Συνέντευξη “Quantum VI”

Quantum IV 3
Οι Quantum VI, rock συγκρότημα από την Αλίαρτο

Το ελληνόφωνο rock είναι ένα είδος που σίγουρα στις μέρες μας δε συναντάς συχνά. Ένα τέτοιο συγκρότημα είναι οι Quantum VI από την Αλίαρτο, μία μπάντα που αποτελείται από νέους μουσικούς με πολύ μεράκι. Επικοινωνήσαμε μαζί τους και συγκεκριμένα με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Παναγιώτη Ιωάννου, ο οποίος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας!

Πως σχηματίστηκαν οι Quantum VI; Από ποιους αποτελούνται σήμερα;

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από εμένα, τον Άγγελο Ιωάννου και τον Στράτο Κασιώτη το 2010. Γνωριστήκαμε μουσικά ως συμμαθητές στο ωδείο και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την δική μας μουσική. Έπειτα από αλλαγές στη σύνθεση η μπάντα αποτελείται από τους Παναγιώτη Ιωάννου (φωνή/κιθάρα), Άγγελο Ιωάννου (μπάσο), Στράτο Κασιώτη (πλήκτρα), Βασίλη Βιτανίδη (κιθάρα) και Θάνο Κωστακόπουλο (τύμπανα).

Τι σημαίνει το Quantum VI που είναι και το όνομά σας;

Το πρώτο συνθετικό είναι μια λατινογενής λέξη η οποία σημαίνει κβαντικός. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία στη χρήση της απλά είναι επηρεασμένη από το αντικείμενο των σπουδών μου πάνω στη Φυσική. Το VI που σημαίνει έξι στα λατινικά συμβολίζει τον αριθμό των μελών της μπάντας όταν πήραμε το τελικό όνομα.

Ποιες είναι οι επιρροές σας ως συγκρότημα;

Οι μουσικές μας επιρροές προέρχονται από τον χώρο του ξένου hard rock/alternative των δεκαετιών 1980-1990 αλλά και παλαιότερα. Μπάντες όπως οι Bon Jovi, Iron Maiden, The Beatles καθώς και ελληνικές μπάντες όπως Ξύλινα Σπαθιά, Ενδελέχεια κτλ.

Η μουσική σας εμπεριέχει τόσο rock όσο και pop στοιχεία. Θα την κατατάσσατε σε κάποιο συγκεκριμένο είδος;

Γενικευμένα θα κατέτασσα τη μουσική μας στον χώρο του alternative/hard rock αλλά σίγουρα το να τοποθετείς ταμπέλες είναι περιοριστικό. Έτσι κι αλλιώς στον δίσκο υπάρχουν κομμάτια με blues στοιχεία (Σκιές) ποπ αισθητική (Κάτι για να ζήσω) και πιο heavy καταστάσεις (Μέσα στη μέρα).

Quantum IV 2

Σε αντίθεση με τους την πλειοψηφία των συγκροτημάτων, προτιμάτε να γράφετε στίχους στα ελληνικά. Με ποιο κριτήριο λάβατε αυτήν την απόφαση;

Αρχικά ξεκινήσαμε με ξένο στίχο αλλά συνειδητοποίησα ότι με τον ελληνικό στίχο έχεις καλύτερη σύνδεση με το περιεχόμενο λόγω της μητρικής γλώσσας. Σίγουρα ήταν πιο δύσκολο στην αρχή αλλά τώρα πλέον βγαίνει φυσικά. Ο λόγος που αποφασίσαμε να κινηθούμε ελληνικά ήταν γιατί λίγοι το τολμούν πλέον.

Από ποια θέματα εμπνέεστε για τη στιχουργική σας θεματολογία;

Από οτιδήποτε μπορεί να προξενήσει μία εντύπωση ή ένα συναίσθημα βασικά. Κυρίως αντλούμε από προσωπικά βιώματα και καταστάσεις που μας προβληματίζουν. Είτε αυτό είναι ένας έρωτας είτε σχολιασμός ενός κοινωνικού φαινομένου.

