Το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε πριν την προβολή της 8ης σεζόν του Game of Thrones. Στις 14 Ιουνίου του 2019 ανανεώθηκε με την κατάταξη της τελευταίας σεζόν της σειράς.
Είναι γεγονός! Επιτέλους, μετά από δύο χρόνια, το Game of Thrones επιστρέφει στις οθόνες μας και φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε ένα μικρό αφιερωματάκι σε αυτό. Η σειρά βιβλίων του George R.R Martin μπορεί να μην έχει φτάσει στο τέλος (και όπως το καθυστερεί, δε βλέπω να τελειώνει σύντομα), η σειρά όμως από το 2011 κάνει τρομερή δουλειά, καταφέρνοντας να γίνει μία από τις πιο αναγνωρίσιμες όλων των εποχών.
Οι Weiss και Benioff βρήκαν το HBO, το ιδανικότερο κανάλι για να τη χρηματοδοτήσει, έκαναν άψογο casting, προσάρμοσαν εξαιρετικά τις ιστορίες του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, όπως και τους χαρακτήρες και όταν το υλικό από τα βιβλία τελείωσε, συνέχισαν να βγάζουν καλές σεζόν. Σε πολλούς αυτή η επιτάχυνση της πλοκής προς το τέλος, δεν άρεσε (προσωπικά διαφωνώ), ωστόσο η ιστορία έχει φτάσει στην κορύφωση της πλέον, δημιουργώντας απαράμιλλο hype. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η όγδοη σεζόν είναι ίσως η πιο πολυαναμενόμενη τελευταία σεζόν σειράς στην ιστορία της τηλεόρασης.
Εδώ είμαστε λοιπόν για να μιλήσουμε για όλες τις σεζόν της σειράς. Ποια ήταν η καλύτερη, ποια η χειρότερη και ποιες θα μπορούσαν να είναι κοντά στην κορυφή; Πάμε λοιπόν να το δούμε! Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για προσωπική άποψη…
8. Season 8
Δεν ανανέωσα την κατάταξη αμέσως μετά την όγδοη σεζόν, γιατί ήμουν πάρα πολύ εκνευρισμένος. Και ακόμα και τώρα ένα μήνα μετά, νιώθω στεναχώρια για την ίσως χειρότερη τελευταία σεζόν σειράς, τα κακογραμμένα επεισόδια και αυτή τη δολοφονία απαράμιλλου hype. Εκτός των δύο πρώτων και λίγο του πέμπτου, που είχαν ένα GoT feeling, η υπόλοιπγ σεζόν ήταν ένα φεστιβάλ ανοησίας με ηλίθιες αποφάσεις που πάρθηκαν απλά για το shock value και χωρίς impact στην ιστορία (π.χ. το Red Wedding ήταν και σοκαριστικό και τρομερή εξέλιξη για τη σειρά. Όσα έγιναν στην όγδοη σεζόν, συνέβησαν απλά για την ανατροπή, καθώς ήταν και ηλίθιες αποφάσεις και χωρίς σεναριακή εξήγηση). Χαρακτήρες που αναπτύχθηκαν χρόνια, εδώ κατακρεουργήθηκαν (Jaime Lannister, Jon Snow), άλλοι μετατρεπόντουσαν από πανέξυπνους σε ηλίθιους μέσα σε δευτερόλεπτα (ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ Η DANY; ) και κυρίως οι ιστορίες που περιμέναμε χρόνια να φτάσουν σε ένα τέλμα αποδείχθηκαν σούπες, κλείνοντας με ένα βολικό τρόπο, χωρίς να εξηγούν κανένα κίνητρο των πρωταγωνιστών. Και η 5η σεζόν ήταν βαρετή, αλλά είχε ένα Hardhome. Το σημείο αναφοράς αυτής της σεζόν ποιο ήταν; Κανένα. Τους πήρε δύο χρόνια με υποσχέσεις και φούσκωμα των προσδοκιών για μια κάκιστη προχειροδουλειά.
