The Series Corner: Preacher

Series October is here και στο anthem.gr κάθε Κυριακή σας παρουσιάζουμε σειρές που παίχτηκαν φέτος, τις λατρέψαμε και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το Preacher, μία σειρά που βασίζεται στο ομώνυμο graphic novel της Vertigo.

Θα έλεγα πως τα κόμικ της Vertigo έχουν αρχίσει και εκτιμώνται από όλο και περισσότερο κόσμο και οι μεταφορές που γίνονται είναι πάρα πολύ καλές. Έτσι λίγους μήνες μετά το Lucifer και 1μιση χρόνο μετά το iZombie, το Preacher αναλαμβάνει να μας καθηλώσει και το AMC (Breaking Bad, Walking Dead), στο οποίο προβάλλεται η σειρά είναι συνώνυμο της ποιότητας, οπότε ξέρουμε ότι θα πάει καλά.

Πράγματι η σειρά μέχρι τώρα έχει κάνει εξαιρετική πορεία. Δια χειρός Seth Rogen και Evan Goldberg που αφήνουν στην άκρη τις larger than life κωμωδίες για ένα πολύ πιο αισιόδοξο και σοβαρό concept και του Sam Catlin που ήταν σεναριογράφος και συμπαραγωγός στο Breaking Bad, το Preacher ξεκινάει πολύ δυναμικά με την ιστορία να συνδυάζει κωμικά και δραματικά στοιχεία.

Πρωταγωνιστής είναι ο Jesse Custer, ένας ιεροκήρυκας στη μικρή πόλη Annville, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε εγκληματίας. Μία μυστηριώδης δύναμη, η οποία διασχίζει το γαλαξία, προσβάλλει τον Jesse, ο οποίος συνειδητοποιεί πως πλέον έχει τη δυνατότητα να ελέγχει οποιοδήποτε άνθρωπο λέγοντας του τι να κάνει.

Στην πρώτη σεζόν βλέπουμε τον Jesse να προσπαθεί να ανακαλύψει τι ακριβώς είναι αυτή η δύναμη που διαθέτει και φυσικά να πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια και περίεργους “επισκέπτες”. Στη δεύτερη σεζόν που είναι καταπληκτική, ο Jesse ξεκινάει ένα ταξίδι μαζί με τους φίλους του, Tulip και Cassidy προκειμένου να βρει το Θεό με αρκετούς εχθρούς να συνεχίζουν να τον κυνηγούν, ενώ έρχεται σε επαφή με άτομα με τα οποία θα πρέπει να συνεργαστεί και παραθρησκευτικές οργανώσεις, και οι οποίες θα του αποκαλύψουν πολλά μυστικά.

Δε λείπουν φυσικά τα sublots όπως το παρελθόν του Jesse και της Tulip, η σχέση του Cassidy που είναι βαμπίρ με το γιο του και η ιστορία του Eugene ενός πιτσιρικά από το Annville με παραμορφωμένο πρόσωπο που ακολουθεί τις συμβουλές του Jesse μέχρι που ο τελευταίος τον στέλνει στην κόλαση κατά λάθος, όπου βλέπουμε πως παραμορφώθηκε το πρόσωπο του, αλλά και τη ζωή του και την προσπάθεια του να ξεφύγει από τον κάτω κόσμο.

Ξέρω πως όταν διαβάζεις την υπόθεση στις δύο προηγούμενες παραγράφους, σου φαίνεται κάπως τρελή ή αστεία, αλλά η σειρά είναι 100% αγνή διασκέδαση και παρά τους περίεργους χαρακτήρες παίρνει τον εαυτό της ακριβώς όσο σοβαρά χρειάζεται, ανεβάζοντας την επίπεδο κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η σκηνοθεσία είναι σταθερά εξαιρετική αποδίδοντας εξαιρετικά το country feeling του Annville, το jazz πνεύμα της Νέας Ορλεάνης και το σκοτάδι που επικρατεί στην κόλαση. Ο ρυθμός του Preacher είναι αργός στα πρώτα 6-7 επεισόδια, όπου συστήνονται οι χαρακτήρες και έχουμε τα πρώτα arcs, αλλά αυτό αλλάζει στη συνέχεια, όταν και τα γεγονότα παίρνουν από τα μάτια του θεατή πολύ πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να είναι και τα επεισόδια πιο ποιοτικά και πιο ενδιαφέροντα.

Πολύ δυνατό σημείο της σειράς είναι οι ερμηνείες με τον Dominic Cooper ως Jesse, τον Ian Coletti ως Eugene και τον Joe Gilgun ως Cassidy να ξεχωρίζουν, ωστόσο υπάρχει και μία πλειάδα β’ χαρακτήρων με εξαιρετικές ερμηνείες, αλλά η αναφορά και μόνο στο ποιοι είναι αυτοί θα αποτελέσει spoiler. Τέλος, υπάρχουν καλοσκηνοθετημένες σκηνές δράσης, πολλοί πυροβολισμοί και κυρίως αίμα, αφού η βία δεν απεικονίζεται με γραφικό τρόπο, αλλά με απόλυτο ρεαλισμό, δημιουργώντας πολύ όμορφες εικόνες. Θα έλεγα πως όσο αχρείαστο ήταν στο Death Note του 2017, αλλά τόσο τέλειο είναι να το βλέπεις εδώ.

Βγάζοντας ένα γενικό συμπέρασμα, δεν περίμενα να ενθουσιαστώ τόσο πολύ με το Preacher και είναι κρίμα να μη μπορώ να κάνω spoilers σχετικά με την υπόθεση, αλλά είναι μία εξαιρετική σειρά που παρά το ότι αργεί να πάρει μπρος, εξελίσσει άριστα μέχρι στιγμής τους χαρακτήρες, προσφέρει συνεχώς σημαντικές κορυφώσεις της πλοκής και δε σταματάει να σε εντυπωσιάζει με τις αποκαλύψεις της. Όπως και οι υπόλοιπες αυτό το μήνα, προτείνεται ανεπιφύλακτα!