Underground Metal Classics #6: Ethel The Frog by Ethel The Frog

cover
Album Title: Ethel The Frog (Album)
Band Name: Ethel The Frog
Year: 1980
Label:
Genre: NWOBHM

Favourite Song: Bleeding Heart

Θα ταξιδέψουμε πίσω στο μακρινό 1978 και συγκεκριμένα στο Hull της Αγγλίας, όπου εγένετο ένα σημαντικό N.W.O.B.H.M. act, οι Ethel The Frog.

Η ιστορία για το πως δημιουργήθηκε ο δίσκος τους είναι περίεργη, καθώς κυκλοφόρησε 2 χρόνια μετά τη δημιουργία τους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν σαν συλλογή κομματιών που επέλεξε η τότε ΕΜΙ, άπο διάφορα ακυκλοφόρητα ντέμο του συγκροτήματος, αλλά και από συλλογές που συμμετείχε (Metal For Muthas π.χ), χωρίς καν να έχουν ηχογραφηθεί ξανά από την μπάντα. Αυτό συνέβη διότι η εταιρεία δεν τους στήριξε οικονομικά, για να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα αυτό και αναγκαστικά προχώρησαν έτσι (γι αυτό δικαιολογείται και ο σχετικά χαμηλής ποιότητας ήχος του δίσκου).

Ως προς την αξιολόγηση του, είναι φανερά επηρεασμένος από τις mainstream hard rock μπάντες της εποχής, ενώ μάλιστα το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ είναι το Eleanor Rigby από Beatles. Αρκετά straight forward heavy/hard rock ήχος για τους λάτρεις αποκλειστικά του είδους και του N.W.O.B.H.M., σε σημεία που δείχνει και τον χεβιμεταλλισμό του. Ωστόσο σαν γενική εντύπωση είναι, καθαρό N.W.O.B.H.M. της hard rock πλευράς του.

Οι πιασάρικες κιθάρες και τα ακόμη πιο πικάντικα ρεφραίν,  είναι τα δυνατά σημεία της κυκλοφορίας αυτής και χαρακτηρίστηκε αρκετά μπροστά για την εποχή εκείνη. Το album άργησε σχετικά να γίνει γνωστό τότε και πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, αφού το 1980 είχαμε άλλα τεράστια ντεμπούτα του κινήματος αυτού (Lightning To The Nations, Angel Witch, Iron Maiden, Saxon).

Η πρόσφατη επανακυκλοφορία της High Roller είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να αποκτήσουν οι fans του είδους αυτό το διαμάντι, καθώς οι πρώτες κόπιες είχαν εξαντληθεί προ πολλού.