The Series Corner: Legion

Series October is here και στο anthem.gr κάθε Κυριακή σας παρουσιάζουμε σειρές που παίχτηκαν φέτος, τις λατρέψαμε και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Σήμερα θα ασχοληθούμε με μία νέα υπερηρωική σειρά, η οποία προβλήθηκε στις αρχές του έτους, το Legion.

Μετά τις υπερηρωικές ταινίες που έχουν μπει για τα καλά στην ποπ κουλτούρα, οι εταιρίες βλέπουν την τηλεόραση ως ένα καλό μέσο για να πουν ιστορίες minor ή άγνωστων στο ευρύ κοινό χαρακτήρων, ελπίζοντας το χαμηλό μπάτζετ να μην αποτελέσει εμπόδιο και η ποιότητα του storytelling να κάνει τη διαφορά.

Το Arrowverse παρά τα σκαμπανεβάσματα του συνεχίζουμε να το αγαπάμε για τις πολύ όμορφες στιγμές του, το Gotham επίσης, η συνεργασία Marvel-Netflix είχε εξαιρετικά αποτελέσματα με αποκορύφωμα το αξεπέραστο Daredevil (η συνεργασία με το ABC όχι και τόσο, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία) κι έτσι πριν το The Gifted, η πρώτη live action σειρά με θέμα κάποιον χαρακτήρα από το σύμπαν των X-Men, το Legion, έκανε πρεμιέρα το Φεβρουάριο στο FX, το οποίο είναι ένα πολύ αγαπημένο δίκτυο.

Δημιουργός της σειράς είναι ο Noah Hawley του Fargo, ο οποίος σκηνοθέτησε το πρώτο επεισόδιο και έγραψε τα πρώτα δύο και το όγδοο. Η σειρά αποτελείται από 8 επεισόδια, κάτι που βοηθά στο να είναι η ιστορία δεμένη και σωστά δομημένη.

Ο Legion, κατά κόσμον David Haller είναι γιος του Professor X και ενώ είναι μεταλλαγμένος, έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και η αρχή της σειράς τον βρίσκει σε ένα ψυχιατρείο. Ο David έχει τη δυνατότητα της τηλεπάθειας, του να κινεί αντικείμενα με το μυαλό του και αρκετές ακόμα δυνάμεις, τις οποίες δεν έχει μάθει να ελέγχει. Στο ψυχιατρείο γνωρίζει μία κοπέλα, την Syd Barrett (κρατήστε το όνομα), η οποία θα γίνει η κοπέλα του, ωστόσο στο πρώτο τους άγγιγμα, θα αλλάξουν για λίγο θέσεις. Από εκεί και πέρα, η σειρά παίρνει μία άγρια τροπή με τον David να περνάει από συνεχείς ανακρίσεις, να ξεσπάει, να ξεφεύγει και να βρίσκει προσωρινά καταφύγια, ωστόσο τα προβλήματα δε σταματάνε να εμφανίζονται και ο ίδιος πρέπει να βρει τρόπο να ελέγξει τις δυνάμεις του και να ξεφύγει από αυτούς που τον κυνηγούν.

Το Legion είναι μακράν η πιο ψυχεδελική και ατμοσφαιρική σειρά που έχω δει πρόσφατα και παρά το γεγονός ότι η ιστορία αφορά έναν μεταλλαγμένο υπερήρωα, είναι τελείως διαφορετική από κάθε άλλη υπερηρωική σειρά που θα δεις. Έχει τόσες επιρροές που μπορείς να διακρίνεις ανά τα επεισόδια και παράλληλα είναι τόσο πρωτοπόρα και νεωτεριστική που σε κάνει να απορείς ώρες-ώρες με αυτό που βλέπεις και ποιος νους μπορεί να το συνέλαβε.

Η κινηματογραφία και η σκηνοθεσία, ειδικά του πρώτου επεισοδίου χτίζουν μία απίστευτα σκοτεινή, αλλά ταυτόχρονα ζεστή ατμόσφαιρα που ναι μεν δεν αποξενώνει το θεατή, αλλά δεν κάνει την εμπειρία της θέασης εύπεπτη και εύκολη. Μιλάμε για μία σειρά που σε θέλει 100% προσηλωμένο σε αυτήν, όπου κάθε σκηνή έχει νόημα και που πρέπει να πιάσεις όλες τις γρήγορες εναλλαγές μεταξύ των γεγονότων που περνούν μπροστά από τα μάτια σου. Δε θα ξέρεις τι είναι πραγματικότητα και τι όχι, τι εξελίξεις και ανατροπές ισχύουν και ποιες βρίσκονται σε όνειρα ή οράματα και οι σεναριογράφοι περιμένουν πάντα τη σωστή στιγμή για να σου δώσουν απαντήσεις σε όλα σου τα ερωτήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που την είδα δύο φορές και όχι μία, προκειμένου να πιάσω όλες αυτές τις λεπτομέρειες.

Αν κάτι λάτρεψα είναι πως οι επιρροές δεν περιορίζονται σε άλλα οπτικοακουστικά έργα όπως το Twin Peaks του David Lynch, αλλά και σε μουσικά όπως τα τραγούδια του Syd Barrett που αναφέραμε και πιο πάνω. Το The Piper at the Gates of Dawn και η επιρροή του είναι παντού, καθώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι ψυχεδελικές κομματάρες όπως το Astronomy Domine και το Interstellar Overdrive οπτικοποιήθηκαν από τον Hawley.

Δυνατό κομμάτι της σειράς ήταν και οι ερμηνείες της με τον Dan Stevens ως David και φυσικά την Aubrey Plaza ως Lenny να ξεχωρίζουν, αλλά το Legion διαθέτει ένα 100% ταλαντούχο cast με τους ρόλους να είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των ηθοποιών.

Τέλος και επειδή μιλάμε για μία υπερηρωϊκή σειρά, μην περιμένεις η δράση να μοιάζει με τις εντυπωσιακές σκηνές και τις χορογραφίες του Daredevil και του Arrow, αφού η σειρά θα δώσει βάση στα ψυχικά χαρακτηριστικά και προβλήματα του ήρωα και όχι στο πόσο δυνατός είναι σωματικά, ωστόσο υπάρχουν σκηνές που ο David δείχνει τις δυνατότητες και τις δυνάμεις του και οι οποίες είναι εντυπωσιακότατες και καλογυρισμένες με αποκορύφωμα αρκετές στιγμές του τελευταίου επεισοδίου.

Συνεπώς το Legion είναι μία πολύ εντυπωσιακή σειρά τόσο σεναριακά όσο και οπτικά, η οποία εκμεταλλεύεται τα οφέλη που τους δίνει ένα καλωδιακό κανάλι όπως το FX και προσφέρει ένα τελικό αποτέλεσμα τόσο ιδιαίτερο που λίγοι εκτίμησαν και ακόμα λιγότεροι κατάλαβαν, ωστόσο σε βάθος χρόνου οι προσπάθειες και η ποιότητα της θα αναγνωριστούν.