δεν ενδιαφέρονται απλά να ανήκουν σε ένα είδος της rock και της metal, αλλά επιλέγουν να ενώσουν τις πολυδιάστατες επιρροές τους και να δημιουργήσουν έναν προσωπικό ήχο. Κάτι τέτοιο μπορώ να πω για τους φοβερούς Lavananche, με τους οποίους επικοινώνησα για να δώσουν εκτενέστατες και κατατοπιστικότατες απαντήσεις για αυτή τη συνέντευξη.

Πείτε μας δύο λόγια για τους Lavalanche; Ποιο είναι το line up;

Οι  Lavalanche υπάρχουν με τη συγκεκριμένη σύνθεση, μουσικό ύφος και όνομα από το 2011, παρ’όλα αυτά ως μέλη κινούμαστε στο χώρο της μουσικής εδώ και μία δεκαετία περίπου.

Νίκος Λουκίδης φωνή-κιθάρα
Κώστας Βασσάλος-κιθάρα
Χρήστος Κανέλλος-μπάσο
Μιχάλης Κασβίκης-ντραμς

Έδρα μας είναι η Αθήνα και πιο συγκεκριμένα η Καλλιθέα, όπου μένουμε αλλά και διατηρούμε το προσωπικό μας στούντιο που προβάρουμε και συνθέτουμε.

Τολμώ να πω πως στην αρχή με δυσκόλεψε αρκετά το όνομά σας. Από πού το εμπνευστήκατε;

Τότε μάλλον ένας από τους στόχους μας απέτυχε καθώς επιλέξαμε το όνομα αυτό γιατί το θεωρούσαμε εύηχο και ευκολομνημόνευτο! Το όνομα μιας μπάντας είτε το ξέρεις από την αρχή, σου έρχεται δηλαδή με τη μία, είτε ψάχνεις πολύ καιρό για να καταλήξεις και να συμφωνήσουν όλοι. Εμείς ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία, οπότε η αναζήτηση έγινε με συγκεκριμένο πλάνο, αφού θέσαμε κάποια κριτήρια. Σκεφτήκαμε πως τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγει όνομα μία μπάντα είναι είτε σημασιολογικά (μία λέξη/φράση δηλαδή της οποίας η σημασία εκφράζει με οποιονδήποτε τρόπο τα μέλη της), είτε βιωματικά (μία κατάσταση, ένα αντικείμενο, ένα πρόσωπο κ.λπ. που έχει ασκήσει κάποιου είδους επιρροή στα μέλη της μπάντας) είτε καθαρά αισθητικά (να φαίνεται και να ακούγεται ωραία). Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα όνομα που να απαντά στα τρία αυτά κριτήρια, αλλά καθώς δεν βρέθηκε κάτι αξιοσημείωτο κοινό βιωματικό, στοχεύσαμε σε κάτι που απλά θα μας αρέσει ως λέξη. Σκεφτήκαμε τη lava, η οποία μας άρεσε γενικά, αλλά μετά μας ήρθε και χιονοστιβάδα (avalanche), οπότε για να μην πετάξουμε κάτι από τα δύο προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε και έτσι καταλήξαμε στο “Lavalanche”.

Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας; Ποιοι καλλιτέχνες αποτελούν πρωταρχικές επιρροές σας;

Η μουσική μας προήλθε από την ομαδική δουλειά ανθρώπων με αρκετά διαφορετικά μουσικά γούστα. Ποτέ δεν κάτσαμε σε ένα τραπέζι συζητώντας «τι στυλ θα παίξουμε», αλλά αντίθετα αυτό προέκυψε στην πορεία. Σε γενικές γραμμές πιστεύουμε πως κάποιος που ακούει post metal, progressive και γενικά heavy rock (grunge, stoner κ.λπ) θα έβρισκε στοιχεία από αυτές τις μουσικές και σε εμάς. Τώρα, όσον αφορά τους καλλιτέχνες συγκεκριμένα που μας επηρέασαν, πρόχειρα μας έρχονται στο μυαλό μπάντες όπως Tool, Russian Circles, Opeth, Queens Of The Stone Age. Παρ’όλα αυτά είμαστε σε ένα στάδιο που προσπαθούμε να ακούμε όση το δυνατόν περισσότερη μουσική, όχι μόνο σε παρακείμενα από το δικό μας μουσικά «μονοπάτια», αλλά από ένα ευρύτερο φάσμα.

