Έχοντας μεγαλώσει με μουσική από τον εναλλακτικό χώρο, πρέπει να πω πως είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα φιλοξενούμε ένα συγκρότημα της alternative underground σκηνής.
Οι Circus Caravan ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια και πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο “Scattered Sketches”.
Ένα πολύ όμορφο άλμπουμ που συνδυάζει ένα μεγάλο πλήθος επιρροών και δημιουργεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Ας δούμε λοιπόν τι μας απάντησαν στις ερωτήσεις μας…
Πότε ξεκίνησαν οι Circus Caravan και από ποιους αποτελούνται σήμερα;
Ξεκινήσαμε το 2013 σιγά σιγά τις πρόβες, με τις πρώτες live εμφανίσεις να πραγματοποιούνται στις αρχές του 2014. Σήμερα είμαστε τρεις του αρχικού σχήματος, Αλέξης Λαγκαδίτης στη φωνή, Βασίλης και Θωμάς Κυρίτσης στις κιθάρες, μαζί με το Χρήστο Κυριακόπουλο στα ντραμς που εντάχθηκε λίγο αργότερα και πιο πρόσφατη προσθήκη το Διονύση Τσιούνη, μπασίστα του συγκροτήματος από το 2018.
Ενδιαφέρον όνομα το Circus Caravan. Ποιος από εσάς το σκέφτηκε και ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;
Ήταν μια συνδυαστική ιδέα των Βασίλη και Θωμά, για ένα πρώιμο σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο πρώτος, αλλά δεν προχώρησε. Η έμπνευση προέκυψε από το τσίρκο της ταινίας “Big Fish” και τη συνύπαρξη ετερόκλητων καλλιτεχνών, ακροβατών και λοιπών πλασμάτων σε αυτό. Εν τέλει, μας ταίριαξε λόγω των διαφορετικών επιρροών που έχουμε και προσπαθούμε να εντάξουμε στη μουσική μας, αλλά και στη συνεργατική μας λειτουργία.
Ακούγοντας τον πρώτο σας δίσκο, θα έλεγα ότι η μουσική σας παρουσιάζει αρκετές διαφορετικές επιρροές από το χώρο της εναλλακτικής σκηνής. Ποιοι καλλιτέχνες σας έχουν επηρεάσει περισσότερο;
Στη διαδικασία της δημιουργίας αλλά και της ηχογράφησης του δίσκου, μας έχουν επηρεάσει πολλοί διαφορετικοί καλλιτέχνες ανά καιρούς και ίσως να είναι αυτό που στο τέλος δίνει στον ακροατή αυτή την αίσθηση αρμονικής συνύπαρξης ετερογενούς μουσικής, που και εμείς θέλαμε να πετύχουμε. Σίγουρα οι κύριες επιρροές μας που διαφαίνονται και στο άλμπουμ είναι οι Radiohead, Muse, Queens of the Stone Age, Explosions in the Sky.
Ας μιλήσουμε για τον πρώτο σας δίσκο που κυκλοφόρησε το Μάιο με το όνομα Scattered Sketches. Τι εμπειρίες σας άφησε η ηχογράφηση του; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που συνέβαλαν στη δημιουργία του άλμπουμ;
Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Παρότι είχαμε μια πρότερη γνώση του τι θα πει ηχογράφηση λόγω του EP, αυτή τη φορά το βιώσαμε εντελώς διαφορετικά. Τότε ουσιαστικά τα τραγούδια τα ολοκληρώσαμε κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, τώρα αυτό δεν ίσχυε.
Αυτή τη φορά τα κομμάτια ήταν ήδη ολοκληρωμένα μέσα από τις πρόβες που κάναμε τον προηγούμενο καιρό και κάποια από αυτά είχαν μάλιστα παιχτεί και σε live εμφανίσεις που κάναμε. Επομένως ξέραμε τι θέλαμε από το καθένα.
Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Σε αυτό το σημείο μπαίνει ο εξωτερικός παρατηρητής, στη προκειμένη περίπτωση ο Dime St που έκανε την ηχοληψία του άλμπουμ, ο οποίος μέσα από τις παρατηρήσεις του έβαλε και τη δική του υπογραφή στο αποτέλεσμα. Αυτή λοιπόν η ανταλλαγή απόψεων είναι που οδήγησε στο αποτέλεσμα που ακούμε σήμερα και για το οποίο είμαστε περήφανοι. Τέλος, μέσα από τη διαδικασία αυτή ο καθένας από μας ζυγίζει και τα όρια του τόσο στο επίπεδο του οργάνου που παίζει όσο και ως προς τις φυσικές του αντοχές, καθώς μπορεί να χρειαστεί να παίξεις το ίδιο μέρος αρκετές φορές μέχρι να πάρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ποια είναι η στιχουργική θεματολογία του δίσκου σας;
Οι στίχοι των κομματιών δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένη θεματολογία και αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα του ότι δεν γράφει μόνο ένα μέλος της μπάντας τους στίχους. Είναι ιστορίες μέσα από την καθημερινότητα του καθενός ή μέσα από μια ιστορία που έχει ακούσει ή διαβάσει και τον ενέπνευσε. Είναι εκφράσεις άγχους, ηρεμίας, μελαγχολίας, συναισθημάτων που μας έχουν κατακλύσει. Αυτό φαίνεται και στον τίτλο του album “Scattered Sketches” δηλαδή σκόρπια σκίτσα-ιστορίες που ενώθηκαν κάτω από μια εναλλακτική σκοπιά συνδυάζοντας διαφορετικές μουσικές επιρροές.
Τι διαφορές εντοπίζετε μεταξύ του Scattered Sketches και του πρώτου σας EP με τίτλο Chapter 0 που κυκλοφόρησε πριν από περίπου τρία χρόνια;
Η διαφορά είναι μεγάλη για εμάς σε όλους τους τομείς που χαρακτηρίζουν έναν δίσκο. Η μεγαλύτερη εντοπίζεται στο ότι πλέον είμαστε αρκετά πιο κατασταλαγμένοι ως προς το τι θέλουμε, τις συνθέσεις μας αλλά και ολόκληρη την παραγωγή του δίσκου. Πάντα στην πρώτη δουλειά πηγαίνεις λιγο ψάχνοντας σε όλους τους τομείς, από τα κομμάτια που γράφεις μέχρι και το artwork και το packaging που θα διαλέξεις. Εμείς μάθαμε πράγματα μέσα από αυτή την διαδικασία με αποτέλεσμα να είναι ξεκάθαρο το τοπίο για το πως θα είναι ο πρώτος full-length δίσκος μας. Νομίζουμε αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν θα αλλάζαμε τίποτα σε σχέση με το EP μας. Η συνειδητοποίηση του ποιοι είμαστε και πώς προχωράμε.
Ποια είναι η συνήθης διαδικασία σύνθεσης νέων κομματιών; Πως ξεκινάει το κάθε τραγούδι και πως καταλήγει στην τελική του μορφή;
Συνήθως ξεκινάει από κάποιο riff στη κιθάρα ή κάποια μελωδική γραμμή φωνής με τη συνοδεία ακουστικής κιθάρας (Παλιότερα μπορεί να το κάναμε αυτό και σε πλήκτρα, αλλά βλέποντας ότι δεν μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε live, το αφήσαμε). Στη πορεία, όταν βρεθούμε για πρόβα, αυτή η ιδέα παρουσιάζεται στο υπόλοιπο συγκρότημα και αν αρέσει τη χτίζουμε όλοι μαζί. Ο καθένας προτείνει το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί, το συζητάμε και αν τελικά θεωρήσουμε ότι προσφέρει κάτι στο τελικό αποτέλεσμα υιοθετούμε την προσέγγιση, διαφορετικά την αφήνουμε. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει αναλάβει τον ρόλο του δημιουργού. Όλοι είμαστε δυνητικοί δημιουργοί των τραγουδιών που παίζουμε και αυτή είναι η ομορφιά της διαδικασίας της σύνθεσης. Η συνδιαμόρφωση.
