Lyrical Anatomy #2: Metallica – King Nothing

d

Προσοχή: Η ανάλυση που κάνω στους στίχους στην παρούσα στήλη είναι καθαρά δικιά μου ερμηνεία και πως καταλαβαίνω εγώ τους στίχους των τραγουδιών. Όταν δίνω εξήγηση που έχει δώσει και ο ίδιος ο καλλιτέχνης θα αναφέρεται αναλόγως.

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω με πολύ συντομία το στιχουργικό θέμα του “King Nothing” θα έλεγα την φράση «πρόσεχε τι εύχεσαι». Σαν concept έχει αναφερθεί σε αρκετά κομμάτια διαφόρων καλλιτεχνών, μπορώ να πω όμως ότι ο τρόπος που το παρουσιάζουν οι Metallica είναι αξιόλογος σε σχέση με άλλα τραγούδια με παρεμφερές θέμα.

“Wish I may, wish I might
Have this I wish tonight
Are you satisfied?”

«Εύχομαι, εύχομαι, εύχομαι». Το θέμα με μια ευχή είναι ότι την κάνει κάποιος που δεν θέλει να προσπαθήσει για να πετύχει αυτό που εύχεται, αλλά να του έρθει ουρανοκατέβατο και αυτό είναι που θέλουν να τονίσουν οι Metallica με τις δύο πρώτες γραμμές του τραγουδιού. Είναι ικανοποιητικό όμως να γίνονται έτσι πράγματα που θέλουμε;

Dig for gold, dig for fame
You dig to make your name
Are you pacified?”

Στους στίχους αυτούς οι Metallica πιθανότατα κάνουν μια αναφορά στο χρηματικό κομμάτι των «θέλω» ενός ανθρώπου. Φήμη, δόξα, λεφτά είναι τρία βασικά πράγματα τα οποία κυνηγάνε οι άνθρωποι εδώ και πολλούς αιώνες, δίνοντας πολλά και χάνοντας ακόμα περισσότερα. Η απληστία έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην ιστορία σε πράξεις που μετέπειτα αμαύρωσαν το όνομα τους. Εδώ να πω πως το «King» στο όνομα του τραγουδιού δεν είναι καθόλου τυχαίο. Πολλά είναι τα ιστορικά παραδείγματα βασιλιάδων που απέκτησαν φήμη, χρήματα, δύναμη και απέτυχαν να πραγματοποιήσουν το έργο το οποίο υποτίθεται ότι επιτελούσαν. Να κυβερνήσουν. Θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στην σήμερον ημέρα όπου «βασιλιάδες» είναι οι πολιτικοί αρχηγοί των χωρών.

All the wants you waste
All the things you’ve chased”

Στο pre-chorus κομμάτι του τραγουδιού ακούγονται οι δύο αυτές γραμμές. Μια επισήμανση τον θυσιών που κάνει ο άνθρωπος για να αποκτήσει τα πράγματα που κυνηγάει, αλλά συνήθως δεν χρειάζεται.

“Then it all crashes down
And you break your crown
And you point your finger
But there’s no one around
Just want one thing
Just to play the king
But the castle’s crumbled
And you’re left with just a name
Where’s your crown,
King Nothing?
Where
s your crown?”

Και μπαίνουμε στο ρεφρέν, το οποίο είναι και από τα αγαπημένα μου. Υποθετικά ο «πρωταγωνιστής» του τραγουδιού πετυχαίνει στην απόκτηση των πραγμάτων που θέλει –μα δεν χρειάζεται όπως είπα προηγουμένως-. Και μετά όλα καταρρέουν. Ο «βασιλιάς» χάνει το στέμμα του. Τι είναι αυτό που καταρρέει; Η ζωή του. Από τα πιο κλασικά παραδείγματα είναι άνθρωποι που πλούτισαν –απότομα ή όχι- μα δεν είναι ευτυχισμένοι. Κατάφεραν να φτιάξουν ένα όνομα, να γίνουν «βασιλιάδες», κάποιοι. Μα στο τέλος έμειναν με ένα όνομα γιατί λείπουν από την ζωή τους βασικά στοιχεία που οι άνθρωποι θεωρούν ασήμαντα ή αδιάφορα όπως η αγάπη, οι σχέσεις, οι φιλίες, η ανθρωπιά και στο τέλος το μόνο που τους μένει είναι το όνομα που έφτιαξαν και ένα σωρό υλικά αγαθά που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται. Το «κάστρο» των στίχων είναι η ζωή αυτή που καταρρέει. Θυσίασαν τις διαπροσωπικές σχέσεις τους με ανθρώπους και έτσι όταν όλα κατέρρευσαν δεν υπήρχε κάποιος στον οποίο μπορούσαν να βασιστούν.

