The Series Corner: JoJo’s Bizarre Adventure, Part 4: Diamond is Unbreakable

1200x630v2

Κάθε Part του JoJo’s Bizarre Adventure είναι διαφορετικό από τα άλλα. Διαφορετικό στόρι, διαφορετική εποχή, διαφορετικοί χαρακτήρες. Και όπως είπαμε και στο Part 3, αλλάζει και ο τρόπος που γίνονται οι μάχες μέσα στην σειρά. Υπάρχουν 2 πράγματα όμως που κάνουν το anime adaptation του Diamond is Unbreakable τελείως διαφορετικό. Πρώτον, το art design παίρνει μια νέα στροφή, κάνοντας το σχέδιο των χαρακτήρων αρκετά πιο smooth από αυτό των προηγούμενων Parts. Και δεύτερον και κατά την γνώμη μου σημαντικότερο, είναι η αλλαγή στο τρόπο αφήγησης της ιστορίας.

Για όλους τους JoJo μέχρι στιγμής, η περιπέτεια τους είναι ένα ταξίδι. Από ένα σχετικά πρώιμο σημείο της ιστορίας, ο κεντρικός κακός είναι γνωστός, και ο κάθε πρωταγωνιστής μας μαζί με τους συμμάχους πρέπει να ξεκινήσουν μια διαδρομή, να φτάσουν στον κακό και με οποιαδήποτε θυσία να τον σταματήσουν. Αν και αυτή είναι η βασική δομή κάθε Part, η μονοτονία είναι εμφανής και κουράζει.(αν και ελάχιστα.)

Έτσι, στο Part 4, λοιπόν, έχουμε ίσως την πιο έξυπνη αλλαγή που έχει γίνει ποτέ στο JoJo. Πλέον, αντί για ταξίδι, έχουμε μια βουτιά στην καθημερινότητα μια πολύ μικρής και περίεργης πόλης στην Ιαπωνία, με το όνομα Morioh, και βλέπουμε την καθημερινή ζωή του κεντρικού JoJo του 4ου μέρους, Higashikata Josuke. Ο κεντρικός κακός της σεζόν δεν εμφανίζεται σχεδόν καθόλου στην αρχή, υπάρχουν πολλά αυτοτελή επεισόδια που απλά οι χαρακτήρες ζουν τις ζωές τους(σε κάποια άλλη σειρά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως Filler, αλλά όχι εδώ, κάθε αυτοτελές επεισόδιο σε έβαζε όλο και περισσότερο στο κλίμα και τους ρυθμούς της Morioh και καθυστερούσαν το αναπόφευκτο τέλος αυτού του διαμαντιού.) και κάθε επεισόδιο που προχώραγε την κεντρική πλοκή έδινε, αν και μερικές φορές μικρά, Hints για το ποιο θα είναι το τελικό σημείο της πλοκής.

Αρκετά όμως με την εισαγωγή. Το Diamond is Unbreakable εκδόθηκε originally το 1992 και για πρώτη φορά στη σειρά ο Αράκι χρησιμοποιεί μελλοντική εποχή(1999) για να αφηγηθεί την ιστορία του. Το Part 4 θεωρείται αρκετά διαφορετικό από τους προκατόχους του, και μπορεί να εύκολα να αναρωτηθεί κανείς αν ξεπερνάει ή όχι τα προηγούμενα Part….

Bonus: Morioh Cho Radio

Ότι πρέπει για να μπει κάποιος στο κλίμα της Morioh σε κάθε επεισόδιο, και αξίζει ένα ‘ από μόνο του.

Extra Score: ‘

Story

H ιστορία ξεκινά στην Morioh, με το Koichi Hirose, ένα απλό και ήσυχο λυκειόπαιδο, ξαφνικά να βλέπει τον Jotaro Kujo,(πρωταγωνιστή του Part 3) ο οποίος ψάχνει έναν τύπο με το όνομα Josuke Higashikata. Ο Koichi δίνει οδηγίες στο Jotaro να περιηγηθεί μέσα στην πόλη, αλλά ξαφνικά βλέπουν στο δρόμο μια παρέα από τριτοετή λυκειόπαιδα να παρενοχλούν ένα πρωτοετή λυκειόπαιδο, με ένα περίεργο κούρεμα, που κοίταζε μια χελώνα. Οι τριτοετείς αρχίζουν να φωνάζουν στο πρωτοετή, χτυπάν την χελώνα, και ένας από αυτούς κάνει το λάθος να κοροϊδέψει το κούρεμα του.