ANB_2266

 

Με ποιον από τους παραπάνω θα θέλατε να συνεργαστείτε ή να περιοδεύσετε;

Αν φτάναμε στο σημείο να επιλέξουμε εμείς; Με όλους! Αν έχουμε μία απάντηση στη διάθεσή μας να δώσουμε τότε αυτή θα διέφερε ανάλογα με το μέλος που θα ρωτούσατε…

Πριν από περίπου έναν χρόνο κυκλοφορήσατε τον πρώτο full length δίσκο σας με τον τίτλο «Poverty Of The Stimulus». Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για τη διαδικασία ηχογράφησης και πόσο καιρό σας πήρε.

Το πρώτο μας άλμπουμ είναι στην ουσία προϊόν διετούς-τριετούς δουλειάς, η οποία κάπου στη μέση διακόπηκε λόγω αποχώρησης του τέως κιθαρίστα μας. Ως εκείνο το σημείο είχαμε 2-3 «έτοιμα» κομμάτια και μετά αναγκαστήκαμε στην ουσία να ξεκινήσουμε τη διαδικασία παραγωγής από την αρχή, συγχρόνως με την έλευση του καινούργιου κιθαρίστα. Ευτυχώς τα πράγματα κυλήσανε πάρα πολύ καλά για εμάς, με τη μία υπήρξε αρμονία και σύγκλιση στις μουσικές μας απόψεις και ως απόρροια αυτού δημιουργήθηκαν και τα υπόλοιπα κομμάτια που έλειπαν από το παζλ. Καθαρά χρονομετρώντας τη διαδικασία ηχογράφησης χρειαστήκαμε περίπου 5-6 μήνες μαζί με τη μίξη και το mastering.

Με ποια θέματα καταπιάνεστε στους στίχους του «Poverty Of The Stimulus»;

Χωρίς αυτό να αποτελεί προϊόν συζήτησης μεταξύ μας ή δέσμευσης για το μέλλον, αυτό που μας ενδιέφερε παραπάνω σε σχέση με άλλα πιθανά θέματα όταν γράφαμε τα κομμάτια ήταν η σχέση του ανθρώπου με την κοινωνία και το πώς αυτός επιβιώνει (αν τελικά επιβιώνει) στον κυκεώνα της σύγχρονης ζωής. Θέλαμε να δείξουμε την αδικία την οποία υφίστανται οι αδύνατοι και όλοι όσοι μάχονται για μία δίκαιη ζωή. Αυτή η αναφορά δεν γίνεται βεβαίως εκ του ασφαλούς, ούτε απλά μέσω μίας κριτικής, μετέωρης ματιάς στα γεγονότα. Θεωρούμε και εμείς τους ίδιους μας τους εαυτούς ως αδύνατους, κατατρεγμένους και βιώνοντες τη βία των ισχυρών και έτσι και εμείς μαχόμαστε με αυτούς, είτε στο δρόμο είτε μέσω της τέχνης μας, η οποία, αν και δεν μπορεί να αλλάξει πολλά από μόνη της, σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ένα όχημα επαγρύπνησης, εμψύχωσης και έμπνευσης.

Προσέχει κανείς ότι ο δίσκος σας διαθέτει πολλά μεγάλα σε έκταση κομμάτια με μέση διάρκεια κομματιού τα 5-7 λεπτά. Φυσικά δεν υπάρχει έκπτωση στην ποιότητα, αφού τα ορχηστρικά κομμάτια είναι απολύτως πωρωτικά και σίγουρα προκαλούν χαμό στις συναυλίες. Είναι κάτι που σας βγαίνει ή σας αρέσει να γράφετε μακροσκελή τραγούδια;

Δεν θέσαμε εξ αρχής κανέναν στόχο σχετικά με το είδος ή με άλλες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα την έκταση των κομματιών. Ήταν κάτι που βγήκε αυθόρμητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πλέον δεν αποτελεί μία «μανιέρα» σχετικά με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και γράφουμε. Είδαμε ότι ο χρόνος αυτός που λέτε μας ταιριάζει καλύτερα στην ανάπτυξη των ιδεών μας και έτσι προχωρήσαμε προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα γράψουμε ποτέ ένα τρίλεπτο, π.χ., κομμάτι. Άλλες ιδέες καλύπτονται από μικρή χρονική έκταση και άλλες από μεγαλύτερη.

