Friday Night Specials: Ξένες σειρές που θα μπορούσαν να γίνουν ελληνικές σαπουνόπερες (Part 2)

Νέα εβδομάδα, νέες ιδέες περνούν από τα μυαλά της συντακτικής ομάδας του Anthem. Δύο νέες σειρές με μεγάλη πιθανότητα να στεγάζονται καθημερινά σαν σαπουνόπερες στις τηλεοράσεις του ελληνικού κοινού.

Σειρές που θα δημιουργούσαν ένα νέο υπόβαθρο στην ελληνική τηλεόραση για να ξεπεράσει την φάση που διανύει τα τελευταία 10-15 χρόνια, με τους παραγωγούς είτε να αντιγράφουν περσινά σενάρια, δημιουργώντας “νέες και καινοτόμες” σειρές, είτε απλά διαλέγουν ξένες σαπουνόπερες να παρουσιάσουν στο πρόγραμμα τους, όπου και στις δύο περιπτώσεις αφήνουν στο περιθώριο την δημιουργικότητα των Ελλήνων σεναριογράφων, σκηνοθετών και ηθοποιών και παρατείνουν την στασιμότητα στο περιεχόμενο των καναλιών τους, σε ένα τομέα της τέχνης που πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται και να πρωτοτυπεί.

Πάμε λοιπόν για το δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας σε αμερικάνικες σειρές που θα γινόντουσαν τέλειες ελληνικές σαπουνόπερες.

Υποψήφιος Νο. 4: House of Cards/Βουλευτικά τραπουλόχαρτα (Νικόλας)

Μετά το Breaking Bad είπα να ασχοληθώ με την πιο ταιριαστή αμερικάνικη σειρά που θα μπορούσε να γίνει ελληνική σαπουνόπερα. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μία πολιτική σειρά σε ελληνική διασκευή προκειμένου να πιάσουμε τον παλμό και τις δολοπλοκίες που συμβαίνουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο #not.

Πιο επίκαιρο από ποτέ, το House of Cards στις 5 σεζόν του μέχρι τώρα ακολουθεί την πορεία του Frank Underwood, ο οποίος αφού βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν τις εκλογές, δεν παίρνει την υπουργική θέση, την οποία περίμενε και βάζει στόχο την προσωπική του πολιτική ανέλιξη παίρνοντας εκδίκηση.

Περιεχόμενο: Ο Φραγκίσκος Κατώξυλος, ανιψιός του μπατζανάκη του ξαδέρφου του πρωθυπουργού Ιορδάνη Κατώξυλου είναι μετακλητός υπάλληλος στην ελληνική Βουλή. Σε εποχή δικομματισμού και με τις εκλογές να είναι αμφίρροπες, οι 500 ψήφοι από το χωριό του Κατώξυλου στην ορεινή Αρκαδία που είχε κάτι κονέ, βοηθούν το κόμμα να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι προσπάθειες του δεν αναγνωρίζονται και αντί για προϊστάμενος του τμήματος Παραγωγικής Ανάπτυξης και Αειφόρου Δεοντολογίας της ελληνικής Βουλής παραμένει ένας απλός γραμματέας. Η οργή του και η δίψα του για εκδίκηση θα τον οδηγήσει σε αποκάλυψη πολλαπλών σκανδάλων της Βουλής στις εκπομπές τύπου Μένιου Φουρθιώτη και Τατιάνας Στεφανίδου, και να διατηρεί μυστικές συμφωνίες με δημοσιογράφους. Θα τον βοηθήσει επίσης ο Νεκτάριος, πιστό σκυλί και βοηθός του απο την εποχή που ήταν γραμματέας και ο σωματοφύλακας του Αρθούρος. Η άνοδος του στην ιεραρχία από υπάλληλος σε βουλευτής (ο πρώτος στην ιστορία) θα προκαλέσει ρήξη με τη γυναίκα του, Κλεονίκη, η οποία φθονεί τη θέση του, το ωράριο της δουλειάς του που είναι 3 ώρες με μισή ώρα υπερωρία και το μισθό του. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι από την άλλη βάζουν στόχο να αποκαλύψουν τις μηχανορραφίες του και ο Φραγκίσκος θα τα βάλει με όλους.

Βαθμολογία: 20/10 Γιάγκους Δράκους

Περιθώριο Ανατροπών: Μιλάμε για τις ανατροπάρες του αιώνα. Μια σειρά που θα συγκινήσει το λαό. Με τον Κατώξυλο να ανελίσσεται στην εξουσία και από γραμματέας να γίνεται βουλευτής και στην 10η σεζόν πρωθυπουργός θα δούμε πολλές ανατροπές.

Οι σχέσεις δημοσιογράφων-Κατώξυλου θα αποτελέσουν ένα σημαντικότατο subplot, καθώς θα τον απειλούν συνέχεια ότι θα αποκαλύψουν στον κόσμο ποιος τους δίνει πληροφορίες για τα ερωτικά και πολιτικά σκάνδαλα, αν δεν τους δώσει κι άλλες. Παράλληλα οι υποψίες άλλων βουλευτών του κόμματος στο πρόσωπο του και η πίεση των πολιτικών του αντιπάλων θα στρέψουν την προσοχή του στο πως θα καταφέρει να τους ανατρέψει χωρίς να τον καταλάβουν με μεθόδους και σχέδια που δεν έχουμε ξαναδεί στην ελληνική τηλεόραση.

Βαθμολογία: 9/10 Γιάγκους Δράκους

Cast: Φραγκίσκος Κατώξυλος μακράν ο Δημήτρης Τζουμάκης. Μπορεί να παίξει κωμικούς ρόλους, μπορεί να είναι πιο σοβαρός, σου βγάζει την εσάνς που χρειάζεται ο Ελληναράς βουλευτής από το χωριό και ταυτόχρονα έχει την πειθώ και το ψαρωτικό βλέμμα που είναι απαραίτητα για το ρόλο. Στο ρόλο του βοηθού του, Νεκτάριου ο Κώστας Αποστολάκης και του σωματοφύλακα Αρθούρου ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Στα φαβορί για Κλεονίκη είναι η Μπέσυ Μάλφα και η Παναγιώτα Βλαντή, οι οποίες αφού κοντραροχτυπήθηκαν για την καρδιά του Θράσου στα Μαύρα Μεσάνυχτα, θα κονταροχτυπηθούν για ένα ρόλο που ταιριάζει γάντι και στις 2.

Πρωθυπουργό διαλέγω Γιώργο Κιμούλη γιατί το γλυκανάλατο βλέμμα του που αρέσει στις γυναίκες δεν περνάει στη Βουλή. Δημοσιογράφους-συνεργάτες του Κατώξυλου το Φώτη Σπύρου, τον Θανάση Βισκαδουράκη και την Ισαβέλλα Βλασιάδου γιατί είναι ό,τι πρέπει για backstage κουτσομπόληδες δημοσιογράφοι σε εκπομπές στυλ Αποκαλυπτικά. Στους πολιτικούς αντιπάλους του Κατώξυλου θα βάζαμε σίγουρα Πάνο Μιχαλόπουλο με σύμβουλο το Στέλιο Καλαθά, τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τον Δάνη Κατρανίδη. Το κυλικείο της Βουλής θα συντηρεί ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και επιστάτης του κτηρίου θα είναι ο Πέτρος Λαγούτης, γιατί όπως είπαμε, έχει ειδικό συμβόλαιο να παίζει σε όλες τις ελληνικές σειρές.

Βαθμολογία: 10/10 Γιάγκους Δράκους

Budget: Ζούμε στη χώρα που όταν συνελήφθη ο Κοσκωτάς, το γραφείο του νοικιαζόταν για στούντιο σε σειρές. Οπότε η αναπαράσταση των γραφείων και των αιθουσών της ελληνικής βουλής, όχι απλά δεν είναι δύσκολη, αλλά με τόσα άδεια γραφεία και έδρανα στο Κοινοβούλιο, μπορεί να παραχωρήσουν και αυτοί μερικούς χώρους για πιο αληθοφανές αποτέλεσμα. Αισθητά θα ανέβει το μπάτζετ λόγω του ποιοτικού καστ.

Βαθμολογία: 7/10 Γιάγκους Δράκους

ΕΣΡ: Ντάξει θα είναι δύσκολο για το ΕΣΡ να καθορίσει τη συμπεριφορά του απέναντι σε μία σειρά που θίγει τα αφεντικά του, ωστόσο η prime time ώρα που θα παίζονται τα Βουλευτικά Τραπουλόχαρτα και η λαϊκή απαίτηση του κοινού να γίνει ο Κατώξυλος πρωθυπουργός θα βοηθήσουν, ώστε να τη γλυτώσουμε με μικροπρόστιμα για κακή γλώσσα.

Αν ήμουν showrunner πάντως, θα λαχταρούσα καταγγελίες για προσβολή των θεσμών. 10% παραπάνω τηλεθέαση στο χαλαρό θα ήταν.

Βαθμολογία: 8/10 Γιάγκους Δράκους

Τελική ανάλυση: ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΣΕΙΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΑΣ; Σασπένς, ίντριγκες, καλοί ηθοποιοί και σενάριο κακής σαπουνόπερας  που λες ότι τη βλέπεις για πλάκα και για 5 λεπτά από το επεισόδιο της επόμενης μέρας θα πούλαγες το νεφρό σου.

Τελική Βαθμολογία: 10/10 Γιάγκους Δράκους πολύ εύκολα. Ο Γιάγκος Δράκος θα δάκρυζε και θα ρώταγε για 23η φορά τη Βίρνα αν αυτή η σειρά υπάρχει όντως. Μίλα Βίρνα, υπάρχει;

Υποψήφιος Νο. 5: The Following/Η ακολουθία (Τζανέτος)

Από άποψη σεναρίου και πλοκής, το “The Following” είναι μία από τις καλύτερες αστυνομικές σειρές που έχει κυκλοφορήσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού. Γεμάτη διαρκείς ανατροπές, ο τηλεθεατής αδυνατούσε να κάνει την οποιαδήποτε σωστή πρόβλεψη, αφήνοντας τον να αναρωτιέται γιατί υπάρχουν ακόμη τυχερά παιχνίδια, όταν έχουμε σειρές σαν αυτή. Σκηνοθετικά η σειρά ήταν άρτια, σκοτεινή και με τις σωστές horror επιρροές. Ίσως το παράκαναν βέβαια με το splatter.

Σεναριακά η σειρά ασχολείται με ένα ψυχοπαθή καθηγητή λογοτεχνίας, ο οποίος έχει εμμονή με τη λογοτεχνία του Edgar Allan Poe και στον ελεύθερο του χρόνου σκοτώνει αβέρτα κουβέρτα φοιτήτριες, αναπαριστώντας τις δολοφονίες από τα βιβλία του άρχοντα του γοτθικού τρόμου. Ο Joe Caroll (James Purefoy) όμως κατέχει ένα τεράστιο χάρισμα, το οποίο τον φέρνει διαρκώς ένα βήμα πιο μπροστά από το FBI. Μπορεί να κάνει πλύση εγκεφάλου στον οποιοδήποτε, χρησιμοποιώντας τα άψογα επικοινωνιακά του skills (Murder club PR). Μάλιστα ο ίδιος καταφέρνει να αποδράσει δύο φορές από τις ομοσπονδιακές φυλακές των ΗΠΑ (no more spoilers).

Ο Πρωταγωνιστής μας, Ryan Hardy (Kevin Bacon) έχει εμμονή με τον Joe Carroll και είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να τον φέρει ξανά αντιμέτωπο με τα δίχτυα της δικαιοσύνης. Και ξανά. Και ξανά. Και ξανά….Βέβαια για να το καταφέρει αυτό πρέπει να περάσει μέσα από μία στρατιά ανθρώπων που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου (mind controlled zombies) και το κυνήγι σε μία φάση φαντάζει ακατόρθωτο, θέτοντας μας ηθικά διλήμματα: Μπορεί άραγε το FBI να αναγνωρίσει τους εν δυνάμει serial killers που κρύβονται μέσα στον πληθυσμό; Κι αν ναι μπορεί να παραβιάζει την ιδιωτική τους ζωή για να αποτρέψει πιθανά χτυπήματα στο μέλλον;

Η κάθε σεζόν έχει τρεις θεματικούς άξονες για το mind control. Η αυτοοργάνωση των serial killers πρώτα γίνεται μέσω της λογοτεχνίας και της ποίησης του Poe, στη δεύτερη σεζόν οργανώνεται μία αιμοσταγής σέχτα δολοφόνων μέσα από μία παράνομη θρησκευτική οργάνωση, ενώ στην τρίτη σεζόν παραβιάζεται κάθε όριο και χρησιμοποιείται το διαδίκτυο ως μέσο παρακολούθησης, εκφοβισμού, ελέγχου και πλύσης εγκεφάλου. Poor Ryan and his task force.

Περιεχόμενο: Στην Ελλάδα η σειρά θα ονομάζεται “Η Ακολουθία” γιατί θέλουμε να αποδώσουμε φόρο τιμής στο original. Έλα μωρέ, ποιος θα το δει από τις ΗΠΑ να μας κάνει copyright claim; Πρωταγωνιστής θα είναι ο έκπτωτος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (τι; όλοι ξέρουμε πως οι Κοινωνικοί Ανθρωπολόγοι είναι ψυχοπαθείς δολοφόνοι!) Γιάννης Καρόλου, ο οποίος έχει εμμονή με την ποίηση του Έλληνα ποιητή τρόμου Κωστή Καρυωτάκη. Ο αιμοσταγής δολοφόνος στήνει όλες τις δολοφονίες μέσα από τη φαντασία, γιατί όλοι ξέρουμε πως ο Καρυωτάκης δεν μιλάει για το θέμα, αλλά είναι ότι πιο γκόθικ έχουμε. Οπότε…

Ο πράκτορας της ΕΥΠ, Ryanair Σκληρός, έχει αναλάβει να τον εντοπίσει, ύστερα από την απόδραση του Καρόλου από το Δαφνί. Βέβαια κανείς δε σκέφτηκε να ψάξει στο Πάντειο, όπου ο Γιάννης συνέχισε να παραδίδει μαθήματα παράνομα. Εκεί χρησιμοποιώντας τις ύψιστες νοητικές του ικανότητες, πείθει 3 φοιτητές να απαγάγουν το παιδί του από τη πρώην γυναίκα του, τάζοντας τους σίγουρο δεκαράκι σε μάθημα που πλέον έχει καταργηθεί από τη σχολή. Η φοιτήτρια αναλαμβάνει νταντά του μωρού, ενώ οι άνδρες παριστάνουν το γκέι ζευγάρι που μετακόμισε στο απέναντι διαμέρισμα, αλλά επειδή είναι αξιολάτρευτοι καταφέρνουν σε μία βδομάδα να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη της μάνας του παιδιού. Έτσι το απαγάγουν και οι πράκτορες εκτός από τις δολοφονίες που συμβαίνουν καθημερινά στην Αθήνα, πρέπει να αναλάβουν και την περίπτωση της απαγωγής. Σας μπερδέψαμε; Δεν φταίμε εμείς, οι Αμερικάνοι φταίνε που μετέτρεψαν το FBI σε LAPD (Lekanopedio Attikis Police Department) και τώρα πρέπει εμείς να ακολουθήσουμε τις βλακείες τους. Μα τόσο ανίκανο το FBI πχια;;;

Βαθμολογία: 0/10 Γιάγκους Δράκους

Περιθώριο Ανατροπών: Περισσότερες ανατροπές και από τη Λάμψη με ένα χαρακτήρα που ξεπερνάει ακόμη και τον Ευλογητό σε κάθε επίπεδο. Ξεχάστε ότι ξέρατε για τη γραμμική πλοκή, εδώ οι ανατροπές μετατρέπουν τη γραμμή σε εικοσάεδρο πολύγωνο.

Βαθμολογία: 10/10 Γιάγκους Δράκους

Cast: Εντάξει νομίζω πως στη θέση του Γιάννη Καρόλου πλέον μπορούμε να τοποθετήσουμε τον Χάρη Ρώμα, ο οποίος με προϋπηρεσία 18 χρόνων στη μεσημεριανή ζώνη του ΑΝΤ1 μας έχει πείσει πως μπορεί να παίξει άνετα τον ρόλο του ψυχοπαθή πανεπιστημιακού. Βέβαια προύπόθεση είναι να σταματήσει το κανάλι να βγάζει νέα επεισόδια του “Κωνσταντίνου κι Ελένης” για να υπογράψει νέο συμβόλαιο ο ηθοποιός.

Με ίδια κριτήρια θα επιλέξουμε και τους πράκτορες, αφού στη θέση του Ryan, της Max και του Mike θα τοποθετήσουμε τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, την Πηνελόπη Αναστασοπούλου και τον Πυγμαλίων Δαδακαρίδη. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι Αμερικάνοι εμπνεύστηκαν τους ρόλους από τις ιστορίες του “Αστυνόμου Μπέκα”, όπου και οι τρεις αστέρες του ελληνικού Χόλλυγουντ έλαμψαν.

Οι ομοιότητες είναι εμφανείς προφανώς!

Στό ρόλο της Claire, η οποία είναι ο πιο μισητός γυναικείος χαρακτήρας σε σειρά μετά την Skyler του Breaking Bad, θα τοποθετήσουμε την Σμαράγδα Καρύδη, μόνο και μόνο επειδή της φέρνει λίγο εμφανισιακά. Άλλωστε επειδή δε μας άρεσε η τροπή που πήρε ο χαρακτήρας στη σειρά, αποφασίζουμε να είναι μουγκή, ενώ δε θα της δώσουμε καν όνομα. Sad reacts only.

Στη δεύτερη σεζόν, βασικοί πρωταγωνιστές ήταν δύο δίδυμα αδέλφια, τα οποία σκότωναν στο όνομα του Joe Carroll. Και τους δύο χαρακτήρες υποδύθηκε ένας ηθοποιός με μεγάλο ταλέντο (Sam Underwood) που μπορούσε να αποδώσει με μαεστρία δύο διαφορετικούς ανθρώπους ταυτόχρονα. Εδώ λοιπόν επιλέγουμε τον Μένιο Φουρθιώτη! Θα καταλάβετε από τη φωτό γιατί!

Οι δίδυμοι από τον Sam Underwood.
Οι δίδυμοι από τον Μένιο Φούρθιώτη!

Βαθμολογία: 5/10 Γιάγκους Δράκους (Μπορούσαμε και καλύτερα, αλλά θέλουμε να χτυπήσουμε καθαρά το κοινό της μεσημεριανής ζώνης)

Budget: Εδώ λοιπόν θα χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό μπάτζετ, όσο χρειάζεται δηλαδή για τα απολύτως απαραίτητα, ενώ μπορεί να γυρίσουμε κανα δύο σκηνές σε παραδοσιακό ταβερνάκι, έτσι για το easter egg.

Βαθμολογία: 3/10 Γιάγκους Δράκους

ΕΣΡ: Τι κι αν δείχνουμε ωμή βία μέρα μεσημέρι, τι κι αν τα πάνελ των εκπομπών μιλούν για καταστροφή της νεολαίας, φιλοξενώντας μέλη της εκκλησίας, τι κι αν έχουν μόλις σχολάσει τα παιδιά από το σχολείο. Κρατήσαμε το 70% του μπάτζετ για να λαδώσουμε το ΕΣΡ και δε θα μας ακουμπήσει κανείς; Ώπα τι κάνει ο Σύλλογος Φίλων Κωστή Καρυωτάκη μαζί με τα παιδιά του πρώτου κατηχητικού Άνω Παλαιοκαστρίτσας έξω από το στούντιο;

Βαθμολογία: 9/10 Γιάγκους Δράκους

Τελική ανάλυση: Overall, η σειρά μας θα βλέπεται και θα είναι υποφερτή. Βασιζόμαστε στο cast για να την αναδείξει!

Τελική Βαθμολογία: 8/10 Γιάγκους Δράκους

Ραντεβού στο anthem.gr την επόμενη εβδομάδα, όπου ο Πέτρος Καβαλιώτης με έναν μυστικό καλεσμένο θα σας μιλήσουν για ακόμα δύο σειρές που θα ήταν τέλειες ελληνικές σαπουνόπερες.