Συνέντευξη “Movement of Static”

Οι Movement of Static, post-rock συγκρότημα

Αν λυπάμαι για κάτι σχετικά με τους Movement of Static είναι ότι άκουσα το EP τους μερικές μέρες αφού γράψαμε στο anthem.gr το άρθρο με τα καλύτερα άλμπουμ για το 2016 από Έλληνες καλλιτέχνες και αυτό γιατί το “Novelty Seekers” είναι αναμφίβολα ένα από αυτά. Ωστόσο συζητήσαμε με τους post-rockers για το δίσκο, την underground σκηνή και τα μελλοντικά πλάνα τους και σας μεταφέρουμε τις κατατοπιστικότατες απαντήσεις τους!

Πείτε μας 2 λόγια για τη δημιουργία και πορεία των Movement of Static.

Οι Movement of Static δημιουργήθηκαν περίπου πριν τρισήμισι χρόνια από τους:

Δημήτρη Χαριζάνη (κιθάρες)
Πάρη Μουστάκα (κιθάρες-samples)
Κώστα Χαριζάνη (drums)
Φώτη Μάνο (μπάσο)

Ξεκινήσαμε αποκλειστικά με σκοπό την σύνθεση δικών μας κομματιών κινούμενα στο χώρο της post rock σκηνής και τα παρακλάδια της. Έχουμε κάνει αρκετά lives με ιδανικά το πρώτο μας με Naxatras , στο Mountain enduro camp στα Βερδικούσια και με Tides from nebula που ήταν για μας κάτι το μαγευτικό. Εκτός το ότι παίξαμε με μια μεγάλη μπάντα του είδους στην ουσία ήταν και η πρώτη παρουσίαση του EP μας που πρόσφατα κυκλοφορήσαμε.

Τι σημαίνει το όνομα σας;

Το Movement of static ξεκίνησε σαν ιδέα με βάση την στατικότητα . Ήταν κάτι το υπαρκτό για εμάς για ένα διάστημα. Είχαμε πολλά πράγματα μέσα στο μυαλό και στην ψυχή που έπρεπε να ειπωθούν ,αλλά επειδή η μπάντα ξεκίνησε από τους 2 κιθαρίστες στην αρχή ήταν σχεδόν αδύνατο. Έπειτα στην παρέα προστέθηκαν τα drums και το μπάσο και τότε άρχισε να κινείται το πράγμα.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Οι επιρροές μας είναι η ίδια η μουσική. Ακούμε σχεδόν τα πάντα από παραδοσιακά μέχρι extreme πράγματα. Δεν μπορείς να είσαι προσηλωμένος σε ένα είδος μουσικής ή να είσαι κολλημένος μόνο με 5-10 συγκροτήματα.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το πρώτο σας EP με τίτλο «Novelty Seekers» που το βρήκαμε πραγματικά εντυπωσιακό. Μιλήστε μας για τη διαδικασία ηχογράφησης και παραγωγής του δίσκου.

Η διαδικασία της ηχογράφησης του δίσκου ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015. Το όλο project ήταν να γίνει ένας εν μέρη DIY δίσκος, και αυτό όχι τόσο για το κόστος αλλά για να κάνουμε και εμείς το δικό μας ταξίδι μέσα από τον ήχο μας. Ξέραμε ότι θα είναι μια περίεργη διαδικασία γιατί δεν είσαι σίγουρος αν το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που έχεις στο μυαλό σου λόγω μη επαγγελματικής κατάρτισης ως προς την εγγραφή και την παραγωγή. Πρώτα ασχοληθήκαμε με την ηχογράφηση των drums στα Blueberry Productions Co. στην Θεσσαλονίκη (εδώ να ευχαριστήσουμε των Κώστα για την πολύτιμη βοήθεια του) και έπειτα κιθάρες και μπάσο στο σπίτι του ενός κιθαρίστα . Η μίξη όπως και το artwork έγινε από εμάς και τελικό μάστερινκ από τον Incognito M. στο Pineline Music Lab.

