Συνέντευξη “Gus”

gus1
O Gus, μουσικός παραγωγός

Πιο σύντομη επιστροφή της συνεντεύξης με τη σημερινή να είναι και αυτή ξεχωριστή, καθώς είναι η πρώτη με έναν καλλιτέχνη του hip-hop χώρου. Με αφορμή λοιπόν, το τελευταίο του δίσκο με τίτλο “Παζλ” συνομιλήσαμε με τον Gus, μουσικό παραγωγό για τον τελευταίο του δίσκο, τα υπόλοιπα projects του και τη hip-hop σκηνή.

Πες μας δυο λόγια για τη μουσική σου πορεία.

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μουσική παραγωγή (beatmaking) πριν από 11 περίπου χρόνια, το 2005. Από τότε ως σήμερα, έχω συνεργαστεί είτε δίνοντας beats, είτε σε live με πάρα πολλούς Έλληνες και ξένες καλλιτέχνες, κυρίως της hip hop μουσικής. Ως σήμερα έχω βγάλει προς τα έξω 2 ολοκληρωμένους δίσκους (Road to America και Παζλ), 1 instrumental album (Eurotrip), 1 album σε συνεργασία με τον Ελληνοαμερικάνο Bullet Brak (The Connection) και αρκετά ακόμα δωρεάν mixtapes.
Επίσης, έχω κυκλοφορήσει και 2 συλλογές με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, τις οποίες ονόμασα Hip Hop in Greece και συμμετέχουν Έλληνες ράπερς μονάχα από την επαρχία. Τα έσοδα από την συλλογή Hip Hop in Greece 1 (2007), δόθηκαν στους πυρόπληκτους του Δήμου Φαλαισίας, της Πελοποννήσου, ενώ τα έσοδα από την συλλογή Hip Hop in Greece 2 (2010) δόθηκαν στους πληγέντες της Αϊτής.

Πρόσφατα κυκλοφόρησες το δεύτερο προσωπικό σου project με τον τίτλο «Παζλ». Μίλησέ μας για τη διαδικασία ηχογράφησης και τους ερμηνευτές που συνεργάστηκες.

Στον δίσκο συμμετέχουν στιχουργικά και ερμηνευτικά με σειρά οι Mr Son, Dennis Campitsis, Unholy Union, Boem, Smuggler, Supreme, Raska, Φιλοκτήτης, Μάντης, Ροή, Κ.Γ.Θ., Μόνιμος Κάτοικος, Ένδεινος, Έκδηλος, Μουσικά Εθισμένος, Τραγικός Είρωνας, Obnoxious Kas, Απατεώνας και Αντιρρησίας, ενώ ακόμα συμμετέχουν και 2 djs, ο Dj LsOne (ο οποίος ανέλαβε και τα γραφιστικά του δίσκου) και ο Dj Marble (από Βαβυλώνα).
Σχεδόν όλα τα κομμάτια δημιουργήθηκαν και ηχογραφήθηκαν εξ’ αποστάσεως. Έστειλα τις μουσικές στους καλλιτέχνες και ύστερα λάμβανα πίσω είτε έτοιμο το κομμάτι (μιξαρισμένο), είτε μόνο τα φωνητικά και από εκεί αναλάμβανα εγώ το ποιος θα κάνει τη μίξη τους. Εγώ δηλαδή πέρα από τη μουσική παραγωγή, ήμουν και πίσω από τον συντονισμό του όλου project (αυτό που λέμε executive producer) και ήταν πραγματικά δύσκολο να συντονίσεις τόσα πολλά άτομα.

Συμμετείχες στιχουργικά στο δίσκο;

Στιχουργικά όχι, δεν είχα καμία ανάμειξη, ο κάθε καλλιτέχνης έγραφε το κομμάτι του.

Ποιες είναι οι επιρροές σου σαν παραγωγός; Πως προέκυψε το Gus;

Γενικά επηρεάζομαι από τα πάντα, είτε αυτό είναι εικόνες, είτε ήχος. Μουσικά οι επιρροές μου είναι κυρίως από αμερικάνους μουσικούς παραγωγούς, όπως ο Dj Premier, o Alchemist και ο RZA (από τους Wu Tang). Επίσης, επηρεάζομαι και από εικόνες και ταξίδια τα οποία κάνω. Έτσι προέκυψε και το “Eurotrip”. Για κάθε Ευρωπαϊκή πόλη που επισκέφτηκα έφτιαξα και ένα κομμάτι με δείγμα από κάποιο τοπικό καλλιτέχνη, προηγούμενης δεκαετίας.
To “Gus” προέκυψε τελείως τυχαία. Όταν ακόμα πήγαινα αγγλικά είχε έρθει μια καινούρια καθηγήτρια να μας κάνει μάθημα και όταν με ρώτησε πως με λένε της είπα “Κωνσταντίνος” και μου λέει αυτή “α, δηλαδή Gus” και μου εξήγησε ότι το όνομά μου στα Αμερικάνικα είναι Gus. Μου άρεσε και έτσι το έχω κρατήσει ως σήμερα.

