Friday Night Specials: 7 Πράγματα που θα έχουν συμβεί πριν το Μετρό στην Θεσσαλονίκη

Είναι ένας μύθος που περνάει από γενιά σε γενιά, μια ιστορία που έπλασε τη νεολαία, ένα όνειρο χωρίς τέλος. Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή την χώρα που να μην γνωρίζει έστω και λίγο για αυτό τον αστικό μύθο, το σύγχρονο αυτό γιοφύρι της Άρτας που είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Αλλά δεν είναι κακό να κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν και να δούμε την πραγματική ιστορία του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Το 1968 τα πρώτα σχέδια για την δημιουργία μιας δακτυλιοειδούς γραμμής Μετρό στην Θεσσαλονίκη κατατίθενται προς μελέτη, και το 1976, ο τότε Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Πυλαρινός συμπεριλαμβάνει στο προϋπολογισμό του Νομού το Μετρό Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας επίσημα την δημιουργία του. Έτσι, το 1987 ο τότε δήμαρχος Σωτήρης Κούβελας προτείνει την δημιουργία 3 συνολικών γραμμών Μετρό που θα καλύπτουν 7.87 χλμ συνολικά. Όμως, τα έργα για την κατασκευή τους ήταν τόσο αργά, που ύστερα από 2 χρόνια η θητεία του Κούβελα σαν Δήμαρχος τελείωσε το έργο σταμάτησε να χρηματοδοτείται και τελικά εγκαταλείφθηκε το έργο, δημιουργώντας την γνωστή σε αρκετούς ως “Τρύπα του Κούβελα”. Δημοπρασίες άρχισαν το 1992 για την συνέχιση του έργου και μετά από 6 χρόνια και τα απαραίτητα funds μαζεύονται το 2002. Πίσω στο 2017, και το μετρό Θεσσαλονίκης ακόμα να ολοκληρωθεί. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη, πήρε συνολικά 41 χρόνια από το ’76 για να μην ολοκληρωθεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Πέρα από αστικό Μύθο, το Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει καταντήσει αστείο στα μάτια των περισσοτέρων και ένα σωρό ανέκδοτα και memes κοσμούν το χώρο του διαδικτύου. Πληροφορίες, πάντως, λένε ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν το 2020. Για αυτό το λόγο τα έβαλα όλα κάτω, έκανα έρευνες, και πάνω από όλα ετοίμασα τα χειρότερα αστεία της και σας παρουσιάζω 7 πράγματα που θα έχουν συμβεί πριν ολοκληρωθεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

1. Η τριλογία των Sequel του Star Wars θα έχει ολοκληρωθεί.

Με το Last Jedi να έρχεται σε δύο βδομάδες στη μεγάλη οθόνη και η έκδοση του Star Wars Episode IX να γίνεται κάπου στο 2019, είναι φανερό πως θα έχουμε την απάντηση για το ποιος είναι ο πατέρας της Rey, πριν καν προλάβουν οι Θεσσαλονικείς να μετακινούνται με ευκολία και άνεση στην πόλη τους. Παράλληλα προσθέτοντας αλάτι στην πληγή, σύμφωνα και με τον Mark Hamill οι ιδέες για τη συγκεκριμένη τριλογία είχαν ξεκινήσει το 1976, που σημαίνει ότι το force νίκησε καθαρά και τίμια την μπουγάτσα με το φραπέ για το ποια από τις 2 ιδέες θα ολοκληρωθεί πρώτη.

2. MCU (Marvel Cinematic Universe)MetrothessalonikisΣυνολικά το MCU έχει δημιουργήσει 17 διαφορετικές ταινίες μέχρι σήμερα (21 με όσες θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2018) και μέχρι το 2020 θα έχει φτάσει 24 . Συνολικά τα κόστη για όλες αυτές τις ταινίες ξεπερνούν τα 4 δις και κάνουν το Μετρό της Θεσσαλονίκης να φαίνεται μικρό μπροστά τους. Παράλληλα, θα υπάρχουν συνολικά 14 σειρές στο ίδιο cinematic universe. Ποιος ξέρει ίσως σε μια από την σειρές ή από τις ταινίες στο μέλλον υπάρξει μια εκδοχή της Θεσσαλονίκης που έχει Μετρό (σε Sci-fi μόνο).

3. Το τέλος του Flash

To 2020 η Adobe θα σταματήσει οριστικά την υποστήριξη της πλατφόρμας του Flash, προχωρώντας στο πιο απλό και εύχρηστο HTML5. Όλοι έχουμε μια ανάμνηση να παίζουμε παιχνίδια στο Browser χάρη στο Flash Player. 24 χρόνια πορείας. Πρόκειται για ένα τέλος εποχής, και είναι πραγματικά λυπητερό που κανείς από το 1996 δεν έκατσε να φτιάξει ένα παιχνίδι βασισμένο στο συγκεκριμένο μετρό (ή έστω ένα flash animation).

