Συνέντευξη “Spinners”

Spinners (ελληνικό punk rock)
Φωτογραφία του Σοφοκλή Κιουρτζόγλου / Evart.gr

Πριν από λίγο καιρό γνώρισα τη μουσική των Spinners, ακούγοντας τον τελευταίο τους δίσκο, το Operation: Breakout.

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο άλμπουμ καλοπαιγμένου punk διανθισμένο με indie και post-hardcore στοιχεία, το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα.

Από ενδιαφέρον άκουσα και την υπόλοιπη δισκογραφία του συγκροτήματος προκειμένου να αντιληφθώ την εξελικτική τους πορεία και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το τελευταίο τους πόνημα είναι και η κορυφαία τους δουλειά.

Μετά χαράς λοιπόν συνομιλήσαμε με τους Spinners σχετικά με το Operation: Breakout και τους ίδιους ως συγκρότημα και εκείνοι απάντησαν σε κάθε μας ερώτηση.

Από ποιους αποτελούνται σήμερα οι Spinners; Μιλήστε μας για τη μέχρι τώρα πορεία και δισκογραφία σας.

Τα μέλη της μπάντας είναι: Παναγιώτης – Κιθάρα, Φωνή, Γιάννης – Μπάσο, Φωνητικά, Χρήστος – Τύμπανα. Έχουμε κυκλοφορήσει 4 δίσκους και ένα E.P όλα σε δική μας παραγωγή. Ο πρώτος δίσκος κυκλοφόρησε το 2011. Όλοι οι δίσκοι είναι Self-Released εκτός του Operation: Breakout που είχαμε και την στήριξη της Sideshow Records. Κάθε δίσκος για εμάς σηματοδοτεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τις εμπειρίες που είχαμε μέσα σε αυτό. Αυτό οφείλεται βέβαια και από τις αλλαγές στη θέση του μπάσου που σχεδόν είχε κάθε φορά η μπάντα ανάμεσα στις κυκλοφορίες.

Πως προέκυψε το όνομά σας και ποιος ήταν πίσω από τη σύλληψή του;

Παναγιώτης: Ήταν δική μου ιδέα την είπα στα παιδιά και άρεσε σε όλους. Δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο.

Με ποια θέματα καταπιάνεστε στιχουργικά και τι εξελίξεις προέκυψαν στη στιχουργική σας θεματολογία από τότε που ξεκινήσατε μέχρι σήμερα;

Τα θέματα μας κυρίως είναι κοινωνικοπολιτικά με σαρκαστική διάθεση. Πολλά κομμάτια έχουν και το προσωπικό χαρακτήρα βέβαια. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχουμε όλοι στις ιδέες των στίχων και αυτό είναι πολύ καλό.

Κινούμενοι σε ένα χώρο μεταξύ του punk, του indie, αλλά και του post-hardcore ποια συγκροτήματα έχουν αποτελέσει επιρροές σας; Θα μπορούσε ο κάθε ένας της τριάδας να ονομάσει ένα άλμπουμ που τον έχει επηρεάσει περισσότερο καλλιτεχνικά;

Παναγιώτης: Husker Du – Zen Arcade
Γιάννης: Nirvana – Nevermind
Χρήστος: Screaming Trees – Dust

Πάμε στον τελευταίο σας δίσκο με το όνομα Operation: Breakout που κυκλοφόρησε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Όντας ιδιαίτερα ενεργοί δισκογραφικά τα τελευταία χρόνια, τι εμπειρίες σας άφησε η ηχογράφηση και ποιοι ήταν οι συντελεστές πίσω από αυτό;

Αυτός ο δίσκος μας έκανε να πιστέψουμε πιο πολύ σε εμάς. Είμασταν όλοι πολύ δημιουργικοί εκείνη την περίοδο και θέλαμε να αποτυπώσουμε αυτό που κάναμε. Κάποια κομμάτια τα γράψαμε λίγο καιρό πριν γίνει η τελική ηχογράφηση. Μάθαμε πολλά από αυτόν τον δίσκο και για αυτό είναι ο αγαπημένος μας. Οι συντελεστές ήταν κυρίως φίλοι μας που μας βοήθησαν αρκετά στο να βγει σωστά το αποτέλεσμα.

