Συνέντευξη “Proletkult Radio”

Οι "Proletkult Radio" σε live συναυλία
Τους Proletkult Radio τους γνώρισα και τους άκουσα στα τέλη του 2021 όταν γνωριστήκαμε στα social media με το μπασίστα και δημιουργό τους, Αλέξανδρο. Μάλιστα είχαμε παίξει στο Anthems Radio Show και ένα από τα πρώτα τους τραγούδια από το νέο τους δίσκο S/T, τον οποίο και λάτρεψα. Αυθεντικό, στακάτα παιγμένο punk που σε κερδίζει από το πρώτο τραγούδι μέχρι το τελευταίο. Έτσι, είπαμε με τον Αλέξανδρο μέσα στο καλοκαίρι να κάνουμε μια συνέντευξη για το συγκρότημα και εκείνος απάντησε σε κάθε μου ερώτηση!

Ποια είναι η τριάδα πίσω από τους Proletkult Radio και πως ξεκίνησε την πορεία της;

Το line up της μπάντας δεν είναι το αρχικό. Ο μόνος original είμαι εγώ (ΣΣ: Αλέξανδρος μπάσο και φωνή). Η μπάντα ξεκίνησε το 2012 με ένα αδερφικό μου φίλο το Βασίλη (κιθάρα/φωνή) και το Χρήστο (τύμπανα). Πορευτήκαμε μαζί 3 χρόνια. Έχοντας ένα υλικό περίπου 25 κομματιών, ήμασταν έτοιμοι για τον πρώτο δίσκο αλλά μας πρόλαβε η αποχώρηση του Βασίλη. Ένα χρόνο μετά ήρθε η Χρυσάνθη στη θέση του, 3 περίπου χρόνια μετά βγάλαμε το 1ο μας LP και μετά από 3 μόλις μήνες φεύγουν και τα δύο μέλη για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Σχεδόν αμέσως ήρθαν ο Τάσος (Οτομπρίτσι Μοτόρι, ex-Ντερτι Dancing, κιθάρα/φωνή) και ο Άλεξ (ex-Ουστ, ex-Genetik Pets τύμπανα/φωνή) και μια και υπήρχε υλικό και πώρωση συνεχίσαμε τη μπάντα.

Το Proletkult Radio πως προέκυψε ως όνομα;

Προλετκούλτ είναι το καλλιτεχνικό ρεύμα/κίνημα που προέκυψε από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Ο όρος προέρχεται από το προλεταριάτο και την κουλτούρα. Ήταν ένα ρεύμα που είχε στις τάξεις του σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Αιζενστάιν ή ο Καντίνσκυ και έβαλε σαν «καθήκον» της νέας κοινωνίας που γεννιόταν, να γίνει η τέχνη υπόθεση όλου του λαού και όχι μόνο μιας μικρής μειοψηφίας αρχόντων. Το radio το προσθέσαμε για να έχει ήχο!

Ποιες είναι οι επιρροές του καθενός σας;

Θα έλεγα κυρίως το αμερικάνικο πανκ. Εμένα πιο πολύ το πρώτο κύμα (Dead Kennedys, Big Boys, Dangerhouse records κλπ), ο Τάσος πιο πολύ Zeke, New bomb Turks και γενικά punk rock n roll κι ο Άλεξ πιο πολύ Epitaph records ή Fat Wreck. Όλοι ακούμε απ’ όλα! Αυστραλέζικο ροκ εν ρολλ, φανκιες, λαϊκά, μέταλ, τζαζ αλλά σου λέω τα βασικά!

Από που εμπνέεστε στιχουργικά;

Οι στίχοι της μπάντας έχουν να κάνουν με κοινωνικά κυρίως και πολιτικά θέματα.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφορήσατε το νέο σας δίσκο S/T, τέσσερα χρόνια μετά το Chickengame Kinkshame. Ποια είναι η συνήθης διαδικασία σύνθεσης νέων τραγουδιών; Η όλη κατάσταση με τις καραντίνες σας επηρέασε δημιουργικά;

Όσον αφορά το πρώτο κυρίως εγώ φέρνω ιδέες και αποκρυσταλώνονται σαν κομμάτι μέσα στις πρόβες. Υπάρχουν όμως αρκετά κομμάτια που γράφτηκαν από πρώην ή τα υπόλοιπα νυν μέλη της μπάντας. Τώρα, στην καραντίνα ξεσκιστήκαμε στις πρόβες, συνθέσαμε καινούριο υλικό, φτιάξαμε το αυτοοργανωμένο μας στούντιο αλλά και «ρουτινιάσαμε» λίγο…

Τι διαφορές εντοπίζετε μεταξύ της νέας σας κυκλοφορίας σε σχέση με την προηγούμενη; Θελήσατε να βάλετε νέα στοιχεία στον ήχο σας;

Θα έλεγα το Chickengame είναι πιο Καλιφόρνια και το ομότιτλο πιο ρον εν ρολλ. Τα νέα στοιχεία προκύπτουν αβίαστα. Δεν είμαστε πολύ της νόρμας «ααα αυτό δεν είναι πολύ πανκ κλπ» στο 3ο LP όταν βγει με το καλό θα υπάρχουν ακόμα και ριφς σε λαϊκούς δρόμους.