ed0

Έτσι το λυκειόπαιδο τα παίρνει, και μαθαίνουμε ότι έχει Stand, με το όνομα Crazy Diamond, με το οποίο δέρνει τους τριτοετείς και, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει το Stand του, γιατρεύει την τραυματισμένη χελώνα. Το παιδί αυτό μαθαίνουμε πως είναι ο Josuke Higashikata, και ο Jotaro σπεύδει να του μιλήσει.

b46

Του εξηγεί πως ο Josuke είναι ο γιος του Joseph Joestar, ο οποίος σε μια επίσκεψη του στην Ιαπωνία έκανε σχέση με μια Ιαπωνίδα(την μητέρα του Josuke), και ότι δικαιούται το 1/3 της περιουσίας των Joestar. O Josuke, όμως του λέει πως δεν τον ενδιαφέρει η περιουσία των Joestar, και ότι θα ήθελε να συνεχίσει να ζει μια ήσυχη ζωή με την μητέρα του. Ο Jotaro, όμως, του εξηγεί, πως δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος επίσκεψης του και ότι το Stand του Joseph εντόπισε έναν κίνδυνο μέσα στην πόλη, και αυτός ο κίνδυνος είναι ένας δραπέτης θανατοποινίτης με το όνομα Angelo, ο οποίος έφτασε στην Morioh πρόσφατα. Ο Josuke τις επόμενες μέρες θα αντιμετωπίσει τον Angelo και θα τον φυλακίσει μέσα σε έναν βράχο.

FlawlessUnawareBlowfish-size_restricted

Περνώντας οι μέρες, ο Josuke με τον Koichi θα αρχίσουν να κάνουν όλο και περισσότερη παρέα, και μια μέρα θα βρεθούν έξω από ένα εγκαταλελειμμένο εμφανισιακά σπίτι. Σε αυτό το σπίτι ζουν τα αδέλφια Nijimura, τα οποία έχουν στην κατοχή τους ένα βέλος, το οποίο μπορεί να δώσει σε όποιον καρφώσει δυνάμεις Stand. O μεγαλύτερος αδελφός, Keicho, καρφώνει τον Koichi με το βέλος(με αποτέλεσμα ο Koichi να αποκτήσει Stand με το όνομα Echoes.) και τον απαγάγει μέσα στο σπίτι. Ο Josuke αντιμετωπίζει τον Okuyasu και τον Keicho με τα stand τους, the Hand και Bad Company, τους νικάει και σώζει τον Κoichi. Ξαφνικά, όμως, ένα Stand με το όνομα Red Hot Chili Pepper, εμφανίζεται, σκοτώνει τον Keicho, και κλέβει το βέλος. Ύστερα από αυτή την μάχη ο Okuyasu με τον Josuke γίνονται κολλητοί, και ψάχνουν με τον Koichi και τον Jotaro τον Red Hot Chili Pepper, για να σταματήσουν ότι και αν ετοιμάζει…

JoJo poses comp

Score: 9/10 Αυτή είναι απλά η πλοκή των πρώτων επεισοδίων, και στην συνέχεια της σειράς θα υπάρξουν αρκετές ανατροπές.

Bonus: Stand Names

Κάθε Stand Name πλέον είναι ένα reference σε κάποια μπάντα ή κάποιο τραγούδι. Το Crazy Diamond και το Echoes είναι τραγούδια των Pink Floyd, το Bad Company είναι όνομα Μπάντας, και το Red Hot Chili Pepper είναι τόσο εμφανές που δεν θα πω τίποτα άλλο…

Extra Score: ‘

Art Style & Animation

Το Diamond is Unbreakable έχει ένα αρκετά διαφορετικό στυλ από τα προηγούμενα μέρη. Πλέον οι χαρακτήρες δεν έχουν γωνίες στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, και είναι σχετικά πιο στρογγυλά τα πρόσωπα τους. Τα χρώματα πλέον είναι πιο έντονα για να αντιπροσωπεύουν την ζωντάνια που υπάρχει μέσα στην πόλη, και γενικά το Design μοιάζει πιο απλό. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι παραμένει το στυλ να είναι του JoJo. Είναι μια αλλαγή που έκανε το Part 4 πιο ευχάριστο να παρακολουθήσει κανείς, και βοηθάει στο να παρακολουθείς την πλοκή χωρίς να κουράζεται το μάτι.

cO0IPqM

Το animation quality παραμένει το ίδιο ποιοτικό με τα προηγούμενα επεισόδια, με καθαρά transition και χωρίς κολλήματα. Υπήρχαν μερικά flaws σε μερικά καρέ, αλλά με την κυκλοφορία του DvD version του Diamond is Unbreakable διορθώθηκαν.

