Six Songs: Κομματάρες που λατρέψαμε στο FIFA την τελευταία εξαετία

FIFA15_Neymar-1050×600

Γουάου! Απλά γουάου, δεν περίμενα τέτοια αντίδραση και ανταπόκριση στο πρώτο άρθρο του αφιερώματος του Six Songs. Το σχολιάσατε, προτείνατε νέα κομμάτια, αναπολήσατε το FIFA και τις στιγμές που παίζατε PS με τους φίλους σας! Ακριβώς όπως το είχα σκεφτεί, όταν ξεκινούσα να το γράψω. Χαίρομαι για τη 00s νοσταλγία που σας πρόσφερα και θα εξετάσω την περίπτωση να κάνουμε ένα sequel του άρθρου με περισσότερα τραγούδια από το FIFA στα 00s.

Σήμερα το σκηνικό αλλάζει. Είπαμε να πιάσουμε την εξαετία 2013-2018 με τον αδερφό μου (που μαζί κάναμε τις επιλογές), αλλάζοντας ωστόσο λίγο τους κανόνες. Αυτή τη φορά έχουμε δύο τραγούδια που περιλαμβάνονταν στο ίδιο παιχνίδι και τραγούδια που έγιναν χιτάκια και εκτός FIFA. Το προσεγγίσαμε περισσότερο με βάση το τι μας κόλλησε στο μυαλό και όχι τι ήταν πιο ψαγμένο ή έκανε γνωστό το FIFA. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ξανά!

1. Avicii – The Nights

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2015

Ο Σουηδός είναι ένας από τους πιο αδικοχαμένους καλλιτέχνες και μπορεί να μας άφησε πέρυσι, αλλά η μουσική του κληρονομιά είναι αρκετά μεγάλη. Έδωσε τόσο στο Pro Evolution Soccer όσο και στο FIFA του 2015 δύο κομμάτια που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των καλύτερων της δισκογραφίας του. Tο The Nights προφανώς συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων και πιο κολλητικών τραγουδιών που έχουμε ακούσει τόσα χρόνια στο FIFA. Έχει αυτήν την πανέμορφη εισαγωγή, το χορευτικό beatάκι, το πολύ αισιόδοξο ρεφρέν που τραγουδάς με ένα χαμόγελο. Το ποδοσφαιράκι και τα games είναι κάτι που αγαπάμε και αυτού του είδους η αγάπη εκφράζεται με τέτοια τραγούδια.

2. Smallpools – Dreaming

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2014

Αν έπρεπε να κάνω ένα Six Songs με το τι ακριβώς είναι ένα τραγούδι στο FIFA, το Dreaming θα ήταν μία από τις πρώτες μου επιλογές αδιαμφισβήτητα. Indie pop με alternative rock και electronic στοιχεία από ένα συγκρότημα όχι ιδιαίτερα γνωστό. Exactly how I like my FIFA song! Όπως και να ‘χει, οι Smallpools γράψανε ένα τραγούδι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα κάτι τύπων σαν και μένα που μπορούμε να περιπλανιόμαστε στο κεντρικό μενού με τις ώρες και να κάνουμε customise την παραμικρή ατέλεια. Έχει dance στοιχεία που σε κάνουν να κουνάς ρυθμικά το κεφάλι και αποτελεί διασκεδαστική παρέα.

3. Bastille – Send Them Off

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2017

Αν φτιάχναμε αντίστοιχη λίστα για το Pro Evolution Soccer, το Pompeii των Bastille θα το περιλαμβάναμε σίγουρα. Το Send Them Off ωστόσο είναι ακόμα καλύτερο και πιο χορευτικό-ρυθμικό, όπως ακριβώς ταιριάζει στο mood του FIFA, οπότε οι Βρετανοί καταλαμβάνουν και εδώ μία θέση. Σκέψου λοιπόν ότι πατάς το START για να βγεις στο κεντρικό μενού και ξεκινάει και παίζει αυτή η απίστευτη εισαγωγή. Ε δε θα σου κολλήσει αυτόματα; Το βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό, μην πω ψέματα, γι’ αυτό και θα ήθελα πολύ τους Bastille να δώσουν κι άλλα τραγούδια τους σε επόμενες εκδόσεις του παιχνιδιού.

