Συνέντευξη “Peculiar Three”

Peculiar 01
Οι Peculiar Three, rock συγκρότημα από τη Λιβαδειά

Τους Peculiar Three τους γνώρισα πρόσφατα μέσω των άλλων projects των μουσικών που απαρτίζουν το συγκρότημα. Ακούγοντας το πρώτο τους EP, με το όνομα Peculiar κατάλαβα πως πρόκειται για ένα πολύ καλό συγκρότημα με ιδιαίτερο ήχο και με αφορμή τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους full length δίσκου, κανονίσαμε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

Ποιοι είναι οι τρεις άνθρωποι πίσω από τους Peculiar Three και πότε ξεκινήσατε τη μουσική σας πορεία;

Είμαστε ο Βαλάντης Δάφκος (φωνή & μπάσο), ο Πάνος Καρκάνας (κιθάρες & πλήκτρα) και ο Πάρης Γάτσιος (τύμπανα). Η μουσική μας παρέα ξεκίνησε από παλαιότερη μπάντα διασκευών στην οποία συμμετείχαμε (από το 2011) κι εκεί – εκτός της φιλίας μας! – γεννήθηκε και η ανάγκη μας για μια πιο δημιουργική κοινή μουσική πορεία. Κάπως έτσι, το 2013 γεννήθηκαν οι “Peculiar Three”, ένα όχημα έκφρασης για εμάς που κινείται στα όρια του prog rock (ως προς τις δομές των κομματιών κυρίως), διανθισμένο με alternative και metal στοιχεία.

Ποιες είναι οι επιρροές σας τόσο ως συγκρότημα όσο και ατομικά;

Μουσικά “ανδρωθήκαμε” τη δεκαετία του ‘90, οπότε… όποιο και να ήταν το ταξίδι και οι αναζητήσεις του καθενός μας ανά τις δεκαετίες στην ιστορία της rock, το οποίο είναι – κι εκεί βρίσκεται η όλη ομορφιά! – αέναο, σίγουρα κουβαλάμε πάνω μας ηχοχρώματα της δεκαετίας αυτής, τα οποία περνάνε με τον τρόπο τους και στις δημιουργίες μας.

Από που αντλείτε έμπνευση για τους στίχους σας;

Για μας οι στίχοι είναι εξίσου σημαντικοί με τη μουσική. Πρέπει λοιπόν, όπως και η μουσική ενός κομματιού, έτσι κι αυτοί να είναι άρτιοι και με χαρακτήρα. Υπάρχουν στίχοι σε όλο το φάσμα της rock (κι όχι μόνο) μουσικής που είναι πραγματικά διαμάντια. Δυστυχώς, όμως, συχνά είναι παραγκωνισμένοι, εξυπηρετούν μόνο ως… “πάσα” για το refrain ή ακόμη και πρόχειροι, αδούλευτοι, με γραμματικά ή συντακτικά λάθη που ξεπερνούν κατά πολύ την… ποιητική αδεία! Οι στίχοι των P3 αντλούν έμπνευση από οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να γεννήσει μια ιστορία που αξίζει κανείς να αφηγηθεί και χρωματίζεται από το πρίσμα του φανταστικού, ένα στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη στιχογραφία όλων των κομματιών μας.

Peculiar 04

Πριν από πέντε χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο σας ΕP, το “P3culiar”. Τι εμπειρία σας άφησε η ηχογράφησή του και ποιοι άνθρωποι σας βοήθησαν για αυτήν την κυκλοφορία;

