The Series Corner: American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

Υπάρχουν σειρές που πριν παιχτούν, θα συνοδευτούν από trailers, φανφάρες και τα σχετικά. Αυτές που είναι σε καλωδιακά κανάλια που είναι και πιο ακριβές παραγωγές, συχνά ανταποκρίνονται στο hype, όπως το έκανε παλιότερα το Game of Thrones ή πιο πρόσφατα το Westworld. Υπάρχουν άλλες που δεν δικαιώνονται και υπάρχουν και αυτές που δε θα συνοδευτούν από πολλά πολλά, απλά θα σκάσουν και σε 1 μήνα θα είναι το νέο hot thing. Πόσο γρήγορα από όταν προβλήθηκε το True Detective, ξεκινήσαμε όλοι να το βλέπουμε ας πούμε;

Για το 2016, 2 σειρές το κατάφεραν αυτό και είναι αυτές που θα μας απασχολήσουν στο σημερινό και σε κάποιο επόμενο Series Corner. Το American Crime Story: The People v. O.J. Simpson και το Stranger Things.

American Crime Story λοιπόν! Το πόσα ακούστηκαν για αυτή τη σειρά είναι λίγα. Στο μοντέλο των Fargo και True Detective, το ACS είναι μία σειρά ανθολογίας, δηλαδή κάθε σεζόν αφορά μία αυτοτελή ιστορία με ενιαίο θέμα όμως την ρεαλίστικη αποτύπωση-αναπαράσταση εγκλημάτων που σόκαραν την κοινή γνώμη.

Η 1η σεζόν κέρδισε το Emmy καλύτερης μίνι σειράς, καθώς και των 1ου και 2ου ανδρικού, 1ου γυναικείου και καλύτερου σεναρίου σε μίνι σειρά. Επίσης είχε άλλη μία υποψηφιότητα για 1ου ανδρικού, δύο για 2ου ανδρικού, δύο για σεναρίου και τρεις για σκηνοθεσία. Και όλα αυτά μόνο στα Emmys! Κοινώς, η σειρά έσκισε και αυτό αναγνωρίστηκε από κριτικούς και κοινό.

Η ιστορία αφορά την δολοφονία της πρώην γυναίκας του διάσημου πρώην παίκτη football και ηθοποιού O.J. Simpson και του συντρόφου της. Καθώς το έγκλημα είναι ανατριχιαστικό, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ο πρώην άντρας της Nicole, O.J διέπραξε το έγκλημα με τον καλύτερο του φίλο Robert Kardashian (πατέρα των γνωστών Kardashians) να το αρνείται. Τα λάθη όμως του Simpson οδηγούν στη σύλληψη του και από το 3ο επεισόδιο και μετά περνάμε στη δίκη του.

Τη δίκη του αιώνα όπως χαρακτηρίστηκε στην Αμερική, μία δίκη που συντάραξε την κοινή γνώμη και χώρισε τους πολίτες σε 2 μεγάλες ομάδες.  Αυτούς που ήθελαν να καταδικαστεί ο O.J και αποτελούνταν κυρίως από λευκούς και αυτούς που δεν ήθελαν που απαρτίζονταν από τη μαύρη κοινότητα.

Ο Simpson αποφάσισε να προσλάβει για την υπεράσπισή του τον Robert Shapiro, αλλά με την πάροδο του χρόνου συγκρότησε μία ομάδα με τους καλύτερους δικηγόρους στην Αμερική και έθεσε επικεφαλής τον Johnnie Cochran, ο οποίος έδωσε στην υπόθεση μία πιο “φυλετική” χροιά. Ισχυρίστηκε ότι οι προσπάθειες να καταδικαστεί ο Simpson αφορούσαν το χρώμα του και ότι οι αστυνομικοί που ερεύνησαν τον τόπο του εγκλήματος, παραποίησαν στοιχεία για να ενοχοποιήσουν τον O.J, επειδή ήταν μαύρος. Αντίθετα οι κατήγοροι βασίστηκαν σε δείγματα DNA και τον βίαιο από τη φύση του, χαρακτήρα του Simpson και τις κατηγορίες περί βιαιοπραγίας κατά της Nicole όσο ήταν παντρεμένοι. Και όλοι αυτοί προσπάθησαν να πείσουν ένα σώμα ενόρκων που είχε κουραστεί από τις αλλεπάλληλες διαδικασίες και τη συνεχόμενη έκθεση της υπόθεσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της εποχής.

Ειλικρινά τι άλλο πρέπει να πω για να σε πείσω; Κλείσε το άρθρο και πήγαινε δες το τώρα. Η σειρά μπορεί να σου ακούγεται βαρετή, αλλά δεν υπάρχει μισό λεπτό που θα πεις ότι βαρέθηκες. Οι ανατροπές σε βαράνε η μία μετά την άλλη δίχως έλεος, καθώς οι μισοί ένορκοι, ακόμα και ο δικαστής έχουν λόγους να μη μπορούν να καθίσουν, νέα στοιχεία έρχονται συνέχεια στο φως που ανατρέπουν τα ήδη υπάρχοντα σχετικά με ποιος το έκανε, απίστευτοι μάρτυρες παρέλασαν μπροστά από τα μάτια μας, περιπλέκοντας την υπόθεση, ενώ υπάρχουν ατάκες που σε αφήνουν άφωνο όπως όλη την αίθουσα.

Ό,τι και να λέμε, οι παραγωγοί έφτιαξαν σειράρα. Βασίστηκαν σε αληθινά γεγονότα και τα αποτύπωσαν όλα ακριβώς όπως έγιναν! Το casting είναι άψογο, σε σημείο που νομίζεις ότι κάθε ηθοποιός έχει περάσει ώρες με τον άνθρωπο που υποδύεται και του έχει εξηγήσει πως θα πει την κάθε φράση. Κοινώς πήραν μία εξαιρετική πρωτογενή ύλη, την επεξεργάστηκαν εξαιρετικά γράφοντας ένα καταπληκτικό σενάριο, ταίριαξαν τους τέλειους ηθοποιούς στους τέλειους ρόλους και όλο αυτό το πλαισίωσαν με καταπληκτική σκηνοθεσία! Οπότε ναι, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα να το δείτε και να το απολαύσετε!