Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές (Κριτική)

στιγμιότυπο από την ταινία "έτερος εγώ"

Καιρό έχουμε να τα πούμε από ένα Series Corner. Έψαχνα καιρό μία σειρά που να αξίζει να φιλοξενήσουμε σε αυτή τη στήλη και να πρέπει να την προτείνουμε στους αναγνώστες και αν και έχω προσχέδια για κάμποσες, επέλεξα η επιστροφή του Series Corner να γίνει με το Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές μιας και πρόσφατα παίχτηκε στην τηλεόραση και όλοι μπορούν να βρουν εύκολα τα επεισόδια.

Πως προέκυψε η σειρά

Η ταινία Έτερος Εγώ αποτέλεσε όαση για τον ελληνικό κινηματογράφο. Σε ένα χώρο που περισσότερο ακούγονται οι ανέμπνευστες κωμωδίες και οι ψευτοκουλτουριάρικες artistic, αλλά πλήρως κενές προσπάθειες, ήρθε μία προσεγμένη παραγωγή με εξαιρετική σκηνοθετική δουλειά και πανέξυπνη πλοκή, μια ιστορία μυστηρίου που ενθουσίασε τόσο εμάς που λατρεύουμε αστυνομικές σειρές/ταινίες και βιβλία όσο και το ευρύτερο κοινό. Η απόσυρση της ταινίας από τις αίθουσες προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις, ενώ πλέον μπορεί ο καθένας να την απολαύσει στο Youtube, αφού ανέβηκε από το Σωτήρη Τσαφούλια που τη σκηνοθέτησε.

Το γεγονός ότι η Cosmote TV αποφάσισε με τους ίδιους συντελεστές να προσφέρει στον κόσμο μία σειρά οχτώ επεισοδίων, μόνο χαρμόσυνο γεγονός αποτελεί. Και επειδή ό,τι άρθρο έχω διαβάσει, λέει απλά ότι είναι μία πολύ καλή σειρά, ιδανική για binge-watching (τι μάστιγα κι αυτή, μάθανε το binge-watching και το αναφέρουν 25 φορές σε δέκα γραμμές κείμενο), ας πούμε εν συντομία, γιατί πρέπει να δει κανείς άμεσα αυτήν την τρομερή σειρά.

στιγμιότυπο από την ταινία "έτερος εγώ"

Ιστορία – Πλοκή

Το Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές δεν ασχολείται με μία ξεχωριστή υπόθεση σε κάθε επεισόδιο όπως τα περισσότερα procedurals, αλλά προτιμά το μοτίβο της ενιαίας αφήγησης, χτίζοντας την ιστορία ενός serial killer με ένα νέο θύμα σε κάθε επεισόδιο και καινούριους υπόπτους και χαρακτήρες να εμφανίζονται και οι οποίοι συνδέονται με περίεργο τρόπο.

Η ιστορία ξεκινάει με το φόνο ενός τρόφιμου σε ένα ψυχιατρείο, για τον οποίο κατηγορείται ο συγκάτοικος του, ο οποίος με τη σειρά του λέει πως όλα τα έκανε η “φωνή”. Ο προϊστάμενος του τμήματος Ανθρωποκτονιών Απόστολος Μπαλασόπουλος μαζί με τον αστυνόμο Παντελή Σκλαβή ξεκινούν να εξετάζουν τα ενδεχόμενα της υπόθεσης και αν όντως ο τρόφιμος διέπραξε το έγκλημα, καθώς υπάρχουν κάποιες ατέλειες στις καταθέσεις όσων ήταν στο ίδρυμα εκείνη την ώρα. Παράλληλα ο καθηγητής Εγκληματολογίας Δημήτρης Λαΐνης βρίσκει έξω από το σπίτι του ένα κουτί που περιέχει ένα κομμένο δάχτυλο, οπότε απευθύνεται στο Μπαλασόπουλο. Γρήγορα διαπιστώνουν πως το κομμένο δάχτυλο συνδέεται με το όπλο του φόνου και ο Λαΐνης αναγκαστικά ξεκινά να δουλεύει πάνω στην υπόθεση.

Σε κάθε επεισόδιο, ένας νέος φόνος λαμβάνει χώρα, και ως αποτέλεσμα η αστυνομική διεύθυνση και ο Τύπος ξεκινούν να πιέζουν. Ο δολοφόνος σκοτώνει παιδεραστές, μαφιόζους, τοκογλύφους και άτομα που κατά τον ίδιο, έχουν διαβρώσει την κοινωνία. Το μοτίβο στους φόνους, το οποίο και ανακαλύπτουν οι ήρωές μας είναι ότι η σειρά τους, οι τοποθεσίες όπου γίνονται και οι συμβολισμοί που αφήνει ο δολοφόνος, ταιριάζουν με τους άθλους του Θησέα. Έτσι η ομάδα καλείται να αποσυμβολίσει τους άθλους του αρχαίου ήρωα και να καταλάβει τα κίνητρα του δολοφόνου και ποιος από το περιβάλλον του κάθε θύματος μπορεί να είναι ύποπτος και για τους άλλους πέντε φόνους και να προλάβουν φυσικά το δολοφόνο από το να ολοκληρώσει το μεγαλειώδες σχέδιό του.