Ποια είναι η συνήθης διαδικασία σύνθεσης των τραγουδιών σας;

Συνήθως υπάρχουν κάποιες ιδέες ,είτε intros ,είτε riffs είτε κάποια λούπα τα όποια έχουν δουλευτεί μεμονωμένα στο σπίτι και τα φέρνουμε στο studio. Έπειτα βάζει ο καθένας το δικό του λιθαράκι ,πάνω στα δικά του ακούσματα και βγαίνει το κομμάτι. Πολλές φορές μπορεί να ξεκινήσει από ένα jam και να καταλήξει σε κάτι πολύ όμορφο και να το κρατήσουμε . Υπήρξαν στιγμές που είχαμε ένα κομμάτι «έτοιμο» αλλά στην διαδικασία εγγραφής να αλλάξει τελείως ως προς τους ήχους και τα εφέ, με αποτέλεσμα να «παραποιηθεί» και η ατμόσφαιρα του .

Κανένα από τα 4 κομμάτια του EP δε διαθέτει στίχους, αντιθέτως έχετε δώσει έμφαση στη μουσική και την ατμόσφαιρα που περικλείει τα κομμάτια με το αποτέλεσμα να σας δικαιώνει απόλυτα. Ήταν μία συνειδητή απόφαση αυτό;

Ναι. Πιστεύουμε ότι όταν βάζεις στίχους κατά κάποιο τρόπο (όχι πάντα φυσικά) καθοδηγείς αυτόν τον οποίο θα σε ακούσει. Με την μουσική και την ατμόσφαιρα αφήνεις το άλλον να ταξιδέψει μόνο του, να πάει σε μέρη και παράλληλα σύμπαντα που αυτός θα επιλέξει να πάει. Τώρα, αν φτάσει εκεί που είχες φτάσει και εσύ όταν δημιουργούσες ένα κομμάτι αυτό είναι κάτι το εκπληκτικό . Είναι σαν έχεις συνδεθεί ψυχικά μαζί του , είναι κάτι σαν το σεξ , σαν το άνοιγμα του τρίτου ματιού.

Δραστηριοποιείστε στο χώρο του post rock. Ποια είναι η γνώμη σας τόσο για την ελληνική post rock σκηνή όσο και για την underground σκηνή γενικότερα;

Τόσο στην ελληνική post όσο και γενικότερα στην underground, όπως την ανέφερες, σκηνή υπάρχουν πολύ καλές μπάντες και πραγματικά πολύ αξιόλογες συνθέσεις και απόψεις αν θες γύρω από την μουσική. Το θέμα είναι γιατί τις χαρακτηρίζουμε ακόμα “underground” όμως..;; Η καλή μουσική φτιάχνεται σε μεγάλα στούντιο με μεγάλους μουσικούς εξοπλισμούς ή αρκεί τελικά μόνο η καλή μουσική; Εμείς νομίζω συνειδησιακά είμαστε και πιστεύουμε κάπου στην μέση γιατί αυτό αρκεί για να μεταδώσεις στον άλλον αυτό που έχεις στο κεφάλι σου στο τέλος. Η μουσική ευτυχώς για εμάς έγινε τόσο προσβάσιμη και τόσο ελεύθερη στο να την βρείς και να την ακούσεις αρκεί να έχεις όρεξη και διάθεση να την ψάξεις. Γύρω μας υπάρχουν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές που γράφονται με πολύ προσπάθεια και πολύ μεράκι σε low budget studios και δυστυχώς δεν ακούγονται όσο πρέπει, αυτό είναι κρίμα.

