Συνέντευξη “ΚΟΜΙΞ Wiki” Μέρος 1ο: Το σάιτ, το webzine και η αυτοέκδοση

Κόμιξ Wiki #2 περιοδικό - εξώφυλλο

Πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη θα ήθελα όπως πάντα να πω πέντε πράγματα για τους ανθρώπους που φιλοξενούμε σήμερα στο anthem.gr. Από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι ξανά ενεργά με τα κόμικ, ένιωσα μια ανάγκη να ξαναπιάσω ιστορίες Disney μετά από 6-7 χρόνια που απείχα από εκείνες. Μέσω της συμμετοχής στο GreekComics, έμαθα για το ΚΟΜΙΞ Wiki και γνώρισα πολλούς από τους συντελεστές του.

Το ΚΟΜΙΞ Wiki είναι μία εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται από ανθρώπους με μεράκι και αφορά τα Disney κόμικ. Δεν είναι σαν πολλά ελληνικά wikis που ξεκινούν και το αφήνουν μετά από 40-50 σελίδες. Πρόκειται για την πλουσιότερη και σημαντικότερη εγκυκλοπαίδεια γνώσεων για ήρωες, δημιουργούς και ιστορίες Disney που έχουμε στα ελληνικά. Και οι δημιουργοί του δεν το κρατούν απλά ζωντανό για σχεδόν μία δεκαετία. Είναι ένα wiki που εκτός όλων των άλλων, έχει βγάλει τη δική του έντυπη αυτοέκδοση και δικό του ηλεκτρονικό webzine με την πρώτη περίοδο να μετρά 13 τεύχη και τη δεύτερη που ξεκίνησε πρόσφατα να έχει προσθέσει ακόμα 2. Μάλιστα την πρώτη τους αυτοέκδοση την είχαμε φωτογραφήσει στο φεστιβάλ Με Πενάκι και Σκαπάνη πριν από αρκετά χρόνια.

Συνομιλήσαμε λοιπόν με τον Κώστα, το Γιώργο, τον Αλέξανδρο και τον Χρήστο, γνωστοί με τα ψευδώνυμα τους ΚΟΜΙΞ, PhantomDuck, Alexoni97 και ChrisM^2 και η συζήτηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Αποφασίσαμε ότι επειδή οι ερωτήσεις γύρω από το Wiki μπορούσαν να επεκταθούν αρκετά, θα χωρίζαμε τη συνέντευξη σε δύο μέρη προκειμένου να πιάσουμε και ένα άλλο θέμα που απασχολεί την ελληνική Disney κοινότητα. Την τωρινή κατάσταση των εκδόσεων Disney, τις καλές κινήσεις, τις ενστάσεις και φυσικά την περίεργη φάση που διανύει το περιοδικό που έδωσε το όνομα σε όλη την προσπάθειά τους. Σήμερα ξεκινάμε με το πρώτο μέρος που αφορά την ΚΟΜΙΞ Wiki.

Άρθρο wiki για το περιοδικό ΚΟΜΙΞ
Το άρθρο του wiki για το ιστορικό περιοδικό ΚΟΜΙΞ

Πότε ξεκίνησε το ΚΟΜΙΞ wiki και από ποιους; Μιλήστε μας λίγο για την τωρινή σύνθεση της συντακτικής ομάδας.

ΚΟΜΙΞ: Το ΚΟΜΙΞ Wiki δημιουργήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2011, από εμένα τον ΚΟΜΙΞ (Κώστα). Εκείνη την περίοδο είχα ανακαλύψει την Wiki (τώρα Fandom) και τελικά πήρα την απόφαση να φτιάξω μια σελίδα για το αγαπημένο μου περιοδικό, το ΚΟΜΙΞ! Άρχισε δειλά ως ένας ιστότοπος με πολύ λίγες σελίδες και υλικό βασισμένο στην Wikipedia. Στην αρχή, δεν είχε κόσμο αλλά αυτό δεν με έκανε να το βάλω κάτω και να μην συνεχίσω να την αναπτύσσω. Σιγά σιγά βρήκε το δρόμο της η ιστοσελίδα και εμπλουτίστηκε με αρκετά άρθρα ενώ άρχισαν να έρχονται νέα μέλη. Σημαντικό ρόλο στις αρχές έπαιξε και ο Tightwad (Φαίδων) που γνώρισα από το Greekcomics, ο οποίος λίγο αργότερα έφτιαξε ένα αγγλικό Wiki που ήταν αφιερωμένο στις ιστορίες των Καρλ Μπαρκς και Ντον Ρόσα.