Πως ήταν η εμπειρία των ζωντανών εμφανίσεων σε ελληνικά φεστιβάλ όπως το Music Highway Festival μαζί με μεγάλα ονόματα; Θα θέλατε να παίξετε κάποια στιγμή στην Ευρώπη;
Φανταστική! Καταρχάς το Music Highway Festival (Mountain edition) μόνο και μόνο λόγω τοποθεσίας ήταν πολλαπλάσια μαγικό. Το να μοιράζεσαι δε τη σκηνή με τόσο μεγάλα ονόματα είναι κάτι το οποίο δεν περιγράφεται. Είναι ένας συνδυασμός άγχους και ολοκλήρωσης πολύ ιδιαίτερος. Αυτό διαρκεί μέχρι να ανέβεις στη σκηνή, από εκεί και έπειτα όλα εξαφανίζονται και φυσικά όταν η βραδιά τελειώνει και είσαι στον ίδιο χώρο με όλους αυτούς τους καλλιτέχνες, συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει κάτι το μακρινό σε αυτούς και πως και εκείνοι μοιράζονται την ίδια ικανοποίηση με σένα που είσαι πρωτάρης σε τέτοια event.
Από την άλλη, Η Ευρώπη είναι το μεγάλο μας όνειρο. Με την κυκλοφορία του album μας είναι στα πλάνα μας να δοκιμάσουμε κάτι τέτοιο άλλωστε. Θα θέλαμε πολύ να παρουσιάσουμε τη μουσική μας σε ένα κοινό εντελώς διαφορετικό από το δικό μας και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας απέναντί του. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον βρισκόμασταν και σε κάποιο φεστιβάλ θα ήταν το ιδανικό φυσικά!
Με ποιον Έλληνα και με ποιον ξένο καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε μελλοντικά;
Και στις δύο περιπτώσεις είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που μας έρχονται στο μυαλό για να μοιραστούμε μαζί τους την σκηνή. Στην Ελλάδα θα διαλέξουμε τον Theodore γιατι θεωρούμε ότι η ατμόσφαιρα της δουλειάς του θα ταίριαζε πολύ καλά με την δική μας, θα ήταν ένα ωραίο live. Στο εξωτερικό θα θέλαμε να μοιραστούμε την σκηνή με τον Thom Yorke, με ότι σχήμα αυτός θα ήθελε, είτε solo ειτε με τους Radiohead, αρκεί να είναι μέσα ο Thom Yorke. Το ίδιο ισχύει και για τον Josh Homme και τους Queens of the Stone Age.
Ποια είναι η γνώμη σας για τη στήριξη των ΜΜΕ σε νέα underground συγκροτήματα;
Πιστεύουμε πως σε αυτό το θέμα, τα ΜΜΕ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Από τη μία υπάρχουν webzines/web radios και γενικά σελίδες οι οποίες ψάχνουν, στηρίζουν και προωθούν την ανεξάρτητη εγχώρια σκηνή. Χωρίς αυτές η αλήθεια είναι, πως δύσκολα οι περισσότεροι καλλιτέχνες του βεληνεκούς μας θα έφταναν σε ένα πιο ευρύ κοινό.
Από την άλλη, υπάρχουν και τα πιο mainstream εκ των οποίων λίγα μπαίνουν στη διαδικασία αναζήτησης και προώθησης νέων καλλιτεχνών. Για παράδειγμα, σε ραδιόφωνα παρατηρείται το φαινόμενο να παίζονται, στο repeat, playlists με τα περισσότερο ακουσμένα κομμάτια των πιο γνωστών και φτασμένων καλλιτεχνών των τελευταίων 30 χρόνων, το οποίο δεν θα το λέγαμε ακριβώς στήριξη προς την underground σκηνή. Αναμφισβήτητα, είναι λογικό αυτοί να είναι το επίκεντρο (έφτασαν εκεί που έφτασαν άλλωστε, λόγω της ποιότητας και του αντίκτυπου που είχαν), αλλά υπάρχει τόσος πολύς χώρος (διαδικτυακός και μη) που θα μπορούσε να συμπληρώνεται και με εναλλακτικές προτάσεις.
