The Series Corner: Taboo

Series October is here και στο anthem.gr σας παρουσιάζουμε σειρές που παίχτηκαν φέτος, τις λατρέψαμε και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Σήμερα θα ασχοληθούμε με μία νέα σειρά που κέντρισε το ενδιαφέρον λόγω του ότι πρωταγωνιστεί ο Tom Hardy, το Taboo.

Η αλήθεια είναι πως αμφιταλαντευόμουν γι’ αυτό το άρθρο, καθώς ήμουν ανάμεσα στο Taboo και το A Series of Unfortunate Events, καθώς είμαι μεγάλος φαν της σειράς βιβλίων και η σειρά του Netflix υπήρξε εξαιρετική μεταφορά των πρώτων τεσσάρων βιβλίων. Θα αποκτήσει όμως μελλοντικά το δικό της Series Corner, ωστόσο τώρα θα δώσουμε έμφαση στο Taboo.

H σειρά προβάλλεται στο BBC One, ενώ αργότερα μπήκε ως συμπαραγωγός το FX. Δημιουργήθηκε από τον Tom Hardy, τον πατέρα του Edward Hardy και τον Steven Knight και από τη συνεργασία των δύο καναλιών καταλαβαίνει κανείς ότι η παραγωγή είναι εκτός από εξαιρετική, και ακριβή και αυτό βγαίνει στην οθόνη.

Το Taboo ακολουθεί την ιστορία του James Delaney, ο οποίος γυρίζει στην Αγγλία λόγω του θανάτου του πατέρα του, παρά το γεγονός πως όλοι νομίζουν ότι είναι νεκρός. Ενώ μαίνεται πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Αγγλίας, ο Delaney αποφασίζει να διεκδικήσει την περιουσία του πατέρα του και να ξεπληρώσει τους πιστωτές του, έχοντας δίπλα του τη Lorna, μία ηθοποιό που ισχυρίζεται πως ήταν παντρεμένη με τον πατέρα του. Ωστόσο τόσο η πανίσχυρη εμπορική εταιρεία East India Company όσο και ο Βασιλιάς θέλουν να βγάλουν τον James από τη μέση. Δε θα πω κάτι παραπάνω για την υπόθεση, γιατί μπορεί να αποτελέσει spoiler. Ένα άλλο πολύ σημαντικό subplot είναι η περίεργη σχέση του Delaney με την ετεροθαλή αδερφή του, Zilpha και το πως καθένας από τους δύο θα πρέπει να δεχθεί τις αλλαγές στην προσωπικότητα και τη ζωή του άλλου στο πέρασμα των χρόνων.

Αυτά συμβαίνουν, όταν έχεις μόλις 8 επεισόδια για να πεις μια ιστορία. Το αποτέλεσμα βγαίνει μία καλογραμμένη, δομημένη πρώτη σεζόν που σου ανοίγει την όρεξη για τις επόμενες δύο που προγραμματίζονται για να τελειώσει η ιστορία. Ο ρυθμός στα πρώτα επεισόδια είναι αργός, προκειμένου η σειρά να συστήσει τους χαρακτήρες και να προσφέρει πληροφορίες για το background του καθενός και ειδικά του πρωταγωνιστή, αλλά και για να μπορέσει ο θεατής να διακρίνει τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χαρακτήρων. Παρά τη μικρή κοιλιά που γίνεται στα επόμενα επεισόδια, το χτίσιμο της ιστορίας είναι αριστοτεχνικό, με το φοβερό φινάλε να κρύβει και ένα μεγάλο twist που δεν το περιμέναμε.

Δυνατό σημείο του Taboo είναι και οι ερμηνείες, με τον Tom Hardy να είναι μαγικός και να προσεγγίζει το ρόλο του James Delaney με πολύ μεράκι. Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από τον Tom, καθώς είναι ένας από τους καλύτερους σύγχρονους ηθοποιούς, ενώ πολύ καλός είναι και ο Jonathan Pryce ως Sir Stuart Strange, ενώ και οι υπόλοιποι ηθοποιοί σε δεύτερους ρόλους δίνουν πολύ καλές ερμηνείες.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο ακόμα πολύ θετικά στη σειρά τα οποία έχουν να κάνουν με την ατμόσφαιρα που απέπνεε. Το πρώτο είναι τα practical effects και τα σκηνικά, αφού το μπάτζετ του Taboo είναι υψηλό και αυτό φαίνεται στα κοστούμια και τα κτήρια, τα οποία είναι εξαιρετικά για μία σειρά εποχής. Το δεύτερο είναι η καταπληκτική μουσική του Max Richter, αφού ντύνει πολύ όμορφα τις σκηνές, ειδικά εκείνες που υπάρχει αγωνία για τις επόμενες κινήσεις και αποφάσεις του πρωταγωνιστή.

Συνοψίζοντας, το Taboo είναι μία καλογυρισμένη και καλογραμμένη σειρά εποχής, η οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο το ταλέντο του δημιουργού και πρωταγωνιστή της Tom Hardy και την εξαιρετική ατμόσφαιρα που περιβάλλει τα επεισόδια, χαρίζοντας μας μία όμορφη ιστορία και κάνοντας μας να ανυπομονούμε για την επόμενη σεζόν.

Κάπου εδώ τελειώνει και το Series October, ένα από τα μεγάλα αφιερώματα του anthem.gr που σας παρουσίασε τέσσερις από τις καλύτερες σειρές που είδαμε φέτος. Καλή θέαση και ελπίζουμε να το επαναλάβουμε αν όχι για σειρές, σίγουρα για μουσική ή ταινίες.