Και ήμαρτον πια με τον κάθε χαζό που νομίζει ότι αυτά τα λέμε, γιατί εμείς θα γράφαμε τη σειρά καλύτερα ή επειδή δεν έγινε ό,τι θέλαμε. Αυτά τα επιχειρήματα τα χρησιμοποιούσαν κάτι Κούλες από το Παγκράτι που βλέπουν τούρκικα και μετά Game of Thrones και μας λέγανε ότι η μάχη-αίσχος του τρίτου επεισοδίου ήταν καλύτερη από το Helm’s Deep (Ψόφος. Και ναι το διάβασα όντως αυτό). Απλά σε αντίθεση με εσάς έχουμε δει πολύ περισσότερες σειρές και δεν είμαστε πρόβατα του κάθε Benioff και του κάθε Weiss. Ήταν κακογραμμένη σεζόν, γιατί σκεφτήκανε πως θα κάνουν ανατροπές χωρίς κίνητρα, υπόβαθρο και λογική και βγάλανε μια πατάτα. Αναγνωρίστε μία γαμημένη φορά ότι οι αγαπημένοι μας συντελεστές έκαναν λάθος και δώστε επιχειρήματα υπέρ τους, μην επιτίθεστε στο χαρακτήρα όσων σας σερβίρουν την αλήθεια στη μούρη. Ντάξει;
7. Season 5
Η πέμπτη σεζόν ήταν μέτρια στην αρχή και κατάφερε να τα σώσει κάπως προς το τέλος, βγάζοντας κάποια φοβερά επεισόδια. Για όποιον θυμάται, τα πρώτα τέσσερα επεισόδια είχαν διαρρεύσει πριν προβληθούν και όσοι τα είχαμε δει, είχαμε νιώσει εκείνο το μούδιασμα ότι μετά από την εκπληκτική τέταρτη σεζόν, η πέμπτη θα είναι κατώτερου επιπέδου. Σίγουρα το Hardhome είναι από τα καλύτερες στιγμές της σειράς και το The Dance of Dragons με το Mother’s Mercy οδήγησαν σε όμορφο φινάλε, όμως κατά τ’ άλλα είδαμε μέτρια πράγματα με χειρότερη φάση της σεζόν οτιδήποτε συνέβαινε στο Dorne.
6. Season 2
Όταν ο βασικός χαρακτήρας μίας σειράς πεθαίνει στο τέλος της πρώτης σεζόν (άλλο τρομερό γεγονός κι αυτό), είναι λογικό να χρειαστεί χρόνος να αναπτυχθούν οι υπόλοιποι που θα πάρουν τη σειρά στα χέρια τους. Ε αυτό συνέβη στη δεύτερη σεζόν του Game of Thrones όπου πλέον μπαίνουν για τα καλά στη διεκδίκηση του χρόνου πολλοί ανταγωνιστές και ο θεατής πρέπει να γνωρίσει τόσο τους πρωταγωνιστές όσο και δευτερεύοντες χαρακτήρες. Είναι η σεζόν που λατρέψαμε ακόμα περισσότερο τον Tyrion, που ο Stannis άρχισε να αποκτά τους δικούς του οπαδούς, που συστήθηκε η Brienne of Tarth και που όλοι οι χαρακτήρες θα γνωρίσουν και θα περάσουν χρόνο με πρόσωπα που θα τους σημαδέψουν όπως ο Jon Snow με την Ygritte. Ο λόγος που είναι προτελευταία είναι η ποιότητα όλων των υπόλοιπων σεζόν.
