Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο εκδοτικός οίκος Ars Nocturna σήμανε για την επιστροφή των νυχτερίδων, καθώς κυκλοφόρησε το “Return Of The Bats…“, sequel του εξαιρετικού “Release The Bats”.
Στόχος του συγγραφέα, Νίκου Δρίβα, ήταν να καταγράψει τη νεότερη ιστορία του σκοτεινού εναλλακτικού χώρου, κι αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα η προσπάθεια ήταν επιτυχημένη. Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και με απλή γλώσσα που δεν κουράζει, επιτρέποντας την άμεση κατανόηση της ιστορίας των μουσικών σχημάτων, ενώ παράλληλα “ανοίγει την πόρτα” σε νέους ακροατές, οι οποίοι επιθυμούν να ανακαλύψουν τη σκηνή και τα συγκροτήματα της. Επιπλέον η καταγραφή των γεγονότων έχει γίνει με τρόπο σωστό, ώστε να δίνεται έμφαση στις “σωστές” λεπτομέρειες, ύστερα από το φιλτράρισμα των πληροφοριών.
Χρονολογικός άξονας του βιβλίου ήταν τα νεότερα χρόνια της οικονομικής κρίσης (2012 και μετά), κατά τη διάρκεια των οποίων η σκηνή πάλεψε για να επιβιώσει. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, τα δεδομένα που περίτεχνα μας παρουσιάζει ο Νίκος Δρίβας φανερώνουν πως η σκηνή παραμένει ζωντανή. Βλέπουμε λοιπόν πως στα χρόνια της κρίσης, αναδείχθηκε στο μέγιστο η δημιουργικότητα και το ταλέντο των ανθρώπων της σκηνής.
Στο βιβλίο υπάρχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο το εντοπίζεται με δύο διαφορετικά φόρματ: ασπρόμαυρες φωτογραφίες που πλαισιώνουν τα κείμενα των συγκροτημάτων και έγχρωμα φωτογραφικά κολάζ, τα οποία έχουν εκτυπωθεί σε άριστο φωτογραφικό χαρτί, με στόχο την ανάδειξη όλων των λεπτομερειών. Η συλλογή και η παρουσίαση του φωτογραφικού υλικού έχει γίνει με σεβασμό προς τα συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα επιτρέπει στον αναγνώστη να βιώσει οπτικά μερικά από τα ωραιότερα δρώμενα των τελευταίων ετών.
Ωστόσο η εμπειρία του αναγνώστη είναι οπτικοακουστική, καθώς μαζί με το βιβλίο δίνεται δώρο ένα cd, το οποίο στην ουσία αποτελεί μία μουσική collectiva τραγουδιών από εξαιρετικούς καλλιτέχνες της σκηνής. Μεταξύ άλλων μπορούμε να βρούμε τραγούδια των SIVA SIX, ELECTRO VAMPIRES, NANO INFEKT, DORIC και SKALL & DAWN.
Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου και ακούγοντας παράλληλα το cd που σας αναφέραμε, ο αναγνώστης νιώθει πως έχει για λίγο ταξιδέψει στο κοντινό παρελθόν, αναβιώνοντας μουσικά δρώμενα και κυκλοφορίες, που μας κράτησαν για ώρες με τα ακουστικά στα αυτιά. Το βιβλίο αυτό είναι must buy για όσους ασχολούνται ενδελεχώς με την ελληνική underground σκηνή, για τους φίλους του σκοτεινού εναλλακτικού χώρου, καθώς και για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τα μουσικά ιδιώματα της σκηνής. Ένα εξαιρετικό πόνημα που θα κοσμεί για πολλά χρόνια τη βιβλιοθήκη μου!
Ο Νίκος Δρίβας γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 1971. Μεγάλωσε με τα αγγλοσαξονικά πρότυπα στο δημόσιο δημοτικό σχολείο του Brunswick. Οι μουσικές επιρροές που έλαβε από τους δασκάλους του ποικίλλουν από Beatles και Bob Dylan έως Pink Floyd. Σε μικρή ηλικία προσποιούνταν ότι έπαιζε τραγούδια του glam rock συγκροτήματος Sweet! Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μαγνητίζεται από τραγούδια όπως “Babooshka” της Kate Bush, “Rock’n’Roll High School” των Ramones, “Ashes To Ashes” του David Bowie ή “Ant Music” των Adam And The Ants αλλά εντυπωσιάζεται και με τους Human League που βρίσκονται στα charts. Αγαπημένη στιγμή μέσα στην εβδομάδα η προβολή της τηλεοπτικής μουσικής εκπομπής Count Down, περιμένοντας να παρακολουθήσει τα αγαπημένα του βίντεο και φυσικά το νέο νούμερο 1.
Μετακομίζει στην Αθήνα το 1983. Εδώ καταλυτικό ρόλο στη μουσική του εξέλιξη παίζει η επαφή με το punk συγκρότημα Stress, το οποίο προβάρει στο υπόγειο του σπιτιού του. Συνδέεται έτσι με την τοπική αντεργκράουντ σκηνή και αποτελεί στο μέλλον μέλος τριών συγκροτημάτων, των Distorted Image, Starblind και Soho 6. Αρχικά, το 1988 σχηματίζει το darkwave / gothic συγκρότημα Distorted Image, με το οποίο βρίσκεται στην ενεργή δράση ως το 1992. Θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να ασχοληθεί ξανά με τη μουσική, λόγω σπουδών και στρατιωτικών υποχρεώσεων. Το 1998 δημιουργεί το βραχύβιο indie pop σχήμα των Starblind. Ακολουθεί το 2001 η δημιουργία του indie alternative συγκροτήματος Soho 6. Από τότε ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων για την ελληνική αντεργκράουντ σκηνή. Σήμερα ανήκει στην ομάδα αρθρογράφων του μουσικού διαδικτυακού περιοδικού Postwave.gr. Το “Release the Bats, η Ιστορία της ελληνικής σκοτεινής εναλλακτικής σκηνής” είναι το πρώτο του βιβλίο.