Underground Metal Classics #7: Metal Rock by Vanadium

cover
Album Title: Metal Rock (Album)
Band Name: Vanadium
Year: 1982
Label:
Genre: Heavy Metal

Favourite Song: Queen Of The Night

Αν ρωτήσεις κάποιον (σχετικό πάντα) σήμερα να σου πει κάποια γνωστή και επιτυχημένη underground heavy metal μπάντα (το τονίζω heavy metal) από Ιταλία, τότε σίγουρα θα το σκεφτεί πολύ καλά πριν σου απαντήσει. Αυτό γιατί ήταν πάρα πολύ λίγα τα συγκροτήματα που γνώρισαν κάποια επιτυχία εκτός έδρας, παρά την εγχώρια εξέλιξή τους. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι οι Strana Officina και οι Vanadium που μου έρχονται στο μυαλό.

Για μένα οι Vanadium αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα underground heavy metal συγκροτήματα της Ιταλίας, διότι έλαβαν αναγνώριση σε μια χώρα που τα κυκλώματα της metal ήταν κλειστά, αλλά αρκετά θερμά. Είχαν ιδρυθεί μόλις το 1979 και ξεκίνησαν την δισκογραφική τους πορεία το 1981 με το single
“We Want Live Rock ‘n’ Roll/ Heavy Metal”, με το οποίο έθεσαν τα θεμέλια για μια σειρά 7 δίσκων μέχρι  και το 1995! Επιπλέον κυκλοφόρησαν ένα live album το 1985 κι ένα single το 1989.

Με μία πρώτη κιόλας ματιά στο εξώφυλλο και τον τίτλο του δίσκου καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις σίγουρα με έναν κλασσικό χεβιμεταλικό έργο τέχνης. Πατώντας το play διακρίνεις αμέσως αρκετές rock και hard rock επιρροές όπως από Deep Purple, Uriah Heep, Rainbow αλλά και φυσικά από μεγαθήρια όπως Black Sabbath, Judas Priest, Accept. Τέλος παρατηρούμε και ορισμένες N.W.O.B.H.M πινελιές σε μερικά κομμάτια όπως το “Make Me Feel Better”.

Πρόκειται για έναν δυναμικό δίσκο με πλήκτρα αλά Purple που δίνουν μια πολλή όμορφη νότα και ερεθίζουν ευχάριστα τον ακροατή. Οι συνθέσεις δεν είναι top notch αλλά αρκετά αξιοσέβαστες και απολαυστικές με τον Pino Scotto στα φωνητικά να ερμηνεύει το κάθε κομμάτι πολύ ιδιαίτερα. Σίγουρα οι στίχοι δεν είναι το δυνατό σημείο του άλμπουμ αλλά overall αξίζει την προσοχή μας.