Friday Night Specials: Xmas Ελληνική Τηλεόραση Edition

FNSXmasEdition001

Τις μεγάλες αγάπες δεν τις κρύβουμε. Μία από αυτές είναι η ελληνική τηλεόραση. Με τα καλά της και τα στραβά της, αυτήν έχουμε. Τώρα που είναι περίοδος γιορτών, έψαξα να βρω τι θυμάται το ίντερνετ από χριστουγεννιάτικες στιγμές που υπήρξαν σε αυτή. Δυστυχώς, διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Όσα άρθρα βρήκα ήταν για τα αντίστοιχα επεισόδια των ελληνικών σειρών, που κακά τα ψέματα, τα περισσότερα είναι βαρετά. Άσε που για να τα βρεις πλέον να τα δεις, είναι ένας μικρός άθλος. Άλλωστε, γνωστή η ιστορία με τα πνευματικά δικαιώματα. Οπότε, με το εορταστικό Friday Night Special, πάμε να μαζέψουμε ορισμένες στιγμές είτε από σειρές, είτε από άλλες στιγμές που έχουμε ζήσει μέσω του χαζοκουτιού. Όταν λέμε βέβαια χριστουγεννιάτικες, μην το πάρετε της μετρητής. Εννοούμε όλη αυτή την περίοδο, πιάνοντας αρκετά και Πρωτοχρονιά.

Επίσης, να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι ενώ θα ήθελα να συμπεριλάβω και διαφημίσεις στο συγκεκριμένο άρθρο, δεν θα το κάνω. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Κάποιοι, επειδή τα ανέβασαν στο YouTube νομίζουν ότι τους ανήκουν κιόλας, κοτσάροντας το όνομά τους. Επομένως, αφού δεν έχω διαφημίσεις στις οποίες να γράφω πάνω Stefanos Classic, θα παραλείψουμε αυτό το κομμάτι της τηλεοπτικής ιστορίας.

Ας ξεκινήσουμε με εορταστικά επεισόδια στην ελληνική τηλεόραση

Αν ψάχνετε να βρείτε επεισόδια που ο Μπέζος φλεξάρει ότι μπορεί να τραγουδήσει ή την Γαρμπή να κάνει ακόμα ένα γκεστ, είστε σε λάθος μέρος. Θα πιάσω δύο από τις αγαπημένες μου ελληνικές σειρές. Αυτές, είναι το Στο Παρά Πέντε και τα Εγκλήματα.

Στην σειρά του Καπουτζίδη, τα εορταστικά επεισόδια είναι από τα πολύ καλά σε επίπεδο κωμωδίας, αλλά και δράματος. Εδώ μας απασχολεί το πρώτο κομμάτι. Μαγική στιγμή για μένα είναι η παρακάτω:

Το σκηνικό με την βασιλόπιτα το έχουμε ζήσει όλοι μας. Μπορεί να έχει γίνει στο δικό μας σπίτι, ίσως σε κάποιο που είμαστε καλεσμένοι. Μπορεί και στα δύο. Αλλά σίγουρα θα κοπεί κομμάτι για κάθε έμψυχη και άψυχη οντότητα υπάρχει στην ζωή μας. Εκτός αν είσαι η δική μου οικογένεια, που από ένα σημείο και μετά τα πράγματα έγιναν πολύ απλά. 4 μέλη στην οικογένεια, 4 κομμάτια η βασιλόπιτα. Και ψάξτε να βρείτε το φλουρί.

Η άλλη στιγμή είναι μία σκηνή που συνδυάζει πολλά στοιχεία. Είναι η αγαπημένη πεντάδα κάτω από το τεράστιο δέντρο του Φώτη και αφηγούνται ιστορίες. Λες οκ, ωραία ζεστή στιγμή. Έλα που επειδή μιλάμε για Καπουτζίδικη σειρά, αυτό δεν είναι αρκετό και στο τέλος καθεμίας από αυτές τις βαθμολογούν κιόλας. Οπότε πηγαίνεις από την συγκίνηση λόγω μιας όμορφης γιορτινής ιστορίας, στο γέλιο γιατί τσακώνονται τι βαθμό πρέπει να βάλουν.