Κατά την διάρκεια αυτής της (σχεδόν) δεκαετούς πορείας έχουν περάσει από το ΚΟΜΙΞ Wiki πολλά αξιόλογα μέλη. Η τωρινή σύσταση της συντακτικής ομάδας έχει ως εξής:

  • ChrisM^2: Έχει δημιουργήσει πολλά όμορφα άρθρα όπως το Φαντομίας – Οι Συναρπαστικές Περιπέτειες Ενός Αριστοκράτη Λωποδύτη και γενικά όλα τα άρθρα που έχουν να κάνουν με τη σειρά του Φαντομία. Βοηθάει τους νέους χρήστες να εισαχθούν ομαλά στην Wiki και προτείνει ιδέες για την βελτίωση της Wiki.
  • Alexoni97: Υπεύθυνος για την δημιουργία σελίδων όπως Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Έχει φτιάξει τα περισσότερα άρθρα και χάρης τον ίδιο και την προσφορά του ξεπεράσαμε τις 2000 σελίδες! Πλέον βοηθάει δίνοντας σκαναρίσματα για σελίδες ιστοριών και για την διαφήμιση των τευχών του ΚΟΜΙΞ.
  • Petross21: Άλλο ένα σημαντικό μέλος που έχει δημιουργήσει σελίδες για πολλές ιστορίες δημιουργών αλλά και συγκεντρωτικές σελίδες όπως Το Σύμπαν του Ρεπόρτερ Γκούφυ. Ένας από τους βασικούς του ρόλους είναι διόρθωση λαθών και βελτίωση άρθρων.
  • ΚΟΜΙΞ: Συντονισμός της ομάδας και γενικός υπεύθυνος. Ασχολούμαι με το design της σελίδας, τη διόρθωση και την ενημέρωση άρθρων. Δημιουργώ και εμπλουτίζω τις γενικές σελίδες για σημαντικές εκδόσεις όπως Οι Μεγάλες Ιστορίες Disney.

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε ένα wiki γύρω από τις ελληνικές Disney εκδόσεις;

ΚΟΜΙΞ: Ο λόγος που δημιουργήθηκε είναι διότι ψάχνοντας εκείνη την περίοδο ήθελα να βρω κάποια ιστοσελίδα που να επικεντρώνεται στα κόμικς της Disney (και κυρίως στο ΚΟΜΙΞ). Τελικά βρήκα το ΚΟΜΙΞ Mag αλλά σύντομα αυτό έκλεισε για κάποιο λόγο. Τότε αποφάσισα ότι ήθελα να φτιάξω έναν χώρο όπου θα συγκεντρώνονται πληροφορίες για τους αγαπημένους μου χαρακτήρες αλλά και που κάποια στιγμή θα γεμίσει με άτομα που είχαν το ίδιο πάθος με εμένα. Έτσι θα γνωριζόμασταν και θα μιλούσαμε για τα αγαπημένα μας περιοδικά. Τότε ήταν και μια εποχή που τα σόσιαλ μίντια δεν ήταν όπως σήμερα, οπότε δεν ήταν τόσο εύκολο όσο τώρα να βρεις άτομα με το ίδιο πάθος.

Άρθρο κομιξ wiki για Μίκυ Μάους

Ποιο είναι το περιεχόμενο του wiki αυτή τη στιγμή; Γύρω από ποια θέματα μπορούν να βρουν σελίδες οι αναγνώστες;

ChrisM^2: Το ΚΟΜΙΞ Wiki περιλαμβάνει πάνω από 2180 σελίδες για χαρακτήρες, ιστορίες, δημιουργούς, τοποθεσίες, αντικείμενα και οτιδήποτε άλλο αφορά τον κόσμο τόσο του Ντόναλντ όσο και του Μίκυ, όπως τους γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ΚΟΜΙΞ. Έχουν δημιουργηθεί σελίδες για όλες τις ιστορίες του Ντον Ρόσα και για παραπάνω από 450 ιστορίες που φιλοτέχνησε ο Καρλ Μπαρκς, καθώς επίσης και για όλα τα τεύχη του ομώνυμου περιοδικού της Α΄ Περιόδου (1988 – 2013), ενώ δημιουργούνται συνεχώς νέες για τα τεύχη της Β΄ Περιόδου (2014 – σήμερα). Μπορεί επίσης να επισκεφθεί κανείς πλήρεις καταλόγους των παραπάνω και ακόμα περισσότερων.

