Μουσική Σ. #25: Μαμά βλέπω κύκλους!

 

boob

Αχ, Μουσική Σχιζοφρένεια μου έλειψες! Βλέπεις οι ρυθμοί της καθημερινότητας με πιέζουν τόσο πολύ πλέον που αδυνατώ να ασχοληθώ μέχρι και με την αγαπημένη μου στήλη. Όμως που θα πάει! Εδώ! Θα επιμένω μέχρι να πέσω με τη μούρη στο πληκτρολόγιο.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου anthem Festival με πλησίασε ένας φίλος από το κοινό, αναγνώστης του site και με ρώτησε:

“Γιατί δεν έχεις κράξει ποτέ το stoner? Στην Ελλάδα είναι τραγικό!”

Για μία στιγμή πήγα να του απαντήσω προσβεβλημένος, λες κι έπρεπε για κάποιον λόγο να λογοδοτήσω για όλη την ελληνική stoner σκηνή, η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα του αγαπητού φίλου, δεν τραβάει.

Ύστερα από λίγο όμως συνειδητοποίησα πως πολύ λίγα είναι τα συγκροτήματα που πραγματικά μπορώ να πω ότι μας βγάζουν ασπροπρόσωπους. Γιατί σήμερα τα σύνορα μεταξύ stoner και groove είναι τόσο θολά, που πολλοί από εμάς έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας. Γενικά, στην παγκόσμια σκηνή είναι λιγοστές οι αυθεντικές stoner μπάντες, όπως οι Stoned Jesus και οι Re-stoned.

Οι υπόλοιπες θεωρώ πως έχουν στοιχεία από Sludge, Groove, Stoner και Southern metal μαζί. Όχι ότι κάτι τέτοιο είναι κακό! Απλούστατα, πλέον δύσκολα μπορεί το κοινό να ξεχωρίσει τι είναι stoner.

Στην Ελλάδα λοιπόν, πετάγονται καθημερινά δεκάδες μπάντες, οι οποίες δηλώνουν stoner metalers. Τώρα, οι περισσότερες από αυτές, όπως σας είπα, δεν παίζουν αγνό stoner ή δεν το έχουν. Έστω όμως ότι λαμβάνουμε ως stoner αυτό που έχει ο μέσος Έλληνας μεταλάς στο νου του: Λίγο Nightstalker, λίγο Planet Of Zeus και λίγο 1000mods.

2569716-tumblr_linchd7gx11qg636ko1_500

Έτσι λοιπόν “γεννιούνται” δεκάδες μπάντες, οι οποίες ακολουθούν τα πρότυπα των ανωτέρω, δίχως όμως να έχουν να παρουσιάσουν κάτι δικό τους. Μην γελιέστε, την έχω πατήσει κι εγώ!

Τι φταίει όμως και οι περισσότερες μπάντες του είδους παραμένουν στην αφάνεια;

Αρχικά, σταματήστε να το παίζετε μπαφιασμένοι πάνω στην σκηνή! Πραγματικά το κάνουν πολλοί περισσότεροι απ’ όσο νομίζετε! Ως ανταποκριτής, το έχω παρατηρήσει σε δεκάδες συναυλίες. Το κοινό θέλει ενέργεια η οποία μπορεί να μεταδοθεί! Το να προσποιείσαι ότι έχεις μαστουρώσει πάνω στην σκηνή, ή το να έχεις όντως μαστουρώσει, σε κάνει να φαίνεσαι σαν ένα αδιάφορο παιδί που δεν νοιάζεται για το κοινό του.

stoner
Το ότι παίζεις stoner δε σημαίνει ότι πρέπει κι εσύ να είσαι ή να δείχνεις μαστουρωμένος! Δώσε ενέργεια στο λαό! Εκτός κι αν παίζεις doom! Εκεί ‘ντάξει δικαιολογώ έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια του δεκαοκτάλεπτου bridge!

Δεύτερον, προσπαθήστε να βρείτε νέα riffs! Δε θέλω να εκθέσω κανένα συγκρότημα και για αυτό δε θα μιλήσω με ονόματα! Απλά το 90% των stoner τραγουδιών θυμίζει κάποιο άλλο.

Ναι, πραγματικά κατανοώ πόσο σου αρέσουν οι Clutch, αλλά πλιζ, βρες κι άλλες επιρροές ή δικά σου ριφάκια! Α και κάτι ακόμη, ο τραγουδιστής των Clutch δίνει το 100% του εαυτού του στην σκηνή. Θυμάμαι ενδεικτικά στην Ιερά Οδό ότι είχε κουραστεί τόσο, που λίγο πριν το τέλος του live έπεσε τέζα πίσω από τα ντραμς. Αυτοί οι άνθρωποι δίνουν επί χρόνια στις συναυλίες το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Πάντα “ιδρώνουν τη φανέλα”. Ποια η δικαιολογία σας αγαλματάκια ακούνητα;

Τρίτον, μπορείτε να γράψετε και για άλλα θέματα, πέρα από ναρκωτικά και τριπαρίσματα. Υπάρχουν άπειρα θέματα με τα οποία μπορεί να καταπιαστεί μία stoner μπάντα. Να πάρε παράδειγμα κι από τον Black-μεταλλά.

black metal