Για τα 2/3 της μπάντας τότε, ήταν η πρώτη φορά που ηχογραφούσαμε σοβαρά κι επιμελώς, άρα σίγουρα η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς μας δίδαξε πολλά πράγματα ως προς τη διαδικασία την ίδια αλλά και ως προς τις δυνατότητες (των studios KAI τις δικές μας) που αν δεν τα δεις εκ των έσω και στην πράξη… δεν τα κατανοείς! Ως προς την “επίγευση” της όλης εμπειρίας, το να βλέπεις τις ιδέες σου να μετουσιώνονται σε μορφή που μπορείς να μοιραστείς, είναι ένα συναίσθημα που δύσκολα περιγράφεται! Σίγουρα είχαμε κοντά μας άτομα που μας στήριξαν/βοήθησαν με διάφορους τρόπους οι οποίοι είναι ταυτόχρονα οι αφανείς ήρωες του “P3culiar” αλλά κι αυτοί που έδωσαν πνοή στην κυκλοφορία και διάδοση του δίσκου! Ως προς τα τεχνικά, οι ηχογραφήσεις, η παραγωγή και το mastering του δίσκου έγιναν από τον Έκτορα Σόχο σε studio δικό μας εδώ στη Λιβαδειά αλλά και στο προσωπικό του studio στην Αθήνα, ενώ την κοπή και συσκευασία των cd ανέλαβε ο Γιώργος Κοντογιαννίδης με τη rep:it (Θεσσαλονίκη). Το artwork και το layout έγιναν από τον Σωτήρη Κοτσώνη.

Εκτός του μουσικού μέρους του album, το οποίο είναι πολύ κοντά στα μουσικά μου γούστα, λάτρεψα και το artwork. Ποιος το επιμελήθηκε;

Το καταπληκτικό artwork μας, μαζί με ο,τιδήποτε άλλο γραφιστικό, επιμελήθηκε ο φίλος μας Σωτήρης Κοτσώνης, ο οποίος άντεξε όλη την ταλαιπωρία (…και δεν ήταν λίγη!) ώστε να μετατρέψει την ιδέα για ένα post apocalyptic steampunk ανδρείκελο με πολύ συγκεκριμένη αισθητική σε αυτό που τελικά κοσμεί το εξώφυλλό μας, σχεδιάζοντας επίσης για τα υπόλοιπα panels του ιδιαίτερου digipak καθώς και για το δισκάκι. Spoiler alert: θα δείτε δουλειά του και στην επερχόμενη κυκλοφορία μας!

Ποιο τραγούδι από το EP είναι το αγαπημένο σας για τις live εμφανίσεις σας;

Οι P3 προς το παρόν παραμένουν ένα στουντιακό project, κάτι που αναμένεται να αλλάξει με την κυκλοφορία του νέου δίσκου! Άλλωστε κάθε μέλος μας ασχολείται και με άλλα μουσικά σχήματα, δραστήρια και με πολλά live ανά την Ελλάδα κάθε χρόνο, οπότε λίγο οι έτερες μουσικές υποχρεώσεις κι αρκετά το γεγονός πως δεν θέλαμε να συμπληρώσουμε το set list με διασκευές, αποφασίσαμε να μη βιαστούμε καθόλου στον τομέα αυτό!

Peculiar 02

Αυτή τη στιγμή, είστε στη φάση ηχογράφησης του πρώτου full-length album με τίτλο “Leap of Faith”. Απ’ όσο βλέπω, έχετε ποστάρει τα τελευταία χρόνια φωτογραφίες από το στούντιο, αλλά τώρα μπαίνετε στην τελική ευθεία. Τι έγινε στην πάροδο του χρόνου και πότε υπολογίζετε ότι θα κυκλοφορήσει;

Κατά τη διάρκεια των χρόνων που προηγήθηκαν μας δόθηκε η ευκαιρία να δέσουμε πολύ σαν σύνολο, να εξερευνήσουμε διάφορα μουσικά μονοπάτια και να πειραματιστούμε. Πήραμε τον χρόνο μας με κάθε νέα ιδέα και τελικά αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα να μοιραστούμε όσα αργά και σταθερά δημιουργήσαμε ένα μεγάλο μέρος του διαστήματος αυτού, με τον κόσμο! Οι ηχογραφήσεις προχωρούν πολύ δυναμικά κι εκτιμούμε πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή και η κοπή του δίσκου, πράγμα για το οποίο ανυπομονούμε πραγματικά!