Καθώς η ποιότητα του περιοδικού βρίσκεται σε μια ατελείωτη πτώση τα τελευταία χρόνια, το περιεχόμενο του wiki έχει αρχίσει να εμπλουτίζεται και με σελίδες που αφορούν ιστορίες και χαρακτήρες που δεν έχουν δημοσιευθεί αποκλειστικά ή καθόλου στο ΚΟΜΙΞ και στην παρούσα φάση είναι κυρίως συγκεντρωτικές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Νέες Περιπέτειες του Φάντομ Ντακ (γνωστό και ως PKNA), ο Φαντομίας, ο Ρεπόρτερ Γκούφυ, καθώς και το σύμπαν του Δάσους, που περιλαμβάνει χαρακτήρες όπως οι Τσιπ και Ντέηλ, ο Κακός Λύκος και η Χιονάτη. Τέλος, μπορεί κανείς να βρει συνεντεύξεις από μέλη και μη του wiki που πάρθηκαν από μεγάλους δημιουργούς στα πλαίσια κάποιας διαδικτυακής επικοινωνίας ή κάποιου φεστιβάλ κόμικς.

Alexoni97: Το ΚΟΜΙΞ Wiki περιέχει μία ευρεία γκάμα θεμάτων, με κεντρικό άξονα φυσικά το περιοδικό ΚΟΜΙΞ, αλλά όχι μόνο. Στην σελίδα μπορούν να βρεθούν πληροφορίες για τα πάντα σχεδόν που αφορούν το περιοδικό ΚΟΜΙΞ και γενικότερα τα περιοδικά Ντίσνεϋ στην Ελλάδα κι εκτός συνόρων. Έτσι, μπορεί κάποιος να βρει σελίδες που αφορούν ιστορίες, αναλύσεις για διάφορους χαρακτήρες, παρουσιάσεις εκδόσεων, βιογραφίες δημιουργών και πολλά ακόμα.

Υπάρχει επίσης έντονη αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες της σελίδες, με την συχνή διοργάνωση ψηφοφοριών αλλά και της έμπρακτης συμμετοχής τους, η οποία μπορεί να εκφραστεί είτε μέσω ενός απλού σχολίου είτε μέσω της δημιουργίας ενός θέματος. Πάνω από όλα το ΚΟΜΙΞ Wiki αποτελεί μία πηγή γνώσεων και πληροφοριών για τα Ντίσνεϋ, που όμοια της δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Εξερευνώντας τις πολυάριθμες και κατατοπιστικές σελίδες της, οι επισκέπτες μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να λύσουν την απορία τους για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, τόσο σχετικά με το περιοδικό ΚΟΜΙΞ όσο και γενικότερα τον κόσμο του Ντόναλντ και του Μίκυ.

Άρθρο κόμιξ wiki για Φάντομ Ντακ
Το αφιέρωμα στον Φάντομ Ντακ

Αν και ασχολείστε γενικότερα με ιστορίες, δημιουργούς και κόμικς Disney, η εγκυκλοπαίδεια πήρε το όνομα της από το ιστορικό περιοδικό ΚΟΜΙΞ. Πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση;

