The Series Corner: JoJo’s Bizarre Adventure, Part 3: Stardust Crusaders

JojoStardustCrusaders2

Το 1989 ήταν η χρόνια που σήμανε την μεγαλύτερη αλλαγή στις ιστορίες των JoJo, με το Stardust Crusaders ως το 3ο μέρος του JoJo’s Bizarre Adventure. Αυτή η αλλαγή ήταν τόσο καθοριστική που και μετά από 30 χρόνια, έχει παραμείνει στην πλοκή. Ποια ήταν αυτή η αλλαγή; Θυμάστε την Ενέργεια Χάμον, που χρησιμοποιούσαν οι χαρακτήρες στις μάχες τους; Πλέον, έκανε στην άκρη, και οι μάχες γίνονται μέσω των Stands. Τι είναι τα Stands; Είναι η ενσάρκωση του μαχητικού πνεύματος της ψυχής του κάθε ανθρώπου. Αυτή η ενσάρκωση είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο, με διαφορετικές ικανότητες και διαφορετική μορφή(από Ανθρωπόμορφη εμφάνιση μέχρι και την μορφή κάποιου οχήματος, τα όρια, αν υπάρχουν είναι λιγοστά.)

Τα Stands, όπως είναι λογικό στην αρχή, μπέρδεψαν το κόσμο. Κάποιοι τα λάτρεψαν, άλλοι δεν νοιαστήκανε, και υπήρχαν μερικοί που παράτησαν το JoJo για αυτό τον λόγο. Ένα πράγμα ήταν σίγουρο, τα Stands ήρθαν για να μείνουν.

Πέρα όμως από τα Stands, τι άλλο ήταν το Stardust Crusaders; Ήταν ένα ταξίδι, διαφορετικό από τα άλλα, διότι όσο σημαντική ήταν η διαδρομή, άλλο τόσο σημαντικό ήταν ο προορισμός. Μια διαδρομή, γεμάτη επικίνδυνους κακοποιούς, θανάσιμες παγίδες, και όλο το κόσμο να είναι εναντίων των πρωταγωνιστών.(Ναι, των.) Όμως, ήταν και μια διαδρομή γεμάτη επικές μάχες που μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ήταν απρόβλεπτες, ξεκαρδιστικές σκηνές, και πλοκή που άφηνε το κοινό με μια τρύπα στην καρδιά όταν τελείωσε.

tumblr_static_1w11tjfglkckgskco4skgwcso

Story

Επόμενος σταθμός για τις περιπέτειες των Joestar, η Ιαπωνία του 1989, με το πλέον Παππού Joseph Joestar, ύστερα από ένα μήνυμα από την κόρη του, Holly Joestar, να σπεύδει να την επισκεφτεί.(να σημειωθεί ότι ο Joseph δεν έχει ιδιαίτερη εκτίμηση για την Ιαπωνία και τους Ιάπωνες, καθώς ένας Ιάπωνας παντρεύτηκε την κόρη του.) Στο μήνυμα της, η Holly αναφέρει, πως ο εγγονός του, Kujo Jotaro, πήγε και κλείστηκε μόνος του οικειοθελώς στην φυλακή. Καταφθάνοντας στην φυλακή ο Joseph και πηγαίνοντας να μιλήσει με τον Jotaro, ο Jotaro του εξηγεί πως έκλεισε το εαυτό του στην φυλακή, φοβισμένος ότι θα κάνει κακό σε κόσμο, επειδή τον έχει κυριεύσει, κατά τον ίδιο, ένα κακό πνεύμα.

