The Movie Corner: Captain America: Civil War

civil war

Εδώ στο anthem.gr, εκτός από ψαχτήρια της καλής μουσικής, είμαστε και φανατικοί άλλων τεχνών βλέπε κόμικ, κινηματογράφος και τα σχετικά. Αποφασίσαμε, λοιπόν, μία κοινή στήλη για όλους εμάς, αλλά και όποιον θέλει, το Movie Corner, τη γωνιά του σάιτ, δηλαδή που θα αφορά ταινίες και ενίοτε σειρές, θα δούμε.

Η σημερινή ταινία είναι το Captain America: Civil War λοιπόν. Για να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν είμαι ούτε Marvel ούτε DC fanboy. Αγαπάω τις καλές super hero movies ανεξαρτήτως εταιρίας και διασκεδάζω με ό,τι προσφέρει η κάθε μία με τη δικιά της αισθητική. Έχουμε και λέμε.

Η Phase 2 του Marvel Cinematic Universe δεν ήταν ενθουσιώδης. Πέρα από το εξαιρετικά Winter Soldier και Guardians of the Galaxy και το απρόσμενα καλό Ant Man, η ταινία που έπρεπε να δέσει τις προηγούμενες, το Age of Ultron είχε πολλά θέματα, κυρίως στο σενάριο και κρίθηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Δεν ήταν κακή μα πάντα υπάρχει αυτό το “αλλά”. Τα κίνητρα του Ultron δεν τα καταλάβαινες ιδιαίτερα, το σενάριο είχε πολύ περισσότερες κωμικές σκηνές και ατάκες από αυτό που θέλουμε σε μία ταινία που πρωτίστως είναι ταινία δράσης και μετά έχει κωμικά στοιχεία. Σίγουρα η δράση ήταν απολαυστική και τα σεταρίσματα για Civil War, Ragnarok, Infinity Wars προσεκτικά τοποθετημένα, αλλά το σενάριο και γενικότερα κάποια λάθη της,  την έστειλαν πιο κάτω από εκεί που μπορούσε. Βέβαια, είχε το βάρος να είναι sequel του Avengers, μίας από τις καλύτερες υπερηρωικές ταινίες.

Captain+America-+Civil+War

Περίμενα να δω το Civil War, παρά το ότι ο ενθουσιασμός μου για το MCU είχε μειωθεί (σε σχέση με το 2012 που είχα δει το Avengers ας πούμε). Η Marvel πήρε την απόφαση για το Civil War για να χτυπήσει το Batman v Superman με μία μονομαχία δικών της ηρώων και να το βγάλει περίπου την ίδια περίοδο, πηγαίνοντας σε άμεση κόντρα. Το έργο του Kevin Feige και των Russo Brothers (παραγωγού και σκηνοθετών) δεν ήταν εύκολο. Να σετάρουν μία μονομαχία, να συστήσουν και να διαχειριστούν αρκετούς καινούριους χαρακτήρες, να φέρουν στη μεγάλη οθόνη τη γενική ιδέα ενός από τα πιο ιστορικά κόμικ όλων των εποχών (γενικά δεν έμοιαζε σε πολλά με το κόμικ πέρα από τη γενική ιδέα) και να δώσουν ώθηση για μία Phase 3 που θα τελειώσει με τα επικά Infinity Wars.

ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ! Η ταινία έσπειρε! Έ-ΣΠΕΙ-ΡΕ! Το Civil War ήταν απλά υπέροχο. Ας τα πιάσουμε ένα-ένα.

Όλοι οι χαρακτήρες ήταν τέλειοι. Iron Man-Cap σταθερά εξαιρετικοί στους ρόλους τους. Επιτέλους αναπτύχθηκε ξανά ο Iron Man, ενώ ο Cap από το φλώρο της πρώτης ταινίας έχει εξελιχθεί σε έναν γαμάτο badass πολεμιστή με υπόσταση και με κύρος. Ο Black Panther ήταν πάρα πολύ καλός, σωστά σεταρισμένος και με καλή ερμηνεία. Ανυπομονώ για τη solo ταινία του. Ο Ant Man έκλεψε τις εντυπώσεις εύκολα, δείγμα ότι η Marvel μπορεί να βγάλει κάτι καλό από σχετικά άγνωστο χαρακτήρα. Scarlet Witch-Vision μοιράστηκαν ένα ενδιαφέρον subplot, Black Widow-Hawkeye επίσης πολύ καλοί, ενώ ο Falcon ανέβηκε πολύ στα μάτια όλων μας. Κρυφός ήρωας ο απίστευτος Bucky, καθώς ήταν η πέτρα του σκανδάλου.

