The Movie Corner: Suicide Squad

suic1

Να πούμε την αλήθεια; Το DC Extended Universe δεν ξεκίνησε καλά. Λίγο το χλιαρό Man of Steel, λίγο το Batman v Superman, του οποίου τα θεματάκια υπεραναλύθηκαν και για το οποίο χρειάστηκε να δούμε το Ultimate Cut για να εκτιμήσουμε, η αλήθεια είναι πως οι ταινίες της DC χαίρουν της εκτίμησης των φαν των κόμικ, αλλά όχι και των κριτικών. Και η αλήθεια είναι πως και μία μερίδα των πρώτων έχει εκφράσει τις δυσπιστίες της.

To Suicide Squad ήρθε τη σωστή στιγμή. Ταινία εξ αρχής αντισυμβατική με τους πρωταγωνιστές να είναι οι κακοί και όχι οι υπερήρωες της υπόθεσης. Πριν μπω στην αίθουσα την έβλεπα ως την πιο ενδιαφέρουσα ταινία του DCEU μετά τη σόλο ταινία του Batman. Σε αυτό βοήθησε το εξαιρετικό marketing που έκανε η Warner Bros που μας έκανε να ανυπομονούμε να κλείσουμε το εισιτήριο μας.

Μετά τις πρώτες προβολές, οι κριτικοί τη θάψανε. Πολλοί φανς ενθουσιαστήκανε, αλλά είπανε ότι δε δικαίωσε το απαράμιλλο hype. Άλλοι απλά ενθουσιαστήκανε. Ποια είναι η δικιά μου γνώμη; Το Suicide Squad ήταν πάρα πολύ καλό και παρά τα προβλήματά, μου άρεσε πολύ! Πάμε να τα αναλύσουμε.

Το σενάριο και η πλοκή του βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κραξίματος των κριτικών. Κατ’ εμέ όντως υπήρξαν θέματα, ο τόνος και ο ρυθμός αλλάζανε συνεχώς, χωρίς ωστόσο να είναι τόσο τραγικά τα πράγματα όσο προσπαθούν να μας τα περιγράψουν. Είχε lame στιγμές όπως το ότι έχουν δείρει το μισό σύμπαν, ο κόσμος καταστρέφεται και κάνουν διάλειμμα να πιουν ένα ποτάκι, αλλά από την άλλη η συγκεκριμένη σκηνή βοήθησε στο bonding των χαρακτήρων, συνεπώς δε μου φάνηκε τόσο άσχημο. Θα μου πεις εδώ κράξανε το ότι έπαιζαν γνωστά τραγούδια, ενώ ήταν πολύ καλές επιλογές και κόλλαγαν με τις σκηνές. Επιπλέον περισσότερο κράξιμο για αυτό πρέπει να φάνε οι executives της Warner Bros που με τις συνεχόμενες παρεμβάσεις τους, έκαναν τόσο πουτάνα τα πάντα σε σχέση με το editing και το ύφος της ταινίας που παίζει να υπάρχει δεύτερο Suicide Squad σε τελείως διαφορετικό ύφος και τόνο. Αν ήθελα κάτι από την ταινία θα ήταν στην πρώτη πράξη να επένδυε ένα δεκάλεπτο ακόμα στα backstories των χαρακτήρων και να τα συγκέντρωνε όλα μαζί (εκτός του τελευταίου του El Diablo που είδαμε στο μπαρ). Και δώστε ένα backstory στον Slipknot, ο τύπος στα trailer ήταν παντού και στην ταινία μία που μπήκε και μία που βγήκε, πως θες να συστήσεις τον χαρακτήρα σωστά και να δώσεις αντίκτυπο στο τι κάνει; Κατά τ’ άλλα η πρώτη πράξη ήταν συνεπέστατη και σέταρε ωραία τα πράγματα για τη συνέχεια.

