Συνέντευξη “Okwaho”

okwaho

Τους Okwaho τους παρακολούθησα για πρώτη φορά στις 6 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους στο Death Disco. Αν και δεν είχα ακούσει υλικό του συγκροτήματος πριν από τη συναυλία, πραγματικά με εξέπληξαν και κέρδισαν το ενδιαφέρον, καθώς θεωρώ ότι ξεχώρισαν αμέσως (διαβάστε την ανταπόκριση μου για το live πατώντας εδώ). Είχα τη χαρά λοιπόν να μιλήσω λίγο αργότερα με το συγκρότημα, το οποίο απάντησε σε όλες μου τις ερωτήσεις.

Πείτε μου δύο λόγια για το συγκρότημα. Από που προέρχεται το ενδιαφέρον όνομα της μπάντας και ποιο είναι το σημερινό lineup?

Ξεκινήσαμε σαν ιδέα στα μέσα του 2013 από τον Γιώργο (κιθάρα-φωνή) και τον Μπάμπη (μπάσο) και καταλήξαμε το καλοκαίρι του 2014 με τον Αντρέα στα τύμπανα. Από τότε εστιάσαμε στη δημιουργία κομματιών κι ένα χρόνο μετά, όταν είχαμε αρκετό υλικό, κάναμε το πρώτο μας live.
Το όνομα της μπάντας προέρχεται από τη γλώσσα των Μοϊκανών και σημαίνει λύκος. Και φυσικά προφέρεται “οκουάχο”.
Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές?

Ο ηχητικός προσανατολισμός της μπάντας είναι συνδυασμός doom και sludge με stoner στοιχεία. Ο βασικός πυρήνας των κομματιών βασίζεται σε blues και rock τζαμαρίσματα που στη συνέχεια χτίζονται με τον κατάλληλο όγκο και βρώμα.
Τα μέλη ωστόσο της μπάντας έχουν ευρύτερα ακούσματα από διάφορα μουσικά είδη.

 

Ποια είναι η θεματολογία των στίχων σας? Με ποια θέματα προτιμάτε να καταπιάνεστε?

Μας απασχολούν θέματα όπως ο φασισμός, η οργανωμένη θρησκεία, ο νεοφιλελευθερισμός… Αλλά και πιο προσωπικά θέματα όπως οι ανθρώπινες σχέσεις και τα συναισθήματα, η καθημερινότητα και η σχέση μας με τη μουσική.

Είδα για πρώτη φορά το συγκρότημά σας κατά τη διάρκεια της συναυλίας στο Death Disco, όπου πραγματικά καταφέρατε να κερδίσετε τις εντυπώσεις! Ποια η εμπειρία σας από τη συγκεκριμένη συναυλία?

Αρχικά σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Το συγκεκριμένο ήταν το πέμπτο μας live κι ελπίζουμε ότι σε κάθε εμφάνισή μας θα βλέπετε και θα ακούτε κάτι καλύτερο. Περάσαμε πολύ ωραία με τα παιδιά από Warhammer και Radagast και τον κόσμο που γούσταρε και πέρναγε καλά.

 

13106676_604750473015444_369923255_o

 

Γενικότερα πως ανταποκρίνεται ο κόσμος στο μουσικό σας κάλεσμα?

Αν και είμαστε ακόμα μπάντα μικρού βεληνεκούς, όλα πάνε μια χαρά.

 

Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο? Υπάρχει κάποιος δίσκος στα σκαριά?

Από τον Γενάρη παίζουμε συνεχόμενα live και παράλληλα ασχολούμαστε και με καινούριο υλικό. Αν όλα πάνε καλά, θα κυκλοφορήσουμε κάποια δισκογραφική δουλειά μέσα στο 2017.

 

Άκουσα ηχογραφημένα 3 από τα τραγούδια σας: Okwaho, Kill All The Fascists και Drug Rebels. Λίγα λόγια για το καθένα από αυτά;

Είναι απλά μια ηχογράφηση πρόβας με πρόχειρη μίξη. Κάτι σαν το πρώτο μας demo. Το Okwaho είναι επηρεασμένο από την ταινία “The Grey”, βλέποντας όμως τα πράγματα από την πλευρά των λύκων κι όχι των κυνηγών. Το Kill All The Fascists εκφράζει την “αμέριστη συμπάθειά” μας για τα μπάσταρδα τέκνα του Hitler. Το Drug Rebels μιλάει για κάποιους φίλους μας που έχουν μια μικρή δυσκολία να διαχωρίσουν τη μαστούρα από την επανάσταση.

 

Ποια είναι η άποψη σας για την ελληνική underground μουσική σκηνή?

Υπάρχουν τρομερές μπάντες και μουσικοί, πολύ δημιουργικότητα αλλά και τρομερές παθογένειες. Τα μαγαζιά δεν αντιμετωπίζουν τις μπάντες με σοβαρότητα, ραδιόφωνο και τηλεόραση δεν ασχολούνται καθόλου και οι δισκογραφικές είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Στο χώρο μας πάντως υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια ανοδική τάση, στήριξη από το κοινό και πολλές μπάντες καταφέρνουν με δική τους μακρόχρονη προσπάθεια να ξεπεράσουν τα οποιαδήποτε προβλήματα.

 

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική?

Να το κάνει…

13091831_604750186348806_1751063816_o

 

Πώς φαντάζεστε τους Okwaho σας ένα χρόνο αργότερα?

Με πολλά live, έναν δίσκο και πολλά Groove ‘n’ Doom!

 

Τι είναι το Groove ‘n’ Doom?

Είναι ένα φεστιβάλ που στήνει η μπάντα (κυρίως ο ντράμερ μας) με σκοπό να μοιραστούμε τη σκηνή με μπάντες του χώρου που γουστάρουμε και να περνάμε καλά. Το δεύτερο θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μάη στο Ρομάντσο μαζί με The Curf, Bonze’s Fuel και τους The Mound. Και ήδη βλέπουμε για το τρίτο προς τέλη Οκτώβρη.

 

Πώς μπορεί το κοινό να ενημερωθεί σχετικά με τα νέα της μπάντας?

Μέσω facebook: https://www.facebook.com/OkwahoBand/
και bandcamp: https://okwaho.bandcamp.com/releases

 

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr?

Get stoned by music, covered in sludge and wait for our doom…