Πώς περνάς τα βράδια σου στην Αθήνα; Ναι μεν τα στέκια αποτελούν πάντοτε την αγαπημένη επιλογή κάθε παρέας, η πόλη μας όμως έχει εκατοντάδες μέρη που μπορείς να εξερευνήσεις και να περάσεις καλά, ακούγοντας παράλληλα ποιοτική μουσική κι αποκτώντας νέες εμπειρίες.
Η αλήθεια είναι πως είμαι άνθρωπος του στεκιού. Μου αρέσει να επισκέπτομαι συχνά τα αγαπημένα μου μαγαζιά, τα οποία αποτελούν ασφαλή επιλογή για να περάσουμε καλά. Αντίθετα, σπάνια θα ανακαλύψω κάτι νέο που θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και που θα αποδειχθεί ότι όντως αξίζει.
Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να δημιουργήσω αυτή τη στήλη για να παρουσιάσω μουσικές (κι όχι μόνο) εκδηλώσεις που μου τράβηξαν την προσοχή και που πραγματικά αγάπησα. Μία από αυτές είναι τα Reflections, μία dark pop cultur εκδήλωση που διοργανώνεται σχεδόν κάθε Πέμπτη στο Death Disco, λίγο πιο κάτω από το σταθμό του Θησείου. Στο event με προσκάλεσαν όταν επισκέφθηκα το τραπέζι της Ars Nocturna στο Φαντάsticon λίγες μέρες νωρίτερα.
Το μαγαζί είναι εύκολα προσβάσιμο, καθώς βρίσκεται κοντά στο σταθμό του ηλεκτρικού. Φτάνοντας εκεί περίπου στις 8 η ώρα, μείναμε με το στόμα ανοικτό. Ο μινιμαλιστικά διακοσμημένος χώρος είχε γεμίσει από νωρίς. Υπήρχε μία άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση έργων τέχνης (πίνακες-φωτογραφίες) και μία καρέκλα σε μία άδεια και όμορφα φωτισμένη σκηνή (γεγονός που πρόδιδε κάποια παρουσίαση). Επίσης υπήρχαν άνθρωποι που μοίραζαν αναμνηστικές κάρτες, καθώς και πάγκοι με merchandise. Όλα φάνταζαν υπέροχα.
Αφού βρήκαμε ένα τραπέζι, αράξαμε κι απολαύσαμε το μουσικό αφιέρωμα στους Sisters Of Mercy, που έτρεχε από τον Γιώργο Σαφελά στα decks. Ύστερα από περίπου μισή ώρα ανέβηκε στη σκηνή ο Γιώργος Μπελαούρης, ένας νέος κι ανερχόμενος συγγραφέας ο οποίος παρουσίασε με όμορφο τρόπο τον gothic τρόπο ζωής. Ο Γιώργος απέφυγε κάθε υπερβολή και με το άμεσο κι έξυπνο χιούμορ του κέρδισε το ενδιαφέρον και το χειροκρότημα του κοινού. Θυμάμαι χαρακτηριστικά αρκετά άτομα από το κοινό να κουνούν καταφατικά το κεφάλι τους και να λένε: Πόσο δίκιο έχεις!
Ύστερα λοιπόν από αυτή την παρουσίαση συνεχίστηκε το αφιέρωμα στους Sisters Of Mercy και λίγο αργότερα περάσαμε σε μία νέα αφήγηση, αυτή τη φορά από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος εντυπωσίασε τους πάντες με τις ιστορίες του στο Φαντάsticon. Αμέσως λοιπόν έγινε προφανές ότι θα ακούσουμε μία από αυτές τις συγκλονιστικές ιστορίες. Κι όντως έτσι έγινε. Η αφήγηση ξεκίνησε χιουμοριστικά με τον αφηγητή να παρουσιάζει την άποψη του για το τι είναι gothic αλλά και τον παρελθοντικό εαυτό του. Στη συνέχεια όμως παρουσίασε μια εξαιρετικά μελαγχολική και σκοτεινή ιστορία σχετικά με το θάνατο και τα μαθήματα που μας δίνει η ζωή. Θεωρώ πως θα χάσει τη μαγεία της αν προσπαθήσω να την περιγράψω!