FNSXmasEdition002

Για τα Εγκλήματα τώρα, δεν χρειάζεται να πω πολλά. Το παρακάτω βίντεο και η στιγμή που η Σωσώ ραντίζει τους κουραμπιέδες είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της σειράς γενικότερα.

Τα καλύτερα τηλεοπτικά κάλαντα

Σε μια εποχή που η σύνθεση της συγκεκριμένης παρέας ήταν λίγο διαφορετική και υπήρχε έμπνευση σε αυτά που έκαναν, χάριζαν άφθονο γέλιο. Το Α.Μ.Α.Ν. τα Καθάρματα, δε νομίζω να υπερβάλω όταν λέω πως ήταν από τις αγαπημένες εκπομπές πολλών και αυτή που αναπολούν αρκετοί ακόμα και σήμερα. Ανεξάρτητα από τη πορεία την οποία πήρε η καριέρα του Κανάκη και των φίλων, έδωσαν στην ελληνική τηλεόραση ορισμένες αξέχαστες στιγμές. Για όποιον το θυμάται τα Χριστούγεννα του Κακομοίρογλου είναι από τα πιο ωραία εορταστικά επεισόδια. Αλλά η στιγμή είναι μία. Η στιγμή που δείχνει την δουλειά, την όρεξη, την σκέψη πίσω από ένα σκετς. Κι αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τα Κάλαντα για όλους.

Ζήσαμε Παραμονή Πρωτοχρονιάς περιμένοντας νικητή

FNSXmasEdition003

Είναι μια στιγμή που θέλω πιο πολύ να την αφηγηθώ, καθώς το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα δεν έχει τόσο αξία από μόνο του. Είμαστε 31 Δεκεμβρίου 2001. Η χρονιά κατά την οποία παίχτηκε στην ελληνική τηλεόραση το πρώτο ριάλιτι παιχνίδι, το Big Brother. Τελικός συμπίπτει με αυτή την ημερομηνία και γίνεται το απίστευτο.

Ο κόσμος έχει μαζευτεί στα σπίτια και αντί να γιορτάζει αναμένοντας την αλλαγή του χρόνου, περιμένει αν θα είναι ο Τσάκας ή ο Πρόδρομος ο τελικός νικητής και αυτός που θα πάρει τα 50 εκατομμύρια δραχμές. Ναι είχαμε ακόμα δραχμές. Το ίδιο γινόταν και στο δικό μου σπίτι. Προσπαθώντας να θυμηθώ πόσοι ήμαστε στο μικρό μας σαλονάκι, δε νομίζω να υπερβάλω όταν σκέφτομαι εύκολα στα 15 άτομα. Και η εικόνα που είναι χαραγμένη στο μυαλό μου άνθρωποι όλων των ηλικιών να κρέμονται από τα χείλη του Μικρούτσικου για το όνομα του νικητή, είναι μια εικόνα που είμαι σίγουρος ότι έζησαν πολλές οικογένειες τότε.

Για όποιον θέλει να θυμηθεί τον Τσάκα να γυρίζει ένα τραπέζι μόλις έμαθε ότι κερδίζει, μπορεί να πατήσει εδώ.

Οι αξέχαστοι εορτασμοί για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

FNSXmasEdition004

Και μπορεί το 2001 το σπίτι του Big Brother να μας είπε ότι άλλαξε ο χρόνος, αλλά συνήθως ο δήμαρχος Αθηναίων είναι αυτός που το κάνει στην ελληνική τηλεόραση. Έχουμε ζήσει μαγικές στιγμές κι εκεί. Τι να πρωτοθυμηθείς; Παρουσιαστές να το ζουν μόνοι τους. Δήμαρχοι να έχει αλλάξει ο χρόνος, να βγάζουν ακόμα τον λόγο τους και να κάνουν την πιο άκυρη αντίστροφη μέτρηση που υπάρχει. Ένα κλίμα γιορτής γενικότερα. Χωρίς να πάμε να πιάσουμε τα ιστορικά δέντρα που είδαμε να “κοσμούν” την Πλατεία Συντάγματος. Κάποια λαμπάδιασαν κιόλας. Η χρονιά, όμως, η οποία συζητήθηκε παραπάνω απ’όλες πολλές άλλες ήταν αυτή του 2021. Η χρονιά του 17λεπτου υπερσόου του Έλληνα Frank Sinatra, Σάκη Ρουβά.

Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί σοβαροί λόγοι να πιάσεις αυτό το θέμα. Αλλά δεν το επιθυμώ. Θέλω, από την άλλη, να πιάσω μια εικόνα που μου έδωσε τρομερή έμπνευση. Η στιγμή που ο Μπακογιάννης βγαίνει στην σκηνή μαζί με δύο παιδάκια, που ποτέ δεν μάθαμε τι ρόλο παίζουν και τι έκαναν για να τους αξίζει το τόσο κρύο, για να κλείσουν την βραδιά με τον υπέρτατο, Σάκη Ρουβά.

FNSXmasEdition005

Ανώτερη εμπειρία αν ο Ρουβάς δεχόταν παραγγελιές

FNSXmasEdition006

Το αιώνιο debate δεν έλειπε από αυτή την βραδιά

Η καλύτερη μουσική στιγμή στην ελληνική τηλεόραση

Θα ήταν κρίμα να τελειώσει αυτό το άρθρο και να μην βάλουμε λίγο μουσική. Η αλήθεια είναι πως το μεγάλο χιτ της Καγιά έβαλε σοβαρή υποψηφιότητα να είναι αυτό που θα δεσπόζει στο τέλος. Αλλά, ο Ρούντολφ δεν ήταν αρκετός. Ήταν αναπόφευκτο, λοιπόν, να τιμήσουμε μια μεγάλη δόξα της ελληνικής τηλεόρασης. Έναν άνθρωπο, που μας έκανε την χάρη να ερμηνεύσει ξανά αυτό το αριστούργημα στο ριάλιτι που συμμετείχε. Εδώ, όμως, είμαστε για το ορίτζιναλ. Σε αυτό που δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη από πίσω. Που άγγιξε το ταβάνι του Breathless από ΛεΠα και το έσπασε. Φυσικά, μιλάμε για τον Στράτο τον Τζώρτζογλου και την ιστορική στιγμή της εκτέλεσης του Last Christmas!

Για το κλείσιμο…

… όσο και να είναι μια αρκετά μελαγχολική εποχή αυτή των γιορτών των Χριστουγέννων, θα ήθελα να κρατήσω και στο τέλος το ύφος του υπόλοιπου άρθρου. Με αυτή την λογική θα γίνει και η τελευταία μουσική επιλογή. Ναι ναι έβαλα Στράτο πριν, αλλά δικό μου άρθρο είναι ό,τι θέλω κάνω. Μην ανησυχείτε όμως. Δεν θα βάλω τα Χριστούγεννα της Βανδή ή το Σ’αγαπώ της Φουρέιρα, που απλά κάθε χρόνο έβγαζε το ίδιο τραγούδι και άλλαζε μόνο το έτος. Ούτε θα πιάσουμε τον τιμιότατο Michael Bublé. Ήθελα κάτι πιο προσωπικό. Κι αν πρέπει κάτι να κρατήσουμε ως μήνυμα γι’αυτές τις μέρες είναι το νόημα της ζωής όπως μας το μαρτύρησαν οι Monty Python. Μεταφράζοντάς το:

Προσπάθησε να είσαι καλός με τους ανθρώπους, απέφυγε να τρως λιπαρά, διάβασε ένα καλό βιβλίο κάθε τόσο, περπάτησε λίγο και προσπάθησε να ζήσεις μες την ειρήνη και την αρμονία μαζί με ανθρώπους από όλες τις θρησκείες και τα έθνη.

Καλά Χριστούγεννα!