Συνέντευξη “Γιώργος Παπαβασιλείου”

304900_511038238909879_98310340_n
Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, ροκ καλλιτέχνης.

Μετά από αρκετό καιρό στην αρθρογραφία και τις στήλες μου, επιστρέφω με μία συνέντευξη. Αν κάτι συνηθίζεται στις συνεντεύξεις μας είναι να μιλάμε με συγκροτήματα, ωστόσο σήμερα είναι μία από τις λίγες φορές που συνομίλησα με solo καλλιτέχνη και συγκεκριμένα το Γιώργο Παπαβασιλείου, ο οποίος μετά την πορεία του με τους Versus, ακολουθεί solo καριέρα και πρόσφατα δημοσίευσε 2 νέα τραγούδια. Άμεσος και επικοινωνιακός έδωσε όμορφες απαντήσεις για το underground, τις ηχογραφήσεις του και τα σχέδιά του.

Γιώργο καλησπέρα. Πες μας 2 λόγια για σένα και τη σχέση σου με τη μουσική.

Η σχέση μου με την μουσική ξεκινάει από πάρα πολύ μικρή ηλικία όταν μια δασκάλα που είχαμε στο δημοτικό έφερε στο σχολείο την κιθάρα της και μας έπαιξε το “Can’t Buy Me Love”  των Beatles. Όταν την άκουσα, ένιωσα ότι αυτό είναι που ήθελα να κάνω στην ζωή μου. Πήρα την πρώτη μου κιθάρα και από τότε μέχρι σήμερα η μουσική είναι σε κάθε βήμα μου.

Ποιες είναι οι επιρροές σου; Ποιοι καλλιτέχνες σε εμπνέουν;

Από την ελληνική ροκ σκηνή θα έλεγα σίγουρα τον Παύλο Σιδηρόπουλο, δε νομίζω να υπάρχει και κάποιος που να μην έχει επηρεαστεί από τον Παύλο. Τώρα από εκεί και πέρα τα ακούσματα μου είναι διάφορα από τους Doors στους Nirvana και από τους Tool στον John Lee Hooker. Και πάρα πολλά ακόμα, ακούω πολλή μουσική και πάντα μου αρέσει να ψάχνομαι για καινούργια ακούσματα.

Πρόσφατα δημοσίευσες 2 καινούρια κομμάτια τον «Λύκο» και τον «Τυφώνα». Μίλησέ μας για τη διαδικασία ηχογράφησης. Λειτούργησες σαν one man band ή είχες βοήθεια από φίλους μουσικούς;

Όχι δεν λειτούργησα σαν one man band. Σε αυτά τα 2 κομμάτια συμμετέχουν ο Nick x cross, ο οποίος έχει κάνει την ηχογράφηση, τη μίξη και την παραγωγή του έργου, o Πέτρος Φουντουκίδης  στο μπάσο και ο Θύμος Μπούτσης στα τύμπανα. Η διαδικασία την ηχογράφησης ήταν αρκετά εύκολη για εμάς διότι γνωριζόμαστε πάρα πολύ καιρό και σαν φίλοι και σαν μουσικοί και είχαμε πάρα πολύ καλή χημεία και συνεννόηση.

383737_329118103768561_1525510214_n

 

Ποιο είναι το θέμα που πραγματεύονται οι στίχοι σου;

Τα θέματα που πραγματεύομαι συνήθως είναι η αγάπη, το μίσος, οι κοινωνικές διαφορές και το πώς τα βιώνω όλα αυτά κι εγώ σαν άνθρωπος.

Τόσο ο «Λύκος» όσο και ο «Τυφώνας» έχουν ελληνικούς στίχους. Έχεις σκεφτεί να γράψεις τραγούδι με ξενόγλωσσο στίχο;

Έχω γράψει και με ξενόγλωσσο στίχο, αλλά δεν είχα σκεφτεί ποτέ να τα κυκλοφορήσω. Αυτή την στιγμή είμαι πιο ανοικτός σε αυτήν την ιδέα οπότε δεν αποκλείεται στο μέλλον να ακούσετε και κάποια τέτοια κομμάτια.

Εκτός των 2 ολοκαίνουριων κομματιών σου, έχεις στα σκαριά άλλες ηχογραφήσεις; Υπάρχει το ενδεχόμενο ενός full length δίσκου;

Δουλεύω πάνω σε κάποια κομμάτια αυτή την στιγμή μαζί με τον Ηλία Κούρτη που ήμασταν μαζί στους Versus οπότε μιλάμε σίγουρα και για άλλες ηχογραφήσεις. Το αν θα μας προκύψει και ένας δίσκος είναι κάτι που δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή.

Ποια είναι τα κοινά σημεία των VERSUS με τις σόλο δουλειές σου;

Κοίτα μιας και ήμουν δημιουργός στα περισσότερα κομμάτια των Versus σίγουρα θα υπάρχουν κοινά σημεία απλά θεωρώ ότι έχω ωριμάσει και όπως σου ανέφερα και πριν έχω περισσότερη διάθεση για πειραματισμούς.

Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική μουσική σκηνή;

Η ελληνική μουσική σκηνή και μιλάω για την ροκ σκηνή διότι αυτή με αφορά και αυτή γνωρίζω είναι σε πολύ καλά χέρια και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν πολλές μπάντες και πάρα πολλοί καλλιτέχνες οι οποίοι αγωνίζονται γι αυτό που αγαπούν και κρατάνε την σκηνή ζωντανή.

75303_179583195388720_4113290_n

Υπάρχει στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε underground σχήματα και μουσικούς;

Αν μιλάμε για την τηλεόραση σαφώς και όχι, έτσι κι αλλιώς ποτέ δε θέλανε και ποτέ δε στήριζαν το underground και αυτό που αντιπροσωπεύει γιατί τους τρομάζει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποια ραδιόφωνα και κάποια σάιτ όπως καλή ώρα κι εσείς που στηρίζουν το χώρο του underground με την αγάπη τους γι αυτό, και πολλές φορές αφιλοκερδώς. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί από το κοινό και τους μουσικούς και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θα ήθελες πολύ να συνεργαστείς είτε δισκογραφικά είτε σε live εμφάνιση;

Θα μπορούσα να συνεργαστώ με τον οποιονδήποτε καλλιτέχνη που θα ταιριάζαμε σαν άνθρωποι και σαν μουσικοί.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το Γιώργο; Θα ήθελες να παρουσιάσεις live τα νέα σου κομμάτια; Πως μπορεί ο κόσμος να επικοινωνήσει μαζί σου;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο live στα σχέδια μου, είμαι πιο πολύ απορροφημένος με τη δημιουργία καινούργιου υλικού. Μόλις το έχουμε έτοιμο σίγουρα θα παρουσιαστεί και σε κάποιο live. Ο κόσμος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στην σελίδα μου στο Facebook ή στο κανάλι μου στο YouTube.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UClobLtKmmUzGMOE13GSqnDw

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;

Να μη σταματήσουν να ψάχνονται και να ακούν όμορφες μουσικές. Ευχαριστώ ακόμα μια φορά το anthem.gr για την στήριξη του.

Σ’ ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου! Κλείνουμε με το “Λύκο”, ένα από τα 2 καινούρια κομμάτια του Γιώργου.