5. Season 1
Ξεκίνησα να βλέπω τη σειρά, όταν είχε τελειώσει η τρίτη σεζόν, αλλά θα ήθελα πολύ να είμαι στη θέση όσων την έβλεπαν από την πρώτη και συγκεκριμένα των οπαδών των βιβλίων, όταν είδαν το πρώτο επεισόδιο. Το Game of Thrones απέδειξε ότι θα είναι κάτι το καινούριο και το πρωτοποριακό από την πρώτη του σκηνή. Ο Sean Bean ήταν μία καταπληκτική επιλογή ως Ned Stark (ακόμα κι αν το casting στον οποιοδήποτε ρόλο αποτελεί αυτόματα spoiler) και οδηγεί τη σεζόν μαεστρικά από το ένα συνταρακτικό γεγονός στο επόμενο. Αν κάνει κανείς ένα rewatch, θα παρατηρήσει επίσης πόσο διαφορετικοί ήταν οι περισσότεροι ήρωες της σειράς και πόσο όμορφα εξελίχθηκαν μέσα στα επόμενα χρόνια (με εξαίρεση φυσικά τη Sansa). Σίγουρα πάντως μιλάμε για μία δυνατή αρχή που θέτει τις βάσεις για όλα εκείνα τα όμορφα που θα ακολουθούσαν.
4. Season 3
Η συγκεκριμένη σεζόν έχει κερδίσει μία θέση μεταξύ των αγαπημένων για πολλούς λόγω του The Rains of Castamere, ίσως το πιο συγκλονιστικό επεισόδιο στην ιστορία της σειράς και μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της τηλεόρασης. Πάντως και τα υπόλοιπα επεισόδια είναι πάρα πολύ καλά. Η άνοδος και η πτώση του πρωτότοκου γιου του Ned Stark, του Robb και η σχέση του Jon με την Ygritte θα αποτελέσουν βασικές ιστορίες μία σεζόν που όχι μόνο χτίζει, αλλά αρχίζει να προσφέρει και κάποια payoffs όπως το Red Wedding που προαναφέραμε. Εκτός αυτού, ξεκινάει και το will they-won’t they του Jaime με τη Brienne που καλά κρατάει μέχρι σήμερα. Η Daenerys συνεχίζει δυναμικά την περιοδεία της στο Essos ως άλλος Μητσοτάκης, αλλά προσωπικά με ενδιέφεραν άλλοι χαρακτήρες σε αυτή τη σεζόν, οπότε σίγουρα θα την κατέτασσα μεταξύ των μεταβατικών ιστοριών, αν και παίρνουμε μία πρώτη γεύση δράκων. Όπως και να ‘χει πολύ δυνατή και η τρίτη και σίγουρα μεταξύ των καλύτερων του Game of Thrones.
3. Season 7
Αυτό που υπήρξαν γκρίνιες για την έβδομη σεζόν ότι τα πάντα εξελίσσονταν πολύ γρήγορα και τη θεώρησαν βιαστική πραγματικά δεν το κατάλαβα. Στις προηγούμενες, οκ λογικό να θέλει χρόνο η Arya ή πχ άλλοι χαρακτήρες να διασχίσουν τo Westeros, εδώ όμως πρέπει να βιαστούμε μάγκες, η ιστορία φτάνει στο τέλος και δε χρειαζόμαστε κι άλλες περιπέτειες. Καλά έκανε ο Jon και διακτινίστηκε στο Dragonstone! Εντάξει; Και τώρα που το λύσαμε, η τελευταία σεζόν της σειράς πραγματικά με ενθουσίασε. Είχε πιο λίγα επεισόδια από τα δέκα των προηγούμενων, αλλά η πλοκή ήταν πολύ πιο δεμένη, στρωτή και επιτέλους είχαμε payoffs και όχι μόνο χτίσιμο χαρακτήρων και ιστοριών. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές τόσο με τη Daenerys που καταφθάνει στο Westeros όσο και στο Βορρά και το Τείχος με την έλευση των Night Walkers, οι οποίοι ισχυροποιούν πολύ τη θέση τους. Αναμφίβολα μία σεζόν που αντί να περιμένουμε μόνο θανάτους χαρακτήρων, καταφέρνει και συνεχίζει αυτό που άρχισε η έκτη, όπου κάποια arcs χαρακτήρων και αρκετά subplots φτάνουν στο τέλος τους με τρόπο λυτρωτικό για τον θεατή.