Πάντα μου άρεσαν τα περιοδικά της Disney και κυρίως το ΚΟΜΙΞ και αυτό διότι ήταν ξεχωριστό. Το θεωρούσα ένα περιοδικό που σου πρόσφερε μεγάλο όγκο πληροφοριών που παλιότερα δεν υπήρχε τρόπος να τις βρεις. Ήταν κάτι μαγικό για μένα αυτή η γνώση. Μέσα από αυτό έμαθα δημιουργούς όπως ο Καρλ Μπαρκς, ο Ντον Ρόσα, ο Ντάαν Γίππες, ο Μάρκο Ρότα, ο Ντάνιελ Μπράνκα… Στην αρχή επιθυμούσα η ιστοσελίδα να επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο περιοδικό γιατί αυτό ήταν μια πηγή πληροφοριών και γνώσης. Κάτι που αντιπροσωπεύει και ένα wikia, ένας χώρος όπου «βρίσκεις» ή και «προσθέτεις» γνώση. Αργότερα, όταν ήρθαν και τα υπόλοιπα μέλη, μετά από συζητήσεις αποφασίστηκε το Wiki να αφορά όλες τις εκδόσεις αλλά πάντα το επίκεντρο να συνεχίσει να είναι το ΚΟΜΙΞ. Το περιοδικό αυτό αναδεικνύει δημιουργούς οπότε θεωρήσαμε άδικο να μην επικεντρωθούμε και σε άλλους σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Ντε Βήτα ή σε ανερχόμενα ταλέντα όπως οι Κάστυ, Μοττούρα και Τζερβάζιο. Ήταν σαν να πηγαίναμε κόντρα στο πνεύμα του ίδιου του ΚΟΜΙΞ. Και έτσι πάρθηκε η απόφαση να διευρύνουμε το περιεχόμενο του Wiki.

Ήταν μια ερώτηση αυτή που ήθελα να κάνω σχετικά με τη διεύρυνση του περιεχομένου σας, καθώς μέσω του wiki προσωπικά κατάφερα να βρω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φαντομία και το σε ποια ελληνικά τεύχη μπορώ να βρω ιστορίες του. Πρέπει να πω ότι είναι μικρό μέρος των πληροφοριών που έχω πάρει γενικά από το WIki, καθώς πρόσφατα έκανα μια επιστροφή στο Disney κόμικ και με βοηθήσατε πολύ στην επανένταξη μου αυτή. Εκτός όσων αναφέρατε, υπάρχουν ιδέες και για άλλες Disney σειρές και θεματολογίες ή θεωρείτε πως έχετε καλύψει όσες θέλατε και τώρα επιχειρείτε περαιτέρω εμπλουτισμό τους;

ChrisM^2: Έχουμε επεκταθεί σε αρκετές νέες (για τα ελληνικά δεδομένα) σειρές και σίγουρα πρέπει να εμπλουτιστούν περισσότερο, μιας και μέχρι στιγμής έχουμε καλύψει κυρίως την ανάγκη της στοιχειώδους παρουσίας τους στα περιεχόμενα του Wiki. Αν και το Σύμπαν του Φαντομία έχει εμπλουτιστεί με αρκετές πληροφορίες, αυτές σαφώς δεν αρκούν μιας και έχουν προστεθεί ένα σωρό καινούριες από το δημιουργό του, ενώ χρειάζεται σοβαρή επέκταση σε σειρές όπως Οι Νέες Περιπέτειες του Φάντομ Ντακ, ο Μυστικός Πράκτωρ ΝΝ, ο Ρεπόρτερ Γκούφυ, ο Μαύρος Κεραυνός κλπ. Άλλες θεματολογίες που θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε είναι οι επικοί Άρχοντες των Δράκων του Τζόρτζιο Καβατσάνο, που καταπιάνονται με έναν τελείως νέο κόσμο και την αλληλεπίδραση της οικογένειας των Ντακ τόσο με αυτόν όσο και μεταξύ τους σε ένα άλλο επίπεδο. Τέλος, οι Παρωδίες, όπως αυτές των Αρτιμπάνι-Μοττούρα και Τσελόνι, έχουν να προσφέρουν αρκετό νέο υλικό στο Wiki.

ΚΟΜΙΞ: Καταρχάς να αναφέρω ότι χαίρομαι που σε έχουμε βοηθήσει στην επανένταξη σου στο κόσμο των Ντίσνευ κόμικς. Όπως ανέφερε και ο ChrisM^2 έχουμε μέχρι στιγμής έχουμε αρκετές σειρές που σίγουρα πρέπει να ενημερωθούν ώστε να αποκτήσουν περισσότερο υλικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε καλύψει όλα τα θέματα που θα θέλαμε και αυτό γιατί είναι πολλά αυτά που θα πρέπει να γίνουν. Θέλουμε κάποια στιγμή στο μέλλον να ασχοληθούμε και με τον Γκότφρεντσον και τις ιστορίες του που θεμελίωσαν τον Μίκυ, με την Ιστορία και την Δόξα της Δυναστείας των Ντακ και να γίνουν σελίδες και μελέτες για τους προγόνους, να δημιουργήσουμε και κάποιες σελίδες που αφορούν τα καρτούν που επίσης έχουν επηρεάσει τα κόμικς. Αυτά είναι μερικά πρότζεκτ που μου έρχονται στο μυαλό. Γενικά έχουμε πολύ ακόμα δρόμο και αυτό είναι το ευχάριστο, διότι έτσι δεν βαριόμαστε ποτέ.