4. Avelino – Energy

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2018

Αν κάποιο από όλα τα τραγούδια που έχουμε επιλέξει μέχρι τώρα στα τελευταία δύο άρθρα, θα μπορούσε αντί για το soundtrack του FIFA, να συμπεριλαμβάνεται στο soundtrack του FIFA Street, θα ήταν σίγουρα το Energy του Avelino. Με τη “βρωμιά” που χαρακτηρίζει το καλό βρετανικό hip-hop, αυτό το τραγούδι θα έπρεπε να γραφτεί δεκαπέντε χρόνια πριν και να μας συνοδεύει στις βραζιλιάνικες φαβέλες στο FIFA Street 2. Παρ’ όλα αυτά το απολαύσαμε στο περσινό FIFA 2018, αποτελώντας ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια ενός soundtrack που παραμένει στο ίδιο υψηλό επίπεδο με κάθε άλλη χρονιά.

5. Beck – Dreams

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2016

Προσωπικό αγαπημένο της τελευταίας πενταετίας! Θα έλεγε κανείς ότι σχεδόν το επέβαλα στη λίστα γκουχ γκουχ. Λατρεύω τον Beck από εποχές που έπαιζε με την κιθαρίτσα του γαμάτες alternativίλες τύπου Loser και Pay No Mind. Τα χρόνια από τότε πέρασαν, αλλά ο Αμερικάνος δε σταμάτησε να γράφει καλή μουσική και το Dreams είναι η απόδειξη του πόσο θετικά μπορεί να επηρεάσει ένα μουσικό η εξέλιξη. Ο Beck βάζει ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα δείχνει το δρόμο για πολλά pop rock συγκροτήματα εκεί έξω. Προφανώς τον ξέραμε και πριν το FIFA, αλλά με το Dreams τον είδαμε να επανεφεύρει τη μουσική του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σίγουρα το καλύτερο κομμάτι στο FIFA 2016 και ένα από τα κορυφαία των τελευταίων χρόνων.

6. Kwabs – Walk

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2015

Πολύ γνωστό ραδιοφωνικό χιτ το συγκεκριμένο κομμάτι, αν και πρέπει να πω ότι το FIFA έπαιξε το ρόλο του στη διάδοση του. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος υπαίτιος για την επιτυχία του. Είναι ένα πολύ πιασάρικο και ευχάριστο άκουσμα σε μία χρονιά που το soundtrack του παιχνιδιού έσκιζε (γι’ αυτό και από το FIFA 2015 περιλαμβάνονται δύο τραγούδια στο άρθρο) και το οποίο με τη R&B αισθητική του Kwabs δένει άψογα με τα υπόλοιπα pop και rock κομμάτια που ακούμε συνήθως τα τελευταία χρόνια στο FIFA.

Bonus: Imagine Dragons – On Top Of The World

Σε ποιο FIFA το ακούσαμε: 2013

Μία κλασική διαμάχη που έχω με τον αδερφό μου είναι το κατά πόσο έχουν χαλάσει οι Imagine Dragons. Κυρίως βασικά στο κατά πόσο το “Thunder” είναι συμπαθητικό κομμάτι ή μακράν το χειρότερο τραγούδι που έχουν γράψει οι Αμερικάνοι. SPOILER: Το δεύτερο. Αυτό που δε μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι στους παλαιότερους δίσκους είχαν τρομερές χιτάρες όπως το Radioactive και φυσικά το On Top of the World. Το τελευταίο το ακούσαμε και στο FIFA 2013 που τα τελευταία χρόνια πάντα συμπεριλαμβάνει και ένα γνωστό ραδιοφωνικό pop rock χιτάκι στο soundtrack του. Απόλυτα φυσιολογική επιλογή.

Αυτά και για αυτό το Six Songs. Ο Φεβρουάριος τελείωσε φουλ παραγωγικά με τρεις στήλες μου, το Ranking, το Something to Focus On και το Six Songs να επιστρέφουν. Μέσα στο Μάρτιο, θα έρθει το επόμενο μέρος του αφιερώματος που θα αφορά κομμάτια που μάθαμε από το Fifa Street. Εννοείται ότι περιμένω προτάσεις και σχόλιά σας για ακόμα περισσότερες επιλογές, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε κάποιο έξτρα άρθρο.