στιγμιότυπο από την ταινία "έτερος εγώ", κοπέλα / αστυνομικός

Σκηνοθεσία – Σενάριο

Πραγματικά μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στον Σωτήρη Τσαφούλια και τους συντελεστές αυτής της σειράς. Μιλάμε για μια εξαιρετική προσπάθεια σε ένα αχανές τηλεοπτικό τοπίο και ένα πρόγραμμα που δε θα λέγαμε ότι βρίθει ποιότητας. Η σκηνοθεσία του Τσαφούλια είναι φανταστική, τα πλάνα του δίνουν μία απίστευτη noir αισθητική και μου άρεσαν τόσο οι εξωτερικές εικόνες στη φύση όσο και μέσα σε κτήρια και ειδικά στην αποθήκη, από την οποία ο δολοφόνος εκτελούσε το πλάνο του. Γενικότερα η δουλειά που έχει γίνει και οι απεικονίσεις που λαμβάνουν χώρα δείχνουν ένα τρομερό μεράκι των συντελεστών.

Η πλοκή έχει στηθεί πολύ προσεκτικά και το σενάριο γνωρίζει ποιον χαρακτήρα να μπλέξει και σε ποια ιστορία με αποτέλεσμα ο περίγυρος κάθε θύματος να αποτελείται από άτομα που έχουν αλληλεπιδράσει με άλλα θύματα ή υπόπτους των άλλων θυμάτων. Με πολλή προσοχή, ο Τσαφούλιας μαζί με την Κατερίνα Φιλιώτου αναπτύσσουν το σενάριο έτσι ώστε να μη δημιουργούν τρύπες στην πλοκή και κρατούν το θεατή σε συνεχή αγωνία, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να πάει ο νους σου στο ποιος είναι ο δολοφόνος. Παρά την παρέλαση πολλών ονομάτων και χαρακτήρων, οι συνδέσεις και οι αλληλεπιδράσεις είναι σαφέστατες και δε μπερδεύουν σε κανένα σημείο τον θεατή.

Ερμηνείες – Ειδικά εφέ και λοιπά στοιχεία

Τα ειδικά εφέ των Αδελφών Αλαχούζων και ειδικά στις σκηνές των φόνων, φανερώνουν το μεράκι με το οποίο προσέγγισαν οι συντελεστές τη σειρά, ενώ πολύ όμορφη ήταν και η μουσική επιμέλεια. Όσον αφορά τις ερμηνείες, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης αποδεικνύει πως είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, καθώς στέκεται εξαιρετικά τόσο σε κωμικούς όσο και σε δραματικούς ρόλους και στο ρόλο του καθηγητή Λαΐνη βγάζει για ακόμα μία φορά τον πόνο του να είσαι ένας άνθρωπος με πάθη μα ταυτόχρονα ευφυής. Το ίδιο ισχύει και για το Μάνο Βακούση και τον Πέτρο Λαγούτη που κλείνουν την τριάδα των πρωταγωνιστών, ωστόσο εξαιρετικές επιλογές έγιναν και για τους δεύτερους χαρακτήρες με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Άκη Σακελλαρίου, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, τη Βίκυ Παπαδοπούλου και το Βασίλη Ρίσβα.

στιγμιότυπο από την ταινία "έτερος εγώ", δύο τυπάδες

Σύνοψη

Εν τέλει γιατί αξίζει τόσο πολύ να δεις το Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές; Γιατί σε μια χώρα που η προχειρότητα, η ανοησία και η ψευτοκουλτούρα ζει και βασιλεύει, καλό είναι παραγωγές όπως αυτή να επιβραβεύονται! Ειλικρινά μιλάμε για μια από τις καλύτερες ελληνικές σειρές που έχουν περάσει από το μέσο, μια σειρά πάρα πολύ όμορφη οπτικά και σεναριακά, η οποία έχει πολύ ωραία μηνύματα για το θεατή, στον οποίο αφήνει την ερμηνεία τους. Must watch για λάτρεις των αστυνομικών, αλλά και ανθρώπους που τους αρέσει οι δραματικές σειρές, την προτείνω ανεπιφύλακτα! Επίσης βρισκόμαστε σε καραντίνα, έχεις να δεις κάτι καλύτερο;

Μπορείτε να απολαύσετε και τα οχτώ επεισόδια της σειράς στο Cosmote TV plus.