Στις 5 Απριλίου θα κάνετε ένα release live για το δίσκο σας στο Six D.o.g.s. Πείτε μας για το event.

Όντως, στις 5 Απρίλη θα έχουμε την τύχη να παρουσιάσουμε τα κομμάτια του δίσκου μας ζωντανά στο κοινό μας, παρέα με τους εξαιρετικούς Blame The Trees και τους φοβερά ανερχόμενους “εγκεφαλικούς” Caldera. Θα είναι μεγάλη μας χαρά που θα μοιραστούμε την ίδια σκηνή και ευελπιστούμε πως θα είναι μία πολύ όμορφη και ηλεκτρισμένη βραδιά.

00_cover
Το εξώφυλλο του “Poverty of the Stimulus”

Η μπάντα εδρεύει στην Καλλιθέα. Θεωρείτε πως είναι πιο εύκολο να εδρεύεις σαν συγκρότημα στην Αθήνα ή διαθέτει και αυτό τις δυσκολίες του; Πιστεύετε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά στο μουσικό σας κάλεσμα;

Όπως στα πιο πολλά πράγματα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά, αν και στην προκειμένη περίπτωση μάλλον ευνοούμαστε που ζούμε εδώ παρά αδικούμαστε. Τα θετικά προφανώς είναι ότι ζούμε σε μία μεγάλη πόλη με πολύ πληθυσμό οπότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ακουστούμε μιας και μέσα σε τόσα εκατομμύρια σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί που θα ακούνε τη μουσική μας. Επίσης δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός της ύπαρξης αρκετών υποδομών για ζωντανές εμφανίσεις, πρόβες κ.λπ. Από την άλλη αν ζεις σε μία μικρή πόλη τότε σίγουρα γίνεσαι πιο εύκολα και γρήγορα γνωστός στον εκεί πληθυσμό αλλά στερείσαι προνομίων όπως αυτά που αναφέραμε πάνω…Σε γενικές γραμμές, όμως, έχουμε παρατηρήσει πως η ισχυροποίηση του διαδικτύου ως μέσου επικοινωνίας και διάδοσης ιδεών είναι τόσο έντονη που αμβλύνει οποιαδήποτε δυσκολία μπορεί να προκύψει εξαιτίας του τόπου διαμονής και δράσης μίας μπάντας. Σχετικά με το αν ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμά μας, θεωρούμε πως είμαστε ακόμη στην αρχή, έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε και μεγάλη θέληση να δώσουμε ακόμη περισσότερα. Η αλήθεια είναι πως τη δουλειά μας την έχει δει με πολύ θετικό μάτι και με πολλή θέρμη ένα ικανοποιητικό σύνολο του κόσμου –είτε μέσω των πολύ αισιόδοξων κριτικών σε μουσικά πόρταλ, είτε και με προσωπικά μηνύματα στήριξης. Όσα θετικά σχόλια ακούμε τα λαμβάνουμε με ταπεινότητα υπόψη, δεν παρασυρόμαστε από αυτά, αλλά δεν σας κρύβουμε πως μας δίνουν μεγάλη ώθηση για ακόμη περισσότερη και ποιοτικότερη δουλειά στο μέλλον.

