The Series Corner: Marvel’s Daredevil

To 2018 ήταν μία πολύ γεμάτη χρονιά για το “υποσύμπαν” του MCU στο Netflix, καθώς οι σειρές των 4 ηρώων του The Defenders έβγαλαν από μία νέα σεζόν. Με αφορμή την κυκλοφορία της 3ης σεζόν του Daredevil αυτήν την Παρασκευή, θα κάνουμε μία ανασκόπηση σε μία από τις καλύτερες και σκοτεινότερες σειρές που έχουμε δει εκεί έξω.

Το μόνο που είχαμε δει στο παρελθόν από τον Daredevil σε live-action ήταν η ταινία του 2003 με τον Ben Affleck στο ρόλο του Man Without Fear, η οποία όπως οι περισσότερες ταινίες με b list ήρωες πριν την έλευση του MCU ήταν μία μέτρια προς κακή προσπάθεια, με το Director’s Cut να είναι λίγο καλύτερο. Η σειρά του Netflix ήρθε από εκεί που δεν το περιμέναμε, αποτελώντας κομμάτι του κορυφαίου εμπορικά franchise όλων των εποχών, του Marvel Cinematic Universe και χτίζοντας ένα δικό της “υποσύμπαν” στις γειτονιές της Νέας Υόρκης.

Βλέποντας λίγο αναλυτικότερα την πορεία της σειράς μέχρι τώρα, στην πρώτη σεζόν συστήνονται στο θεατή ο Matt Murdock και οι βασικοί χαρακτήρες γύρω από εκείνον με κυριότερους τον κολλητό του και συνέταιρο στο μικρό τους δικηγορικό γραφείο, Foggy, τη γραμματέα τους Karen και φυσικά την αιώνια νέμεση του ήρωα, Wilson Fisk ή Kingpin. Ο τελευταίος είναι γνωστός ως ευεργέτης του Hell’s Kitchen, της περιοχής της Νέας Υόρκης, στην οποία διαδραματίζεται η σειρά αλλά στην πραγματικότητα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Μαφίας, σε ένα μέρος διεφθαρμένο, στο οποίο προσπαθούν να κάνουν κουμάντο η κινέζικη και η ρώσικη Μαφία και η Yakuza.

Η συγκεκριμένη σεζόν είναι μέχρι σήμερα η καλύτερη κάθε άλλης σειράς του MCU στο Netflix με τον ήρωα να φτάνει αντιμέτωπος τελικά με τον εχθρό του μέσα από μία σειρά από εκτεταμένες περιπέτειες, δολοφονίες και φυσικά πάρα πολύ ξύλο. Έχει αριστουργηματικό storytelling και δομεί άψογα την πλοκή, σε σημείο που καμία άλλη υπερηρωική σειρά δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει.

Η δεύτερη σεζόν κινείται στο ίδιο πολύ υψηλό επίπεδο με την πρώτη. Εισάγει την Elektra που θα αποτελέσει πολύ βασικό χαρακτήρα μέχρι και το Defenders, αλλά και τον καλύτερο live-action Punisher, ο οποίος αργότερα θα αποκτήσει και τη δικιά του σειρά (για την οποία θα φανμποηδιάσουμε σε μελλοντικό Series Corner, γιατί ήταν καταπληκτική). Ταυτόχρονα όμως αυτή η σεζόν λειτουργεί και για την ανάπτυξη της ιστορίας του Hand, μιας ιστορίας που θα εξελιχθεί στο Iron Fist και θα τελειώσει στο Defenders, ανοίγοντας έτσι δρόμο για νέους κακούς.

Αν κάτι αποτελεί σήμα κατατεθέν του Daredevil είναι οι σκηνές ξύλου, οι οποίες είναι αριστοτεχνικά σκηνοθετημένες, συμβάλλουν άψογα στην ιστορία και είναι τόσο καλογυρισμένες που προσωπικά τις βάζω στη λίστα με τις καλύτερες και πιο επιδραστικές που έχω δει στη ζωή μου. Σε αντίθεση με του Arrow που είναι τίμιες, αλλά δείχνουν ότι είναι μία κατά βάση φθηνή σειρά, το Daredevil έχει μάχες πιο κινηματογραφικές, πιο ρεαλιστικές, με περισσότερη χορογραφία, φοβερά visuals και πιο κοντά στο βίαιο και τεχνικό ξύλο που είδαμε στο Captain America: The Winter Soldier.