Αλλά επιτέλους έχουμε γαμάτο Spiderman! Προσκύνησα. Έπαιξε μισή ώρα και ξεπέρασε τα 2 Amazing Spiderman για πλάκα. Ήταν έξυπνος, άπειρος στις μάχες, αλλά ήταν τέλειο αυτό το στοιχείο, πέταγε τις ατάκες τη μία πίσω από την άλλη εν ώρα μάχης. Και ως Peter Parker ήταν καλός, αν και δεν τον είδαμε πολύ. Γενικά όμως ένας Spidey βγαλμένος από τα κόμικ, μακράν ο καλύτερος στην οθόνη. Tobey Maguire σε λάτρεψα, αλλά με την επόμενη ταινία ο Tom θα σε ξεπεράσει εύκολα. Γενικά πιστεύω ότι δε μπορείς να πεις για κάποιον νέο ηθοποιό ότι είναι η καλύτερη έκδοση του ήρωα, αν δεν τον δεις σε δική του ταινία. Αυτό το είπα και για τον Batman του Ben Affleck, ο οποίος με βούλωσε απίστευτα για το κράξιμο που έριξα στο casting του, καθώς ήταν εξαιρετικός, αλλά περιμένω μία ταινία Batman για να τον πω καλύτερο και από τον Bale που είχε 3 ολόδικες του ταινίες να αναπτύξει τον χαρακτήρα και να προβάλλει διαφορετικές πτυχές του. Θεωρώ πως ο Tom Holland ήταν σίγουρα καλύτερος από τον Andrew Garfield και αν τον δούμε μόνο του θα γίνει καλύτερος και από τον Tobey. Προσωρινά ας αρκεστούμε στο ότι η κίνηση της Sony να μοιραστεί τα δικαιώματα του ήρωα με τη Marvel ήταν πολύ σωστή, το casting ήταν πολύ καλό και ο χαρακτήρας ήταν καλογραμμένος, μακράν ο καλύτερος Spiderman επί οθόνης πάντα.

Marvel's Captain America: Civil War Spider-Man/Peter Parker (Tom Holland) Photo Credit: Film Frame © Marvel 2016
Marvel’s Captain America: Civil War
Spider-Man/Peter Parker (Tom Holland)
Photo Credit: Film Frame
© Marvel 2016

Σεναριακά ήταν άψογο. Έθετε συνέχεια ηθικά διλήμματα, δε μπορούσες να διαλέξεις πλευρά, γιατί η κάθε πλευρά είχε σωστά επιχειρήματα, αλλά είχε και λάθος οπτική σε διάφορα θέματα και είχες εναλλαγές συναισθημάτων συνέχεια ως προς το ποιος έχει δίκιο και ποιον πρέπει να στηρίξεις. Στο κόμικ π.χ. στήριξα ξεκάθαρα Cap, εδώ όμως το πως υφαίνεται η ταυτότητα και οι ενέργειες του Bucky με τις ραδιουργίες του κακού Baron Zemo, αλλά και το πως επηρεάζουν οι ενέργειες των Avengers τον κόσμο και οι οπτικές που το βλέπουν οι χαρακτήρες οδηγούν σε κάτι τελείως απίστευτο, σε εσωτερικές και συνειδησιακές συγκρούσεις τόσο των πρωταγωνιστών όσο και του θεατή. Το χιούμορ δεν ήταν κυρίαρχο στοιχείο (βλέπε Age of Ultron), αλλά έπεσαν πολλές ατάκες στα σωστά σημεία και πρόσφεραν πολύ γέλιο.

