Εναλλακτικές βραδιές στην Αθήνα #6: 150 Ravens @ Death Disco

Η Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ήταν για το Death Disco, αφιερωμένη στον άρχοντα του μακάβριου, Edgar Allan Poe. Ως φανατικός αναγνώστης του Poe, ετοίμασα μία παρουσίαση κι έφυγα από νωρίς για το μαγαζί προκειμένου να εκφωνήσω την εισαγωγή της βραδιάς, με τίτλο “Poe In Arts”. Το μαγαζί γέμισε από πολύ νωρίς κι οι θαμώνες έδειχναν να απολαμβάνουν τις παρουσιάσεις. Νέοι αλλά και καταξιωμένοι λογοτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή και τίμησαν με τον ωραιότερο τρόπο τον Poe, παρουσιάζοντας έργα εμπνευσμένα από εκείνον. Φυσικά όπως πάντοτε υπήρχε η έκθεση τέχνης, ενώ στο τέλος της βραδιάς κληρώθηκαν δύο αντίτυπα του βιβλίου της Αγγελικής Ράδου, “Οι σκοτεινές ιστορίες του νεαρού Πόε”.

20151217_223456

Ήταν μία υπέροχη βραδιά για όλους! Επικοινώνησα λοιπόν με τον εμπνευστή των Reflections, Γιώργο Σαφελά, ο οποίος μας παρουσιάζει τις λεπτομέρειες του event:

“Εδώ είχαμε μια ιδιαίτερη περίσταση. Edgar Allan Poe,ο master του μακάβριου και των συμπτώσεων. Όταν έχεις ένα θρυλικό συγγραφέα για κεντρικό θέμα, η πρόκληση είναι μεγάλη από περισσότερες από μια οπτικές γωνίες.

Ο πρώτος στόχος ήταν να αποδείξουμε ότι η κληρονομιά που έχει αφήσει ο Poe στους Έλληνες δημιουργούς είναι αξιόλογη. Με 5 ανθρώπους πιάσαμε όλο το φάσμα έκφρασης, κινούμενα σχέδια, συγγραφή για νέους ανθρώπους και αφήγηση. Η Αγγελική Ράδου μοιράστηκε το stage με ανερχόμενους συγγραφείς ηλικίας 20-25 και αυτή η συνύπαρξη μέσα από τα Reflections είναι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που έχουμε καταφέρει ως τώρα.Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ένας από τους καλύτερους αφηγητές στην Αθήνα κάθε φορά παρασύρει τον κόσμο μαζί του με απίστευτο τρόπο και είναι ένας εκ των δυο ανθρώπων στους οποίους οφείλουμε τη διαδραστικότητα με το κοινό που φέτος έχει χτυπήσει ζενίθ.

α

Εδώ ακριβώς είναι το κλειδί για το δεύτερο στόχο. Ο Poe είναι ”Death Disco” από αισθητικής και ψυχολογικής μεριάς,αφού το gothic αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εναλλακτικού club του Ψυρρή. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να αποτελεί μια θεματολογία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ”βαριά κουλτούρα” που εύκολα μπορεί να κουράσει εντός των τειχών ενός club ή cafe bar. Η άμεση επαφή με τον κόσμο όμως και τους συμμετέχοντες είναι που έχει κυριολεκτικά συντρίψει αυτό το χάσμα, ειδικά φέτος που διανύουμε την τρίτη (και καλύτερη) χρονιά των Reflections.

Πολύ έντονες είναι οι εικόνες από την αφήγηση του Γιώργου Μπελαούρη με τη Μαίρη Βούλγαρη ,της Λένας Κεβχισβίλι που συμμετείχε για πρώτη φορά, αλλά με λίγα μόλις λεπτά χρόνου στη διάθεση της κατάφερε να μας κερδίσει όλους και φυσικά εσύ (Τζανέτος Kαβαλιώτης) που μαζί με το Μπελαούρη αποτελείτε βασικό μέρος του πυρήνα μας. Επίσης ήταν πολύ ουσιώδης ο επίλογος του Μιχάλη Σαββίδη. Όμως το πιο έντονο σημείο της βραδιάς ήταν το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε με τα projections για αρκετή ώρα. Όσο προσπαθούσαμε να το λύσουμε, ο κόσμος αντιμετώπισε το απρόοπτο περιστατικό με χιούμορ και πολύ καλή διάθεση, ενώ από το κατάμεστο Death Disco δεν έφυγε κανένας από την απογοήτευση. Απενατίας, όλοι περίμεναν υπομονετικά τη λύση στο πρόβλημα και τη συνέχεια και πιο πολύ από όλους ο Άρης Λάμπος που εκείνη τη στιγμή προλόγιζε τον ήρωα του, τον Mr Bleak ο οποίος την Δευτέρα 21/12 έσκασε μύτη σε βιβλιοπωλεία και comic shops!

20151217_234600

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και αυτό φάνηκε πανηγυρικά από τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε όσο εμείς προσπαθούσαμε(κάνοντας ταυτόχρονα και άλλα πράγματα) να διορθώσουμε τα λάθη μας. Όσκαρ κοινού λοιπόν σε όλους και τους ευχαριστούμε πολύ!

Τα έργα τους παρουσίασαν στην έκθεση μας οι: Χριστίνα Ζαχαράκη, Νίκος Παπαμιχαήλ, Λένα Decay, Στέλλα Στεργίου, Αγγελική Τουρκοχωρίτη, Άρης Λάμπος, Μάτίνα Γεωργά, Βασίλης Ζήκος, Γιώτα ”Di Castelli, Ντίνα ”Dreams”, Τζίμι ”Κάπταιν” και Σιαντόρα Παπαθεοδώρου. Τα βίντεο δημιούργησε η Λία Δαβράδου, ενώ μαζί μας ήταν κι ο Δημήτρης Στραμπης, μόνιμος συνεργάτης στα reflections.”
20151217_232555
Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τον Ανδρέα Μιχαηλίδη που μου έστειλε της φωτογραφίες της βραδιάς, καθώς λόγω ενός ατυχήματος, χάλασε η συσκευή με την οποία τραβήξαμε εμείς φωτογραφίες. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τι μας επιφυλάσσουν τα Reflections για το μέλλον.