705679

Το χιούμορ ήτανε πολύ καλό, ήταν το λίγο σωστά δοσμένο πανέξυπνο Marvelοχιούμορ χωρίς υπερβολές (γκουχ γκουχ ξέρετε για ποια ταινία θα πω), χωρίς να πηγαίνει σε Deadpool επίπεδα ποσότητας, αλλά περισσότερο σε Guardians of the Galaxy. Σε αρκετές στιγμές η δράση με το χιούμορ περιπλέχθηκαν πολύ όμορφα. Και μία που αναφέραμε τη δράση, ΔΡΑΣΗ! Η ταινία σε έπιασε από το λαιμό πριν τα μέσα και δε σε άφησε πριν το τέλος. Με εξαίρεση μικρά διαλείμματα, διαρκώς είχαμε σκηνές μάχης με τα τσιράκια των κακών. Όλοι οι χαρακτήρες είχαν τις στιγμές τους, οι πιο γνωστοί της ομάδας φάνηκαν περισσότερο, οι υπόλοιποι έμειναν λίγο πιο πίσω. Οι σκηνές που έπεφτε ξύλο ήταν άνισες υπό την έννοια ότι κάποιες ήταν καλοσκηνοθετημένες, κάποιες όχι τόσο. Η σκηνοθεσία γενικά ήταν καλή και το μόνο που δε με τρέλανε ήταν ότι παρά το ότι το concept προσφερόταν και για λίγο πιο φωτεινά πλάνα σε κάποια σημεία, υπήρχε πάλι η DC σκοτεινίλα, την οποία λατρεύω σε ταινίες όπως το Dark Knight και το BvS, αλλά στο Suicide Squad, λίγο φως θα βοηθούσε. Επίσης αν αυτά τα ηλίθια ZachSnyderoπλάνα με τους κάλυκες να πέφτουν σε slow motion ήταν ιδέα του Zach Snyder, απολύστε τον επιτέλους. Δεν θυμάμαι να είδα κάπου το όνομά του, αλλά και πάλι είμαι σίγουρος ότι έβαλε το χεράκι του. Πάντως ο David Ayer έκανε καλή δουλειά στην καρέκλα, πιστεύω πως αυτό που είχε στο μυαλό του επηρεάστηκε από τους executives, αλλά εκείνος έδωσε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και δικαίωσε τις προσδοκίες μου.

Ας πιάσουμε τους πολλούς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες έναν έναν.

O Deadshot του Will Smith ήταν μαγεία. Ο τύπος έπαιξε απίστευτα από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ είναι η πρώτη φορά που βλέπω έναν Deadshot πιο ανθρώπινο, με αδυναμίες, που δείχνει σεβασμό, αλλά ταυτόχρονα είναι δυνατός, γεμάτος έκρηξη. Ίσως ο πιο “καλός” bad guy σε super hero movie.
Η Harley Quinn ήταν εξαιρετική. Believe the hype, η Margot Robbie τα έδωσε όλα, έσπασε το χαρακτήρα της σε κομμάτια ενός παζλ, τα συνέδεσε διαφορετικά και έφτιαξε την καλύτερη εκδοχή του που έχουμε δει όπως ακριβώς έκανε ο Heath Ledger με τον Joker του.
Ο Rick Flag ήταν ακριβώς όπως τον περίμενα. Τυπικός ρόλος Αμερικάνου στρατιώτη, ο Kinnaman ήταν πολύ καλός, αλλά η σχέση του με την Enchantress δεν πέρασε τόσο πολύ στο κοινό.
O Captain Boomerang ήταν απίστευτος, στο επόμενο θέλω μεγαλύτερο ρόλο και περισσότερες ατάκες.
Ο El Diablo πολύ συμπαθής, η Katana το ίδιο, ο Killer Croc αν και διαφορετικός ήταν ωραίος (τον ήθελα λίγο πιο μυώδη στο design του), ωστόσο σε μία ταινία με πολλούς χαρακτήρες πιο ενδιαφέροντες ήταν λογικό να μείνουν πιο πίσω.
Κρυφή MVP της ταινίας, φυσικά η Amanda Waller της Viola Davis. Ηθοποιία υψηλού επιπέδου, πολύ κοντά στην κόμικ εκδοχή της (όπως και οι περισσότεροι στην ταινία), την αναμένω με πολύ ενδιαφέρον και στις επόμενες ταινίες.
Η Enchantress ήταν πάρα πολύ μέτρια. Γενικότερα τα καλά της ταινίας οφείλονται στο δέσιμο της ομάδας των κακών και τη χημεία του cast, η Enchantress πραγματικά δε μου άρεσε καθόλου, από τους χειρότερους κακούς σε ταινία της DC. Ήθελε να φτιάξει ένα όπλο που ποτέ δε μας είπαν τι είναι, μας είπαν ότι είχε άπειρες δυνατότητες και ειλικρινά δε νιώσαμε καμία απειλή για τους πρωταγωνιστές. Στο sequel χρειάζεται καλύτερη επιλογή.
Πάμε και στον Joker. Μπήκα στην αίθουσα φορώντας μπλούζα ενός από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες, αλλά δεν τον είδαμε πολύ. Ήταν εμφάνιση που αν έπαιζε λίγο λιγότερο, θα χαρακτηριζόταν cameo. Από το δεύτερο trailer είχα ψιλοπιάσει ότι θα βλέπαμε έναν gangster Joker που θα συνδύαζε χαρακτηριστικά των προκατόχων του και που θα ήταν ο μεγάλος κακός της ταινίας. Δυστυχώς ο ρόλος του ήταν περιορισμένος. Θα ήθελα να του βρουν ένα πιο σταθερό outfit να μην αλλάζει συνεχώς στυλ, αλλά να κρατάει σταθερή εμφάνιση. Η σχέση του με τη Harley ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, ενώ η συμμορία του με τις μάσκες τα έσπασε. Δε θα κρίνω την ηθοποιία του Leto. Έπαιξε λίγο για να κριθεί, ενώ το editing στις σκηνές του έκανε κακό, γιατί του έκοψε ατάκες και έκανε άλλες να μη φαίνονται τόσο κουλ όσο τους άξιζε. Αφήνει υποσχέσεις για μια φοβερή σχέση με τη Harley και ένα ωραίο backstory. Υπομονή παιδιά, ο Jared θα κριθεί σωστά με τον καιρό, ως τώρα είχαμε μία καλή εμφάνιση που κράτησε λίγο.
Ειδική μνεία στον Batman του Ben Affleck. Αχ Ben πόσες ώρες πέρασα να σε κράζω που θα έπαιζες τον αγαπημένο μου χαρακτήρα; Πόσο με ταπώνεις με μία τρίλεπτη εμφάνιση στο Suicide Squad; Πόσο; Και φυσικά να δώσω μεγάλο μπράβο για το mid-credits scene που ήταν το σωστότερα τοποθετημένο (σε θέμα γενικότερης ιστορίας, όχι χρονικά στην ταινία) και το καλύτερο από όλες τις φετινές ταινίες.

suicide-squad-00

Γενικότερα στο cast έγιναν εξαιρετικές επιλογές, υπήρχε χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών, κάτι που φάνηκε σε πολλές ατάκες, αλλά και στο υπέροχο team fight στο τέλος που ήταν καλύτερο από αυτό του BvS και προσωπικά μου θύμισε πολύ το υπέροχο team fight του πρώτου Avengers. Οι ερμηνείες ήταν σωστές, overacting δεν υπήρχε εκτός του Joker, αλλά είναι ο Joker και το θεωρούμε λογικό, ενώ παρά την πληθώρα χαρακτήρων όλοι έκαναν σωστά το κομμάτι τους.

Ένα τελευταίο παράπονο έχω να κάνω μόνο στη Warner Bros. Πολύ καλό το marketing με τα αρκετά trailer και τα clipάκια, αλλά μας spoilάραν φοβερές σκηνές και καταπληκτικά αστεία (ενώ άλλα που τα περιμέναμε, δεν τα είδαμε καν) και αυτό μου την έσπασε όπως με το Deadpool.

Συνοψίζοντας όμως, αυτό που έχω να σας προτείνω είναι να μην ακούτε τον κάθε κριτικό που ψάχνει να βρει την τέχνη και το νόημα σε έναν κουβά σκατά. Η ταινία σου προσφέρει ένα γαμάτο ψυχαγωγικό δίωρο με πολλή δράση, αρκετό γέλιο, fun to watch χαρακτήρες, ωραία μουσική και εν τέλει σε βγάζει από την αίθουσα πλήρως χορτασμένο και ικανοποιημένο. Μαγκιά τής της DC να βγάλει μία παντελώς διαφορετική ταινία σε δομή και περιεχόμενο και να πετύχει την καλύτερη της μέχρι τώρα στο DCEU. Αναμένουμε για Wonder Woman και Justice League εναγωνίως τώρα. Όσον αφορά το Movie Corner θα τα ξαναπούμε συντομότερα απ’ όσο νομίζετε 😉