Εξώφυλλο Κόμιξ Wiki Fanzine 28
Ένα υπέροχο εξώφυλλο

Κάτι που μου αρέσει πολύ στο σάιτ και το fanzine είναι οι συνεντεύξεις με ξένους δημιουργούς κόμικς που τις αναφέρατε προηγουμένως. Έχουν περάσει εξαιρετικά ονόματα! Κάστυ, Μοττούρα, Αρτιμπάνι, Ραντίτσε και Τουρκόνι απλά για να αναφέρω μερικούς. Πώς κλείσατε συνεντεύξεις με αυτά τα ονόματα και πως νιώθετε για τη φιλοξενία τέτοιων δημιουργών στη σελίδα σας;

ΚΟΜΙΞ: Οι συνεντεύξεις ήταν κάτι που άρχισε με μεγάλο δισταγμό. Σιγά σιγά, αρχίσαμε να κάνουμε έρευνα και να προσεγγίζουμε δημιουργούς. Το πάθος για αυτές προήλθε από το ΚΟΜΙΞ και τις συνεντεύξεις που δημοσίευε, αλλά και από τα άρθρα του, μέσα από τα οποία μαθαίναμε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Οπότε, ήθελα να το δοκιμάσω. Προσωπικά άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για τους δημιουργούς, να τους προσεγγίζω είτε μέσω με email είτε με τα σόσιαλ μίντια και μέσα από συζητήσεις για τη δουλειά τούς ρωτούσα αν θα ήθελαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των Ελλήνων θαυμαστών τους.

Άμα η απάντηση τους ήταν θετική, τότε μιλούσα με την υπόλοιπη ομάδα ώστε να συντάξουμε τις ερωτήσεις. Νιώθουμε υπέροχα και τυχεροί που απαντούν στις ερωτήσεις μας. Γενικά το να μαθαίνεις πληροφορίες μέσα από την ίδια την πηγή και ειδικά από ονόματα όπως οι Κάστυ, Μοττούρα, Τζερβάζιο, Τουρκόνι κλπ. είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Από την μεριά μου, νιώθω ότι εκπληρώνει και έναν άλλο σημαντικό στόχο της σελίδας που είναι να έρχονται πιο κοντά οι φαν με το έργο των δημιουργών. Χαίρομαι πολύ για συνεντεύξεις που έχουμε πάρει και συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Μια συνέντευξη που δεν έχουμε και θα ήθελα πολύ να πάρουμε μελλοντικά είναι από τον Τζόρτζιο Καβατσάνο.

Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον περιστατικό ή κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τη συνέντευξη π.χ. να σας έδωσαν και κάποιο σχέδιο για τη σελίδα ή κάποια άλλη πληροφορία;

ΚΟΜΙΞ: Στην συνέντευξη που είχαμε πάρει το 2016 από τον Πάολο Μοττούρα, τον είχαμε ρωτήσει αν μπορεί να σχεδιάσει κάτι για την σελίδα μας και εκείνος δέχτηκε με μεγάλη χαρά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όντως προθυμοποιήθηκε να μας στείλει το σχέδιο! Και όταν ήρθε, δεν το πίστευα και ακόμα όσες φορές το βλέπω δεν το πιστεύω. Δεν το περίμενε κανείς μας αυτό. Ένα άλλο περιστατικό που μας έχει συμβεί είναι ότι στη συνέντευξη που πήραμε από τον Ρομπέρτο Γκάνορ που είχε ως κέντρο τη ελληνική παρωδία «Η Οδύσσεια του Μίκυ», χάρηκε τόσο πολύ για τις ερωτήσεις, αλλά και όταν τον ρωτήσαμε εάν έχει κάποια εικόνα που θα μπορούσε να μας δώσει σχετικά με την ιστορία, μάς έστειλε σε καλή ανάλυση αρκετές εικόνες και κάποιες από αυτές δεν θυμάμαι να υπήρχαν στις άλλες ιστοσελίδες της Ιταλίας που προμόταραν την ιστορία.