Ποια είναι η άποψή σας για τη στήριξη των ΜΜΕ σε νέα συγκροτήματα όπως εσείς;

Αν μιλάμε για τα αστικά ΜΜΕ προφανώς και δεν στηρίζουν ούτε εμάς ούτε την ελληνική «underground» σκηνή. Και καλά κάνουν γιατί ούτε εμείς το θέλουμε! Μας αρέσει το underground (όχι όμως και η συνειρμική συνύφανσή του με την κακή υλικοτεχνική ποιότητα), από εκεί θέλουμε αν ακούγεται η φωνή μας γιατί έτσι είναι αυθεντική και ανιδιοτελής. Προφανώς προσπάθειες σαν και τις δικές σας, μέσω ανεξάρτητων site δηλαδή, τα οποία συντηρούνται από ανθρώπους αυθεντικούς, που κάνουν ό,τι κάνουν για αυτό που αγαπάνε, χωρίς κανέναν άλλο γνώμονα, είναι όχι απλά ευπρόσδεκτες από εμάς, αλλά απαραίτητες, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να γνωριστούμε, μουσικά και προσωπικά, με ανθρώπους που όντως θέλουμε και στους οποίους στοχεύουμε.

Ποια είναι τα σχέδια των Lavalanche για το μέλλον;

Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση σε κάθε επίπεδο. Θέλουμε να πατήσουμε πάνω σε αυτά που έχουμε κάνει και προοδευτικά να εξελισσόμαστε, εναρμονίζοντας τις καινούργιες ιδέες που θα προκύψουν στο βασικό κορμό του ύφους μας. Έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από τους εαυτούς μας, εργαζόμαστε σκληρά για αυτό που κάνουμε, δεν το βλέπουμε ως χόμπι, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι των χαρακτήρων μας. Εντάξει, σίγουρα έχουμε και άλλες φιλοδοξίες, π.χ. να παίξουμε σε ένα μεγάλο φεστιβάλ με μεγάλα ονόματα κ.λ.π, αλλά αυτό θα έρθει –αν έρθει- μόνο με σκληρή δουλειά. Οπότε προς το παρόν εκεί επικεντρωνόμαστε.

ANB_2245

Που μπορούμε να μάθουμε νέα για τους Lavalanche;

Βασικό μέσο ηλεκτρονικής αντάμωσης με το κοινό μας είναι το facebook (https://www.facebook.com/lavalancheband), στο οποίο ανακοινώνουμε νέα τις μπάντας, επερχόμενες ζωντανές εμφανίσεις κ.α. Όποιος θέλει να ακούσει και να “κατεβάσει” το υλικό μας μπορεί να επισκεφθεί τη σελίδα μας στο bandcamp (http://lavalancheband.bandcamp.com/releases) και να το κάνει με προαιρετική οικονομική ενίσχυση.

Ένα μήνυμα για τους ακροατές σας και τους αναγνώστες του anthem.gr;

Τους προτρέπουμε με κάθε τρόπο να διαλέγουν σάιτ σαν και το δικό σας διότι προσπάθειες σαν και αυτή στηρίζονται από ανθρώπους που με επαγγελματικό τρόπο αλλά χωρίς τα παρελκόμενα του επαγγέλματος (π.χ. αμοιβή κ.λπ.) παρουσιάζουν με μεράκι τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική underground σκηνή. Είναι μία γνήσια προσπάθεια, όσο γνήσια είναι και η καλλιτεχνική παραγωγή των μουσικών που παρουσιάζονται από το anthem.gr. Επίσης τους καλούμε προσωπικά να μας ακούσουν και ακόμη καλύτερα να μας στείλουν τη γνώμη τους ή ό,τι άλλο σχόλιο επιθυμούν, καθώς μόνο με μία τέτοιου είδους ώσμωση με το κοινό μπορεί να παραχθεί ποιοτικότερη δουλειά εκ μέρους μας. Τέλος, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το βήμα έκφρασης και επικοινωνίας που μας παρέχετε και να σας ευχηθούμε τα καλύτερα για το μέλλον, τονίζοντάς σας και πάλι ότι αποτελείτε σημαντικότατο κρίκο στην αλυσίδα της διάδοσης της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.

Από την πλευρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Lavananche για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στο σημερινό live τους, στο οποίο θα προσπαθήσουμε να παραβρεθούμε και εμείς.