4. Η παραγωγή 3d printed οργάνων θα γίνει το σίγουρο μέλλον.

Ήδη μπορούμε να παράγουμε 3d “ζωντανούς” ιστούς, και μέχρι το 2020 εκτιμάται πως θα μπορούμε να εκτυπώνουμε “ζωντανά” όργανα και να τα χρησιμοποιούμε για μεταμοσχεύσεις. Δυστυχώς, είναι λίγο νωρίς για ολόκληρα άκρα και έτσι οι Θεσσαλονικείς δεν θα μπορούν να δημιουργήσουν τέταρτο χέρι για να συνοδεύει το τρίτο που δημιουργήθηκε μετά από βουτιά στο Θερμαϊκό.

5. Το τραμ του Πειραιά θα ολοκληρωθεί το 2018

Εδώ και 4 χρόνια βασανίζονται οι δημότες του Πειραιά με τα εργοτάξια για τις νέες στάσεις του τραμ που θα περνάνε μέσα από τη πόλη. Και πάλι όμως δεν συγκρίνεται με τα 41 χρόνια που τυραννάει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης η όλη ιστορία με το Μετρό. Δεν θέλουμε να μπαίνουμε σε συμπεράσματα, αλλά λογικά ο εσπρέσο κάνει καλύτερη δουλειά από το φραπέ.

6. Θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για την κυριαρχία των μηχανών

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που είχε κάνει ο Dave Evans της Cisco Systems, το 2020 ένας υπολογιστής αξίας 1000 δολαρίων θα έχει την ίδια ισχύ επεξεργασίας με το ανθρώπινο εγκέφαλο. Ποιος ξέρει μπορεί να αποκτήσουν και νοημοσύνη για να βοηθήσουν στην κατασκευή του Μετρό. Ή μπορεί να γυρίσουν στο παρελθόν και καταστρέψουν κάθε συσχέτιση Θεσσαλονίκης και Μετρό. Δεν βλέπουμε κανένα αρνητικό σε αυτή την ιδέα.

7. Απόλυση από το στρατό

Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει η θητεία 2 εκ των συντακτών του Anthem.gr, του Τζανέτου και του Νικόλα. Με ποια βαριά καρδιά θα τους πούμε ότι 9 μήνες που ήταν απομονωμένοι, χωρίς Ίντερνετ φυσικά και ενώ φυλούσαν το Μέτωπο πως δεν υπάρχει ακόμα μετρό στην Θεσσαλονίκη; Πως θα πούμε σε αυτές τις 2 ψυχές ότι θα πρέπει να περιμένουν άλλα 2 χρόνια και ίσως, ΙΣΩΣ, τότε θα υπάρχει Μετρό; Τουλάχιστον θα υπάρχει Τραμ στο Πειραιά για παρηγοριά.

Συμπέρασμα

Πολλά γεγονότα θα συμβούν πριν ολοκληρωθούν τα έργα, και ακόμα περισσότερα αν καθυστερήσει ξανά. Ένα είναι σίγουρο: τα αστεία, τα ανέκδοτα και τα memes γύρω από το Μετρό θα μείνουν στην ιστορία. Θα κοιτάνε τα παιδιά των παιδιών μας για το Μετρό την ημέρα των εγκαινίων και θα γελούν με υπερηφάνεια.

Γιατί Μετρό υπάρχουν πολλά, Θεσσαλονίκης, όμως, ΚΑΝΕΝΑ.

Καλό Βράδυ.

Bonus Conspiracy Theory: Ο κόσμος δεν θα καταστραφεί

Έχουμε επιβιώσει 2000 και 2012 από την “σίγουρη” και ολοκληρωτική καταστροφή του Κόσμου. Ο κόσμος όλο φαίνεται να τελειώνει και όλο συνεχίζει. Η απάντηση είναι απλή. To Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα παράδοξο που, επειδή δεν ολοκληρώνεται, κρατάει σαν στήριγμα όλες τις καταστροφές που είναι έτοιμες να πέσουν στη Γη.

Αυτός ο μετεωρίτης που πρόσφατα εμφανίστηκε από το πουθενά; Δεν πέφτει, γιατί δεν ξέρει πως να πλοηγηθεί στην πόλη χωρίς Μετρό. Η Μαύρη Τρύπα του CERN; Την απορρόφησε η “Τρύπα του Κούβελα”. Ο Αντίχριστος και η στρατιά του από Νεφελίμ; Δεν έχει αρκετά λεφτά να χρηματοδοτήσει το Μετρό.  Οι εξωγήινοι που ετοιμάζουν εισβολή; Περιμένουν να βγουν και ηλεκτρονικά εισιτήρια. Με το που φτιαχτεί το Μετρό θα πέσει η τελευταία προστασία που έχει αυτός ο πλανήτης ενάντια σε όλους τους εισβολείς.