Η δράση ήταν απλά μοναδική. Έπεσε άπειρο ξύλο, άλλες φορές με ωραία χορογραφία, άλλες φορές απλά ωμό, είδαμε και λίγο αίμα στο σωστό βαθμό και το βασικότερο: έπαιζαν ξύλο και ήξερες το λόγο, νοιαζόσουν για κάθε ήρωα που τις έτρωγε, γιατί κάθε ήρωας είχε το δικό του κώδικα ηθικής και έβλεπε το θέμα των Avengers και του Bucky έχοντας δική του γνώμη. Επιπλέον είδαμε άπειρους απίθανους συνδυασμούς των ηρώων να παίζουν ξύλο μεταξύ τους, κάθε μάχη διαφορετική από την προηγούμενη, αλλά εξίσου όμορφη. Κάποιους απλά δε μπορείς να τους φανταστείς. Όλες οι μάχες ήταν απίστευτες. Δε θέλω να πω κάτι άλλο γιατί θα είναι spoiler και δε θέλω να σας σποιλάρω κανένα τέλειο δίδυμο. Το μόνο που θα πω είναι ότι η σκηνή του αεροδρομίου, που πολλοί τη θεωρούσαν ανεπαρκή λόγω trailer, ήταν επική. Για μένα η καλύτερη σκηνή όλου του MCU μαζί με την τρίτη πράξη των Avengers. Δε χρειάστηκε εξωγήινους και όπλα για να γίνει επική, ήταν πιο γήινη και προσγειωμένη και αυτό ήταν το πιο ωραίο. Εξαιρετικοί συνδυασμοί ηρώων που μάχονται, 2-3 μεγάλες εκπλήξεις, μία σκηνή που πραγματικά δε θα την ξεχάσω ποτέ. Τα πάντα ήταν άψογα σκηνοθετημένα, δε βρήκα κανένα ψεγάδι. Επίσης το trailer ήταν απλά τέλειο, έδειξε Spiderman, αλλά τις περισσότερες ατάκες του τις κράτησε για την ταινία (μόνο 1-2 είδαμε σε διάσπαρτα tv spots), ενώ για τις τεράστιες εκπλήξεις δεν άφησε ούτε μία μικρή υπόνοια. Εδώ νομίζαμε ότι το αεροδρόμιο ήταν τρίτη πράξη και ήταν το τέλος της δεύτερης.

captain-america-civil-war-poster-fea-1200x737

Αν έπρεπε να βρω 1-2 κακά, θα ήταν ότι ο κακός δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό, απλά είχε φοβερό σχέδιο που έπρεπε να εκτελεστεί στην εντέλεια και κάποια μικροθέματα με το cgi σε σημεία και τους νόμους της φυσικής (π.χ. πτώση από κτήριο και προσγείωση χαλαρή). Αλλά αυτά δεν είναι τίποτα για αυτό που είδαμε.

Αν σου αρέσει το MCU και γενικότερα οι υπερηρωικές ταινίες, πήγαινε τώρα και δες το! Οι Russo Brothers δίδαξαν πως να πεις μία ιστορία και να σκηνοθετήσεις σωστά τη δράση και τις φοβερές ερμηνείες, δίνοντας μία πραγματική ταινιάρα. Μίλησε για φιλία, οικογένεια, ανθρώπινες σχέσεις κάθε είδους, ηθική, το πως αντιλαμβάνεται καθένας τον κίνδυνο, πως βλέπει την ασφάλεια και το ρόλο των Avengers στη διάσωση της ανθρωπότητας. Για μένα ήταν η καλύτερη φετινή super hero movie (μένουν X-men και Suicide Squad από τα φαβορί). Ειλικρινά δεν έχω κάτι άλλο να πω. Αυτή η ταινία ήταν καταπληκτική. Θα κοντραριστεί πολύ στο μυαλό μου με το Avengers, το Guardians και το Winter Soldier για καλύτερη του MCU, αλλά έχω την εντύπωση ότι με 2-3 θεάσεις ακόμα, θα τα ξεπεράσει. Marvel and Russo Brothers thank you!