Το 2016 είχατε κυκλοφορήσει το ντεμπούτο σας, το «Κανόνες Λογικής». Με ποια άτομα συνεργαστήκατε σε αυτήν την προσπάθεια και τι εμπειρίες σας άφησε η διαδικασία ηχογράφησης;

Ηχογραφήσαμε στα locomotive studios στη Λαμία με παραγωγό τον Έκτορα Σόχο. Σαν πρώτη εμπειρία ηχογράφησης ήταν ενδιαφέρουσα διότι έγιναν λάθη από μέρους μας, σίγουρα αν ξαναγράφαμε θα αλλάζαμε πραγματάκια, αλλά μάθαμε πως πρέπει να κινείσαι στα πλαίσια ηχογράφησης.

Μιλήστε μας λίγο για το βίντεο κλιπ που γυρίσατε για το κομμάτι σας “Κάτι για να ζήσω”.

Το βίντεο κλιπ το ανέλαβε ο πολύ καλός μας φίλος και σκηνοθέτης Χαρούτ Τοροσιάν που εκτός από την πολύ καλή δουλειά πάνω στην εκτέλεση του βίντεο συνέβαλε και στο κόνσεπτ. Ως πρώτη εμπειρία τα γυρίσματα ήταν πολύ διασκεδαστικά και υπήρχε φιλικό κλίμα και όρεξη απ’ όλους και νομίζω ότι αυτό φάνηκε και το τελικό αποτέλεσμα.

Quantum IV 1

Πόσο δύσκολο είναι για ένα συγκρότημα που έχει τη βάση του στην επαρχία και συγκεκριμένα στην Αλίαρτο να ξεχωρίσει; Το Ίντερνετ έχει βοηθήσει στο να προωθούν οι μουσικοί που ζουν εκτός μεγάλων αστικών κέντρων τη δουλειά τους;

Το να έχεις επαρχιακή βάση σίγουρα καθιστά δύσκολες τις μετακινήσεις για συναυλίες και events στην Αθήνα για παράδειγμα και αν δεν έχεις και δικό σου μεταφορικό μέσο είναι ακόμα πιο δύσκολο. Στην περίπτωση μας ο πληκτράς μας μένει μόνιμα πλέον Αθήνα οπότε η βάση μας δεν είναι εξ’ ολοκλήρου στην Αλίαρτο. Μέσω Ίντερνετ φροντίζεις να προωθήσεις τη δουλειά σου και με την προβολή να σου ανοίξουν νέες πόρτες σε μεγαλύτερες σκηνές και κοινά.

Τι γνώμη έχετε για τη στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε νεανικά συγκροτήματα;

Τα συμβατικά Μ.Μ.Ε. δεν είναι τόσο υποστηρικτικά στα νέα συγκροτήματα, πόσο μάλλον του είδους μας, για να προβληθείς χρειάζεται είτε να είσαι ιδιοφυΐα σε αυτό που κάνεις είτε να είσαι μέρος της κρεατομηχανής που λέγεται μουσική βιομηχανία. Πλέον νέες μπάντες και καλλιτέχνες προτιμούν το ίντερνετ για την προώθηση τους Facebook,Instagram κτλ.

Τι μας επιφυλάσσουν οι Quantum VI στο μέλλον;

Το μέλλον έπεται δυνατό. Μετά την ολοκλήρωση της προώθησης για τους Κανόνες Λογικής θα ακολουθήσει προετοιμασία για την δεύτερη δουλειά μας με τίτλο ‘Αδράνεια’ όπου τα κομμάτια θα έχουν πιο σκοτεινό και heavy ύφος τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Πρόκειται για θεματικό άλμπουμ το οποίο πιστεύω θα είναι πολύ δυνατό.

Quantum IV 4

Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας μέσω social media;

Η σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/quantumvi/

H σελίδα μας στο Instagram : https://www.instagram.com/quantumviofficial/

Το soundcloud της μπάντας : https://soundcloud.com/quantumvi?fbclid=IwAR0IbIpl6vOu4DkVVw9QMikyvOh7Oq9uv3d-IgQL4LVxDnEQmWgYlW6nmhc

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;

Να είστε δυνατοί και αληθινοί σε ότι κι αν κάνετε. Κυνηγήστε τα όνειρα σας, αξίζει! Είμαστε οι Quantum VI και ευχαριστούμε πολύ το anthem.gr για τη συνέντευξη.

Με τη σειρά μας, ευχαριστούμε κι εμείς τους Quantum VI. Κλείνουμε με το κομμάτι τους “Κάτι Για Να Ζήσω”: