Συνέντευξη “Beyond This Earth”

Beyond01
Οι Beyond This Earth, heavy rock συγκρότημα από τη Λιβαδειά

Είδα για πρώτη φορά live τους Beyond This Earth τον περασμένο Δεκέμβριο στο Death Disco. Μου έκανε εντύπωση η πολύ δυναμική εμφάνισή τους και χαίρομαι πάρα πολύ που τους φιλοξενούμε στο anthem.gr, καθώς είναι η πρώτη συνέντευξη που επιμελούμαι μετά από πάρα πολύ καιρό. Οι ίδιοι φρόντισαν να δώσουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μας για τους ίδιους, το δίσκο τους και τα μελλοντικά τους πλάνα!

Πείτε μας 2 λόγια για τους Beyond This Earth. Ποιο είναι το lineup;

Οι BtE δημιουργήθηκαν 5 χρόνια πριν – μάλιστα πρόσφατα παίξαμε  το επετειακό μας live στην πόλη-έδρα μας, τη Λιβαδειά – από μια παρέα φίλων με κοινό ενδιαφέρον τη μουσική και τη δημιουργία. Η μπάντα αποτελείται απ’ τους: Άκη Κοσμίδη (φωνή), Βαγγέλη Κατσαμπέκη (κιθάρα), Χρήστο Αδάμ (κιθάρα), Βαλάντη Δάφκο (μπάσο) και Πάρη Γάτσιο (τύμπανα).

Πως σκεφτήκατε το όνομά σας;

Το όνομα ήταν μια ιδέα του Χρήστου που με τον τρόπο αυτό ήθελε να συνδέσει την πραγματικότητα με την φαντασία, δίνοντας ταυτόχρονα και το μουσικό αλλά και στιχουργικό στίγμα της μπάντας.

Σε ποιο είδος θα κατατάσσατε τη μουσική σας;

Δεν είναι κι εύκολο να βάζεις “ταμπέλες” στη μουσική σου, ειδικά όταν σ’ αυτή κρύβονται διάφορα μουσικά είδη, αλλά μάλλον θα την κατατάσσαμε στον ευρύτερο χώρο του heavy rock, με metal και ψυχεδελικά στοιχεία.

Beyond03

Ποιοι καλλιτέχνες αποτελούν επιρροές σας;

Οι επιρροές του κάθε μέλους μας είναι τουλάχιστον… ετερόκλητες! Πέραν του τι θα βρει κανείς στις δισκοθήκες μας, οι καλλιτέχνες που μας επηρέασαν μουσικά ξεκινούν απ’ τη δεκαετία του ’60 και καταλήγουν στο σήμερα. Είναι όλες αυτές οι μπάντες που “χάραξαν” τον καθέναν από μας, που μας έκαναν να ασχοληθούμε με τη μουσική και που ακούμε τους δίσκους τους ακόμα και σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Black Sabbath, Metallica, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Pink Floyd, Pantera, System of a Down, Karma to Burn, Clutch, Kyuss, Isis, Uncle Acid and the Deadbeats κλπ.

Πριν από περίπου 2 χρόνια κυκλοφόρησε ο πρώτος full length δίσκος σας, το εκρηκτικό “Universal Fury”. Μιλήστε μας λίγο για τη διαδικασία ηχογράφησης και παραγωγής του, καθώς και τους ανθρώπους που συνεργαστήκατε για αυτήν την προσπάθεια.

