Μουσική Σ. #3: Οι cult φιγούρες του Μπάμπη του Τσοπάνη και του Άη-Βασίλη του Παιδέρα!

Προσοχή: Οι απόψεις στο παρόν άρθρο είναι αποκλειστικά δικές μου και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των υπολοίπων συντακτών του anthem.gr!

Έχει περάσει κιόλας μία δεκαπενταετία από όταν μπήκαμε στον εικοστό πρώτο αιώνα, μα νιώθω πως η κοινωνία μας έχει επιστρέψει σε παλιότερες εποχές. Η ελευθερία του λόγου τιμωρείται, όπως είδαμε με το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην Charlie Hebdo, αλλά και με το κάψιμο των γραφείων της Athens Voice. Επικρατεί παντού το μίσος, η ξενοφοβία, η ομοφοβία και ο κοινωνικός ρατσισμός, γεγονός απόλυτα “φυσιολογικό” σε μία εποχή κρίσης, σύμφωνα με τα όσα μας έχει διδάξει η ιστορία. Σε μία εποχή λοιπόν που η σάτιρα θα έπρεπε να ακμάζει σε όλες τις τέχνες, παρατηρούμε πως αυτή έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Ας είμαστε ειλικρινείς, οι νέοι κλείνουν τις τηλεοράσεις τους. Το ίντερνετ μας έχει επιτρέψει να γυρίσουμε τις πλάτες μας σε όλη την τηλεοπτική σαβούρα. Πώς μπορεί κάποιος να θεωρήσει τις εκπομπές του Αναστασιάδη και του Λαζόπουλο ως σατιρικές, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι είναι απολύτως συστημικοί κι ότι εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα; Πιάνω λοιπόν τον εαυτό μου να συμφωνεί απόλυτα με τον Χάρρυ Κλύνν ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει πως η σάτιρα στις μέρες μας είναι δυσβάσταχτη. Για το λόγο αυτό η σάτιρα πρέπει να ανθίσει στις τέχνες!

Η μουσική είναι η καταλληλότερη πλατφόρμα για να ανθίσει η σάτιρα. Παρ’ όλα αυτά δεν…

Στη χώρα που έχει διαπρέψει ο Τζίμης Πανούσης, κατά την άποψή μου τα πιο αξιόλογα σατιρικά σχήματα που κάνουν σωστή δουλειά σήμερα είναι οι Ανώριμοι, οι Sonata Antartika και το Κουρδιστό Πορτοχάλι. Θαυμάζω ιδιαίτερα τα δύο πρώτα σχήματα, θέλω όμως στο συγκεκριμένο άρθρο να αναφερθώ συγκεκριμένα στο Κουρδιστό Πορτοχάλι, το οποίο θεωρώ ότι έχει πετύχει αυτό που λείπει από την ελληνόφωνη σατιρική ροκ.

k.p

Κατ’ αρχήν, για να αποκτήσει κάποιος μια ολοκληρωμένη άποψη για το Πορτοχάλι, πρέπει να πάει σε κάποια συναυλία τους. ΝΟΜΟΣ. Το Youtube δε μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια γενική εικόνα, γιατί το συγκρότημα δεν έχει ακόμη ηχογραφήσει το δίσκο του. Έχοντας λοιπόν παρακολουθήσει τα παιδιά από κοντά κι έχοντας συνομιλήσει μαζί τους για τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν το καλοκαίρι, θέλω να σας παρουσιάσω τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι το Κουρδιστό Πορτοχάλι είναι ένα από τα κορυφαία σατιρικά σχήματα της χώρας.

1) Σατιρίζουν τους πάντες και τα πάντα! Δε φοβούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους για κάθε θέμα με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν. Δεν υπάρχουν κλισέ! Κερατάδες, μαγκούφηδες, μουσικοί, γκέι, internet junkies, πολιτικοί, ματάκηδες, ο Άι-Βασίλης και πολλοί άλλοι σατιρίζονται δίχως έλεος.

2)Έχουν επικοινωνία με το κοινό! Όταν ένας frontman ξέρει να επικοινωνεί με τον κόσμο, έχει κερδίσει αμέσως το παιχνίδι.

3)Και το κοινό ανταποδίδει με την αγάπη του για το συγκρότημα! Δε χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω για αυτό.

4)Το χιούμορ τους είναι πετυχημένο και δεν είναι κρύο! Είναι αδύνατον να πας σε μια συναυλία του Κουρδιστού Πορτοχαλιού και να μην περάσεις καλά. Κερδίζουν μπόνους πόντους από το τραγούδι Bassisten Kufhalen, το οποίο σατιρίζει τους μπασίστες και το εμπνεύστηκε ο ίδιος ο μπασίστας του σχήματος. CULT!

5)Έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους χαρακτήρες για τα τραγούδια τους! Φιγούρες όπως ο Μπάμπης ο Τσοπάνης κι ο Άι-Βασίλης ο παιδέρας, δημιουργούνται από το μηδέν και παρουσιάζουν τα τραγούδια τους με τρόπο αλλιώτικο, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον. Άλλωστε γιατί να μην υπάρχουν καμιά φορά ήρωες και στη μουσική; Ο ακροατής μπορεί να επενδύσει καλύτερα στο χαρακτήρα και στην περίπτωση της σάτιρας (όπως συμβαίνει εδώ) να γελάσει περισσότερο.

6)Δεν υπερβάλουν! Δεν εννοώ μόνο στιχουργικά αλλά και σαν σύνολο. Γνωρίζουν μέχρι που τους παίρνει να κινηθούν σε όλους τους τομείς (στίχοι, μουσική, φωνητικά, σκηνική παρουσία). Οκ εντάξει, ίσως υπερβάλει ο Ψύχος λίγο που την έχει δει και frontman. Τι εννοείς όταν λες πως βγαίνουν στη σκηνή θεοσκότεινων μπαρ φορώντας γυαλιά ηλίου;

7)Ξέρουν να προμοτάρουν σωστά τα live τους! Κάθε φορά δημιουργούν από ένα trailer και συνήθως δίνουν και μία θεματολογία στα live τους (βλέπε Εβραιοεκλογές).

Αυτοί είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που πιστεύω πως το Κουρδιστό Πορτοχάλι βρίσκεται στο σωστό δρόμο ως σατιρικό σχήμα. Σε καμία περίπτωση δε θέλω να μειώσω άλλες μπάντες, θεώρησα όμως πως το Πορτοχάλι είναι μια ωραία επιλογή για να εξηγήσω πως όταν υπάρχουν δημιουργικοί μουσικοί, η σάτιρα μπορεί να ανθίσει. Και πιστέψτε με σε αυτή την περίοδο ο κόσμος έχει ανάγκη την καλή σάτιρα.

Υ.Γ.: Σας αποχαιρετώ με τη live ηχογράφηση της Ταρανδοποίησης. Δε ξέρω για σας, εγώ πάντως αναμένω με αγωνία τον πρώτο δίσκο του Κουρδιστού Πορτοχαλιού.

https://www.youtube.com/watch?v=lJkrHx0oFPw