Jotaro-anime-bullet

Με τα πολλά(και ύστερα από μια απόπειρα αυτοκτονίας του Jotaro για να αποδείξει την ύπαρξη του πνεύματος), ο Joseph του εξηγεί πως δεν τον έχει κυριεύσει κάποιο πνεύμα, αλλά έχει αποκτήσει ένα Stand(με το όνομα Star Platinum), το οποίο δημιουργήθηκε, λόγω της ξαφνικής επανεμφάνισης του Dio Brando, του Βαμπίρ που είχε αντιμετωπίσει πριν από εκατό χρόνια ο Jonathan Joestar, με αποτέλεσμα να αποκτήσει και ο Joseph Stand(Hermit Purple). Για να του αποδείξει ότι έχει δίκιο, ο Joseph του παρουσιάζει τον συνεργάτη του, Avdol, ο οποίος έχει και αυτός Stand, με το όνομα Magician’s Red. Έτσι, ο Jotaro αποφασίζει να βγει από την φυλακή….

Οι μέρες περνάν και ξαφνικά ο Jotaro βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν δολοφόνο που έστειλε ο Dio να τον σκοτώσει. Ο δολοφόνος αυτός, με το όνομα Noriaki Kakyoin, παλεύει με το Stand του(Hierophant Green) μέχρι τελικής πτώσεως ενάντια στο Jotaro, αλλά δεν καταφέρνει να τον νικήσει. Ύστερα από την μάχη, αποδεικνύεται ότι ο Kakyoin ήταν υπνωτισμένος από τον Dio, και χωρίς να ‘ναι επηρεασμένος από τις δυνάμεις του Βαμπίρ, γίνετε φίλος με το Jotaro.

Ejcu

Ξαφνικά, η μητέρα του Jotaro αρρωσταίνει και λόγος της αρρώστιας αυτής είναι ότι απέκτησε και αυτή Stand, αλλά το σώμα της δεν μπορεί να το αντέξει, και ο μόνος τρόπος να μην πεθάνει, είναι να καταστραφεί ο Dio. Έτσι, ο Jotaro, o Joseph, o Avdol και ο Kakyoin, ξεκινάν ένα ταξίδι προς την Αίγυπτο(που μαθαίνουν ότι βρίσκεται ο Dio, χάρη στο Stand του Joseph) για να σκοτώσουν τον Dio, να διαλύσουν τα σχέδια του και να σώσουν την Holly. Στην αρχή του ταξιδιού τους θα συναντήσουν και τον Jean Pierre Polnareff, άλλο ένα υπνωτισμένο δολοφόνο του Dio, και θα έρθουν αντιμέτωποι με το Stand του Silver Chariot. O Polnareff, ύστερα από την ήττα του θα τους ακολουθήσει στο ταξίδι τους, ενώ παράλληλα θα ψάχνει για τον δολοφόνο της αδελφής του…

AffectionateRecklessGoose-size_restricted

Το ταξίδι αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Ο Dio έχει μαζέψει ένα στρατό από δολοφόνους με Stands, με τους περισσότερους να μην είναι καν υπνωτισμένοι, απλά να θέλουν είτε να βοηθήσουν τον Dio είτε να βγάλουν λεφτά. Κάθε μέρα ταξιδιού, άλλες δύο παγίδες θανάτου, αλλά οι πρωταγωνιστές μας είναι οπλισμένοι με πείσμα να μην αφήσουν τίποτα να τους εμποδίσει….

Score: 8/10 Από την αρχή μέχρι το τέλος το Stardust Crusaders καταφέρνει και παραδίδει. Καμιά μάχη δεν μοιάζει με άλλη, τα plot twist, πετάγονται από κάθε γωνία και δε σε αφήνουν να σηκωθείς από την καρέκλα σου.

Bonus: Stand Names

Σχεδόν κάθε Stand σε αυτό το part, έχει αποκτήσει το όνομα του από μια κάρτα Ταρό, με τα χαρακτηριστικά του να ταιριάζουν την συγκεκριμένη κάρτα. Ένα έξτρα flavour που αξίζει να αναφερθεί. 