2. Season 4
Πόσο δύσκολο θα ήταν να ακολουθήσεις την καλύτερη σου σεζόν μέχρι τότε; Πολύ απλά, βγάζεις μία ακόμα καλύτερη, αυξάνοντας την ποιότητα σε δυσθεώρητα επίπεδα! Η τέταρτη σεζόν ήταν αυτή που μας έκανε να καταλάβουμε μία και καλή ότι ο Tyrion είναι ο πιο μάγκας χαρακτήρας σε όλη την ιστορία. Όταν τελείωσε η επική του ομιλία κατά τη διάρκεια της δίκης (μία από τις αγαπημένες μου σκηνές στη σειρά), έμεινα να κοιτάω την οθόνη σαν χαζός. Ο Peter Dinklage είναι πραγματικά συγκλονιστικός τόσο σε αυτό όσο και στο τελευταίο επεισόδιο που σκοτώνει το πρώην αμόρε και τον πατέρα του για να φτάσει στη λύτρωση. Έκτοτε έχει σχετικά καθοδική πορεία, αλλά το arc του αγαπημένου χαρακτήρα αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται υποδειγματικά. Ταυτόχρονα συστήνεται ένας από τους πιο συμπαθείς χαρακτήρες, ο Oberyn Martell, έχουμε τη φοβερή μάχη στο τείχος στο ένατο επεισόδιο που επίσης έκλεισε ένα μεγάλο arc για τον Jon Snow και φυσικά το θάνατο του πιο μισητού χαρακτήρα που είδαμε ποτέ στη μικρή οθόνη. Και ναι ο Ramsay Bolton είναι μία τρίχα από το σπανό προσωπάκι του Joffrey σε θέμα μίσους. Και δεν τελειώνουμε εκεί. Ο Jaime συνεχίζει και εξελίσσεται από τον αυτάρεσκο μεγάλο γιο σε έναν άνθρωπο με αδυναμίες και πάθη και η Arya με τον Hound έχουν τις δικές τους περιπέτειες. Τρομερή σεζόν, τρομερή ανάπτυξη ιστορίας με κάποιους (Bran, Daenerys) να μην προχωράνε πολύ και άλλους όπως οι προαναφερόμενοι να πηγαίνουν βήματα μπροστά. Απόλαυση πραγματικά!
1. Season 6
Εύκολη απόφαση πραγματικά. Στην έκτη σεζόν περνάμε από τη συνεχή ανάπτυξη σιγά σιγά στα payoffs, ενώ επιτέλους κάποιοι συμπαθείς χαρακτήρες αντί να περνούν τα πάθη του Ιώβ, καταφέρνουν να επιτύχουν σημαντικά πράγματα για το μέλλον της σειράς. Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω; Αρχικά ο Miguel Sapochnik παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας με τα Battle of the Bastards και The Winds of Winter (αν και μέχρι σήμερα θεωρώ το δεύτερο ένα κλικ καλύτερο από το πρώτο. FIGHT ME!). Δύο από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς back to back και μην ξεχνάμε στη μέση της σεζόν το Hold The Door, τη στιγμή που το Game of Thrones μας ανατίναξε το μυαλό και μας έκανε να συγκινηθούμε ταυτόχρονα! Τι άλλο να πω; Για την ανάσταση του Jon Snow που ολοκληρώνεται συγκλονιστικά στο Battle of the Bastards; Το φοβερό επεισόδιο με τον Hound και τον Septon Ray του πάντα μαγικού Ian McShane; Το ότι η Daenerys επιτέλους έρχεται προς το Westeros και οι χαρακτήρες μας μπορούν να βρεθούν μεταξύ τους και να αλληλεπιδράσουν; Την εκδίκηση της Arya; Το πιο cool κοριτσάκι ever, τη Lyanna Mormont; Το πως ο Bran αρχίζει και δίνει κάποιες απαντήσεις μέσω των ικανοτήτων του; Θα μπορούσα να αραδιάσω πολλούς ακόμα λόγους, αλλά πραγματικά δε βρίσκω νόημα.
Αυτά λοιπόν και για αυτό το Ranking. Το Game of Thrones επιστρέφει σε μόλις δύο ημέρες και περιμένουμε μία κορυφαία τελική σεζόν με μόλις έξι επεισόδια μεν, πολύ εντυπωσιακά από κάθε άποψη δε.