The Series Corner: Better Call Saul

To Series Corner γιορτάζει αυτό το μήνα και στο anthem.gr φέρνουμε το Series October. Ξεκινώντας από σήμερα, κάθε Κυριακή αυτού του Οκτώβρη θα μιλάμε για μία ιδιαίτερη σειρά της φετινής χρονιάς, μία σειρά που περάσαμε καλά και που αξίζει να τη δείτε. Πρώτη Κυριακή λοιπόν θα σας πούμε για το Better Call Saul, του οποίου η 3η σεζόν προβλήθηκε λίγους μήνες πριν.

Μερικές φορές ειλικρινά σκέφτομαι αν υπάρχει πιο έξυπνη σειρά από το Breaking Bad. Όχι καλύτερη, γιατί για μένα δεν υπάρχει καλύτερη. Το Breaking Bad είναι μία από τις καταπληκτικότερες ιστορίες που ειπώθηκαν σε οποιοδήποτε μέσο και έχει ίσως την καλύτερη ανάπτυξη χαρακτήρων από κάθε άλλη σειρά. O Vince Gilligan έφτιαξε μία 100% “εγκεφαλική” σειρά με δυνατό σημείο τους χαρακτήρες της.

Γι’ αυτό και όλοι οι οπαδοί του χαρήκαμε όταν μάθαμε για το Better Call Saul, καθώς θα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα prequel για έναν από τους καλύτερους δεύτερους χαρακτήρες του Breaking Bad. Τρεις σεζόν μετά, μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε απόλυτα τους δημιουργούς!

To Better Call Saul αφορά τη ζωή του Saul Goodman, όταν το όνομά του ήταν ακόμα Jimmy McGill, δηλαδή πολύ πριν γίνει ο μεγάλος και τρανός δικηγόρος που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στο Breaking Bad. Αφηγηματικά κινείται κάποια χρόνια πριν ο Jimmy γνωρίσει τον Walter White, ωστόσο έχουμε δει αρκετές σκηνές που εκτυλίσσονται μετά τα γεγονότα του Breaking Bad με τον Saul να έχει αλλάξει ζωή και να κρύβεται από τους πάντες χωρίς να ξέρουμε όμως τι έχει γίνει ενδιάμεσα.

Όσον αφορά την υπόθεση, αρχίζει από την περίοδο που ο Saul εργαζόταν στη δικηγορική εταιρεία του μεγάλου του αδερφού, Chuck που πλέον πάσχει από EHS και δεν πλησιάζει οτιδήποτε έχει να κάνει με ηλεκτρισμό και στην πορεία της σειράς βλέπουμε την εξέλιξη της σχέσης των δύο αδελφών, τα κρυμμένα μυστικά και τα συναισθήματα, καλά και κακά, που δεν εξωτερίκευσαν ποτέ ο ένας για τον άλλο. Ο Saul επίσης γνωρίζει τον Mike, ο οποίος ωστόσο αποκτά δικές του ιστορίες μέσα στη σειρά, αφού μαθαίνουμε για το θάνατο του γιου του, αλλά και τη σχέση του με καρτέλ ναρκωτικών του Gus Fring και του Hector Salamanca. Τέλος, αργά και σταθερά παρακολουθούμε την πολυσχιδή σχέση του Saul με τη συνάδελφο του Kim, καθώς και τη μεταμόρφωση του Jimmy, του μικρού αδερφού του μεγαλοδικηγόρου στον Saul, έναν πολύ καλό δικηγόρο με δικό του γραφείο, αδίστακτες τακτικές και εκτεταμένες διαφημιστικές καμπάνιες.

Οι εικόνες και η σκηνοθεσία θα σου θυμίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το Breaking Bad, αφού η σειρά λαμβάνει χώρα στην Αλμπουκέρκη και οι τοποθεσίες μοιάζουν. Ωραία χρώματα, vintage αισθητική και πολύ όμορφες τοποθεσίες.

Η σειρά ενδείκνυται για τους φαν της αργής, αλλά ουσιαστικής εξέλιξης της πλοκής και της σωστής κορύφωσης κάθε γεγονότος. Ο Giligan ξέρει τι κάνει. Κάθε σκηνή έχει σημασία, τα κίνητρα κάθε χαρακτήρα είναι σαφή και γνωστά, κάθε μεγάλο γεγονός που συμβαίνει έχει προετοιμαστεί στα προηγούμενα επεισόδια με αποκορύφωμα τα cliffhangers στο τέλος της κάθε σεζόν. Ακόμα και αν οι πρωταγωνιστές πέσουν σε λακκούβα ενώ οδηγούν, θα έχεις δει δύο σκηνές πριν πως δημιουργήθηκε αυτή η λακκούβα (ντάξει, προφανώς δεν υπάρχει τέτοια σκηνή), οι δημιουργοί φροντίζουν να ξέρεις γιατί προβαίνει ο κάθε χαρακτήρας χτίζοντας ένα ενδιαφέρον παζλ που κάθε κομμάτι έχει τη δική του αξία και συμβάλλει με το δικό του τρόπο.

Ό,τι και να πω για το Better Call Saul είναι πολύ λίγο, καθώς είναι ένα από τα καλύτερα και πιο συνεπή spinoffs σειράς εκεί έξω (για μένα το καλύτερο) και αξίζει πραγματικά να του δώσετε μία ευκαιρία και να απολαύσετε μεγάλες ερμηνείες από τον Bob Odenkirk, τον Michael McKean και τον Jonathan Banks και φυσικά να δείτε όχι μία, αλλά πολλές διαφορετικές ιστορίες από ένα πολύ αγαπημένο σύμπαν ηρώων. Storytelling υψηλού επιπέδου και άψογη σκηνοθεσία συμβάλλουν κατά πολύ σε ένα τελικό αποτέλεσμα αρτιότατο και το οποίο μας κάνει συνεχώς να ανυπομονούμε για την επόμενη σεζόν.