Μετά τη φοβερή τελευταία τους δουλειά με τίτλο “When fables have a bitter taste” και λίγες μέρες πριν ανέβουν στη σκηνή του modu, οι art of simplicity συστήνονται στο anthem.gr και μας μιλούν για τόσο για το δίσκο όσο και για τη βραδιά που έρχεται.
Οι art of simplicity δημιουργήθηκαν το 2003 από εμένα (Ματθαίος Δακουτρός – βιολί) και το Νίκο Μοίρα (ντράμς), σε μια προσπάθεια να πειραματιστούμε αλλά και να παίξουμε τη μουσική που θα μας άρεσε να ακούγαμε, και κυκλοφορήσαμε το ντεμπούτο μας “Caught in this Iless Storm” το 2007 που έλαβε γενικά θετικής ανταπόκρισης. Το σημερινό line up συμπληρώνουν ο Χρήστος Κουνέλης στη φωνή, ο Δημήτρης Κοσκινάς στη κιθάρα και ο Γιώργος Παγίδας στα τύμπανα, ενώ στις ζωντανές εμφανίσεις μας βοηθάει και η Μυρτώ Τούμπα στα πλήκτρα.
Προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι το οποίο θα καθρεπτίζει τη λογική μας στο να συνθέτουμε μουσική. Γενικά η φιλοσοφία του συγκροτήματος είναι το να παρουσιάζουμε κάτι περίτεχνο με βάθος και ουσία αλλά παράλληλα να μην είναι δυσνόητο, και το όνομά μας δηλώνει αυτή την ισοροπία.
Θα μπορούσα να μιλήσω μόνο για τις δικές μου επιρροές, μιας και αυτό που μας απασχολούσε πάντα ήταν το αν ταιριάζουμε όταν παίζουμε μαζί, με τον κάθε ένα που πέρασε από το συγκρότημα, παρά το αν έχουμε κοινά ακούσματα. Μάλιστα ένας από τους αρχικούς άξονες του συγκροτήματος ήταν το να προσπαθήσουμε να ενώσουμε διαφορετικά ή ετερόκλιτα ακούσματα, αφού έτσι και αλλιώς κανένας μας δεν ακούει ένα είδος μουσικής. Προσωπικά είχα από μικρός “κλασσικά” ακούσματα όπως Beethoven, Shostakovich, Debussy κτλ και αργότερα πέρασα στους Pink Floyd, Pain of Salvation, Psychotic Waltz, αλλά και αργότερα στους In the Woods…, Fields of the Nephilim, Isis και άλλα παρόμοια.
Δουλέψαμε με το Γιάννη Φασουλάκη στο Uprising Studio. Ο Γιάννης ήταν σα να ήταν κανονικό μέλος του συγκροτήματος, μιας και καταλάβαινε τι έπρεπε να αναδειχθεί στα κομμάτια για να ακουστούν καλύτερα, και πρόσθεσε αρκετές ιδέες. Γενικά ήταν μια φοβερή εμπειρία και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.
Εκτός από το Φασουλάκη, που ήταν καθοριστικός παράγοντας, συμμετέχουν και κάποιοι μουσικοί που βοήθησαν με τον τρόπο τους αρκετά στο αποτέλεσμα. Κατ αρχή κάποια παλιότερα μέλη του συγκροτήματος, δηλαδή ο Θοδωρής Καλαντζάκος (TKG), ο Λουκάς Γιαννακίτσας (Borderline Syndrome) και ο Σταύρος Κωνσταντόπουλος, συμπληρώνοντας μέρη της κιθάρας ο πρώτος και του μπάσου οι άλλοι δύο. Μετά ο Jargon από τους Verbal Delirium βοήθησε στα πλήκτρα σε κάποια κομμάτια, και η Νάνσυ Κοντούρι από τους Ouzo the Band πρόσθεσε τα φωνητικά στο “Once”. Βεβαίως πέρα από το καθαρά μουσικό μέρος συνεργαστήκαμε και με τον Γιώργο Χρα που ανέλαβε το artwork, και έκανε καταπληκτική δουλειά!
Κοίταξε φυσιολογικά δοκιμάζουμε διάφορα πράγματα, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για το παρών υλικό, το μεγαλύτερο μέρος του δεν γράφτηκε στο προβάδικο παρά στα σπίτια μας, με προσθήκες στο στούντιο.