Χριστουγενιάτικο εξώφυλλο Κόμιξ Wiki
Ένα από τα χριστουγεννιάτικα εξώφυλλα του webzine

Το 2014 ξεκινήσατε το ηλεκτρονικό σας περιοδικό, ΚΟΜΙΞ Wiki, το οποίο, όπως το περιοδικό ΚΟΜΙΞ, χωρίζεται σε δύο περιόδους! Αρχικά θέλω να μου πείτε πως σας ήρθε η ιδέα για ένα webzine και τι ανταπόκριση βρήκε από τον κόσμο; Τι μπορεί να βρει κανείς στο ΚΟΜΙΞ Wiki webzine;

ΚΟΜΙΞ: Το 2014 είναι μια συμβολική χρονιά για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι μετά από συζήτηση και πρόταση και άλλων μελών του Wiki αποφασίστηκε να γίνει αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ. Σκεφτήκαμε ότι αφού το ΚΟΜΙΞ άρχιζε κάτι καινούργιο, θα ήταν ωραίο να έχουμε και εμείς ως φαν μια δικιά μας «έκδοση» όπου θα γράφαμε για τα αγαπημένα μας περιοδικά. Θα κάναμε κάτι διαφορετικό, ενώ επίσης θα είχαμε την ευκαιρία να νιώσουμε όπως η σύνταξη του ΚΟΜΙΞ. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική από την αρχή, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι έφτασε στην κορύφωση με το δεύτερο τεύχος της δεύτερης περιόδου. Και δεν το περιμέναμε σε τέτοιο βαθμό. Στο webzine μπορεί κανείς να διαβάσει άρθρα/μελέτες γύρω από ιστορίες και δημιουργούς, συνεντεύξεις, νέα για τα κόμικς της Disney την αντίστοιχη περίοδο, γράμματα αναγνωστών, φαν αρτ και ,φυσικά, κόμικς!

Ως αναγνώστης του έχω διαπιστώσει ότι όντως οι δύο περίοδοι του webzine σας διαφέρουν μεταξύ τους. Ποιες είναι οι διαφορές αυτές που παρουσιάζουν και κυρίως τι στόχους έχετε για αυτό το project, πως θα θέλατε δηλαδή να το εξελίξετε;

ΚΟΜΙΞ: Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι ο διαχωρισμός σε περιόδους έγινε για δυο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι στην πρώτη περίοδο είχαμε πιο πολύ το στοιχείο του να βγαίνει το περιοδικό σε στάνταρ διάστημα και να είναι πιο έντονο το στοιχείο του κόμικ. Υπήρχε μια βιασύνη. Ο δεύτερος ήταν ότι το τελευταίο τεύχος της πρώτης περιόδου είχε μεγάλη απόκλιση με το επόμενό του, που ήταν να βγει καθώς στην πραγματικότητα θέλαμε μια ανανέωση. Να κάνουμε μια πιο καλή και προσεγμένη δουλειά, δίχως το άγχος της κυκλοφορίας και να κάνουμε κάτι λίγο διαφορετικό από το στυλ του ΚΟΜΙΞ. Στην δεύτερη περίοδο έχουμε λιγότερες σελίδες και σε περιεχόμενο και σε κόμικς, αλλά πιο ποιοτικό υλικό.

Στόχος μας είναι κάθε τεύχος να είναι μοναδικό. Να έχει μια θεματολογία μέσα από την οποία αναλύουμε θέματα, συγκεντρώνουμε πληροφορίες και «επικοινωνούμε» με τον αναγνώστη. Είναι σημαντικό το ότι μπορεί κάτι από το τεύχος να εμπνεύσει κάποιον να εξερευνήσει ιστορίες που δεν έχει διαβάσει ή να του μείνει κάτι.

Για αυτό θα θέλαμε να πειραματιστούμε με νέες στήλες, ενδιαφέροντα θέματα ξεχωριστά από τα καθιερωμένα, είτε με τα άρθρα είτε με τα κόμικς, ώστε να έχουμε ένα μοντέρνο αποτέλεσμα. Συνεπώς, το να εξελίξουμε το περιοδικό σημαίνει να βρούμε τρόπους να εξελίξουμε την επικοινωνία με τους αναγνώστες.

