The Series Corner: The Bear – Η κουζίνα είναι το απόλυτο τεστ ανθρωπίνων σχέσεων

TheBear001

Το Disney Plus μπορεί να το έφερε στις αρχές Οκτωβρίου στην χώρα μας, αλλά το The Bear είχε κάνει τον ντόρο του από το καλοκαίρι που κυκλοφόρησε. Πως να μην γίνει άλλωστε αυτό; Πολλές είναι οι σειρές που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και χάνονται. Αλλά οι πραγματικά καλές, θα βρουν τον τρόπο τους να βγουν στην επιφάνεια. Είτε αυτή η επιφάνεια είναι ο κόσμος του ίντερνετ, είτε είναι ένα καζάνι που βράζει.

Τι βλέπεις στο The Bear

TheBear002

Μετά από δέκα χρόνια στο Shameless, ο Jeremy Allen White αποφάσισε να αλλάξει στέγη. Εδώ υποδύεται τον Carmy, έναν πετυχημένο σεφ με βραβεία στο καλύτερο εστιατόριο που υπάρχει, όπου αναγκάζεται να γυρίσει πίσω στην πόλη του, το Σικάγο. Ο λόγος είναι να αναλάβει το χρεοκοπημένο σαντουϊτσάδικο του αδερφού του, ο οποίος αυτοκτόνησε. Σε αυτή την κουζίνα θα βρεις ανθρώπους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, οι οποίοι πρέπει κάπως να προσαρμοστούν ώστε να βγει η δουλειά και να ξεχάσουν τις κακές τους συνήθειες.

Μόλις ξεκινάς να βλέπεις The Bear, αρχίζεις να καταλαβαίνεις έστω και ελάχιστα τι περνάνε οι άνθρωποι που δουλεύουν σε τέτοια περιβάλλοντα. Μέσα από τα μάτια και την ερμηνεία του Jeremy Allen White περνάει όλη η πίεση που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος σε θέση ευθύνης ενώ παράλληλα έχει άλλα χίλια δύο προβλήματα στο κεφάλι του.

Όμως τι βλέπεις σε αυτή την σειρά; Πρόκειται για ένα δράμα με ξέφρενους ρυθμούς και άγχος για το κάθε τι. Σκέψεις και ενοχές για το παρελθόν. Αλλά και με γερές δόσεις οικογενειακού δράματος, το οποίο ξεκάθαρα παρουσιάζεται μπροστά σου, αλλά ποτέ δεν είναι το μόνο που κυριαρχεί. Από την άλλη μεριά, για να μην σας μαυρίζω, υπάρχουν και αρκετές χαλαρές στιγμές που η σειρά σου δίνει ανάσες με το κατάλληλο χιούμορ. Έχει λίγο απ’όλα και συμφέρει.

Το καστ του The Bear μαγειρεύει αριστουργηματικά

TheBear003

Μιας και είπαμε για τον πρωταγωνιστή της σειράς και την ερμηνεία του, θα ήταν άδικο να μην μιλήσουμε για το υπόλοιπο καστ. Μπορεί να πει δύο ατάκες, μπορεί να κάνει μονόλογο. Ο κάθε χαρακτήρας, όμως, νιώθεις ότι υπάρχει. Δεν πέρασε τυχαία από κει. Θα μάθεις όσα χρειάζεται γι’αυτόν, θα μάθεις πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του από το πως συμπεριφέρεται μέσα στην κουζίνα. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν όπως πρέπει αν δεν βοηθούσαν και οι ηθοποιοί. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανής σε κάθε λεπτό αυτής της σειράς, η δουλειά που έχουν ρίξει όλοι οι ηθοποιοί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Βέβαια, υπάρχουν δύο βασικές υποσημειώσεις. Μία μεγάλη και μία πιο μικρή. Όχι όχι, μην τρομάζεις. Δεν θα το γυρίσω σε κράξιμο. Πάλι για καλό θα πω. Συγκεκριμένα, ο Ebon Moss-Bachrach όπως και να το κάνουμε σε κάθε σκηνή που εμφανίζεται κλέβει την παράσταση. Καταλαβαίνεις ότι ως Richie δεν είναι κακός άνθρωπος. Αλλά η συμπεριφορά του σε κάνει να απορείς ώρες ώρες αν θες να τον συμπαθήσεις. Από την άλλη, ξεχνάς σαν θεατής ότι είναι ο manager του μαγαζιού, ο οποίος πριν λίγους μήνες έχασε τον καλύτερό του φίλο. Και μιας και μιλήσαμε για τον Lieberman (ή Micro) του Punisher, ας μιλήσουμε και για τον ίδιο τον Punisher. Ναι δεν γράφω λάθος. Ο Jon Bernthal κάνει την εμφάνισή του και η βασική μου απορία είναι πως αυτός ο άνθρωπος ακόμα και 5 λεπτά να παίξει σε μια σειρά την αναβαθμίζει επιτόπου.

Η σκηνοθεσία του Storer

TheBear004

Όλα αυτά που περιγράφω μέχρι τώρα δεν θα είχαν ευτυχή κατάληξη χωρίς την σκηνοθεσία του Storer. Βλέπεις το βιογραφικό του και αυτό που διακρίνεις είναι η μεγάλη συμμετοχή που έχει σε comedy specials. Είτε ως σκηνοθέτης, είτε ως παραγωγός. Αυτό είναι το στοιχείο που δίνει την ικανότητα στον συγκεκριμένο άνθρωπο να σκηνοθετήσει μια σειρά όπως το The Bear. Η κωμωδία θέλει timing. Χωρίς σωστό timing στα πάντα, δεν θα δούλευε η σειρά που δημιούργησε και αποτελεί showrunner της.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε την μουσική που παίζει στην σειρά καθ’ όλη την διάρκειά της. Μουσική που επέλεξε ο ίδιος ο Storer και θα μπορέσεις να ακούσεις soundtracks και κλασική ροκ ξεκινώντας από την δεκαετία του 1980. Θα ακούσεις από κομμάτια όπως το “Let Down” των Radiohead και το “Animal” των Pearl Jam μέχρι το “In Too Deep” των Genesis και το “Oh My Heart” των R.E.M.

Αξίζει τελικά το The Bear;

Δεν υπάρχει καν ερώτημα. Είναι μια σειρά που έτσι και αποφασίσεις να την δεις, δεν θα την αφήσεις. Βοηθάει αρκετά και η διάρκειά του καθώς αποτελείται από 8 επεισόδια των 20 με 30 λεπτών. Το πραγματικά δύσκολο ερώτημα είναι ένα. Τι θα αποφασίσετε να έχετε κοντά σας να τρώτε όσο βλέπετε την τελευταία επιτυχία του FX;

Περισσότερη πάρλα για σειρές εδώ!