Το album είναι concept, όχι τόσο με την έννοια μιας ιστορίας όσο της θεματικής συνοχής. Κοιτάζαμε τους μύθους που φτιάχναμε και τα παραμύθια που μας λέγανε όταν ήμασταν μικροί, πως αυτά χτίσανε την κοσμοθεωρία μας και πόσο χαζά ή μακρυά από την πραγματικότητα φαίνονται σε μια πιο ώριμη ηλικία.
Θα είναι μια ενδιαφέρουσα συναυλία, όπου στη σκηνή θα ανέβουν κάποια πολύ καλά συγκροτήματα. Στις 3 Φεβρουαρίου λοιπόν τη συναυλία ανοίγουν οι AlphaState, που το 2015 κυκλοφορήσαν το “Out of the Black”, οι καλεσμένοι από την Πάτρα Celene, που το album τους “Natale Tenebris” μου άρεσε αρκετά, αρκετά ατμοσφαιρικό και σκοτεινό. Τη σειρά έχουν οι Immesity που κάνανε αρκετό θόρυβο με το album τους “The Isolation Splendour”, παίζοντας μια ωραία μίξη Doom/Gothic με progressive στοιχεία, και στο τέλος θα ανέβουμε εμείς.
Θα παίξουμε όλο το “When Fables have a Bitter Taste”, κάποια αγαπημένα από το πρώτο μας album, καθώς και δυο διασκευές, η μία από ένα πολύ σημαντικό Gothic συγκρότημα, και η άλλη από ένα πολύ σημαντικό progressive metal συγκρότημα.
Γενικά κυρίως τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει κάποιοι πολύ καλοί δίσκοι, το οποίο είναι πάρα πολύ ευχάριστο. Να πω για παράδειγμα ότι ο δεύτερος δίσκος των Methexis είναι για εμένα ότι καλύτερο έχω ακούσει από progressive στην ελλάδα, και ήταν μεγάλη μου τιμή που έπαιξα στην παρουσίαση του δίσκου. Αλλά και μέσα στο 2016 είχαμε ισχυρό “ανταγωνισμό” από άλλες πολύ καλές κυκλοφορίες ελληνικών συγκροτημάτων. Το αν όλα αυτά τα συγκροτήματα θα κάνουν και καριέρα τώρα, αυτό είναι κάτι άλλο και δεν εξαρτάται από το πόσο καλή μουσική βγάζεις.
Αρχικά η συναυλία στο modu, αλλά και μια στη Πάτρα που κανονίζουμε για τις 12 Φεβρουαρίου. Θα κυνηγήσουμε από εκεί και πέρα πιο πολύ να παίξουμε στην επαρχία και ελπίζουμε να καταφέρουμε να κλείσουμε κάποια θέση σε κάποιο φεστιβάλ, εντός ή εκτός ελλάδας. Από εκεί και πέρα έχουμε αρχίσει ήδη να γράφουμε καινούριο υλικό, με πλάνο να κυκλοφορήσει κατά τον επόμενο Φεβρουάριο, αλλά θα δούμε πως θα πάει μέχρι τότε. Πάντως σκοπεύουμε να μην αργήσουμε πάλι!
Το Facebook του συγκροτήματος είναι το https://www.facebook.com/ArtofSimplicity/
ενώ χρησιμοποιούμε και το Twiter https://twitter.com/aosofficial
Υπάρχει βέβαια και το κανάλι μας στο YouTube https://www.youtube.com/channel/UCOuokZoW2p8Xfhlj90z_Bjw
Βεβαίως υπάρχει και το BandCamp του συγκροτήματος, όπου εκτός από την καινούρια μας δουλειά μπορείτε να ακούσετε και να κατεβάσετε τις προηγούμενες μας δουλειές δωρεάν ή με όποιο αντίτιμο θέλετε, αλλά και να προμηθευτείτε merchandise. https://artofsimplicity.bandcamp.com/
Κατά πρώτον ευχαριστούμε, και ελπίζουμε να σας αρέσει η καινούρια μας δουλειά. Από εκεί και πέρα ελπίζουμε να σας δούμε στο modu, ή σε επόμενη συναυλία. Να πω επίσης ότι έχει ξεκινήσει προπώληση στο παρακάτω link: https://www.viva.gr/tickets/music/modu/art-of-simplicity-and-guests/
Περιμένουμε λοιπόν εναγωνίως τη συναυλία των art of simplicity στο modu σε μερικές μέρες!