Ακούγοντας και τις προηγούμενες κυκλοφορίες σας, θα έλεγα ότι το Operation: Breakout έχει πετύχει την καλύτερη χημεία μεταξύ των διαφορετικών ήχων και ειδών που αφομοιώνετε στη μουσική σας. Τι διαφορετικό έχει για εσάς σε σχέση με τους προκατόχους του;

Παναγιώτης: Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η μπάντα έχει ωριμάσει αρκετά κ συνεπώς οι ιδέες μας γίνονται πιο συγκεκριμένες για το τελικό αποτέλεσμα. Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιξε σε αυτό και η έλευση του Γιάννη στο συγκρότημα που είναι κοντά στα ακούσματα και τις επιρροές της μπάντας, αλλά και το κλίμα πλέον είναι πολύ καλύτερο οργανωτικά και σε άλλα πράγματα.

Spinners - Operation: Breakout (Cover)
Εξώφυλλο του Operation: Breakout / Δημιουργία της Κατερίνας Στρατίγη

Το όνομα του δίσκου μου θύμισε αρκετά το Operation: Mindcrime των Queensrÿche. Πως το εμπνευστήκατε και τι σημαίνει για εσάς;

Παναγιώτης: Το όνομα αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή. Είχε ο καθένας μας κάποιες ιδέες αλλά επικράτησε αυτή από το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου. Για μένα σημαίνει η αλλαγή, το νέο ξεκίνημα, η απόδραση από την μιζέρια.

Πως ξεκινάτε το γράψιμο καινούριων τραγουδιών για κάθε δίσκο; Πως αρχίζουν οι ιδέες και τι σχέση έχουν με το τελικό αποτέλεσμα;

Συνήθως όλα ξεκινούν από κάποια ιδέα που έχει κάποιος. Τζαμάρουμε πολύ για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που είμαστε όλοι ικανοποιημένοι.

Πως είναι η εμπειρία ενός ελληνικού συγκροτήματος να περιοδεύει στην Ευρώπη; Σε ποιες χώρες έχετε παίξει και τι διαφορές παρατηρήσατε σε σύγκριση με το ελληνικό κοινό;

Βασικά το να περιοδεύει μία μπάντα δεν είναι κάτι εύκολο. Απαιτεί πολλές θυσίες και υπομονή. Εμάς μας έκανε καλό αυτό πάντως. Όλη αυτή η εμπειρία είναι που σου μένει για πάντα. Το κοινό πάνω κάτω είναι το ίδιο στα Βαλκάνια με το δικό μας. Οι χώρες που παίξαμε είναι Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Σκόπια, Ουγγαρία κ.α.

Έχοντας μοιραστεί τη σκηνή με μεγάλα ονόματα του χώρου όπως οι Last Drive και οι Deus X Machina θα θέλατε να συνεργαστείτε σε επόμενο δίσκο με κάποιο μέλος ελληνικού ή ξένου συγκροτήματος που έχετε γνωρίσει;

Συνήθως σε κάθε δίσκο συνεργαζόμαστε με μέλη από άλλες ελληνικές μπάντες γνωστές και μη. Με κάποιον από το εξωτερικό δεν έχουμε ακόμα συνεργαστεί για κάποιο δίσκο αλλά σίγουρα είναι πολλοί αυτοί πού θέλουμε να κάνουμε κάτι μαζί τους.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη στήριξη των ΜΜΕ σε underground σχήματα όπως εσείς;

Σημαντική. Μας βοηθάει αρκετά στο να κάνουμε γνωστή τη δουλειά μας σε ανθρώπους που ίσως να ενδιαφέρονται να ακούσουν τη μουσική μας.

Πως βρίσκετε την ελληνική punk-hardcore σκηνή;

Έχουμε απίστευτα καλές μπάντες…

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Spinners; Ιδιαίτερα αφού τελειώσει η δύσκολη φάση που περνάμε, έχετε στο πλάνο να κάνετε συναυλίες και να δουλέψετε νέο υλικό;

Σίγουρα κάποια στιγμή θέλουμε να παρουσιάσουμε τον τελευταίο δίσκο που λόγω των μέτρων αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε. Τώρα θα κλειστούμε στο στούντιο και θα γράψουμε νέα κομμάτια που ίσως μπουν σε κάποια μελλοντική κυκλοφορία.

Πως μπορεί να ακούσει ο κόσμος το δίσκο και πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας;

Στη σελίδα μας στο Bandcamp υπάρχει όλη η δισκογραφία μας όπου μπορεί κάποιος να την ακούσει ελεύθερα. Μπορεί βεβαίως να αγοράσει ότι θέλει και από εκεί. Μπορεί κάποιος να μας βρει εύκολα και στη σελίδα μας στο Facebook ή να στείλει mail στο: [email protected].

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;

Μείνετε ασφαλείς αλλά όχι μουδιασμένοι.

Μπορείτε να ακούσετε το Operation: Breakout και να στηρίξετε τους Spinners στο Bandcamp.