Ένα δείγμα της καταπληκτικής δουλειάς που γίνεται στη σειρά και η οποία δείχνει το μεράκι των παραγωγών είναι οι δύο σκηνές δράσης στις οποίες η κάμερα φαίνεται να κινείται συνεχώς γύρω από τη δράση, χωρίς να κάνει κανένα κόψιμο και χωρίς κανένα editing. Επίσης αν προσέξει κανείς σε ποιο σημείο της σεζόν βρίσκεται η κάθε μία από αυτές τις μάχες, θα διαπιστώσει το πόσο ενισχύουν το status του Daredevil ως ήρωα και το πόσο συμβάλλουν στο storytelling.

Αυτό που κάνει το Daredevil ωστόσο καλύτερα από κάθε άλλη υπερηρωική σειρά είναι το ότι παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά και όχι σαν μία ακόμα ανάλαφρη κόμικ σειρά. Οι χαρακτήρες έχουν συγκρούσεις, έχουν ελαττώματα και πάθη, περνάνε αποτυχίες και σημαδεύονται από αυτές, αλλά και από τα λάθη του παρελθόντος τους. Το ρομάντζο δεν είναι αυτοσκοπός της σειράς, αλλά ένα στοιχείο που απορρέει από τη χημεία και την εξέλιξη των χαρακτήρων. Αν κάποιος σου ξαναπεί πως ό,τι βγάζει η Marvel είναι για παιδάκια, απλά βάλτον να δει Daredevil.

Ο Matt συγκρούεται με τον Punisher για θέματα ηθικής και ιδεωδών έχοντας ταυτόχρονα κοινά βιώματα και έχοντας ζήσει τον πόνος της απώλειας. Προσπαθεί να ξεπεράσει τον έρωτά του για την Electra, συνειδητοποιώντας ότι την αγαπάει, ενώ είναι τελείως διαφορετική στον τρόπο σκέψης από εκείνον. Και το κυριότερο είναι ότι ο ήρωάς μας δε θα διστάσει να έρθει αντιμέτωπος με τον πιο ισχυρό άνδρα του Hell’s Kitchen, στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, γνωρίζοντας πως και οι δύο κάνουν αυτό που θεωρούν σωστότερο για την ανάπτυξη της περιοχής. Είναι συγκλονιστικό το πόσα θέματα υπερηρωικών ιδανικών και αυτόκλητης τιμωρίας αναπτύσσει το Daredevil σε 26 επεισόδια, με τον πρωταγωνιστή να ακροβατεί μεταξύ του διπόλου ήρωας-αντιήρωας, επιλέγοντας πάντα την καλή πλευρά.

Στην παρούσα φάση, η σειρά επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από 2,5 χρόνια με τον Daredevil να έχει κάνει την εμφάνιση του και στο περσινό Defenders. Η σεζόν θα βασίζεται στο Born Again, την καλύτερη ιστορία του ήρωα στα κόμικ και ένα από τα καλύτερα graphic novels της Marvel γενικότερα. Έχοντας να διαχειριστεί τόσο καλό πρωτότυπο υλικό, αλλά και να ανταποκριθεί στο hype που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες δύο εξαιρετικές σεζόν, θα λέγαμε πως είναι δύσκολο έργο, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταφέρουν να βγάλουν ξανά ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Βάσει του trailer και των teasers που έχουν βγει μέχρι τώρα, όλα δείχνουν πως τα πράγματα θα πάρουν μία ακόμα πιο σκοτεινή τροπή με τον ήρωα να δείχνει πιο βίαιος από ποτέ, αλλά ταυτόχρονα ο Kingpin, η αιώνια νέμεσή του, δείχνει επίσης πιο επικίνδυνος από ποτέ. Εκτός αυτού, θα δούμε και τον Bullseye σε μία πολύ διαφορετική προσέγγιση από αυτή της ταινίας, πιο σκοτεινή και ενδιαφέρουσα.

Οπότε ναι, είναι μία σειρά που πρέπει να βρίσκεται σε αυτήν τη στήλη και την οποία αξίζει να δεις οπωσδήποτε! Είμαι σίγουρος πως πάλι θα μείνουμε με το στόμα ανοικτό. Περιμένω τις γνώμες σας και τα σχόλιά σας, καθώς και ποια σειρά θα θέλατε να παρουσιάσουμε σε επόμενο Series Corner!