gus2

Τους περισσότερους που ασχολούνται με το hip-hop, τους κερδίζει το μικρόφωνο και η ερμηνεία. Πως ασχολήθηκες με την παραγωγή;

Δε μου είχε κεντρίσει ποτέ ιδιαίτερα το ενδιαφέρον το να γράψω στίχους. Επίσης, πίστευα πως η φωνή μου δεν κάνει γι’ αυτό και δεν έχω κάτι να πω, έτσι λοιπόν δεν το προχώρησα ποτέ. Αντίθετα, η μουσική ήταν αυτή που μου άρεσε. Ανέκαθεν θυμάμαι ότι η μουσική είναι αυτή η οποία με τραβούσε σε ένα κομμάτι και μετά η ερμηνεία και ο στίχος.
Κάποια στιγμή το 2004 έπεσε στα χέρια μου ένα instrumental album του Dj E, μου άρεσε πολύ αυτό που άκουγα και έτσι ψάχτηκα παραπάνω με την αναζήτηση περισσοτέρων instrumental album, κυρίως από ξένους μουσικούς παραγωγούς. Λίγο καιρό πιο μετά βρήκα στη βιβλιοθήκη του πατέρα μου ένα cd που είχε μέσα ένα πρόγραμμα μουσικής παραγωγής… και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Πιστεύεις πως ανήκεις στον underground χώρο; Αν ναι, ποια είναι τα στοιχεία του underground που σου αρέσουν περισσότερο;

Δε μου πολύ-αρέσουν αυτές οι ταμπέλες “underground” και “mainstream”. Εμένα μου αρέσει να φτιάχνω απλά μουσική. Το ύφος της είναι κυρίως hip hop και τις περισσότερες φορές είναι ο λεγόμενος 90s ήχος, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δε μου αρέσει να φτιάχνω και πιο “φρέσκα” beat.
Γενικά πάντως, κυκλοφορώ τη μουσική μου μόνος  μου, ανεξάρτητα, χωρίς να έχω κάποιο label από πίσω να με στηρίζει με ότι αυτό κι αν συνεπάγεται.

Με ποιους MCs θα ήθελες να συνεργαστείς μελλοντικά;

Πάνω κάτω, έχω συνεργαστεί με αυτούς που ήθελα από μικρός. Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο στο μυαλό μου, αλλά γενικά είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και μου αρέσει να συνεργάζομαι και να γνωρίζω καινούριο κόσμο.

Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική hip-hop σκηνή; Υπάρχει μέλλον;

Σίγουρα υπάρχει μέλλον στην hip hop σκηνή, με τους beatmakers (κατά τη γνώμη μου) να είναι αυτοί που έχουν σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο και οι mcs δεν πάνε πίσω. Υπάρχουν πολλοί, σχετικά νέοι, MCs που αναμένεται να κάνουν πολύ καλή πορεία στο χώρο.

Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να αναδειχθεί στην hip-hop σκηνή σήμερα; Το ίντερνετ έχει διευκολύνει κόσμο;

Αναμφίβολα το internet έχει βοηθήσει πολύ στην προβολή νέων καλλιτεχνών, όχι μόνο στη hip hop σκηνή, αλλά και γενικότερα σε όλα τα μουσικά ήδη. Τα τελευταία 10 χρόνια είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να ακουστεί παρά έξω, χωρίς καν να ανήκει σε κάποιο label και δουλεύοντας μόνος του ανεξάρτητα, μπορεί να τον ακούσει κόσμος.

gus3
Το εξώφυλλο του “Παζλ”

Μετά το «Παζλ», ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σου;

Αρχικά, σχετικά σύντομα θα βγάλω ένα δωρεάν mixtape με κομμάτια τα οποία δεν μπήκαν στον δίσκο, με κάποια παλιά ακυκλοφόρητα κομμάτια, ορισμένα καινούρια και κάποια remix. Από εκεί και πέρα, έχω ήδη ξεκινήσει να δουλεύω (με χαλαρούς ρυθμούς) το Eurotrip 2, το οποίο θα είναι πάνω στην ίδια λογική του πρώτου (instrumental δίσκος, επηρεασμένος από τα ταξίδια μου στην Ευρώπη και τους τοπικούς καλλιτέχνες).

Πως μπορεί ο κόσμος να επικοινωνήσει μαζί σου στα social media και να μάθει νέα σου;

Μπορείτε να με βρείτε στο page μου στο Facebook: https://www.facebook.com/Gusal-aka-Gus-120018841428368/

Στο Soundcloud: https://soundcloud.com/gusal/

Στο Youtube: http://youtube.com/gusal

Καθώς επίσης και στο Bandcamp: https://gusal.bandcamp.com/

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;

Να είστε αισιόδοξοι, να βάζετε στόχους και να ακούτε τη μουσική που σας αρέσει και σας γεμίζει!

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου!

Εγώ ευχαριστώ!