Έπειτα απο πολλές πρόβες, όταν και ολοκληρώσαμε την σύνθεση του υλικού, αποφασίσαμε να κάνουμε την παραγωγή του δίσκου μόνοι μας. Κατα συνέπεια ο δίσκος ηχογραφήθηκε κατά διαστήματα, από το Δεκέμβρη του ’15 ως την άνοιξη του ’16 όπου και ολοκληρώθηκε. Οι κιθάρες, το μπάσο και οι φωνές ηχογραφήθηκαν στο “One Take Recordings” στη Θήβα απ’ τον κιθαρίστα μας, τον Βαγγέλη, ο οποίος ανέλαβε και τη συνολική μίξη του άλμπουμ, ενώ τα τύμπανα ηχογραφήθηκαν στο “Locomotive Sound Studio” της Λαμίας απ’ τον Έκτορα Σόχο. Το mastering ανέλαβε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στα “Sweetspot Productions” στην Αθήνα. Το artwork είναι μια δουλειά του Δημήτρη Βρεττού, το λογότυπο και το layout  έγινε από τον Νίκο Λύτρα (Antithesis). Τέλος η κοπή των cd έγινε επαγγελματικά σε εξιδεικευμένους συνεργάτες με τη μέθοδο του replication (μήτρα) και τέλος αναλάβαμε μόνοι μας τη διάθεσή τους. Το όλο εγχείρημα ήταν μια πολύμηνη διαδικασία, όπου με αφοσίωση, πολλή δουλειά, μεράκι και κόπο, καταλήξαμε στον δίσκο μας, το “Universal Fury”, ο οποίος μας δικαιώνει πλήρως.

Ποια είναι τα θέματα που πραγματεύονται οι στίχοι σας στο δίσκο;

Oι στίχοι έχουν να κάνουν με τη τις ζωές μας. Με το πως τοποθετείται ο κάθε άνθρωπος απέναντι στην κοινωνία και τον εαυτό του, τις αντιδράσεις του και την ψυχολογία του σε αποσπάσματα της ζωής, τις διεξόδους που μπορεί να ψάχνει στον σύγχρονο τρόπο ζωής, την κοινωνική αποξένωση, τη μοναξιά, ζητήματα ελευθερίας και πολιτικών –κοινωνικών εξελίξεων. Φαινομενικά, ακροβατούν ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, ομώς στην ουσία αποτυπώνουν βιώματα και μνήμες, βαθύτερες σκέψεις και ανάγκες.

Ποια είναι η συνήθης διαδικασία συγγραφής τραγουδιών;

Εν αρχή ειν’ τα Riff! Όλα ξεκινούν από μια κιθαριστική ιδέα ή μια διαδοχή riff που σφυρηλατούνται στις πρόβες. Έπειτα δουλεύουμε την φωνητική γραμμή, γράφονται οι στίχοι και τελικά όλα μαζί σμιλεύονται ως μια ολοκληρωμένη πρόταση.  Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε τα κομμάτια μας από την αρχή, απ’το EP, στο Full-length καθώς και στις καινούριες συνθέσεις για το νέο μας δίσκο.

Beyond04

Στο live που σας είχα παρακολουθήσει πριν ένα μήνα στο Death Disco, η παρουσία σας ήταν πάρα πολύ δυναμική. Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι σε ζωντανή εκτέλεση και ποιο είναι αυτό που ξεσηκώνει περισσότερο τον κόσμο;

Η ενέργεια στα live μας είναι μια δυνατή κι αμφίδρομη διαδικασία! Έχουμε πάθος γι’ αυτό που κάνουμε και θέλουμε να το βγάλουμε όσο καλύτερα μπορούμε προς τον κόσμο, τόσο παικτικά όσο και ως σκηνική παρουσία. Η αλληλεπίδραση με το κοινό είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε εμφάνιση και είναι αυτό που κάνει ακροατή και μπάντα να γίνουν ένα κατά τη διάρκεια του live.

Γουστάρουμε σίγουρα να παίζουμε ζωντανά όλα μας τα κομμάτια, κάθε κομμάτι για διαφορετικό λόγο. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το “Showdown”, που ήταν και το video clip του δίσκου, ξεσηκώνει το κοινό σε κάθε live κι εμείς σίγουρα λατρεύουμε τις αντιδράσεις αυτές! Το ομώνυμο ‘’Universal Fury” για το δυναμισμό του, τη σαρωτική rock n roll διάθεση και το λυτρωτικό-ψυχεδελικό φινάλε. Ευχαριστιόμαστε σίγουρα τις ψυχεδελικές πτυχές της μπάντας, γι’ αυτό και κομμάτια όπως το “Liberty” δε λείπουν ποτέ απ’ το set μας!