Ποια είναι η γνώμη σας για τα συγκροτήματα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής;
Μέχρι πρότινος θεωρούσαμε αρκετά φτωχή – ποσοτικά κυρίως – την εγχώρια εναλλακτική σκηνή. Τους τελευταίους μήνες όμως μας δόθηκε η ευκαιρία να τη μελετήσουμε καλύτερα και πλέον πιστεύουμε πως υπάρχουν αρκετές μπάντες και καλλιτέχνες στην Ελλάδα που παράγουν αξιόλογη μουσική, σε βαθμό που όντως να σχηματίζεται “σκηνή”. Μάλιστα, κάνοντας μια απόπειρα να τη χαρτογραφήσουμε, δημιουργήσαμε πρόσφατα τη δική μας indie/alternative playlist στο Spotify, με τίτλο “Mixtape Sessions – Lekka Street”, στην οποία δίνεται μια επαρκής πρώτη επαφή με τους εναλλακτικούς καλλιτέχνες της χώρας. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ: https://open.spotify.com/playlist/6U0wuwrJ3dyG606jcxMTzA
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Circus Caravan; Υπάρχουν ιδέες για επόμενο δίσκο; Υπάρχει πλάνο για συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας όταν ξεκαθαρίσει λίγο η δύσκολη κατάσταση με όσα βιώνουμε;
Το άμεσο μέλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προώθηση του Scattered Sketches. Εκεί έχουμε συγκεντρώσει όλη μας την ενέργεια. Υπάρχουν ιδέες για καινούρια κομμάτια, κάποιες ως ένα βαθμό δουλεμένες, αλλά προς το παρόν είμαστε επικεντρωμένοι στο νέο μας άλμπουμ. Από το φθινόπωρο κι έπειτα σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε live εμφανίσεις στην επαρχία, να παρουσιάσουμε το δίσκο μας σωστά, δηλαδή επί σκηνής. Επίσης, έχουμε σκοπό να επαναλάβουμε το φεστιβάλ μας, το “Mixtape Sessions”, που πέρσι ήταν αρκετά επιτυχημένο, χάρις και την αρωγή των συνεργατικών εγχειρημάτων που συμμετείχαν. Φυσικά, για όλα αυτά πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι να ξεδιαλύνει το τοπίο.
Που μπορεί ο κόσμος να ακούσει το δίσκο σας και πως θα σας βρει στα social media;
Το Scattered Sketches είναι διαθέσιμο στις περισσότερες online πλατφόρμες: Youtube, Spotify, iTunes, Bandcamp κλπ. Μάλιστα, όποιος θέλει μπορεί να το κατεβάσει δωρεάν από το Bandcamp, στο οποίο, αντίτιμο έχει ο δίσκος μόνο σε φυσική μορφή.
Στα social media δραστηριοποιούμαστε σε Facebook και Instagram.
Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του anthem.gr;
Λόγω των συνθηκών, είναι καλή ευκαιρία να αναδειχθούν μικρά και τοπικά καλλιτεχνικά (κι όχι μόνο) δρώμενα. Ας τα αναζητήσουμε λοιπόν στις γειτονιές μας, γιατί όχι και ως συμμετέχοντες / συνδιοργανωτές. Ραντεβού στα φεστιβάλ!
Facebook: https://www.facebook.com/circus.caravan/
YouTube: https://www.youtube.com/c/CircusCaravan
Instagram: https://www.instagram.com/circuscaravan/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/6QO4CUbFhgFAbdIZG5s1qo
Bandcamp: https://circuscaravanband.bandcamp.com/