ChrisM^2: Στη νέα περίοδο του περιοδικού υπάρχει μεγάλη διάθεση για εκθειασμό ιστοριών-διαμαντιών που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς, σχολιασμός των εξελίξεων και μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους φαν μέσω ερωταπαντήσεων. Βασικός στόχος είναι επίσης η προσέγγιση δημιουργών και η απόσπαση πληροφοριών όχι και τόσο γνωστών στο ευρύ κοινό.

Φωτογραφία με κόμιξ στην Λέσχη Φίλων Κόμικς
Μια όμορφη φωτογραφία τραβηγμένη στη Λέσχη Φίλων Κόμικς

Όπως βλέπω, έχετε συνεργαστεί και με αρκετούς Έλληνες δημιουργούς και πολύ γνωστούς κομίστες. Χαρακτηριστικά, στο τελευταίο τεύχος που βγήκε φέτος, το εξώφυλλο σχεδίασε ο Νικόλας Στεφαδούρος. Από ποιους κομίστες έχετε φιλοξενήσει δουλειές, πως είναι η συνεργασία και η επικοινωνία μαζί τους και με ποιους θα θέλατε ιδανικά να συνεργαστείτε;

ΚΟΜΙΞ: Πέρα από τον Νίκο έχουμε συνεργαστεί και με σχεδιαστές όπως οι Περικλής Κουλιφέτης, JimR, Γιάννης Αράπης, Χρήστος Δημητρίου. Αυτά είναι μερικά μόνο ονόματα και στο επόμενο τεύχος θα δείτε άλλη μια όμορφη συνεργασία. Γενικά, μέχρι στιγμής όλες οι συνεργασίες μας ήταν σε πολύ ευχάριστο κλίμα. Κάθε σχεδιαστής ήταν πολύ πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί μας έπειτα από συζητήσεις που είχαμε.

Θα ήθελα μέσα από εδώ να ευχαριστήσω όλους τους σχεδιαστές που μας έχουν βοηθήσει τόσο πολύ για να στηθεί το πρότζεκτ του fanzine. Κάθε ένας είναι μοναδικός σε αυτό που κάνει! Πιο πολύ έχουμε συνεργαστεί με τους JimR, Γιάννη και Χρήστο, έχοντας περάσει πολύ όμορφα. Ειδικά για μένα, ο Γιάννης και ο Χρήστος είναι αναπόσπαστα και μοναδικά κομμάτια της ομάδας, ο καθένας με την δουλειά του, και με έχουν εμπνεύσει πολύ στο πως να διαμορφώσω το design του περιοδικού!

PhantomDuck: Ο αγαπημένος μου Έλληνας δημιουργός είναι ο Μάνος Λαγουβάρδος, όμως υπάρχουν πολλοί ακόμα που λατρεύω το στυλ τους, όπως ο Μάνος Κοτσιφάκης, ο Γιάννης Ρουμπούλιας, ο Γιώργος Καμπάδαης που έχει φτιάξει ορισμένες πολύ καλές ανεπίσημες δουλειές με τον Μίκυ, και φυσικά πολλοί ακόμα που νομίζω πως δεν μπορούμε να αναφέρουμε μέσα σε λίγες μόνο γραμμές. Γενικά υπάρχουν πολλοί σχεδιαστές που θα θέλαμε να συνεργαστούμε αν δοθεί η ευκαιρία.

Εξώφυλλο Κόμιξ Wiki Fanzine 2
Ένα από τα εξώφυλλα του δεύτερου τεύχους του fanzine

Το 2016 εκδώσατε και το δικό σας fanzine, φυσικά με το όνομα ΚΟΜΙΞ Wiki, μια πρωτοβουλία που μάλιστα είχαμε φωτογραφήσει στο Με Πενάκι και Σκαπάνη πριν από αρκετά χρόνια, χωρίς καν να γνωριζόμαστε Μιλήστε μας λίγο για την ιδέα και την υλοποίηση, καθώς και τα περιεχόμενα των συγκεκριμένων τευχών.

