The Movie Corner: Guardians of the Galaxy Vol. 2

Θα ξεκινήσω αυτήν την κριτική με μία βασική παραδοχή με την οποία θεωρώ ότι θα συμφωνήσετε. Το πρώτο Guardians of the Galaxy είναι μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουμε δει όσον αφορά υπερηρωϊκό είδος και ταυτόχρονα μία από τις καλύτερες ταινίες του Marvel Cinematic Universe. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος James Gunn πήρε μία παντελώς άγνωστη, στο ευρύ κοινό, ομάδα υπερηρώων και με εξαιρετικό casting, vintage αισθητική, μουσικάρες περασμένης δεκαετίας, τρομερά visuals και πανέξυπνο σενάριο κατάφερε από το πουθενά να δώσει μία καταπληκτική ταινία.

Ο πήχης για το Guardians of the Galaxy vol. 2 ήταν πολύ ψηλά. Πως καταφέρνεις να ξεπεράσεις μία ταινία πολύ ποιοτική, χωρίς να έχεις τον παράγοντα της έκπληξης με το μέρος σου; Και όμως ο Gunn δε λύγισε υπό το βάρος αυτής της πίεσης, δίνοντας στο διψασμένο, για Guardians, κοινό ένα ΕΚ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚO sequel.

Η ταινία διαδραματίζεται 2 μήνες μετά το πρώτο Guardians με την ομάδα να αναλαμβάνει επί πληρωμή αποστολές από διάφορους πλανήτες. Σε έναν από αυτούς, ο Rocket Racoon θα κλέψει κάποιες υπερπολύτιμες μπαταρίες και για να ξεφύγουν οι ήρωές μας θα χρειαστούν τη βοήθεια ενός μυστηριώδη τύπου που θα τους αποκαλύψει ότι είναι πατέρας του Star Lord. Μόνο που παλιοί εχθροί της ομάδας κάνουν την εμφάνιση τους και ταυτόχρονα θα βρουν μπροστά τους νέους μπελάδες.

Ειλικρινά βγήκα από την αίθουσα σκούζοντας “ΤΙ ΤΑΙΝΙΑΡΑ ΕΙΔΑΜΕ ΠΑΛΙ;”. Μπράβο στους Guardians of the Galaxy, γιατί κατάφεραν και πάλι να μας εντυπωσιάσουν. Το Vol. 2 δεν ασχολήθηκε τόσο με το να μας προετοιμάσει για το Infinity War, στο οποίο η ομάδα θα συμμετέχει, αλλά αποφάσισε να εξερευνήσει περισσότερο τις διαπροσωπικές σχέσεις της ομάδας, να διευρύνει το σύμπαν με πολλούς καινούριους χαρακτήρες, αποκάλυψε άγνωστες ιστορίες για τον καθένα τους και για τη ζωή τους πριν συναντηθούν στην πρώτη ταινία και κατάφερε να κάνει το κοινό να δεθεί περισσότερο μαζί τους. Οι ιστορίες που μου αρέσανε περισσότερο ήταν αυτή που αφορούσε τη ζωή του Peter Quill πριν ζήσει στο διάστημα και το γιατί μισιόντουσαν τόσο πολύ η Nebula με τη Gamora.

Η σκηνοθεσία του James Gunn ήταν ξανά υποδειγματική με τις σκηνές δράσης να είναι εξαιρετικές τόσο σε θέμα ξύλου όσο και σε θέμα διαστημικών μαχών. Ο Gunn έντυσε την ταινία με μία απίστευτη παλέτα χρωμάτων, καταπληκτικά visuals και κρυστάλλινα εφέ που θύμισαν Star Wars και Star Trek, ειδικά ως προς την απεικόνιση των πλανητών.

Η δύναμη της ταινίας εκτός της σκηνοθεσίας και του εξαιρετικού σεναρίου βρίσκεται στους χαρακτήρες. Το σύμπαν των Guardians of the Galaxy είναι γεμάτο εμβληματικές προσωπικότητες. Αυτός που στο Vol. 2 έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν μακράν ο Drax και κατά δεύτερον ο Rocket Racoon και ο Star Lord. Ο Baby Groot ήταν μία πολύ γλυκιά προσθήκη και πρόσφερε αξιομνημόνευτες στιγμές, ωστόσο από εδώ και πέρα θα ξαναγίνει ο μεγαλόσωμος και δυνατός Groot που είδαμε στην πρώτη ταινία. Η Gamora και η Nebula, για το παρελθόν των οποίων μάθαμε πολύ περισσότερα δώσανε συναισθηματικές ερμηνείες, ενώ καταπληκτικός ήταν ο Michael Rooker ως Yondu και η Pom Klementieff ως Mantis. Μάλιστα θα ήθελα πολύ να την ξαναδώ σε μελλοντικές ταινίες, καθώς οι αλληλοεπιδράσεις της με τον Drax ήταν απολαυστικές. Καταπληκτική επιλογή ο Kurt Russell ως ο Ego, ενώ γενικότερα είχαμε πολλά cameo όπως η εμφάνιση των original Guardians of the Galaxy, τον Howard the Duck και φυσικά εκείνο στα post-credit scenes που δε θα το αποκαλύψω, γιατί αποτελεί μεγάλο spoiler.

Φυσικά, όντας ταινία Guardians και έχοντας το Vol. 2 στον τίτλο της, δεν έλειψε το Awesome Mix Vol. 2 και είχαμε ξανά εκπληκτικές 70s και 80s τραγουδάρες να απογειώνουν οποιαδήποτε σκηνή. Επίσης το χιούμορ και οι ατάκες που ακούσαμε ήταν εκπληκτικές, κάνοντας την μία από τις πιο feelgood ταινίες του MCU.

Αν μπορούσα να βρω κάτι αρνητικό, θα έλεγα ότι σε κάποια σημεία το χιούμορ υπερίσχυσε, ενώ χρειαζόμασταν περισσότερη σοβαρότητα, καθώς και ότι κάποια αστεία ήταν λίγο κλισέ για μια ταινία με έξυπνο χιούμορ.

Και πάλι όμως αυτό δεν είναι κάτι το τρομερό που θα ρίξει την ταινία στα μάτια σου. Το Guardians of the Galaxy Vol. 2 είναι μία διασκεδαστικότατη προσθήκη στο Marvel Cinematic Universe γεμάτη απίστευτη δράση, τρομερά εφέ, χαρακτήρες που θα λατρέψεις, καταπληκτική σκηνοθεσία και διαθέτει όλο το πακέτο ενός σύγχρονου καλού blockbuster και μίας καλής super hero movie. James Gunn το έκανες πάλι το θαύμα σου!

Τα λέμε στην επόμενη ταινία και για όσους είδατε το Guardians σας έχω ένα μήνυμα…TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAASER FACE!