Extra Score: ‘

Art Style & Animation

Το Art Style παραμένει το κλασσικό που όλοι οι φανς ξέρουμε και αγαπάμε, αλλά σίγουρα έχουν υπάρξει βελτιώσεις. Το animation με άνεση μπορούμε να πούμε ότι έχει βελτιωθεί, και παρόλο που οι animators έπρεπε να φτιάξουν τα διπλάσια επεισόδια από τα δύο προηγούμενα parts μαζί, απέδωσαν σε εντέλεια.

giphy

Score: 9/10 Σχεδόν αγγίζει την τελειότητα, σχεδόν…

Characters

Ο Jotaro είναι ο Badass JoJo, με κάθε έννοια της λέξης, παραμένει ψύχραιμος μέχρι το τελευταίο λεπτό και γενικά, όποιος κάνει το λάθος να τον αντιμετωπίσει, στο τέλος το μόνο που καταφέρνει είναι να φάει άπειρες μπουνιές από το Stand του.

tenor

Αλλά, όπως αναφέρθηκε και πριν, ο JoJo του Part 3 δεν είναι ο μόνος πρωταγωνιστής του Part. O Joseph ακόμα συνεχίζει και προσφέρει την ακαταμάχητη προσωπικότητα του στην σειρά, ενώ ο Avdol, o Kakyoin, και ο Polnareff, όλοι τους έχουν αρκετά επεισόδια αφιερωμένα στον καθένα ξεχωριστά.

Το μόνο “κακό” με τους χαρακτήρες του Part 3, είναι οι κακοί. Αν και μερικοί από αυτούς επανεμφανίζονται, είναι φανερό ότι είναι φτιαγμένοι να τους νικάν οι πρωταγωνιστές. Αυτό, που εννοώ, είναι ότι κάθε κακός στην σειρά καταφέρνει σχεδόν να νικήσει τους πρωταγωνιστές και στο τέλος χάνει(πάντα ύστερα από μια έξυπνη ατάκα, του πρωταγωνιστή). Αυτό, αν και συνέβαινε και στα προηγούμενα parts του JoJo, επειδή το Part 3 είναι διπλάσιο σε διάρκεια, εμφανίζεται σε σχεδόν κάθε επεισόδιο και κουράζει. Εξαιρέσεις του κανόνα, o Vanilla Ice και ο Dio Brando, οι δύο τελικοί κακοί της υπόθεσης.

RectangularHighBadger-small

Score: 8/10 Αν και οι πρωταγωνιστές τραβάνε αρκετά καλά την πλοκή, η πληθώρα των κακών που είναι παρόμοιοι ο ένας με τον άλλο κουράζει.

Bonus: Iggy

Στα αρχή της δεύτερης σεζόν, ένα νέο μέλος μπαίνει στην ομάδα του Jotaro. Ένας σκύλος με το δικό του Stand, ο Iggy. Περήφανος, αστείος και μοναδικός, ο Iggy μέχρι τέλους, ήταν μια ευχάριστη προσθήκη στο cast.

efd

Extra Score: ‘

Opening & Ending Theme

To Part 3 είναι το πρώτο part με παραπάνω από 2 openings, δίνοντας στο κοινό ακόμα περισσότερη ποιοτική μουσική. Το Stand Proud του Jin Hashimoto και το End of the World που είναι ένα τρίο μεταξύ του Coda, του Jin και του Tommy Tominaga (των τριών τραγουδιστών των τριών προηγούμενων openings.) είναι τραγούδια που δεν αφήνουν κανένα παραπονεμένο.

Από την άλλη, το Walk like an Egyptian, των Bangles και το Last Train Home των Pat Metheny, αν και δεν είναι το roundabout των Yes που είχαμε συνηθίσει για κλείσιμο, κάνουν μια σχεδόν εξίσου καλή δουλειά.

Score: 9/10 Δεν έχει roundabout πλέον για ending, και είναι μια απώλεια που την νοιώθουμε ακόμα και σήμερα.

Score

Το Stardust Crusaders, είναι το Part του JoJo, που προσπάθησε καινούργια πράγματα και στην πορεία απέδωσε και έθεσε ένα νέο standard για την σειρά. Tα Stands ήρθαν για να μείνουν, και προσωπικά ήταν μια αναγκαία αλλαγή που έφερε καθαρό αέρα στην σειρά.

8.5”/10 Très Bien!

Qy8c