“I wish I may, I wish I might
Have this wish I wish tonight
I want that star, I want it now
I want it all and I don’t care how”

Η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας τους στίχους αυτούς θυμήθηκα τα κακομαθημένα παιδάκια που βλέπω ανά καιρούς σε καταστήματα να ζητάνε ανελέητα από τους γονείς τους να τους αγοράσουν αγαθά και εκείνους ανίκανους να πουν το όχι. “I don’t care how”: Το βασικό πρόβλημα των ανθρώπων. Δεν τους ενδιαφέρει πως θα αποκτήσουν δύναμη, αρκεί να την αποκτήσουν. Άπειρα παραδείγματα, από ανελέητη κατακρεούργηση του περιβάλλοντος για την δημιουργία εμπορικών κτιρίων (εργοστάσια, εμπορικά κέντρα, παραθεριστικά κέντρα) μέχρι καταπάτηση των εδαφών άλλων χωρών ή φυλών για την απόκτηση γεωγραφικής δύναμης και φυσικού πλούτου.

“Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it”

Τι όμορφοι στίχοι. Όσοι έχουν δει την ταινία Bedazzled με τον Brandon Fraser θα καταλάβουν αμέσως τι θέλουν να πουν οι Metallica με αυτούς τους στίχους. Ένα πολύ κλασικό ρητό όπως το «πρόσεχε τι εύχεσαι» μα τόσο σημαντικό ειδικά στις μέρες μας. Όταν δεν έχουμε κάτι, οτιδήποτε είναι αυτό, δεν ξέρουμε πως είναι να το έχουμε. Ευχόμαστε να το αποκτήσουμε και όταν γίνεται αυτό τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε. Το μετανιώνουμε, αλλά είναι πολύ αργά. Για παράδειγμα ένα παιδάκι εύχεται να γίνει ροκ σταρ. Μέσα από θυσίες και μόχθο τα καταφέρνει. Κι όμως η ζωή του δεν είναι όπως του την είχαν παρουσιάσει ή υποσχεθεί. Το μετανιώνει, πλέον όμως είναι αργά για να την αλλάξει. Δεν ξέρω αν οι Metallica είχαν προσωπικές εμπειρίες που να σχετίζονται με τους στίχους αυτούς, αλλά σίγουρα έχουν μετανιώσει για πράγματα που ήθελαν στην ζωή τους. Το έχει πει και ο ίδιος ο Hetfield.

“Off to never-never land”

Με παραξένεψε και εμένα αυτός ο στίχος. Μετά από έρευνα κατάλαβα ότι πρόκειται για μια αναφορά στο “Enter Sandman” του οποίου η δομή του τραγουδιού είναι παρόμοια με του “King Nothing”.

Ίσως το συγκεκριμένο άρθρο το έκανα πιο εκτενές απ’ότι θα έπρεπε να είναι. Είναι όμως ένα τραγούδι με στίχους που βρίσκουν αντίκτυπο στην ζωή μας ακόμα και σήμερα, 18 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Το θέμα του μπορεί να θεωρηθεί κλισέ, αλλά όχι οι στίχοι (εκτός ίσως από το “Careful what you wish”). Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν το έγραψαν βασιζόμενοι σε προσωπικές εμπειρίες. Αλλά αυτό το ξέρουν μόνο οι ίδιοι.