Λίγο πριν φύγω, χάζεψα την έκθεση και θα σας παρουσιάσω μερικές φωτογραφίες από αυτή, τις οποίες τράβηξε ο ίδιος ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Εφόσον λοιπόν περάσαμε άψογα στα Reflections, αποφάσισα να επικοινωνήσω με το Γιώργο Σαφελά για να μου δώσει περισσότερες πληροφορίες:
“Τα Reflections εδώ και ενάμιση μήνα διανύουν αισίως την τρίτη χρονιά ζωής τους στο Death Disco. Από όταν τέθηκε η ιδέα να δώσουμε μια νέα πνοή στις καθημερινές με ελεύθερη είσοδο (!) και ο Λεώ Σκιαδάς (the club owner) με εμπιστεύτηκε για αυτό, αποφάσισα όταν ακόμα δεν υπήρχε συγκεκριμένη κατεύθυνση ότι θέλω να αποδώσω τον τρόπο ζωής μου από την εφηβεία μέχρι τώρα στα late twenties, να συνδυάσουμε τα dj sets με τα κόμικς, τους κινηματογραφικούς ήρωες,την αφήγηση ιστοριών, τα σκίτσα, τα κοσμήματα που φτιάχνουν πολλά παιδιά και ξεπερνούν τόσα από τα ακριβά και οτιδήποτε άλλο έχει μοναδική εκφραστική δύναμη και την ικανότητα να αποδίδει την πραγματικότητα με τρόπο εναλλακτικό.
Στα αμερικάνικα κόμικς κάποτε υπήρχαν διαφημίσεις από δίσκους που έβγαζαν οι μεγαλύτερες μπάντες του πλανήτη, ενώ θυμάμαι κομιξάδικα όπως το Jemma στον Πειραιά που έπαιζαν ανελλιπώς τα ροκ ραδιόφωνα της Αθήνας σε πιο καλές ραδιοφωνικές εποχές. Αυτό το πακέτο σε καλούσε να ανακαλύψεις μια άλλη καθημερινότητα λιγότερο άχρωμη που θα σε πήγαινε εκεί που ήθελες εσύ, ”την πόρτα πίσω από την πόρτα” όπως είπα κάποια στιγμή χρόνια αργότερα, θέλοντας να περιγράψω με μια μικρή φράση όλο αυτό το συναίσθημα. Κοιτάζοντας πίσω μετά από δέκα-δεκαπέντε χρόνια ανακαλύπτεις ότι από τη μια, γίγαντες του 20ου αιώνα όπως οι Cure, οι Joy Division & οι Sisters of Mercy είναι το θαύμα με τη μουσική που χάρισαν, αλλά παράλληλα η μουσική είναι απλά η αφορμή…
Αυτό είναι τα Reflections του Death Disco, η αφορμή για να εκφραστούν οι συμμετέχοντες με φόντο τις μουσικές τους ανησυχίες σε άλλους τομείς οι καλύτεροι του χώρου της 9ης τέχνης, της γοτθικής λογοτεχνίας και της κατασκευής αντικειμένων μαζί με ερασιτέχνες στα πρώτα τους βήματα που φέρνουν μαζί τους μια ανάσα φρεσκάδας διαρκώς και ακόμα και τους fans που διασκεδάζουν απίστευτα με το να λένε στο stage του εναλλακτικού club του Ψυρρή την άποψη τους για το κεντρικό θέμα που φιλοξενούμε κάθε φορά.