Score: 10/10 Το καλύτερο art style που έχουμε δει στο JoJo’s Bizarre Adventure, που με το δικό του τρόπο κατάφερε να ξεχωρίσει και να μείνει αξέχαστο.

Characters

Πέρα από τους πρωταγωνιστές, το Diamond is Ubreakable έχει ένα αρκετά μεγάλο και diverse cast με χαρακτήρες. Πολλοί από αυτούς τους χαρακτήρες έχουν το δικό τους επεισόδιο και κάνουν επανεμφανίσεις σε κάποια σημεία του στόρι. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι περισσότεροι από αυτούς τους χαρακτήρες, ξεκινάνε σαν “κακοί” στο πρώτο επεισόδιο που εμφανίζονται και σε μετέπειτα επεισόδια μπορεί να βοηθούν τους κεντρικούς χαρακτήρες ή πολύ απλά να ζουν τις ζωές. 

SevereBlankCatbird-size_restricted

Μεγαλύτερο παράδειγμα είναι ο Rohan Kishibe, ένας mangaka artist που πρόσφατα άρχισε να ζει στην πόλη. Με την δύναμη του Stand του, Heaven’s Door, πιάνει τον Koichi για να τον χρησιμοποιήσει ως έμπνευση για το έργο του. Μαζί με τον Josuke, όμως, καταφέρνουν να τον νικήσουν και να το στείλουν στο νοσοκομείο. Λίγα επεισόδια μετά, και ο Rohan Kishibe αρχίζει να γίνεται μέλος του κεντρικού cast και πλέον είναι ένας από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες των φαν.

Score: 10/10 Τόσοι πολλοί χαρακτήρες, και όμως παίρνουν τόσο screen time μέσα στην πλοκή, αρκετό για παρουσιαστούν μέσα στην σειρά.

tenor

Bonus: Κεντρικός Κακός

Χωρίς να θέλω να κάνω spoiler, ο κεντρικός κακός της σεζόν είναι τόσο διαφορετικός και ιδιαίτερος από τον Dio και τους Pillar Men, που μένει χαραγμένος στην μνήμη του κοινού. Από τα μέση της σεζόν και μετά, αρχίζουμε και βλέπουμε το κεντρικό κακό, έχει αρκετές δικές του στιγμές μέσα στα επεισόδια, και προσφέρει μια 2η περίεργη ματιά μέσα στην καθημερινότητα της Morioh.

Extra Score: ‘

Opening and Ending Themes

To “Crazy Noisy Bizarre Town” από τους The DU και το “Chase” από τους Batta είναι τα δύο πρώτα opening Themes της σειράς. Το πρώτο σε βάζει δυνατά μέσα στο κλίμα της Morioh, ενώ το δεύτερο αφορά το κυνήγι που κάνουν οι πρωταγωνιστές για να πιάσουν τον κεντρικό κακό της σειράς.

Το “I want you” των Savage Garden είναι το πρώτο Ending Theme της σειράς και κάνει καλή δουλεία στο να κλείνει το κάθε επεισόδιο.

Και φτάνουμε στο “Great Days”, των Karen Aoki και Daisuke Hasegawa, που είναι το 3ο και 4ο opening της σειράς. Ναι, ένα τραγούδι τόσο επικό που χρησιμοποιήθηκε 2 φορές ως opening Theme.(Να σημειωθεί ότι σαν 4ο opening, ξεκινάει από διαφορετικό σημείο από ότι στο 3ο, για να συμβολίσει μια αλλαγή που έγινε προς τα τελευταία επεισόδια της σειράς.)

Score: 9/10 Καλό το “Great Days”, αλλά και πάλι δεν είναι το “Roundabout”

Bonus: Great Days Units Ver.

To 2o ending theme του Diamond is Ubreakable είναι το cover του “Great Days”, αλλά το τραγουδάνε όλοι οι προηγούμενοι τραγουδιστές των openings του JoJo’s Bizarre Adventure!

Extra Score: ”

Score

To Diamond is Ubreakable είναι το πιο unique και υπέροχο Part του JoJo. Κάθε επεισόδιο σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε μια αληθινή και ζωντανή πόλη, οι χαρακτήρες είναι ένας και ένας, και ο κεντρικός κακός έχει αφήσει την απεικόνιση του στα μυαλά όλου του κοινού.

Final Score: 9.5””’/10

Και έτσι φτάνουμε στο τέλος(για την ώρα) στο αφιέρωμα του JoJo Bizarre Adventure στο The Series Corner. Το Part 5: Vento Aureo παίζει κανονικά κάθε παρασκευή και σε μερικούς μήνες θα έχει φτάσει στο τέλος του, και μπορείτε τότε να περιμένετε το 5ο μέρος του αφιερώματος…