Οι κασέτες και το artwork του νέου δίσκου των Proletkult Radio
Οι κασέτες και το artwork του νέου δίσκου των Proletkult Radio

Μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το S/T κυκλοφόρησε σε μορφή κασέτας και μάλιστα υπάρχουν πέντε κασέτες με διαφορετικό χρώμα που μπορεί να διαλέξει ο ακροατής. Πείτε μας λίγο για αυτήν την απόφαση. Υπάρχει περίπτωση να το βγάλετε κι αυτό σε CD;

Όχι για Cd αποκλείεται. Συζητούσαμε για βινύλιο αλλά δεν το βλέπω να σου πω την αλήθεια. Τα κόστη και κυρίως η αναμονή για να το παραλάβεις από το εργοστάσιο το κάνουν δύσκολο. Μια underground μπάντα στην Ελλάδα θα κόψει 200-300 βινύλια μαξ (εξαιρούνται οι τα πιο «μεγάλα μεγέθη» πχ Καταχνιά, που βγάζουν 1000 αντίτυπα). Το εργοστάσιο δε θα σε βάλει προταιρεότητα κι έτσι ο δίσκος σου μπορεί να κυκλοφορήσει πχ Μάιο του 22 κι εσύ να τον πιάσεις στά χέρια σου σε 6 ή 8 ή 10 μήνες. Γι αυτό επιλέξαμε την κασέτα που μάλιστα τη φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι μέσω του label μας Underground Union Records του οποίου είμαστε μέλη.

Αν κάτι μου αρέσει πολύ στους Proletkult Radio είναι το σήμα σας που πρόσφατα βγήκε και σε merch με νέα μπλούζα καθώς και το artwork στα δύο άλμπουμ σας. Ποιος βρίσκεται πίσω από το γραφιστικό κομμάτι του συγκροτήματος και πως προέκυψε η συνεργασία σας;

Ο καταπληκτικός comic artist Andro Malis από τη Ρώμη! Τον είδα στο φβ, μου άρεσε πάρα πολύ η δουλειά του, αμέσως του έστειλα μήνυμα και δέχτηκε!

Ως punk συγκρότημα που σημαίνει δυναμικές και εκρηκτικές ζωντανές εμφανίσεις, πως ήταν η επιστροφή στη σκηνή μετά τον ιό; Πόσο καιρό απείχατε;

Είμασταν λίγο τυχεροί καθώς παίξαμε στο Black Box Studio Γενάρη του 20 και σε συναυλία αλληλεγγγύης τον Ιούλη του 20. Το επόμενο ήταν φέτος το Φλεβάρη στη Λαμπηδόνα, μια φοβερή κατάληψη στο Βύρωνα όπου ήταν ένα πολύ δυνατό λάιβ με τους φίλους μας Ουστ και Dry Cough.

Οι μπλούζες με το σήμα της μπάντας
Οι μπλούζες με το σήμα της μπάντας

Παρακολουθώντας σας στα social media βλέπω ότι έχετε κάνει γνωστό το πολιτικό σας στίγμα εκφράζοντας αλληλεγγύη σε καταλήψεις όπως της Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ, καθώς και σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ παίρνετε θέση και σε κοινωνικά ζητήματα. Είναι κάτι που υπήρχε εξαρχής στο μυαλό σας ή προέκυψε στην πορεία;

Εξ αρχής είμαστε μια πολιτικοποιημένη μπάντα που αποτελείται από πολιτικοποιημένα άτομα.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική punk σκηνή τόσο ιστορικά όσο και τη στιγμή που μιλάμε;

Είναι μια συνέντευξη από μόνη της αυτή η ερώτηση! Θα έλεγα όμως μια χαρά! Βγαίνουν καινούριες μπάντες, γίνονται συναυλίες, βγαίνουν δίσκοι… Γίνεται δουλίτσα!!!

Με ποιον Έλληνα και με ποιον ξένο punk καλλιτέχνη ή συγκρότημα θα συνεργαζόσασταν;

Στα εγχώρια με οποιονδήποτε δεν είναι με το κυρίαρχο Status και είναι κοντά στη λογική της αυτοοργάνωσης! Το ίδιο ισχύει και για τους ξένους καλλιτέχνες αλλά εντάξει, άμα σου πουν «πάνε να παίξεις με τους OFF!» σ’ ένα μαγαζί που γενικά δε θα ήθελες να παίξεις, το σκέφτεσαι διαφορετικά!!

Οι Proletkult Radio σε συναυλία

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Prolekult Radio;

Χμμ, μια ηχογράφηση 4 κομματιών για 2 συλλογές του Underground Union Records, μια αλλαγή κι ένα δίσκο!

Που μπορεί να σας βρει ο κόσμος στα social media και να αγοράσει τους δίσκους ή/και merch σας;

Να μας στείλει μήνυμα στα σόσιαλ και το κανονίζουμε!

Facebook: https://www.facebook.com/ProletkultRadio
Instagram: https://www.instagram.com/proletkultradio/
Bandcamp: https://proletkultradio.bandcamp.com/

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;

Να ακούνε καλή μουσική και να αγωνίζονται για το δίκαιο!

Με τη σειρά μου να ευχαριστήσω πολύ τον Άλεξ και τους Proletkult Radio για τη συνέντευξη και πρέπει να επιβεβαιώσω ότι το merchandise τους είναι φοβερό. Ακολουθήστε τους στα social media και ακούστε τη μουσική τους, γιατί αξίζει πολύ!