Η εκδήλωση ”The Art of Sisters Of Mercy” έτυχε εξαιρετικής προσέλευσης και ανταπόκρισης από όσους ήρθαν και ήταν ένα πολύ χαρακτηριστικό βράδυ,αφού για πρώτη φορά βάλαμε ως κεντρικό ένα θέμα που αφορούσε μια θρυλική gothic μπάντα, δίνοντας τον πρώτο λόγο στις άλλες μορφές τέχνης όμως και όχι στη μουσική. Με λίγα λόγια,ήταν…πολύ Death Disco με όλη τη σημασία της λέξεως το συγκεκριμένο βράδυ και χαίρομαι πολύ για αυτό!”
Η ομάδα στην παρούσα φάση αποτελείται από τον Δημήτρη Στράμπη και τον Γιώργος Σαφελά. Ποιοι όμως είναι εκείνοι που δίνουν ζωή στο event; Ο Γιώργος μας τους παρουσιάζει:
“Υπάρχουν άτομα που συμβάλλουν σε μόνιμη βάση σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τα Reflections κι ήταν μαζί μας και αυτή τη φορά: Λία Δαβράδου στο συντονισμό των προβολών βίντεο δικών της και όχι μόνο με σκοπό την προώθηση της δουλειάς των συμμετεχόντων. Ανδρεάς Μιχαηλίδης, κορυφαίος αφηγητής ιστοριών που μεταξύ άλλων μάγεψε στο φετινό Φαντάsticon. Γιώργος Μπελαούρης, συγγραφέας ανερχόμενος που έχει τη μοναδική ικανότητα να αποδίδει την άποψη του με πολύ ενδιαφέρον τρόπο για οτιδήποτε του ζητηθεί. Lena Decay, εξαιρετική σχεδιάστρια που συχνά αναλαμβάνει και το γραφίστικο κομμάτι. Η Ars Nocturna, η Ελληνική gothic εκδοτική εταιρία που εδώ και λίγο καιρό δραστηριοποιείται πλέον και σε άλλους ψυχαγωγικούς τομείς.
Μαζί μας ήταν ακόμα ορισμένα άτομα που καλούμε σε πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως η ”Frei Tag”, σχεδιάστρια μόδας και ζωγράφος που μας χάρισε έναν μοναδικό πίνακα με τους Eldtrich & Patriccia Morisson, ο Jonathan Bright, δημοφιλής ερευνητής του παραφυσικού στην Ελλάδα -και όχι μόνο-, ο Άρης Λάμπος, σχεδιαστής που ετοιμάζει μια κυκλοφορία ενός υπέροχου Poe-based χαρακτήρα, η σχεδιάστρια Στέλλα Στεργίου και φυσικά οι ”βενιαμίν” της υπόθεσης, Βαγγέλης και Κώνα ,που είναι σχεδόν πάντα μαζί μας με τα σχέδια τους.
Οι πάγκοι με το merchandise ήταν των Lucretia My Creations & Black Swan fashion lake, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν οι: Ματίνα Γεωργά, Σοφία Γκίκα και Γιώτα Ντ. με πίνακες που συζητήθηκαν, ενώ πολλά ευχαριστώ οφείλουμε και στη φωτογράφο Τζο Βαλλιανάτου.”
Όπως λοιπόν ανέφερα το event με “κέρδισε” κι αποφάσισα να συμμετάσχω κι εγώ στην επόμενη εκδήλωση, που θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου, με ένα κολάζ κι ίσως κάποια αφήγηση. Το θέμα της βραδιάς θα είναι εμπνευσμένο από το Halloween και θα έχει σχέση με τον Scarecrow και το Κοράκι. Αν λοιπόν σας έπεισα, περιμένω να σας δω εκεί. Στο facebook του Death Disco θα βρείτε κάθε πληροφορία.
Όσον αφορά τη νέα στήλη της σελίδας μας, ραντεβού την επόμενη εβδομάδα, για μία ακόμη εναλλακτική βραδιά στην όμορφη Αθήνα!