Σε τι θα διαφέρει το “Leap of Faith” από το “P3culiar”;

Το “P3culiar” ήταν ένας συγκερασμός ιδεών δοσμένος με μια “ρομαντική” oldschool σκοπιά καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του, από τη σύνθεση μέσα στις πρόβες έως την τελική ηχογράφηση. Θέλαμε να έχουμε έντονα τη live αισθητική, οπότε γράψαμε με… “φυσικό μετρονόμο” – τον drummer μας! – και προσπαθήσαμε να ολοκληρώσουμε τις ιδέες και την ηχογράφησή τους σε ένα σχετικά σφιχτό χρονικό περιθώριο, ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο πηγαίο, δεν θέλαμε να απέχει, δηλαδή, η ιδέα από την αποτύπωσή της. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα γιατί αντικατοπτρίζει τον τρόπο που δουλέψαμε και ζήσαμε την εμπειρία αυτή.

Στο “Leap of Faith” η όλη προσέγγισή μας είναι διαφορετική. Από τον τρόπο σύνθεσης, τους στίχους, τις πρόβες, τις συνθήκες και τους χώρους ηχογράφησης έως και τη συνολική αισθητική του τελικού αποτελέσματος. Άλλωστε, πλέον, είμαστε διαφορετικοί και οι ίδιοι σαν άνθρωποι και φυσικά σαν μουσικοί, κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το συγκρότημα! Ελπίζουμε πως το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις επιλογές μας και θα δικαιολογήσει τον χρόνο που μεσολάβησε!

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στηρίζουν την underground σκηνή και δη τη rock και τη metal;

Εάν τα ΜΜΕ στήριζαν τη σκηνή αυτή, λογικά θα κάναμε τη συζήτηση σε κάποια τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή μεγάλου βεληνεκούς…! Όσο υπάρχουν ανεξάρτητα webzines με άτομα που οδηγούνται μόνο από το πάθος τους, δε διστάζουν να αφιερώσουν χρόνο και να ανακαλύψουν νέες μουσικές, εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι κι αισιόδοξοι!

Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική εναλλακτική σκηνή;

Υπάρχει, είναι τρομερά ενδιαφέρουσα και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα δουλειές του εξωτερικού, αρκεί να δώσει ευκαιρίες ο εκάστοτε ακροατής και σίγουρα δεν θα το μετανιώσει!

Peculiar 03

Είναι δύσκολο για ένα συγκρότημα που εδρεύει στην επαρχία να ξεχωρίσει; Το Ίντερνετ έχει γεφυρώσει τις αποστάσεις;

Το διαδίκτυο έχει γεφυρώσει ολόκληρα χάσματα στον χώρο αυτό! Και με τις τόσες πλέον μουσικές σκηνές που αρχίζουν να υφίστανται και στην επαρχία – επιτέλους… – πλέον οι δυσκολίες τείνουν να περιοριστούν στη θέληση και δίψα της κάθε μπάντας!

Τι επιφυλάσσει το μέλλον των peculiar three εκτός της κυκλοφορίας του LP;

Στα άμεσα πλάνα μας υπάρχει το γύρισμα ενός τουλάχιστο video clip και η προώθηση του δίσκου μας!

Που μπορεί να σας βρει ο κόσμος στα social media;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα:

Facebook page: https://www.facebook.com/peculiarthree/

YouTube Channel: https://plus.google.com/u/0/+peculiarthree/videos

Discogs: https://www.discogs.com/artist/4698820-Peculiar-Three

Bandcamp: https://peculiarthree.bandcamp.com/releases?fbclid=IwAR0aAP8HxfZP2vOc9hql0mTOPhulwa4cSmYumC944VJKWtFpfEZcoYJjQK8

ενώ ετοιμάζουμε και νέο κανάλι στο Youtube!

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;

Μοιάζει τετριμμένο, αλλά είναι αληθινό και το λέμε μέσα από την ψυχή μας: “support your local scene”… και δε θα χάσετε!

Οι Peculiar Three έδωσαν ένα πολύ όμορφο μήνυμα, με το οποίο θα συμφωνήσω απόλυτα! Κλείνουμε με το Run Away από τον πρώτο τους δίσκο.