ΚΟΜΙΞ: Τα πλεονεκτήματα που έχεις με μια ηλεκτρονική έκδοση είναι πολύ περισσότερα από ότι νόμιζα τελικά από μια έντυπη μορφή. Γενικά μάθαμε πάρα πολλά για το πως στήνεται μια έκδοση πριν καταλήξει στο τυπογραφείο. Η ιδέα που υπήρχε είναι ότι πέρα από το webzine θα ήταν όμορφο να υπάρξει ένα έντυπο που θα «μείνει» και θα είναι ωραίο να τυπωθούν ιστορίες θαυμαστών, που τις έχουν δουλέψει με μεράκι. Οπότε, σκεφθήκαμε τι υλικό έχουμε για το πρώτο τεύχος και κάναμε βελτιώσεις όσον αφορά το χρωματισμό, τις γραμματοσειρές, τα άρθρα, για να φτιάξουμε κάτι όμορφο. Ακόμα, το 2016 το wiki έκλεινε 5 χρόνια και θέλαμε να κάνουμε κάτι για να το γιορτάσουμε.

Η υλοποίηση, βέβαια, δεν ήταν τόσο απλή, καθώς έπρεπε να είμαστε ακόμα πιο προσεχτικοί για τα λάθη, το πώς θα βγουν τα χρώματα στην εκτύπωση κλπ., οπότε ήταν κάτι που μας δυσκόλεψε. Στην εκδήλωση που αναφέρεις, ειδικά, είμασταν πολύ οριακά όσον αφορά την εκτύπωση των τευχών. Εκείνη η ημέρα ήταν επεισοδιακή, γιατί τρέχαμε να πάρουμε τα τεύχη από τυπογραφείο και να προλάβουμε την εκδήλωση ενώ είχε και ζέστη!

Στο δεύτερο τεύχος ,ευτυχώς, είχαμε την εμπειρία και δεν μας κούρασε το ίδιο, αλλά είχαμε μια πρωτότυπη ιστορία (το σενάριο της οποίας βασίζεται σε ένα παιχνίδι που γινόταν τότε στο ΚΟΜΙΞ Wiki) με το κάθε μέρος της να έχει διαφορετικό σχεδιαστή. Και τα δυο τεύχη είχαν ακριβώς την δομή του ΚΟΜΙΞ (στις καλές εποχές), δηλαδή βασική ιστορία, άρθρο και συνέντευξη, μια μικρή ιστορία και ένα τελικό αφιέρωμα.

Εξώφυλλο Κόμιξ Wiki Fanzine

Πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία του να φτιάχνεις και να εκτυπώνεις μια αυτοέκδοση, ειδικά για ένα κοινό όπως το ελληνικό, που είναι σχετικά περιορισμένο όσον αφορά το χώρο του κόμικ; Έχετε σκοπό, αν μέσα στα επόμενα χρόνια γίνει κάποιο φεστιβάλ για κόμικ ή βιβλία, να συνδυάσετε την παρουσία σας με μια καινούρια έκδοση;

PhantomDuck: Είναι κάποιες ιστορίες που δεν μπορούν να τυπωθούν επίσημα, για πολλούς λόγους. Από το να μένουνε στο μυαλό των δημιουργών τους, είναι προτιμότερο να βγαίνουν προς τα έξω, ακόμα και με την ανεπίσημη μορφή των φανζίν. Το ότι υπάρχει και μία μερίδα ανθρώπων πέραν από εμάς που ήθελε να τις αποκτήσει, είναι μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Σε μελλοντικά πλάνα, ο Γιάννης Αράπης έχει φτιάξει μία εξαιρετική περιπέτεια βασισμένη στην «Μαγική κλεψύδρα» του Καρλ Μπαρκς, όπου προχωράει την ιστορία και μας εξηγεί τον πραγματικό σκοπό και την προέλευση της κλεψύδρας που έχει ο θείος Σκρουτζ. Την τυπώσαμε σε λίγα τευχάκια στα αγγλικά, απλώς για να τη δώσουμε σε διάφορους ξένους ως δείγματα δουλειάς, όπως τον Ντον Ρόσα, που συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε να την κυκλοφορήσουμε και στα ελληνικά, όμως, λόγω της πανδημίας, έχουν παγώσει τα πάντα. Για νεότερες εξελίξεις, μείνετε συντονισμένοι.