Το heavy rock στην Ελλάδα έχει γνωρίσει άνθιση τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι η γνώμη σας τόσο για τη heavy rock σκηνή, όσο και για τον underground rock και metal χώρο;

Είναι σίγουρα πολύ ευχάριστο ν’ ανθίζει η μουσική σε οποιοδήποτε χώρο, πόσο μάλλον όταν είναι στο είδος που αγαπάμε, ειδικά σε μια χώρα που ενώ πάντοτε είχε rock-metal κοινό, παραδοσιακά, ποτέ δεν έτυχαν συγκροτήματα του χώρου μιας πιο mainstream αποδοχής – εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, πράγμα που από τη μια κράτησε “αγνή” την αισθητική και δημιουργία των συγκροτημάτων, απ’ την άλλη όμως στέρησε μεγάλες ευκαιρίες κι αναγνώριση στην κάθε σκηνή. Η rock-metal μουσική σε όλες τις εκφάνσεις της είναι ζωντανή στη χώρα μας, έχει χαρακτήρα, επαγγελματισμό κι εξελίσσεται. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστεύουμε πως αυτό θα συνεχιστεί!

Τι πιστεύετε για τη στήριξη των ΜΜΕ σε underground συγκροτήματα;

Εάν εξαιρέσουμε προσωπικές προσπάθειες ανεξάρτητων μέσων, τους οποίους πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτό, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποστήριξη σε πιο underground μονοπάτια από κανένα ΜΜΕ.

Η έδρα του συγκροτήματος βρίσκεται στη Λιβαδειά. Τι δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει ένα συγκρότημα που εδρεύει στην επαρχία;

Ενώ καλλιτεχνικά οι δυσκολίες δεν “ξεχωρίζουν” επαρχία ή όχι, σίγουρα τα live, οι ηχογραφήσεις και η επικοινωνία δυσχεραίνουν όταν δε μένεις σε μεγάλο κέντρο. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για κάθε μουσική ανησυχία μας και δε λογαριάζουμε τα χιλιόμετρα όταν κανονίζουμε τα live μας! Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε χρόνο παίζουμε εκτός από Λιβαδειά, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κι άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Beyond02

Στο τελευταίο live σας στο Death Disco, παίξατε κομμάτια που όπως ανακοινώσατε, ήταν από το καινούριο album που ετοιμάζετε. Πότε υπολογίζετε ότι θα είναι διαθέσιμο να το ακούσουμε;

Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε στο στάδιο της σύνθεσης, με πολλές κι ενδιαφέρουσες ιδέες που περιμένουν να πάρουν σάρκα και οστά στο στούντιο. Είναι απ’ τις πιο δημιουργικές φάσεις της μπάντας και σίγουρα δεν πρόκειται να βιαστούμε και να κάνουμε εκπτώσεις. Άρα σίγουρα θα χρειαστούν κάποιοι μήνες ακόμη!

Εκτός από το δεύτερο δίσκο, τι άλλο επιφυλάσσει το μέλλον για τους Beyond This Earth;

Live, live, live… και πάλι live!

Που μπορεί να σας βρει ο κόσμος στα social media;

Έχουμε τη γνωστή like page στο Facebook: https://www.facebook.com/BeyondThisEarthband/

καθώς και τις παρακατω:

Instagram: https://www.instagram.com/beyondthisearthofficial/

Bandcamp: https://beyondthisearth.bandcamp.com/releases

και E-mail: [email protected]

Σύντομα θ’ ανέβει και η ιστοσελίδα της μπάντας!

www.beyondthisearth.com

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;

Στηρίξτε την εγχώρια σκηνή, έχει πολλά να πει κι ακόμη περισσότερα να δώσει! Σας περιμένουμε να χτυπηθούμε μαζί στις επόμενες εμφανίσεις μας!

Κλείνουμε με το Showdown, ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι του Universal Fury, το οποίο περιμένω να ξανακούσω live πολύ σύντομα: