Friday Night Specials: Η Φοροδιαφυγή σαν Παιχνίδι Ρόλων

Από τότε που υπήρχαν οργανωμένα Κράτη και φόροι, υπήρχαν και αυτοί που έβγαιναν πέρα από τα όρια του Νόμου και αρνιόντουσαν να χρεωθούν για τις “ανάγκες” της χώρας τους και με οποιοδήποτε δυνατό τρόπο έκρυβαν τα λεφτά τους από τους κυβερνητικούς εισπράκτορες. Για αυτούς του ανθρώπους βγάλαν αργότερα ένα όνομα: Φοροφυγάδες.

Καλωσορίσατε στο κόσμο του Φ&Φ (Φοροδιαφυγή & Φοροεισπράκτορες), ένα κόσμο που μόνο οι σκληροί θα επιβιώσουν και θα χτίσουν το τέταρτο ξενοδοχείο τους χωρίς την άδεια της πολεοδομίας.

Οι παίκτες μπορούν να διαλέξουν μια από τις δύο πλευρές που βρίσκονται στην αιώνια διαμάχη:

Φοροφυγάδες

Σαν Φοροφυγάς, ο σκοπός του παίκτη είναι να μην πληρώσει το κράτος τους φόρους που του χρωστάει, και να βγάλει όσα περισσότερα μαύρα λεφτά γίνεται. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποφύγει τους φοροεισπράκτορες και τις αιφνιδιαστικές επιδρομές στα μαγαζιά με τους ανασφάλιστους εργαζομένους. Οι τρόποι που μπορεί να το πετύχει αυτό είναι αρκετοί.

Μπορεί να μοιράζει στους πελάτες του παλιές αποδείξεις, που δεν αναγράφουν καν τη σωστή τιμή, ελπίζοντας ότι οι πελάτες δεν θα το προσέξουν, ή μπορεί να προσλαμβάνει φοιτητές χωρίς να τους πληρώνει, με την υπόσχεση ότι η μαύρη προϋπηρεσία τους θα μετρήσει στο βιογραφικό (δεν θα μετρήσει), να βάζει ταμπέλα έξω από το μαγαζί του ότι δεν έχει μηχάνημα POS και ταυτόχρονα να κάνει εκπτώσεις στους πελάτες που δεν ζητάνε απόδειξη.

Όσο περισσότερα χρήματα έχει πάρει αυθαίρετα, τόσο περισσότερο αυξάνεται το Ε.Φ (Επίπεδο Φοροδιαφυγής) του και όταν το Ε.Φ φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δικαιούται να αλλάξει μια ιδιότητα σαν τις παρακάτω: Εφοπλιστής, Πολιτικός, Λαθρέμπορος, Ιδιοκτήτης φαρμακευτικής και αρκετές ακόμα. Ανεξαρτήτως από ποια ιδιότητα θα διαλέξει, ο σκοπός του παραμένει ίδιος και παρόλο που ξεκλειδώνει νέες ικανότητες, δημιουργούνται για αυτόν νέα προβλήματα και καινούργιοι εχθροί.

Σε περίπτωση που τα βρει σκούρα, ο Εφοπλιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει το Κότερο Perk, και να δραπετεύσει από την Χώρα.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Φοροφυγάδες δεν είναι ομάδα σαν τους Φοροεισπράκτορες, αλλά και εχθροί ο ένας για τον άλλον. Προκειμένου να σώσουν τους εαυτούς τους, οι Φοροφυγάδες δεν ντρέπονται να καταδώσουν άλλους Φοροφυγάδες σε Φοροεισπράκτορες. Δεν είναι ασυνήθιστο μάλιστα, να βάλουν τους ανασφάλιστους φοιτητές τους να πετάξουν βρόμα μέσω κοινωνικών δικτύων στους εχθρούς τους.

Φοροεισπράκτορες

Σαν Φοροεισπράκτορας, ο παίκτης διάλεξε να κάνει το Φ&Φ Dark Souls, γιατί πρόκειται για μία αρκετά δύσκολη δουλειά. Πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα, να ετοιμάζει αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε μαγαζιά Φοροφυγάδων και μη, γιατί είναι αρκετά δύσκολο να τους εντοπίσεις μέσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ζουν ανάμεσα μας και δεν κόβουν αποδείξεις!

Παράλληλα, χρειάζεται ευστροφία για να διακρίνουν αν τα χαρτιά που τους παρουσιάζουν οι μαγαζάτορες είναι αυθεντικά και ότι όντως οι φοιτητές που έχουν στην υπηρεσία τους είναι ασφαλισμένοι και πληρώνονται. Και σίγουρα δεν πρέπει να πέφτουν στις παγίδες των Φοροφυγάδων όπως τα λαδώματα ή το να κάνουν τα θύματα μπροστά σε κοινό, έτσι ώστε ο Φοροεισπράκτορας να δέχεται επικρίσεις από τους τελευταίους. Και το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει σημαντικά, αν ο Φοροεισπράκτορας προσπαθήσει να ξεσκεπάσει ένα Φοροφυγά με ειδική ιδιότητα, καθώς έχουν πλέον δημιουργήσει ένα οργανωμένο δίκτυο Φοροδιαφυγής.

Όμως, η ανταμοιβή είναι αυτό που μετράει στο τέλος, και ο Φοροεισπράκτορας δυστυχώς δεν παίρνει σχεδόν τίποτα, πέρα από την ηθική ικανοποίηση ότι βοηθάει να δημιουργηθεί ένα καλύτερο Κράτος (Lawful Good βλακείες, το ξέρω). Ευτυχώς για το Φοροεισπράκτορα, υπάρχει μια ειδική μυστική και πιο ενδιαφέρουσα κλάση, που την ξεκλειδώνει με το πρώτο του λάδωμα: ο Φ.Φ (Φοροφυγάς Φοροεισπράκτορας).

Σαν Φ.Φ, ο ρόλος του παίκτη είναι να ξεσκεπάζει όσους Φοροφυγάδες δεν τον πληρώνουν για μην τους αποκαλύψει, και ταυτόχρονα να μην καταλάβει κανείς ότι είναι διεφθαρμένος. Για αυτό, υπάρχει μια ειδική μπάρα που λέγεται μέτρο Διαφθοράς και ανεβαίνει κάθε φορά που αποκαλύπτεται κάποιο οικονομικό του έγκλημα, και κατεβαίνει όταν το κουκουλώνει. Ο Υπέρτατος σκοπός του Φ.Φ να γίνει τόσο οικονομικά δυνατός, ώστε να χτίσει μια υπόγεια οικονομική αυτοκρατορία και να επεκτείνει τα πλοκάμια του παντού. Γιατί σε σχέση με άλλα είδη εγκληματιών, ο Φ.Φ έχει υπό τον έλεγχο του όλων των ειδών ανθρώπων.

Οι Κόσμοι του Φ&Φ.

Αρκετά αναλύσαμε τους ρόλους των παικτών όμως. Το Φ&Φ είναι ένα παιχνίδι ρόλων, και όπως κάθε σωστό παιχνίδι ρόλων, χρειάζεται το κατάλληλο setting. Υπάρχουν πολλές εποχές που μπορούν οι παίχτες να δοκιμάσουν την τύχη τους και να δημιουργήσουν τις αυθαίρετες αυτοκρατορίες τους. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να παίξουν σε κάποιο αρχαίο Πολιτισμό, όπως η Αρχαία Ρώμη ή η Αρχαία Ελλάδα, όπου η παρουσία των φόρων ήταν αρκετά αισθητή.

Τι καλύτερο όμως από μια Περιπέτεια στην Εποχή της Ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, όπου οι παίχτες πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με αρκετούς μαφιόζους και Φ.Φ και παράλληλα να προσπαθήσουν να μην καταλήξουν σαν τον Αλ Καπόνε;

Γιατί όμως να αρκεστούμε στον αληθινό κόσμο; Το Φ&Φ είναι κατάλληλο και για ιστορίες φαντασίας (Φ&Φ αλά World of Darkness, γιατί όλοι πάντα μου λέγανε ότι οι φοροεισπράκτορες είναι Βαμπίρ). Επίσης θα ήταν ωραίο ένα concept όπως “Φοροδιαφυγή στο Hyrule”, είμαι σίγουρος ότι ο Link αγοράζει τις βόμβες του πιο φτηνά από ότι θα έπρεπε για να γλυτώσει ο μαγαζάτορας Rupees όταν θα του έρθουν οι φόροι.

Σιγά μην έχει πληρώσει ΦΠΑ για το Master Shield ο Link.

Τέλος, το Φ&Φ θα μπορούσε να υφίσταται και σε sci-fi settings όπως το Star Wars. Είμαστε σίγουροι πως ο Darth Vader δε κατέστρεψε τον Alderaan για επίδειξη δύναμης στη Leia, αλλά επειδή οι κάτοικοι του ήταν αμετανόητοι φοροφυγάδες και δυστυχώς δεν είχε άλλη επιλογή.

Τι γίνεται στο Empire όταν δεν πληρώνεις ΕΝΦΙΑ

Ελπίζουμε να δοκιμάσετε το Φ&Φ και να βγάλετε τη δική σας άποψη (προσαρμόζεταο με κάθε άλλο παιχνίδι ρόλων) και να μας πείτε τις γνώμες σας. Ραντεβού στο επόμενο Friday Night Special με ένα ακόμη παλαβό άρθρο.