Ποια είναι η άποψή σας για τη στήριξη των ΜΜΕ σε συγκροτήματα του underground rock χώρου;

Ο κόσμος πάγωσε στα ίδια για αρκετά χρόνια και ήταν λογικό με τόση πλύση που δέχτηκε αλλά τα τελευταία χρόνια αν παρατηρήσεις ξαναγυρνά στο να ψάχνει εναλλακτικές μουσικές και να στηρίζει την underground σκηνή. Η όλη η ιστορία των ΜΜΕ είναι τελείως χωρισμένη και ευτυχώς είσαι μόνο εσύ υπεύθυνος ως ακροατής για το τι θες να μάθεις και τι θες να ακούσεις. Υπάρχει ακόμη (πιο αχνά ευτυχώς) ένας διαρκής καταιγισμός στο να στηρίζεται η “κακή” μουσική και το βλέπουμε γύρω μας αυτό, χωρίς όμως να σε αναγκάζει να γίνεις κομμάτι της απαραίτητα οπότε δεν μας αφορά. Πλέον με ένα κλικ είναι διαθέσιμα χιλιάδες κανάλια που έχουν να μιλήσουν για το ύφος που σε ενδιαφέρει και θες να ασχοληθείς ή να ακούσεις. Η ιστορία της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου που ξέραμε τελείωσε μαζί με την εποχή της δισκογραφίας που μάθαμε και μεγαλώσαμε μαζί της ως παιδιά οπότε πλεόν ψάχνεσαι και μαθαίνεις αυτό που θέλεις να μάθεις ρεαλιστικά και μόνο. Πάντα πάνω-κάτω γινόταν αυτό με άλλους ίσως τρόπους αλλά ποτέ τόσο άμεσα.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Movement of Static; Σκοπεύετε να ξαναμπείτε σύντομα στο στούντιο;

Υπάρχουν κάποιες καινούργιες συνθέσεις με λίγο πιο πειραματικά για εμάς πράγματα, πιο ιδιαίτερα. Η μπάντα αρχίζει σιγά σιγά να αποκτάει ένα πιο πολυδιάστατο ήχο έναν πιο ώριμο χαρακτήρα. Οπότε όλο αυτό είναι ένα έναυσμα για εμάς ώστε να μπούμε στο studio και να το αποτυπώσουμε. Προς το παρόν περιμένουμε την ολοκλήρωση του videoclip για το Telomeres ( το πρώτο κομμάτι του EP) και ίσως κάποια lives για τα οποία ακόμα το βλέπουμε όμως. Θέλουμε γενικά τα lives μας να είναι λιγάκι διαφορετικά από το κλασσικό μοτίβο μιας μπάντας που παίζει μπροστά σε ένα κοινό. Πιο διαδραστικά πιο ευάλωτα στα συναισθήματα όχι αποκλείστηκα να προκύπτουν από την μουσική μόνο. Οπότε αυτοσκοπός μας είναι η συνεργασία με διάφορους καλλιτέχνες χωρίς ταμπέλες , χωρίς όρια με ένα κοινό σκοπό. Την δημιουργία.

Που μπορεί ο κόσμος να σας βρει και να μάθει νέα σας στα social media;

Υπάρχει η σελίδα μας στο FB https://www.facebook.com/movementofstatic/ όπου μπορεί κάποιος να μάθει για τυχόν lives η οποιεσδήποτε ανακοινώσεις.
Η σελίδα στο bandcamp https://movementofstatic.bandcamp.com/releases όπου μπορεί κάποιος να προμηθευτεί προς το παρών σε digital μορφή το EP μας και το κανάλι μας στο YouTube https://www.youtube.com/channel/UCzRCgjq03kyncT7jgUuRuTg όπου μπορεί να ακούσει όλο το EP.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;

Να χαίρονται που υπάρχουμε σε έναν κόσμο που η μουσική είναι πλέον άπειρη και να δίνουν ευκαιρίες σε νέα ακούσματα μη κολλώντας σε συγκεκριμένα πράγματα μόνο.

Κλείνουμε με το EP των Movement of Static “Novelty Seekers”, το 30λεπτο μουσικό ταξίδι που σας προτείνω να απολαύσετε!