The Unstable Show: Ξανακούγοντας για λίγο τη φωνή που μας μεγάλωσε

Unstable Show

Οι μεγάλες αγάπες συχνά αποδεικνύονται παντοτινές, αλλά συχνά υπάρχουν οι πρώτες που μπορεί να αναδειχθούν σε έναν μεγάλο έρωτα που θα κρατήσει για πάντα. Σήμερα λοιπόν είπα να μιλήσω εκτός από τον δικό μου και για τη μεγάλη αγάπη μιας ολόκληρης γενιάς.

Γυρίζουμε κάπου στο 2007 ή 2008. Βρίσκομαι στην Καλαμπάκα για Πάσχα και το βράδυ είπα να χτυπήσω στον Θοδωρή. Ο Θοδωρής εκτός από ένας από τους παλιότερους φίλους μου είναι και ο τεχνικός του anthem.gr και εκ των ιδρυτικών μελών του. Μοιραζόμαστε από παλιά την ίδια αγάπη για καλή μουσική. Χτύπησα το κουδούνι του φίλου μου με σκοπό να πάμε μια βόλτα, αλλά εκείνο το βράδυ ο Θοδωρής δεν είχε όρεξη.

“Βλέπω ένα live των Linkin Park” μου είπε. Και λέω “Οκ, άνοιξε αν είναι να αράξουμε να το δούμε μαζί”. Το συγκεκριμένο live ήταν η ζωντανή εμφάνιση των Linkin Park στο Texas το 2003, πιθανότατα η πιο γνωστή του συγκροτήματος και μια από τις πιο όμορφες ζωντανές εμφανίσεις που έχω δει στη ζωή μου. Εκείνη την εποχή δεν πρέπει να είχα ακούσει πάνω από δύο τραγούδια του συγκροτήματος.

Όμως μετά από εκείνη τη μια ώρα και κάτι είχα μείνει άναυδος. Εκείνη την εποχή δεν ήμουν το μουσικό ψαχτήρι που είμαι τώρα προσπαθώντας να ανακαλύπτω συνεχώς νέους ήχους. Αλλά τότε έγινα ακριβώς αυτό. Είχα ενθουσιαστεί με όσα άκουσα, είχα θαμπωθεί όμως από τη φωνή αυτού του σπουδαίου τραγουδιστή, του υπέροχου Chester Bennington.

UnstableshowLP0001

Αργά και σταθερά άκουσα τα άπαντα των Linkin Park, έμαθα κάθε λεπτομέρεια στα βίντεο κλιπ τους, συγκινήθηκα ή πωρώθηκα με τη μουσική τους και μαζί μου είχα όλη τη γενιά μου. Συμμαθητές μου, φίλοι μου, άτομα που πηγαίναμε μαζί σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι LP ήταν, είναι και θα είναι το συγκρότημα που χαρακτήρισε τη γενιά μας, αυτούς που είμαστε γύρω στα 30 αυτή τη στιγμή.

Μας έδωσαν απλόχερα μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια και βοήθησαν άλλους να εξελιχτούμε μουσικά και να ανακαλύψουμε περισσότερη μουσική γύρω από το rock και το metal, αλλά χωρίς υπερβολή επηρέασαν και άτομα που δεν ακούνε αυτή τη μουσική σήμερα. Δε θα ξεχάσω μια μέρα που γύριζα σπίτι με έναν συνάδελφο που είναι τελείως άλλης φάσης μουσικά και όταν το Spotify έβαλε LP ήξερε όλους τους στίχους απ’ έξω. Τον κοίταξα απορημένος και μου απάντησε “Τι; Δεν υπάρχει άνθρωπος στην ηλικία μας που δεν άκουγε Linkin Park”.

UnstableshowLP0002

Λένε ότι η Άρνηση είναι το πρώτο στάδιο για την αποδοχή του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου. Αυτό έπαθα το 2017 όταν μέσα σε δύο μήνες μάθαμε για τον θάνατο του Chris Cornell και του Chester Bennington. Δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες σε σχήματα όπως οι Soundgarden, οι Audioslave και οι Linkin Park (Ύμνοι μιας χαμένης εφηβείας είχε γράψει τότε ο Τζανέτος), δύο φωνές που μας γαλουχήσανε, είχαν αυτοκτονήσει λόγω της κατάθλιψης. Αρκετοί είπαν πως ο Chester επηρεάστηκε πάρα πολύ μετά τον θάνατο του Cornell και αυτοκτόνησε ανήμερα των γενεθλίων του. Ό,τι και να ισχύει, το να χάσουμε δύο τόσο σπουδαίες φωνές μας επηρέασε όλους έντονα.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από τους Linkin Park η κυκλοφορία ενός reissue του Meteora για τα είκοσι χρόνια που πέρασαν από όταν κυκλοφόρησε. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε και η κυκλοφορία ενός ακυκλοφόρητου τραγουδιού από την εποχή εκείνη που έχει τη φωνή του Chester. Ακούγοντας το με κατέκλυσαν απίστευτα πολλά συναισθήματα.

Νοσταλγία για τα παλιά. Αγάπη για τον Chester. Στεναχώρια για το πόσα ακόμα υπέροχα τραγούδια θα μπορούσαμε να ακούσουμε με εκείνον. Ανά σημεία άρχισα να βουρκώνω. Κυρίως όμως ένιωσα όπως όταν ξυπνάς από ένα όνειρο που έχεις δει ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που έχει φύγει από τη ζωή. Παίρνεις μια γεύση ότι τον ξαναέχεις κοντά σου, αλλά μετά συνειδητοποιείς ότι δε θα τον ξαναδείς και αυτή είναι μια σκληρή συνειδητοποίηση και αυτήν παλεύαμε να αποδεχτούμε το 2017.

Για εμάς τουλάχιστον ο Chester έχει αφήσει μια σπουδαία κληρονομιά. Δύο από τους καλύτερους δίσκους των 00s, όμορφες συνεργασίες, τρομερές ζωντανές εμφανίσεις και όλα αυτά μέσα σε περίπου 17-18 χρόνια καριέρας. Θα μνημονεύεται για πάντα και στις καρδιές και τη σκέψη όσων μεγαλώσαμε με τη φωνή του και αγαπήσαμε τα κομμάτια του είτε με τους Linkin Park είτε με τους Stone Temple Pilots ή τους Dead by Sunrise. Σε ευχαριστούμε για όλα Chester. Αναπαύσου εν ειρήνη.